Fietsverzekering: zo krijg je je fiets bij diefstal vergoed
E-bikes zijn zeer gewild bij dieven. Zelfs dubbel op slot doen is vaak niet genoeg om te voorkomen dat ze met je dure fiets aan de haal gaan. Met een fietsverzekering zorg je ervoor dat je na de diefstal van je e-bike niet met lege handen achterblijft. In dit artikel leggen we je uit waar je op moet letten bij het afsluiten van een fietsverzekeringen wat je moet doen als je fiets gestolen wordt.
In dit artikel bespreken we:
🚲 Waar je naar moet kijken voordat je een fietsverzekering afsluit 🚲 Waartegen je je fiets kunt verzekeren 🚲 Wat een verzekeraar van je verwacht 🚲 Wat je moet doen als je fiets is gestolen 🚲 Wil je eerst een e-bike aanschaffen? Lees dan ons artikel Alles over e-bikes
Fietsverzekering afsluiten: dit doe je eerst
Bij het afsluiten van een fietsverzekering komt veel kijken. Je moet een aantal zaken in overweging nemen:
Wil je dat je verzekering de hele nieuwprijs dekt?
Vind je het niet erg om wat eigen risico bij te betalen?
Hoe zit het met aanrijdingen, wat verwacht je dan qua dekking?
Is jouw fiets wel een geaccepteerd model voor de verzekering die je wilt gaan afsluiten?
Dit zijn allemaal vragen om van tevoren over na te denken; ze zijn belangrijk voor de keuze van de voor jou beste fietsverzekering. Bekijk ook de website van de Consumentenbond voor een keuzehulp in fietsverzekeringen.
Hoe wordt de premie berekend? Bij de totstandkoming van de premie spelen deze dingen mee:
- Het type fiets en hoe lang je de verzekering afneemt
- Het type dekkingen. Zo is er pechhulp zodat je snel hulp of vervanging krijgt als je tijdens je fietstocht panne krijgt met je fiets.
- Er is ook een verschil tussen een verzekering tegen schade en tegen diefstal. Schadedekking betekent dat je ook bent verzekerd wanneer er een aanrijding, val of vandalisme plaatsvindt.
- Sommige verzekeringen bevatten zelfs verhaalsrechtsbijstand en ongevallendekking.
- Net als bij andere verzekeringen speelt ook het eigen risico een rol bij de hoogte van je premie.
Schade of diefstal
Het is mogelijk om een gewone fiets te verzekeren, maar ook een e-bike. Er wordt daarin eigenlijk zelden een verschil gemaakt tussen problemen door schade of door diefstal. Een racefiets of een bakfiets verzekeren kan ook: daar zijn weer andere verzekeringen voor. Het soort fiets bepaalt vaak de premie van je verzekering, maar ook hoeveel hij kostte, waar je woont en zelfs je leeftijd kan een rol spelen.
Check: aankoopbon De verzekeraar wil vaak ook dat je de aankoopbon van je fiets overlegt bij het afsluiten van je verzekering. Zorg dus dat je die goed bewaart. Door hem te digitaliseren, bijvoorbeeld met een app als Adobe Scan (uitleg lees je hier), kun je hem makkelijker delen met je verzekeraar,
©Sergey Novikov/serrnovik
Wat wordt er gedekt?
Wat er precies gedekt wordt en of je bijvoorbeeld nog een eigen risico moet betalen, dat hangt van je verzekering en verzekeraar af. Denk daarbij ook aan extra’s op je fiets, zoals een kinderzitje of een fietscomputer: je moet vaak extra geld betalen om die mee te verzekeren. Het kan veel schelen tussen verzekeraars wat er wordt vergoed: sommige verzekeringen staan alleen het verzekeren van accessoires toe die gelijk bij aankoop van de fiets zijn gemonteerd, terwijl anderen nog wat (soms vage) kleine lettertjes toevoegen, namelijk dat je maatregelen moet hebben genomen die je op basis van de situatie mag verwachten. Een nogal multi-interpretabele optie.
Allrisk of niet?
Kijk ook naar de mate van dekking die je wilt. Je kunt kiezen uit een verzekering met allrisk-dekking en met alleen diefstaldekking. Bij allrisk wordt er ook uitgekeerd mocht je fiets schade ondervinden door bijvoorbeeld een brand of aanrijding. Heb je alleen diefstaldekking: dan krijg je dus niets uitgekeerd bij beschadigingen of brand, maar alleen als iemand er ongevraagd met je fiets vandoor gaat.
Kijk ook goed naar wat er eventueel nog meer is inbegrepen in de verzekering: sommige verzekeraars geven je bijvoorbeeld meteen pechhulp als je onderweg problemen hebt met je fiets en er zijn ook verzekeraars die meteen ongevallendekking bieden.
Check: fietscomputer Heb jij een dure fietscomputer op je e-bike zitten? Kijk dan goed of deze ook gedekt is mocht je elektrische fiets gestolen worden. Niet? Kies dan een afneembare fietscomputer. Op onder meer Amazon vind je speciale houders voor fietscomputers; je bevestigt de houder aan het stuur en klikt je fietscomputer erin.
Aflopend of vast?
Binnen de fietsverzekeringen heb je weer onderverdelingen tussen een aflopende fietsverzekering, waarbij je van tevoren weet dat je je premie in één keer voor een vaste periode betaalt, en een doorlopende fietsverzekering die je maandelijks betaalt voor zolang je wilt.
ART-goedgekeurd slot
Welke verzekeraar je kiest en welke dekking kan enorm verschillen, maar qua verwachtingen van jou als verzekerde zijn er veel overeenkomsten tussen de verschillende fietsverzekeraars. Zo moet je altijd een ART-goedgekeurd slot van categorie 2 of hoger op je fiets hebben (meer daarover lees je in dit artikel). Je moet daarbij ook zorgen dat je twee sleutels hebt: je gebruikte fietssleutel en de reservesleutel. Zorg dat je foto’s van de voorkant en de achterkant van de sleutels hebt. Je verzekeraar moet het merk en de sleutelnummers hebben (vergeet die dan ook niet door te geven als je het slot vervangt of een sleutel verliest).
Is je fiets inderdaad gestolen en moet je je sleutels overleggen, zorg dan dat je echt die foto’s van beide sleutels hebt, van de voor- en achterkant. Stuur ze aangetekend op en plak ze goed vast op het begeleidende papier, waarop je nog eens op uitlegt dat je fiets gestolen is. Heeft een verzekering ook maar een beetje ruimte om te zeggen dat ze sleutels niet hebben ontvangen, dan kun je de dekking van je fietsverzekering helaas op je buik schrijven. Dan blijf je niet alleen achter zonder fiets, maar ook met een verzekering die niets voor je doet, wat de hele situatie extra vervelend maakt. Raak je een sleutel eerder al kwijt, dan moet je zorgen dat je bij de sleutelfabrikant een nieuwe laat maken met het officiële nummer dat ook te vinden is op de andere sleutel en dat bekend is bij je verzekeraar. Let op: als je deze gegevens pas doorgeeft nadat je fiets gestolen is, vis je meestal achter het net. Op tijd regelen dus!
©Rostislav Ageev
💡 In sommige gevallen heb je ook een bewijs van aangifte bij de politie nodig. Aangifte doen kan vaak ook online.
Zorg dat je correspondentie met je verzekeraar altijd goed opslaat. Let bij e-bike-verzekeringen ook op wat je moet doen bij de aanvang van je verzekering. Zo zijn er verzekeringen die eisen dat je een tracker op je fiets laat zetten (door de verzekeraar zelf), waarbij er een zoektocht in gang wordt gezet wanneer je opgeeft dat je fiets gestolen is. Ook zijn er diverse verzekeraars die verwachten dat je een officiële aangifte van de politie kunt overleggen en ook daadwerkelijk opstuurt. Zorg dat je alles bewaart, overal foto’s van maakt en zo voorzichtig mogelijk bent, zodat de verzekeraar geen reden heeft om je af te wijzen.
Gebruik je verstand
Het is zeker met een dure e-bike vaak aantrekkelijk om een fietsverzekering te kiezen, maar let op dat je er niet te veel op leunt. Zorg dat je niet alleen een gewoon slot gebruikt, maar koop ook een stevig hangslot of vouwslot dat je altijd gebruikt wanneer je je tweewieler parkeert. Zelfs als dat in je eigen schuurtje is. Het voelt misschien raar en je denkt: maar hier ben ik toch voor verzekerd? Maar als het puntje bij paaltje komt is het soms moeilijk om dat bedrag van je fiets ook daadwerkelijk terug te krijgen en dat is dubbel vervelend. Succes!