7 tips om te besparen op je inboedelverzekering
Een inboedelverzekering is nuttig, maar hoeft niet per se duur te zijn. Door slimme keuzes te maken, kun je echt besparen op de premie. Dat vraagt even wat uitzoekwerk, maar daarmee voorkom je dat je onnodig veel betaalt. ID.nl laat je 7 manieren zien waarop je voortaan nooit meer teveel betaalt voor je inboedelverzekering.
Na het lezen van dit artikel heb je antwoord op de volgende vragen: Welke manieren zijn er om te besparen op je woonverzekeringen? | Wat zijn de gevolgen van besparen op je woonverzekeringen? | Waar kun je beter niet op besparen?
7x besparen: 1. Een eigen risico | 2. Goede inbraakpreventie | 3. Meer polissen bij één verzekeraar | 4. Verzekeringen via een lidmaatschap of klantrelatie | 5. Precies passende voorwaarden | 6. Verzekering voor kleine gezinnen | 7. Verzekeringen vergelijken
Ook interessant voor jou: 10 veelgestelde vragen over woonverzekeringen
Een eigen risico
Een makkelijke manier om te besparen op je woonverzekering is een (hoger) eigen risico nemen. Dat betekent dat je een deel van de schade zelf betaalt. Als je zelf kiest voor een (hoger) eigen risico, kun je premie besparen. Hoe hoger het eigen risico, hoe meer je bespaart.
Sommige verzekeringen hebben een verplicht eigen risico voor alle schades. Dit eigen risico kan oplopen tot 500 euro. Andere verzekeringen kennen alleen een eigen risico in specifieke situaties. Bij een allrisk verzekering bijvoorbeeld is het gebruikelijk dat je schade die je zelf veroorzaakt deels zelf betaalt - als je je telefoon laat vallen op een harde tegelvloer in huis bijvoorbeeld. Verder geldt vaak een eigen risico voor buitenshuisdekking en voor stormschade.
Denk goed na voordat je kiest voor een (hoger) eigen risico. Een eigen risico kan betekenen dat je bij kleinere schades niets vergoed krijgt, ook niet als je een aantal kleine schades na elkaar hebt. Vraag je af of je die kosten kunt dragen. Sta er ook even bij stil hoeveel premie je nu eigenlijk bespaart. Weegt die besparing voor jou op tegen het risico?
Goede inbraakpreventie
In een goed beveiligd huis wordt minder snel ingebroken. Dat is op zich al genoeg reden om te zorgen voor goed hang- en sluitwerk, slimme buitenverlichting en eventueel een alarmsysteem. Geen inbraak betekent ook geen kosten voor herstel van de schade en vervanging van gestolen spullen, als die al te vervangen zijn.
Maar een goed beveiligd huis kan ook een korting van 5 tot 15 procent opleveren op je inboedelverzekering. Verzekeraars kunnen hiervoor vragen om het Politie Keurmerk Veilig Wonen (PKVW). Heb je een eigen huis, dan kun je dit keurmerk krijgen als je je huis hebt laten inspecteren en/of beveiligen door een erkend PKVW-bedrijf, een goede slotenmaker dus. Je hebt hiervoor goedgekeurd hang- en sluitwerk nodig met het SKG®-logo en met sterren.
Soms is er meer nodig dan een keurmerk om korting op je verzekering te kunnen krijgen. Verzekeraars kunnen hiervoor hun eigen eisen stellen. Soms zijn een beveiligingscamera en bewegingssensoren verplicht of moet je een alarmsysteem hebben van een bepaald merk.
Woon je in een appartement, dan is het slim om deze zaken te bespreken met de Vereniging van Eigenaren.
Woon je in een huurhuis, dan kun je de verhuurder vragen om de beveiliging van je huis op het juiste niveau te brengen. Gemeenten betalen hier soms ook aan mee.
©Alex Ruhl - stock.adobe.com
Meer polissen bij één verzekeraar
Het is altijd slim om je woonverzekeringen bij één verzekeraar onder te brengen. Woon je in een eigen huis, dan heb je bijna altijd een opstalverzekering én een inboedelverzekering. Als je deze afsluit bij dezelfde verzekeraar, kan er nooit gesteggel ontstaan over wie een bepaalde schade moet vergoeden. Ook mag je er dan op vertrouwen dat er geen overlappingen zitten in de dekking en dat je geen belangrijke dekkingen mist.
Maar het besparen begint pas echt als je nog meer schadeverzekeringen combineert, bijvoorbeeld ook je Aansprakelijkheidsverzekering voor Particulieren (AVP) en eventueel een rechtsbijstandverzekering, doorlopende reisverzekering en autoverzekering. Veel verzekeraars geven korting op de premie als je meer verzekeringen afsluit. Blijf wel kritisch kijken naar die premie, want een andere verzekeraar kan voor een specifieke verzekering toch goedkoper zijn.
Verzekeringen via een lidmaatschap of klantrelatie
Ben je lid van een belangenvereniging, dan kun je soms korting krijgen op verzekeringen. Voor woonverzekeringen kun je denken aan de Vereniging Eigen Huis, de ANWB en de vakbond. Het kan ook zijn dat je bank een gunstige woonverzekering aanbiedt.
Precies passende voorwaarden
Inboedelverzekeringen lijken veel op elkaar, maar als je iets beter kijkt, zijn er ook grote verschillen. Er zijn bijvoorbeeld verzekeraars met een hoge standaard dekking voor kostbaarheden en/of apparatuur. Handig als je veel dure spullen hebt, maar onnodig duur als je een minder waardevolle inboedel hebt. Zo zijn er allerlei verschillen die belangrijk voor je kunnen zijn of juist niet. Dit zijn een paar dekkingen om op te letten:
⁃ Sieraden (soms heb je een kluis nodig om voor een hogere vergoeding in aanmerking te komen)
⁃ Apparatuur (soms maximum dekking, soms onbeperkt)
⁃ Huisdieren (soms uitsluitingen en beperkingen)
⁃ Tuinmeubels en andere spullen die in de tuin staan
⁃ Allrisk (dan ook dekking voor schade door eigen schuld)
⁃ Nieuwwaarde (de ene verzekeraar vergoedt langer de nieuwwaarde dan de andere)
©africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)
Een verzekering voor kleine gezinnen
De premie die je betaalt voor een inboedelverzekering is vaak afhankelijk van met hoeveel mensen je in huis woont. Meer mensen hebben meestal meer spullen. Had je eens een groot gezin, maar woon je nu alleen of met zijn tweeën, dan kan dat dus uitmaken voor de premie. Goed om even na te kijken.
Verzekeringen vergelijken
Kies niet zomaar de eerste de beste verzekering die je tegenkomt, maar vergelijk. Kies ook niet alleen op de laagste premie, maar kijk ook naar de voorwaarden. Een goedkope verzekering afsluiten geeft een goed gevoel, maar als je bij schade niets uitgekeerd krijgt is dat heel frustrerend. Baseer je keuze dus niet op een globale vergelijking op een vergelijkingssite, maar lees ook de informatie op de website van de verzekeraar. Zo verklein je de kans dat je iets over het hoofd ziet.