ID.nl logo
Fietsverzekering: zo krijg je je fiets bij diefstal vergoed
© PXimport
Mobiliteit

Fietsverzekering: zo krijg je je fiets bij diefstal vergoed

E-bikes zijn zeer gewild bij dieven. Zelfs dubbel op slot doen is vaak niet genoeg om te voorkomen dat ze met je dure fiets aan de haal gaan. Met een fietsverzekering zorg je ervoor dat je na de diefstal van je e-bike niet met lege handen achterblijft. In dit artikel leggen we je uit waar je op moet letten bij het afsluiten van een fietsverzekeringen wat je moet doen als je fiets gestolen wordt.

In dit artikel bespreken we:

🚲 Waar je naar moet kijken voordat je een fietsverzekering afsluit 🚲 Waartegen je je fiets kunt verzekeren 🚲 Wat een verzekeraar van je verwacht 🚲 Wat je moet doen als je fiets is gestolen 🚲 Wil je eerst een e-bike aanschaffen? Lees dan ons artikel Alles over e-bikes

Fietsverzekering afsluiten: dit doe je eerst

Bij het afsluiten van een fietsverzekering komt veel kijken. Je moet een aantal zaken in overweging nemen:

  • Wil je dat je verzekering de hele nieuwprijs dekt?

  • Vind je het niet erg om wat eigen risico bij te betalen?

  • Hoe zit het met aanrijdingen, wat verwacht je dan qua dekking?

  • Is jouw fiets wel een geaccepteerd model voor de verzekering die je wilt gaan afsluiten?

Dit zijn allemaal vragen om van tevoren over na te denken; ze zijn belangrijk voor de keuze van de voor jou beste fietsverzekering. Bekijk ook de website van de Consumentenbond voor een keuzehulp in fietsverzekeringen.

Hoe wordt de premie berekend? Bij de totstandkoming van de premie spelen deze dingen mee:

  • Het type fiets en hoe lang je de verzekering afneemt
  • Het type dekkingen. Zo is er pechhulp zodat je snel hulp of vervanging krijgt als je tijdens je fietstocht panne krijgt met je fiets.
  • Er is ook een verschil tussen een verzekering tegen schade en tegen diefstal. Schadedekking betekent dat je ook bent verzekerd wanneer er een aanrijding, val of vandalisme plaatsvindt.
  • Sommige verzekeringen bevatten zelfs verhaalsrechtsbijstand en ongevallendekking.
  • Net als bij andere verzekeringen speelt ook het eigen risico een rol bij de hoogte van je premie.

Schade of diefstal

Het is mogelijk om een gewone fiets te verzekeren, maar ook een e-bike. Er wordt daarin eigenlijk zelden een verschil gemaakt tussen problemen door schade of door diefstal. Een racefiets of een bakfiets verzekeren kan ook: daar zijn weer andere verzekeringen voor. Het soort fiets bepaalt vaak de premie van je verzekering, maar ook hoeveel hij kostte, waar je woont en zelfs je leeftijd kan een rol spelen.

Check: aankoopbon De verzekeraar wil vaak ook dat je de aankoopbon van je fiets overlegt bij het afsluiten van je verzekering. Zorg dus dat je die goed bewaart. Door hem te digitaliseren, bijvoorbeeld met een app als Adobe Scan (uitleg lees je hier), kun je hem makkelijker delen met je verzekeraar,

©Sergey Novikov/serrnovik

Wat wordt er gedekt?

Wat er precies gedekt wordt en of je bijvoorbeeld nog een eigen risico moet betalen, dat hangt van je verzekering en verzekeraar af. Denk daarbij ook aan extra’s op je fiets, zoals een kinderzitje of een fietscomputer: je moet vaak extra geld betalen om die mee te verzekeren. Het kan veel schelen tussen verzekeraars wat er wordt vergoed: sommige verzekeringen staan alleen het verzekeren van accessoires toe die gelijk bij aankoop van de fiets zijn gemonteerd, terwijl anderen nog wat (soms vage) kleine lettertjes toevoegen, namelijk dat je maatregelen moet hebben genomen die je op basis van de situatie mag verwachten. Een nogal multi-interpretabele optie.

Allrisk of niet?

Kijk ook naar de mate van dekking die je wilt. Je kunt kiezen uit een verzekering met allrisk-dekking en met alleen diefstaldekking. Bij allrisk wordt er ook uitgekeerd mocht je fiets schade ondervinden door bijvoorbeeld een brand of aanrijding. Heb je alleen diefstaldekking: dan krijg je dus niets uitgekeerd bij beschadigingen of brand, maar alleen als iemand er ongevraagd met je fiets vandoor gaat. 

Kijk ook goed naar wat er eventueel nog meer is inbegrepen in de verzekering: sommige verzekeraars geven je bijvoorbeeld meteen pechhulp als je onderweg problemen hebt met je fiets en er zijn ook verzekeraars die meteen ongevallendekking bieden.

Check: fietscomputer Heb jij een dure fietscomputer op je e-bike zitten? Kijk dan goed of deze ook gedekt is mocht je elektrische fiets gestolen worden. Niet? Kies dan een afneembare fietscomputer. Op onder meer Amazon vind je speciale houders voor fietscomputers; je bevestigt de houder aan het stuur en klikt je fietscomputer erin.

Aflopend of vast?

Binnen de fietsverzekeringen heb je weer onderverdelingen tussen een aflopende fietsverzekering, waarbij je van tevoren weet dat je je premie in één keer voor een vaste periode betaalt, en een doorlopende fietsverzekering die je maandelijks betaalt voor zolang je wilt.

ART-goedgekeurd slot

Welke verzekeraar je kiest en welke dekking kan enorm verschillen, maar qua verwachtingen van jou als verzekerde zijn er veel overeenkomsten tussen de verschillende fietsverzekeraars. Zo moet je altijd een ART-goedgekeurd slot van categorie 2 of hoger op je fiets hebben (meer daarover lees je in dit artikel). Je moet daarbij ook zorgen dat je twee sleutels hebt: je gebruikte fietssleutel en de reservesleutel. Zorg dat je foto’s van de voorkant en de achterkant van de sleutels hebt. Je verzekeraar moet het merk en de sleutelnummers hebben (vergeet die dan ook niet door te geven als je het slot vervangt of een sleutel verliest).

Is je fiets inderdaad gestolen en moet je je sleutels overleggen, zorg dan dat je echt die foto’s van beide sleutels hebt, van de voor- en achterkant. Stuur ze aangetekend op en plak ze goed vast op het begeleidende papier, waarop je nog eens op uitlegt dat je fiets gestolen is. Heeft een verzekering ook maar een beetje ruimte om te zeggen dat ze sleutels niet hebben ontvangen, dan kun je de dekking van je fietsverzekering helaas op je buik schrijven. Dan blijf je niet alleen achter zonder fiets, maar ook met een verzekering die niets voor je doet, wat de hele situatie extra vervelend maakt. Raak je een sleutel eerder al kwijt, dan moet je zorgen dat je bij de sleutelfabrikant een nieuwe laat maken met het officiële nummer dat ook te vinden is op de andere sleutel en dat bekend is bij je verzekeraar. Let op: als je deze gegevens pas doorgeeft nadat je fiets gestolen is, vis je meestal achter het net. Op tijd regelen dus!

©Rostislav Ageev

💡 In sommige gevallen heb je ook een bewijs van aangifte bij de politie nodig. Aangifte doen kan vaak ook online.

Zorg dat je correspondentie met je verzekeraar altijd goed opslaat. Let bij e-bike-verzekeringen ook op wat je moet doen bij de aanvang van je verzekering. Zo zijn er verzekeringen die eisen dat je een tracker op je fiets laat zetten (door de verzekeraar zelf), waarbij er een zoektocht in gang wordt gezet wanneer je opgeeft dat je fiets gestolen is. Ook zijn er diverse verzekeraars die verwachten dat je een officiële aangifte van de politie kunt overleggen en ook daadwerkelijk opstuurt. Zorg dat je alles bewaart, overal foto’s van maakt en zo voorzichtig mogelijk bent, zodat de verzekeraar geen reden heeft om je af te wijzen.

Gebruik je verstand

Het is zeker met een dure e-bike vaak aantrekkelijk om een fietsverzekering te kiezen, maar let op dat je er niet te veel op leunt. Zorg dat je niet alleen een gewoon slot gebruikt, maar koop ook een stevig hangslot of vouwslot dat je altijd gebruikt wanneer je je tweewieler parkeert. Zelfs als dat in je eigen schuurtje is. Het voelt misschien raar en je denkt: maar hier ben ik toch voor verzekerd? Maar als het puntje bij paaltje komt is het soms moeilijk om dat bedrag van je fiets ook daadwerkelijk terug te krijgen en dat is dubbel vervelend. Succes!

Watch on YouTube














▼ Volgende artikel
Nieuwe 5G-router met snelle WiFi 6 van devolo
Huis

Nieuwe 5G-router met snelle WiFi 6 van devolo

De internetaansluiting valt uit. In je woonplaats laat de uitbreiding van het vaste netwerk veel te wensen over. Het gemak van wifi dat je thuis gewend bent wil je meenemen op vakantie. Allemaal scenario's die eigenlijk schreeuwen om een stabiele internetverbinding via het mobiele netwerk.

Partnerbijdrage - in samenwerking met devolo

Met de nieuwe devolo WiFi 6 router 3600 5G LTE surf en stream je bliksemsnel op plekken waar een stroomaansluiting en een mobiel signaal beschikbaar zijn. Dankzij WiFi 6 en mesh-technologie heb je in een handomdraai een snel en stabiel netwerk tot je beschikking.

Veelzijdige aansluitmogelijkheden

De devolo 5G-router is makkelijk mee te nemen en past in elke rugzak en maakt - als het eenmaal op een stopcontact is aangesloten - verbinding via de ingebouwde antenne die geschikt is voor de 3G-, 4G- en 5G-mobiele netwerken. Behalve de sterke wifi-prestaties is de devolo 5G-router ook met een 2,5-Gbit/s- en een 1-Gbit/s-ethernet-aansluiting uitgerust. En via de ingebouwde RJ-11-poort kun je zelfs een analoge telefoon aansluiten. Zo wordt de router de ideale schakelcentrale voor elke gelegenheid.

Eenvoudige installatie

De devolo WiFi 6 router 3600 5G LTE maakt het dagelijks leven eenvoudiger en is helemaal gericht op gebruiksvriendelijkheid. Het enige dat je nodig hebt, is een stroomaansluiting en een nano-sim-kaartje van een mobiele provider.

De gratis devolo Home Network-app (beschikbaar op iOS en Android) met intuïtieve gebruikersinterface is beschikbaar voor de configuratie en het instellen van de router en de led's op het front helpen bij het vinden van de optimale positie voor de ontvangst van het beste signaal voor de mobiele telefonie.

Router nu te koop

Is je interesse gewerkt? Deze nieuwe devolo-router is nu te koop via de diverse retailers voor een adviesprijs van 449,90 euro. En, erg prettig om te weten: devolo geeft drie jaar garantie op alle producten!

Meer informatie vind je op www.devolo.nl  

▼ Volgende artikel
Opnemen, bewerken en delen met de Geluidsrecorder
© Olga Rai - stock.adobe.com
Huis

Opnemen, bewerken en delen met de Geluidsrecorder

Of je een lezing, een speech of een eigen muzieknummer wilt vastleggen, Windows heeft zijn eigen ingebouwde opname-tool. In Windows 10 en de eerdere versies van Windows 11 was de ingebouwde Geluidsrecorder een bijzonder spartaanse tool. De nieuwe versie ziet er heel wat beter uit.

Hoe eenvoudig het is om audio op te nemen in Windows 11, laten we in drie stappen zien:

  • Start een opname met één klik
  • Sla je bestand op in een van de verschillende formaten
  • Importeer een bestand, markeer belangrijke momenten en deel de opname

Een uitgebreider artikel lees je hier: Windows Geluidsrecorder: meer dan een nieuwe naam

Opname maken

Om het programma te starten, typ je Geluidsrecorder in de Windows-zoekbalk en kun je de app openen via de resultaten. Kijk in de linkerbenedenhoek, daar kun je de gewenste microfoon selecteren. Onderaan zie je de opnameknop, klik daarop om de opname te starten en doe hetzelfde om de opname te stoppen. De opgenomen audiobestanden verschijnen in de linkerbalk en in het centrale venster zie je de afspeelknop en een weergave van het geluid in een golfdiagram.

Controleer of de juiste microfoon is geselecteerd en start de opname.

Benoemen en opslaan

Je kunt de audiobestanden in verschillende formaten opslaan, zoals m4a, mp3, wma, flac en wav. Daarom klik je op de drie puntjes rechtsboven en selecteer je Instellingen / Opname-indeling. Ook de audiokwaliteit is aanpasbaar in drie niveaus: beste, hoog en gemiddeld. Ieder bestand dat je opneemt, krijgt de domme naam ‘Aan het opnemen’ met daarachter een volgnummer. Door met rechts op deze naam te klikken kun je bij de opdracht Naam wijzigen. Onder deze opdracht vind je ook de functie In map weergeven. Zo kom je bij de map waar deze app zijn bestanden opslaat. De audio wordt altijd opgeslagen in de map Geluidsopnamen (in de map Documenten).

Selecteer vooraf de geluidskwaliteit die je op het oog hebt.

Markeren en delen

Geluidsrecorder heeft een knop om een audiobestand te importeren. En je kunt de afspeelsnelheid aanpassen van 0,25 tot 4 keer. Terwijl de opname loopt, is het mogelijk om bepaalde punten te markeren. Dat doe je met de sneltoets Ctrl+M of de knop Markeren, die in de rechterbenedenhoek staat. Door een markering te plaatsen, onderbreek je de opname niet. Bij het beluisteren kun je sneller naar zo’n markering schakelen. Op de tijdlijn verschijnt zo’n markering als een rood streepje.

Ben je klaar, dan kun je de opname delen met anderen. Opnieuw klik je met de rechtermuisknop op de naam van het bestand en dan selecteer je de manier hoe je het bestand wilt delen. Dat kan bijvoorbeeld met de functie Naburig delen.

Door met rechts op de naam van een bestand te klikken, kun je de opname delen.