ID.nl logo
10 veelgestelde vragen over woonverzekeringen
Zekerheid & gemak

10 veelgestelde vragen over woonverzekeringen

Een woonverzekering heb je maar zelden nodig. Juist daarom is het verstandig om goed na te denken over wat je wel en niet verzekert. Welke schade kun je uit eigen zak betalen en wanneer heb je een vergoeding nodig?


🏠 Na het lezen van dit artikel heb je antwoord op de volgende vragen: Welke woonverzekering heb je zeker nodig? | Welke dekkingen kun je missen? | Welke keuzes kun je maken bij woonverzekeringen? | Welke valkuilen kun je tegenkomen bij woonverzekeringen?

Ook interessant voor jou: Beveiligingssysteem kopen? Let op deze misvattingen


1: Welke woonverzekeringen heb je nodig?’

Een inboedelverzekering is een aanrader voor iedereen, of je nu in een huurhuis of in een koophuis woont. Met een inboedelverzekering kun je een vergoeding claimen bij brand, inbraak of waterschade. Je kunt dan bijvoorbeeld gestolen of beschadigde meubels, apparaten en sieraden vervangen.

Als je een eigen huis hebt met een hypotheek, dan ben je ook verplicht een opstalverzekering af te sluiten. Een opstalverzekering geeft een vergoeding als er schade optreedt aan het huis zelf of iets dat aan het huis vastzit. Denk aan keukenapparatuur, een tegelvloer en zonnepanelen. Het is slim om de opstalverzekering en de inboedelverzekering bij dezelfde maatschappij onder te brengen. Er kan dan geen discussie ontstaan tussen twee verzekeraars over wie de schade moet vergoeden, bijvoorbeeld als niet duidelijk is of een houten vloer nu wel of niet aan het huis vastzit. Een gecombineerde opstal- en inboedelverzekering heet vaak gewoon ‘woonverzekering’. Ook een aansprakelijkheidsverzekering kan hieronder vallen.

Ben je de eigenaar van een appartement, dan moet de Vereniging van Eigenaren een opstalverzekering afsluiten voor het hele gebouw. Jij betaalt dan een deel van de premie via de servicekosten. Is jouw appartement luxer dan dat van de meeste andere bewoners, bijvoorbeeld omdat je een luxe badkamer en/of keuken hebt? Dan vergoedt de opstalverzekering misschien niet alles. Je kunt dit bijverzekeren op je inboedelverzekering onder de dekking ‘eigenaarsbelang’.

©Cyb3russ - stock.adobe.com

2: Kun je ook zonder inboedelverzekering?

Ja, dat kan. Een inboedelverzekering is niet verplicht. Sommige mensen hebben hun hele leven een inboedelverzekering en doen er nooit een beroep op. Je kunt je afvragen of je daarvoor je leven lang premie wilt betalen. Aan de andere kant: als er wel brand uitbreekt of waterschade optreedt, dan zijn alle kosten voor jezelf. Kun je dat betalen? En ben je bereid om dat risico te nemen? Dan kun je overwegen om geen inboedelverzekering af te sluiten. Overigens is een doorsnee inboedelverzekering niet heel duur. Het ligt onder andere aan je huis, je gezinsgrootte en je woonplaats hoeveel je precies betaalt. 

3: Wat krijg je vergoed op je inboedelverzekering?

Als je je inboedel verzekert, wil je natuurlijk wel een reële vergoeding krijgen als er iets gebeurt. Hoeveel je vergoed krijgt, hangt af van de leeftijd van je spullen. Het verschilt per verzekeraar hoe lang je de nieuwwaarde vergoed krijgt. Sommige verzekeraars vergoeden bijvoorbeeld tien jaar lang de nieuwwaarde. Dat is een stuk gunstiger dan andere verzekeraars, die bijvoorbeeld maar vijf jaar de nieuwwaarde vergoeden. De meeste verzekeraars vergoeden alleen de nieuwwaarde als een product nog minstens veertig procent waard is van de oorspronkelijke nieuwwaarde. Om dit uit te rekenen, gebruikt iedere verzekeraar zijn eigen afschrijvingslijst. Je kunt deze lijst vinden op de website van de verzekeraar. Op de site van de Consumentenbond vind je een handig overzicht van lijsten van alle verzekeraars.

4: Welke keuzes kan ik maken bij een inboedelverzekering?

Om te beginnen moet je kiezen voor wel of niet allrisk verzekeren. Het belangrijkste verschil is dat je bij een allrisk verzekering ook schade vergoed krijgt die je zelf per ongeluk veroorzaakt. Verder kun je bij een inboedelverzekering verschillende extra dekkingen kiezen, die meer zekerheid geven, maar die een verzekering ook duurder maken. Dit zijn veel voorkomende opties.
⌂ Buitenshuisdekking
Draagbare apparaten zoals een smartphone, laptop, tablet of camera gebruik je meestal niet alleen thuis. Helaas zijn ze buitenshuis niet standaard gedekt op je inboedelverzekering. Met een buitenshuisdekking kun je wel een vergoeding krijgen als er iets mee gebeurt. Deze vergoeding is vaak gunstiger dan de vergoeding op je reisverzekering. Houd er wel rekening mee dat er een eigen risico en een maximum vergoeding kan gelden en dat de dekking vaak alleen geldt in Nederland.
⌂ Kostbaarheden
Heb je veel dure spullen, zoals sieraden, apparatuur of kunst? Dan kan het standaard verzekerde bedrag te laag zijn. Kostbaarheden zijn vaak maar tot een maximum van 2500 euro verzekerd. Dit verschilt per polis. Met een extra kostbaarhedendekking kun je dit bedrag verhogen.
⌂ Tijdelijke verhuur
Verhuur je je huis weleens als je er zelf niet bent, bijvoorbeeld via Airbnb? Dan heb je vaak een aangepaste verzekering nodig voor schade die ontstaat tijdens de verhuurperiode.

5: Moet je een speciale glasdekking hebben?

Misschien. Heb je een opstalverzekering voor je eigen huis, dan is glas automatisch meeverzekerd, maar alleen voor schade die ook invloed heeft op het huis als geheel, zoals brand, inbraak en ontploffing. Voor andere oorzaken, zoals bijvoorbeeld een bal door de ruit, heb je een aparte glasverzekering nodig. Een glasdekking kun je ook afsluiten op je inboedelverzekering. Dat kan handig zijn als je een huis huurt en de verhuurder geen glasverzekering heeft afgesloten.

©Eléonore H - stock.adobe.com

6: Hoe zorg je dat niet onderverzekerd bent?

Onderverzekering kan voorkomen als je verzekerde bedrag lager is dan de waarde van je inboedel. De verzekeraar vergoedt dan maar een deel van je schade, ook als je schade minder is dan het verzekerde bedrag. Vroeger kwam onderverzekering vaak voor, omdat verzekerden vergaten om het bedrag na verloop van tijd te verhogen bijvoorbeeld. Tegenwoordig gebruiken steeds meer verzekeraars een standaard bedrag van 100.000 euro of meer. Bij deze verzekeraars loop je minder risico op onderverzekering. Moet je zelf de waarde van je inboedel opgeven, bijvoorbeeld met een inventarislijst of met een inboedelwaardemeter? Zorg dan dat je deze hulpmiddelen na verloop van tijd en bij iedere verhuizing opnieuw invult. 

7: Hoe zorg je dat je niet oververzekerd bent?

Als de dekking van je inboedelverzekering hoger is dan de waarde van je inboedel, ben je oververzekerd. Dat is zonde, want je betaalt dan premie voor een vergoeding die je nooit zult krijgen. Oververzekering kan voorkomen als je weinig waardevolle spullen hebt of voornamelijk oude spullen. Je hebt dan weinig aan een verzekering met een hoog verzekerd bedrag. Let ook op of je overlappende verzekeringen hebt, zoals een telefoon- of laptopverzekering én een hoge elektronicadekking op je inboedelverzekering. En als je gezin kleiner is geworden, geeft dat dan door aan je inboedelverzekeraar. De premie kan soms omlaag als je met minder mensen in huis woont.

8: Moet je een inboedelverzekering hebben als je in een studentenkamer woont?

Dat is wel verstandig, ja. In studentenhuizen wordt relatief vaak ingebroken, op jacht naar laptops, smartphones en andere kostbaarheden. Sommige inboedelverzekeraars dekken ook de inboedel van uitwonende, studerende kinderen. Die dekking kan standaard zijn of optioneel. Ben je niet meeverzekerd op de polis van je ouders, dan is het verstandig om zelf een inboedelverzekering af te sluiten. Dat kan vaak heel goedkoop, bijvoorbeeld via de bank waar je ook een studentenrekening hebt of via een verzekeraar die speciale polissen aanbiedt voor studentenhuizen. Het is wel belangrijk dat je altijd je kamer afsluit, want zonder braaksporen krijg je vaak niets vergoed.

9: Is schade door of aan een huisdier gedekt?

Als je huisdier iets stukmaakt in huis, is dat meestal niet gedekt op de inboedelverzekering. Maar als er iets met het huisdier zelf gebeurt, krijg je vaak wel een vergoeding. Een huisdier valt namelijk gewoon onder de inboedel, tenzij in de polisvoorwaarden staat dat dat niet zo is. Soms staat er in de polisvoorwaarden iets over een beperkte dekking, bijvoorbeeld dat er alleen dekking is bij brand of diefstal of juist alleen bij verlies. Er kan ook een maximum gelden voor de vergoeding. Goed om op te letten als je een (duur) huisdier hebt. 

©Sandra - stock.adobe.com

10: Zijn fietsen, e-bikes, bakfietsen, scooters en brommers meeverzekerd?

Meestal wel, maar alleen als je twee- of driewieler in je huis of schuur staat en als de deur afgesloten is. Het verschilt per verzekering of ook de fiets op slot moet staan. Belangrijker is dat er braaksporen zijn. Zijn er braaksporen, dan kan er ook dekking zijn bij diefstal uit een gemeenschappelijke berging. Diefstal uit de tuin wordt meestal niet gedekt. Overigens zijn er ook verzekeringen die fietsen en/of scooters uitsluiten van de inboedeldekking.

Ben je onderweg met de fiets, dan is er nooit dekking op de inboedelverzekering, ook niet met een buitenshuisdekking. Je hebt dan een aparte fietsverzekering nodig.


▼ Volgende artikel
Zelf je televisie kalibreren: kan dat?
Huis

Zelf je televisie kalibreren: kan dat?

Wil je dat jouw televisie het beeld laat zien zoals de maker het bedoeld heeft? Dan hoor je vaak dat je je televisie moet kalibreren, maar dat kan best lastig zijn zonder de juiste apparatuur en kennis. In dit artikel leer je hoe je eenvoudig je televisie instelt voor het beste beeld, zonder dat je een professional hoeft in te schakelen.

In dit artikel lees je wat gekalibreerd beeld is, of je zelf je televisie kunt kalibreren (spoiler alert: het kán, maar is erg ingewikkeld) en wat je wel zelf kunt doen om het beeld van je televisie zo optimaal mogelijk in te stellen. Ook krijg je tips voor jouw specifieke merk televisie: Samsung, LG, Sony, Philips, Panasonic, TCL of Hisense.

Lees ook: Tv direct na aankoop laten kalibreren: zinvol of niet?

We spreken van een gekalibreerd beeld wanneer de kleurweergave en het verloop van zwart naar wit voldoen aan een internationale norm voor beeldkwaliteit. Dit zorgt ervoor dat het beeld eruitziet zoals de maker het bedoeld heeft. Bij praatshows, nieuws of sport vertaalt dit zich in realistische, natuurlijke kleuren, wat je vooral goed kunt zien aan huidskleuren, waarvan we heel goed weten hoe die eruitzien. Voor films en series is dat moeilijker te beoordelen, omdat de maker artistieke keuzes maakt. Zo kan een film bijvoorbeeld bewust een groene tint hebben. Juist daarom is een correct beeld bij films en series essentieel, zodat donkere scènes de juiste nuances tonen en kleuren de juiste sfeer oproepen.

Kun je zelf echt kalibreren?

Het is mogelijk, maar de drempel ligt erg hoog. Je hebt een patroongenerator, kleurmeters en software nodig. Er zijn gratis of relatief goedkope versies van deze tools, maar voor kwalitatief materiaal betaal je al snel honderden euro’s of meer. Professionele apparatuur kost zelfs duizenden euro’s. Daarnaast moet je de metingen correct uitvoeren en de resultaten goed leren interpreteren. Hoewel er online veel hulp beschikbaar is, blijft het een complexe aangelegenheid. Kortom, tenzij je er een hobby van wilt maken, is zelf kalibreren niet echt een haalbare optie.

Wat kun je wel zelf doen?

Gelukkig kun je zelf het beeld aanpassen en daarmee al 90 tot 95 procent van het resultaat van een professionele kalibratie bereiken.

• Kies de juiste beeldmodus: schakel over naar de Film-modus. Alle fabrikanten bieden deze aan, hoewel de naam kan variëren: soms heet het Bioscoop, Cinema, of, bij Sony, Professionel. Als er een Filmmaker Mode beschikbaar is, kies dan deze. Deze modus is ideaal voor bijna alles wat je kijkt.

• Selecteer de Film-modus voor zowel SDR als HDR. Voor Dolby Vision is de beste keuze meestal Dolby Vision Donker of Dolby Vision IQ.

• Deze modus kan wat donkerder zijn. Ga naar de helderheidsinstellingen en verhoog de eerste optie die je tegenkomt. Dit kan Helderheid, Achtergrondverlichting of OLED-helderheid heten. Vergeet niet de lichtsensor te activeren (zie verderop).

• Voor games is de Spel- of Game-modus de beste optie.

• Bij het kijken naar sport is het aan te raden de optie voor vloeiender beeld in te schakelen, te vinden onder de Beweging of Motion-instellingen. Kies hier voor de Vloeiend-optie.

©Eric Beeckmans


Ook interessant: Zo kies je de ideale televisie voor jouw woonkamer

De lichtsensor

Omgevingslicht heeft een grote invloed op hoe je het beeld ervaart. Bij veel omgevingslicht zie je in donkere scènes nauwelijks nuances in de schaduwen, terwijl diezelfde beelden in een verduisterde kamer alle details laten zien. De lichtsensor past het beeld automatisch aan op basis van het omgevingslicht. Opties voor helderheid en donkere details mag je activeren. Soms zijn er ook opties om de kleurtemperatuur automatisch aan te passen; die raden we af.

©Eric Beeckmans

Zo stel je de lichtsensor in per merk

  • Samsung: Instellingen, -> Algemeen en Privacy, -> Aan/uit en spaarstand, Helderheidsoptimalisatie.
  • LG: Instellingen, -> Algemeen, -> Energiebesparing; zet de Energiebesparingsstap op Automatisch.
  • Sony: Instellingen, -> Weergave en geluid, -> Beeld, -> Omgevingslichtsensor. Zet deze aan, en activeer Automatisch Luminantieniveau.
  • Philips: Instellingen, -> Weergave en Geluid, -> Beeld, -> Optimalisatie lichtniveau.
  • Panasonic: Hoofdmenu, -> Beeld, -> Instellingen omgevingssensor.
  • TCL: Instellingen, -> Beeld en geluid, -> Intelligente instellingen -> Intelligent beeld, -> Aanpasbare helderheid.
  • Hisense: Instellingen, -> Beeld, -> Achtergrondverlichting -> Automatische Lichtsensor.

Wen even aan het nieuwe beeld

Het kan zijn dat het nieuwe beeld in het begin wat flets lijkt. Dat is heel normaal. Geef je hersenen een paar dagen de tijd om eraan te wennen. Als je daarna terugschakelt naar de beeldmodus die je eerst gebruikte, zal het beeld waarschijnlijk te fel en te scherp aanvoelen.

❗ Wat je vooral niet moet doen

Fabrikanten bieden uitgebreide menu's met beeldinstellingen aan, waarvan sommige alleen nuttig zijn voor specialisten die je tv kalibreren met een patroongenerator en kleurmeter. Deze instellingen kunnen je beeld verbeteren, maar ook juist verslechteren. Wees daarom voorzichtig met alle instellingen die betrekking hebben op kleur en contrast (of beter nog, blijf er helemaal vanaf). Met instellingen voor scherpte en beweging kun je zonder veel risico experimenteren. Vergeet niet dat je in elke beeldpreset de optie hebt om deze terug te zetten naar de fabrieksinstellingen. Als je per ongeluk iets hebt aangepast dat niet goed lijkt, gebruik dan die reset.

▼ Volgende artikel
Zo maak je een lang screenshot op je iPhone
Huis

Zo maak je een lang screenshot op je iPhone

Je kunt natuurlijk meerdere screenshots maken van een webpagina of gesprek, maar je kunt ook één lange afbeelding produceren. Zo hoef je zelf minder afbeeldingen aan elkaar te plakken, of minder shots naar je vrienden te sturen. Maar hoe maak je een lang screenshot op je iPhone?

⏱ Geen tijd om het complete artikel te lezen?

Kort gezegd ga je als volgt te werk:

Maak het screenshot met de volume- en zijknop en tik op het voorbeeld. Tik daarna op Paginavullend en Gereed.

Lees ook onze review van de iPhone 16 en 16 Pro

Wanneer een enkele opname niet genoeg is, kun je altijd een lang screenshot (ook wel 'scrolling screenshot') maken op een iPhone. Handig voor wanneer je een complete website, belangrijk document of een volledig gesprek wilt vastleggen. Met ingebakken gereedschap maak je met een paar keer tikken een lang screenshot aan, dat je vervolgens kunt delen. Je kunt dit ook doen om forumberichten, die onder elkaar staan, vast te leggen. Of om een lange e-mail overzichtelijk te bewaren. Kortom: dit kan heel handig zijn.

❗ LANG SCREENSHOT MAKEN OP JE IPHONE: DIT MOET JE WETEN

Of je wel of niet een lang screenshot kunt maken op je iPhone, hangt af van je iOS-versie. Je moet minimaal iOS 14 op je iPhone hebben draaien (of iPadOS 14 op je iPad).

Lang screenshot maken: aan de slag

Open de pagina, app, het document of gesprek dat je wilt bewaren en maak het screenshot zoals je dat altijd zou doen. Op een iPhone houd je daarvoor tegelijkertijd de volumeknop omhoog en de zijknop ingedrukt. Heb je nog een toestel met een thuisknop? Houd die en de zijknop dan tegelijkertijd ingedrukt.

Zodra je een screenshot maakt, verschijnt er links onderin een voorbeeld in beeld. Tik daar snel op voordat het verdwijnt. Nu kom je in een nieuw venster terecht, waar je bovenin twee opties ziet staan: Scherm en Paginavullend. Die twee opties staat alleen in beeld wanneer er genoeg content is om vast te leggen (als in: meer dan één gevuld scherm). Tik op de knop Paginavullend.

©Wesley Akkerman

In beeld zie je nu rechts de volledige lengte van het screenshot staan, terwijl je onderop allerlei bewerkingsmiddelen aantreft. Je kunt nu dingen tekenen of aantekeningen maken, die handig zijn voor jezelf of een ander. Via het lange voorbeeld rechts bepaal je de positie van het screenshot. Mocht dat nodig zijn, dan kun je zelfs de lengte inperken, met het knipgereedschap. Zodra je klaar bent met bewerken, tik je op Gereed om alles op te slaan.

©Wesley Akkerman

❗ WAZIG BEELD? EVEN GEDULD A.U.B.

Het kan zijn dat wanneer je een webpagina vastlegt, nog niet alle onderdelen geladen zijn. Daardoor staan ze misschien wazig in beeld. Wacht dus eerst tot wat je wilt vastleggen helemaal goed te zien is, voordat je er een screenshot van maakt.

Op een rijtje

Dit zijn de populairste iPhones

Powered by Kieskeurig.nl