Wat heb je aan de reisverzekering op je creditcard?

© JR-50 - stock.adobe.com

Wat heb je aan de reisverzekering op je creditcard?

Geplaatst: 14 maart 2023 - 08:32

José Mast

Een creditcard kan op vakantie goed van pas komen, bijvoorbeeld als je een auto wilt huren of als je onverwachte uitgaven hebt. Veel creditcards hebben daarnaast een paar handige dekkingen voor op reis, zoals een vergoeding bij vluchtvertraging of een ongevallenverzekering. Er zijn zelfs creditcards die ook een volledige doorlopende reisverzekering hebben. Wat heb je aan die dekkingen? En heb je met zo’n creditcard verder geen aparte reisverzekering meer nodig?

⏱ In het kort
In dit artikel lees je wat je moet weten over de extra reisdekkingen die sommige creditcards bieden. We laten je zien wat voor dekkingen er zijn en wat je eraan hebt.

✈ Lees ook: 12 dingen die moet weten over je reisverzekering

Waarom een creditcard?

Een reis naar het buitenland is voor veel mensen de aanleiding om voor het eerst een creditcard aan te schaffen. Een goed idee, want met een creditcard kun je praktisch overal betalen. Dat is handig als je onderweg onverwachts meer geld nodig hebt dan je had gedacht. Je creditcard kan ook een goede back-up zijn bij verlies of diefstal van je bankpas. Dan moet je beide pasjes natuurlijk wel gescheiden bewaren. Verder is een creditcard onmisbaar als je een auto wilt huren.

 

Extra verzekeringen

De meeste creditcards bieden meer dan alleen een betaalvoorziening. Deze extraatjes kun je tegenkomen.

  • Aankoopverzekering voor spullen die je met de creditcard betaalt. Deze verzekering vergoedt de schade als je aankoop binnen een bepaalde periode wordt gestolen, beschadigd raakt of kwijtraakt.

  • Aflevergarantie voor spullen die je online hebt besteld en hebt betaald met je creditcard. Als je bestelling niet wordt geleverd, krijg je hulp en eventueel een vergoeding via je creditcard.

  • Vergoeding bij reisongemakken, zoals vertraagde bagage of een vertraagde vlucht.

  • Ongevallenverzekering. Er is een vast bedrag verzekerd voor het geval je aan het ongeval een (arbeids)beperking overhoudt of overlijdt.

  • Noodgeld voor op reis. Als je portemonnee en je creditcard zijn gestolen, kun je bij de plaatselijke bank contant geld ophalen.

  • Hulp bij noodsituaties onderweg. Dit kan variëren van een hulplijn die vragen beantwoordt tot vergoeding van een vervroegde terugreis.

  • Medicijnen opsturen. Het gaat alleen om de verzending van noodzakelijke medicijnen, niet om de kosten van de medicijnen zelf.

  • Eigen risico autohuur.

 

Koffers op vliegveld

© khunaspix@yahoo.co.th

Beperkingen

De verzekeringen van creditcards kennen veel kleine lettertjes, die bij ieder type creditcard anders kunnen zijn. Dit zijn de meest voorkomende beperkingen.

  • De extra dekkingen zijn alleen geldig als je het product of de reis hebt betaald met je creditcard.

  • De vergoeding voor vertraagde bagage krijg je alleen als je bijvoorbeeld 4 of 8 uur op je bagage hebt moeten wachten. Bij een vertraging van je vlucht geldt ook 4 of 8 uur als minimale wachttijd.

  • De vergoeding voor vertraagde bagage of een vertraagde vlucht is aan een maximum gebonden van bijvoorbeeld 125 euro per persoon.

  • De ongevallendekking geldt alleen als je reist met het openbaar vervoer.

  • De aankoopverzekering geldt niet voor tickets en entreebewijzen, voeding, fietsen, auto’s en drones. Voor draagbare apparaten geldt vaak een maximum bedrag.

 

Reisverzekering nodig?

Sommige aanvullingen die je kunt krijgen op je creditcard zijn erg handig, maar de meeste komen bij lange na niet in de buurt van wat een volledige reisverzekering te bieden heeft. Een belangrijke beperking is dat de reis met de creditcard moet zijn betaald. Vergeet je dat, dan heb je geen dekking. Ook vergoedt een creditcardverzekering geen medische kosten. Als je dekking wilt voor je bagage, heb je een ook een losse reisverzekering nodig.

✈ Lees ook: Schade claimen op je reisverzekering? Zo doe je het goed

 

Gele koffer op blauwe achtergrond

© Alex

Creditcard met volledige reisverzekering

Er zijn een paar creditcards met een volledige, doorlopende reisverzekering. Deze creditcards zijn 10 tot 15 euro per maand duurder dan andere creditcards. Bij een creditcard van Mastercard of Visa met doorlopende reisverzekering, geldt de verzekering ook als je de reis niet met je creditcard hebt betaald.

Bij deze creditcards heb je in principe geen losse reisverzekering meer nodig. Let bij de doorlopende reisverzekering van de creditcard wel goed op of alles wat je nodig hebt ook echt verzekerd is. Denk aan gevaarlijke sporten, maximumvergoedingen voor bagage en kostbaarheden en/of een eigen risico.

 

Verschillen tussen creditcards

Ga je een creditcard kiezen en wil je maximaal profiteren van de voordelen? Dan is het slim om vooraf een vergelijking te maken. Let daarbij onder andere hierop.

  • Biedt je bank een creditcard aan? Dat kan een voordelige keuze zijn, dus betrek deze creditcard bij je vergelijking. Bedenk wel dat je deze card niet aan een andere bankrekening kunt koppelen. Als je gaat wisselen van bank, heb je dus ook een nieuwe creditcard nodig.

  • Vergelijk de prijskwaliteitverhouding. De jaarbijdragen voor creditcards lopen enorm uiteen, maar wat je ervoor krijgt ook.

  • Kijk naar de prijs voor een partnercard. Bij sommige creditcards kun je voor heel weinig geld een extra card krijgen voor je partner. Handig als je ook wel eens apart op pad gaat.

  • Let op aanbiedingen. Sommige creditcards zijn het eerste jaar gratis of veel goedkoper. Het kan dus ook slim zijn om na een jaar weer over te stappen.

  • Vergelijk de verzekeringen. De aankoopverzekeringen kan 180 dagen duren of 365 dagen.

  • Vergelijk de kosten van betalen in vreemde valuta. Je kunt een creditcard hier probleemloos voor gebruiken, maar je betaalt wel een wisselkoersopslag van bijvoorbeeld 2 tot 2,5 procent.

 

Creditcard huurauto

© DragonImages - stock.adobe.com

✈ Controleer je limiet
Zorg dat de limiet van je creditcard hoog genoeg is voor alles wat je op reis wilt doen. Voor autohuur kun je al een bestedingsruimte van een paar duizend euro nodig hebben. Vaak geldt voor een creditcard een standaardlimiet van bijvoorbeeld 2500 euro. Heb je een hogere limiet nodig, dan kun je die aanvragen. Je limiet moet wel bij je inkomen passen. Je kunt ook zelf een positief saldo op je creditcard zetten. Dan kun je er ook meer mee uitgeven op reis.

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten