Voorkom dat je dubbel verzekerd bent en betaal niet te veel
Het kan een veilig gevoel geven om je goed te verzekeren. Maar het heeft geen zin om twee keer verzekerd te zijn voor één risico. Je betaalt dan twee keer premie, maar je krijgt niet twee keer een uitkering als je schade hebt. Dubbele dekkingen in je verzekeringspakket zijn niet altijd makkelijk te herkennen en soms ook lastig te voorkomen. Dit is wat je moet weten.
[alternatief plaatje voor opening nog downloaden: 576950316]
Na het lezen van dit artikel heb je antwoord op de volgende vragen:
- Bij welke verzekeringen komen dubbele dekkingen vaak voor?
- Hoe weet ik of ik een dubbele dekking heb?
- Hoe kan ik voorkomen dat ik onnodig premie betaal?
Ook interessant voor jou 7 tips om te besparen op je inboedelverzekering
Inboedelverzekering & opstalverzekering
Als je een eigen huis hebt, heb je waarschijnlijk een opstalverzekering en een inboedelverzekering. De opstalverzekering vergoedt schade aan het huis en alles wat eraan vastzit. De inboedelverzekering vergoedt de schade aan losse spullen. Dat lijkt een duidelijk onderscheid, maar dat is het niet altijd. Denk aan laminaat of parket. Zit dat aan het huis vast of niet? Een buitenkeuken is ook zo’n twijfelgeval. Verzekeraars kunnen zelf kiezen hoe ze hiermee omgaan in de polisvoorwaarden. Daardoor kan het gebeuren dat er overlap zit in je inboedel- en opstalverzekering. Je kunt dit voorkomen door beide verzekeringen bij één verzekeraar onder te brengen. Deze verzekeraar zorgt dan dat de inboedel- en opstalverzekering elkaar mooi aanvullen. Bovendien voorkom je daarmee dat bij een claim-afhandeling verzekeraars elkaar laten voorgaan, zodat jij moet wachten op je vergoeding.
©RossHelen | rh2010
Verzekering voor mobiele apparaten & inboedelverzekering
Bij de aanschaf van een laptop of mobiele telefoon kun je vaak een verzekering afsluiten voor verlengde garantie, fabricagefouten, schade en diefstal. Dit zijn vrij complete maar ook vrij dure verzekeringen voor één apparaat. Heb je een uitgebreide inboedelverzekering met buitenshuisdekking en/of een goede dekking voor mobiele elektronica, dan is een losse laptop- of smartphoneverzekering grotendeels overbodig. Het is verstandig om de polisvoorwaarden van je inboedelverzekering hierop na te kijken, want er gelden vaak beperkingen voor mobiele apparaten. Buitenshuis zijn je spullen niet standaard gedekt, daarvoor bieden veel verzekeraars een uitbreiding op je inboedelverzekering aan. Ook val- en stootschade zijn niet standaard gedekt of er geldt een eigen risico voor. Ook krijg je vaak alleen de dagwaarde terug. Sommige verzekeraars geven helemaal geen vergoeding voor schade aan mobiele elektronica, tenzij je hiervoor een aanvullende module afsluit.
Reisverzekering & inboedelverzekering
Heb je een buitenshuisdekking op je inboedelpolis en een bagagedekking op je reispolis? Dan heb je een dubbele dekking. Je kunt overwegen om de bagagedekking op je reispolis weg te laten, maar kijk wel goed naar de voorwaarden. Soms vergoedt de bagagedekking van je reisverzekering meer.
©annaav
Fietsverzekering & inboedelverzekering
Wil je je fiets buitenshuis verzekeren tegen diefstal, dan heb je een fietsverzekering nodig. Een inboedelverzekering geeft nooit dekking bij diefstal van je fiets als je ermee op pad bent, ook niet met buitenshuisdekking. De inboedelverzekering geeft meestal wel dekking als je fiets uit een afgesloten schuur, garage of berging wordt gestolen of vanuit het huis zelf. In die situaties ben je dus dubbel verzekerd. Toch kan een fietsverzekering ook in die situaties zinvol zijn, omdat de dekking meestal beter is. Je fiets moet daarvoor wel op slot staan, ook in een afgesloten schuur.
Reisverzekering & zorgverzekering
Medische zorg op vakantie kun je meeverzekeren op je reispolis, maar je hebt ook recht op een vergoeding uit het basispakket van je zorgverzekering. Heb je allebei nodig? Soms wel, bijvoorbeeld als je naar een land gaat waar de medische zorg duurder is dan in Nederland. Het basispakket van je zorgverzekering vergoedt namelijk alleen de kosten tot het Nederlandse tarief. Wil je ook dekking voor het geval je in het buitenland in een privékliniek terecht komt, dan heb je ook niet genoeg aan je basiszorgverzekering.
Medische zorg meeverzekeren op je reisverzekering heeft nog een paar extra voordelen. Zo kun je soms ook het verplichte eigen risico van je zorgverzekering vergoed krijgen. Ook de kosten voor vervoer naar een dokter of ziekenhuis zijn meeverzekerd. Ga je in eigen land op vakantie, dan heb je een medische module op je reisverzekering niet nodig.
Een aanvullende zorgverzekering heeft er vaak ook aanvullende dekkingen in zitten voor medische kosten in het buitenland of wereldwijd. Het is overbodig om deze dekking zowel op je reispolis als je zorgpolis te hebben. Je kunt dus kiezen bij welke verzekering je deze dekking afsluit.
©Elnur Amikishiyev
Reisverzekering & autoverzekering
Hulp bij pech onderweg kun je op verschillende manieren regelen. Soms is pechhulp in binnen- en buitenland al geregeld via je autodealer. Dan heb je geen pechhulpverzekering nodig. Je kunt ook pechhulp regelen via een pechhulpdienst, zoals de Wegenwacht. Hierbij kun je kiezen voor pechhulp in Nederland of in Europa. Verder kun je pechhulp in Nederland of Europa regelen met je autoverzekering of reisverzekering.
Misschien wil je graag het hele jaar door in Nederland verzekerd zijn tegen pechhulp en alleen in de vakantie ook in Europa. Dan is het handig om een pechhulpdekking op je reisverzekering af te sluiten. Heb je een doorlopende reisverzekering met pechhulpdekking? Daar kun je alleen een beroep op doen als je ook daadwerkelijk op reis bent, niet tijdens een dagtochtje in eigen land.
Rechtsbijstandverzekering en reisverzekering of autoverzekering
Een rechtsbijstandverzekering bestaat uit verschillende modules, zoals consument, wonen, arbeid en inkomen. De module verkeer kan ook voorkomen op je reisverzekering of autoverzekering. Dit is meestal makkelijk te voorkomen door goed te kijken op welke verzekering je de dekking voor verkeersrechtsbijstand al (standaard) hebt en deze dekking weg te laten bij je andere verzekeringen.
©africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)
Inzittendenverzekering & WA-verzekering
Heb je een inzittendenverzekering als aanvulling op je autoverzekering? Dan heb je een dubbele dekking voor het geval je passagiers schade hebben als gevolg van een ongeluk. Zij kunnen deze schade namelijk ook vergoed krijgen op de WA-verzekering van degene die het ongeluk heeft veroorzaakt. Toch heeft een inzittendenverzekering in dat geval voordelen. De inzittendenverzekering keert direct uit, ook als de schuldvraag nog niet beantwoord is. Bovendien vergoedt een inzittendenverzekering vaak meer, ook schade die je als bestuurder lijdt als je zelf een ongeluk veroorzaakt.
Reisverzekering & creditcard
Als je op reis gaat, is het verstandig om een reisverzekering af te sluiten voor onverwachte risico’s die je op reis loopt. Je kunt ook veel plezier hebben van een creditcard, bijvoorbeeld als extra betaalmiddel of om de borg van je autohuur mee te voldoen.
Maar creditcards zijn vaak veel meer dan een betaalmiddel. Ze geven bijvoorbeeld recht op een vergoeding wanneer je vliegtuig meer dan vier uur vertraging heeft of als je bagage veel te laat aankomt. Je kunt hiermee bijvoorbeeld de kosten voor een hotel betalen of de kosten van toiletspullen en een kledingsetje terwijl je op je koffer wacht. Dit zijn handige extraatjes, die je reisverzekering kunnen aanvullen, niet vervangen. Bovendien betaal je voor deze dekkingen maar een klein beetje extra voor je creditcard.
Er zijn ook creditcards met een volledige doorlopende reis- en annuleringsverzekering. Deze zijn veel duurder dan andere creditcards. Bij zo’n creditcard heb je geen aparte reisverzekering meer nodig.
©琢也 栂 - stock.adobe.com
Inboedelverzekering & creditcard
Sommige creditcards hebben een aankoopverzekering die een vergoeding geeft als een aankoop die je met de creditcard hebt betaald kapot gaat, kwijtraakt of gestolen wordt binnen een bepaalde termijn, bijvoorbeeld drie maanden of een jaar. Deze dekking kan een inboedelverzekering niet vervangen, maar het kan wel een reden zijn om bepaalde aankopen met je creditcard te voldoen. Je kunt dan ook een claim indienen als de schade niet of niet volledig onder je inboedelverzekering valt.
Woonlastenverzekering & werknemersverzekering
Als je een hypotheeklening hebt, heb je misschien ook een woonlastenverzekering. Die helpt je om je woonlasten te betalen als je arbeidsongeschikt of werkloos wordt. Dit lijkt misschien dubbelop als je ook via je werkgever verzekerd bent van een uitkering bij arbeidsongeschiktheid en werkloosheid of als je zelf een arbeidsongeschiktheidsverzekering hebt afgesloten. Toch is dit niet echt een dubbele dekking, want deze verzekeringen dekken allebei iets anders. Een woonlastenverzekering dekt alleen je woonlasten, terwijl werknemersverzekeringen je verzekeren van een inkomen. Of je beide verzekeringen nodig hebt, verschilt per situatie. Een woonlastenverzekering kan erg fijn zijn als je door gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid maar een lage uitkering krijgt bijvoorbeeld.
Vergeten op te zeggen bij overstappen
Je kunt ook een dubbele dekking hebben omdat je twee dezelfde verzekeringen hebt. Dat kan voorkomen als je bent overgestapt en je bent vergeten om je oude verzekering op te zeggen. Dit heeft geen zin, want je mag maar bij één verzekeraar de schade claimen. Kijk dus goed na welke polissen je allemaal hebt en zeg overbodige verzekeringen meteen op.
💡 Tip: noteer in de Agenda-app van je smartphone wanneer je verzekeringen automatisch verlengd worden en stel ruim daarvoor een reminder in. Zo kun je op tijd beoordelen of je die verzekering nog nodig hebt.