Categorie
Energiecontract
Duurzame energiemaatschappijen niet allemaal even duurzaam
Nederlandse energiemaatschappijen die claimen duurzaam te zijn, zijn dat bij lange na niet. Dat blijkt uit onderzoek. Van de 28 onderzochte energieleveranciers zijn er maar 11 als zeer duurzaam aangemerkt. Reden? De groene stroom is niet helemaal groen of de stroom wordt uit het buitenland gehaald.
Dynamisch contract in 2023 flink goedkoper dan variabele contracten
Huishoudens met een dynamisch energiecontract waren in 2023 gemiddeld 1127 euro goedkoper uit dan met variabele contracten. Dat blijkt uit onderzoek van de Vereniging van Dynamische Energieleveranciers.
Honderden euro's minder voor je energierekening in 2024
Volgens nieuwe cijfers van het CBS wordt 2024 een positiever jaar wat betreft de hoogte van je energierekening. Gemiddeld zal die rekening namelijk 12 procent lager zijn en kan dit je zomaar honderden euro's besparen.
Hoe profiteer je optimaal van een dynamisch energiecontract?
Steeds meer energiemaatschappijen bieden dynamische energiecontracten aan, met een stroomprijs die per uur en gasprijs die per dag kan veranderen. Hoe gunstig dat is, hangt af van jouw situatie, maar ook van de ontwikkelingen op de markt. Wil je optimaal profiteren, dan is het raadzaam om je stroomverbruik zo veel mogelijk te sturen, zodat je profiteert van de goedkope uren.
Grip op je energieverbruik: houd bij wat al jouw apparaten verbruiken
Wil je zicht houden op je energieverbruik? Dat kan uitstekend met Home Assistant! Je hoeft je zeker niet te beperken tot het uitlezen van je slimme meter. Door ook je zonnepanelen te monitoren, weet je veel beter wat je echt verbruikt. Meet je bovendien individuele apparaten, dan identificeer je ook de grootverbruikers. Met wat eenvoudige trucjes kun je ook voor bijvoorbeeld slimme lampen en luidsprekers het verbruik bijhouden. Ook kun je ‘domme’ apparaten toevoegen die altijd aan staan, zoals een koelkast of ip-camera!
Bijna 1 op de 7 Nederlandse huishoudens wil wisselen van energieleverancier
Het afgelopen jaar zijn er maar liefst 1 miljoen huishoudens overgestapt naar een andere energieleverancier en nog eens 1,1 miljoen overweegt om in de komende twaalf maanden over te stappen. Vooral ANWB Energie en Vandebron zijn daarbij in trek. Dat meldt onderzoeksbureau Multiscope, dat voor de Nationale Benchmark Energieleveranciers ruim 6400 Nederlanders ondervroeg.
Wat moet ik kiezen? Voor- en nadelen van alle soorten energiecontracten
Wie een ander energiecontract wil, heeft heel wat te kiezen. Naast een vast en variabel energiecontract is ook het dynamisch energiecontract in trek. Om je te helpen de juiste keuze te maken, zetten we de voor- en nadelen van alle vormen van energiecontracten voor je op een rij.
De energierekening in 2024: dit verandert er voor jou
De markt voor energie lijkt zo veranderlijk als het weer. Zo eindigt het prijsplafond op een moment dat de energieprijzen een opmerkelijke duikeling maken. Dat lijkt gunstig, maar we zien er vermoedelijk niets van terug in de portemonnee: de energierekening zal in 2024 juist fors stijgen. We praten je bij over de wettelijk opgelegde veranderingen in 2024 maar ook de minder in het oog springende wijzigingen, zoals de addertjes onder het gras bij energieleveranciers.
Meer energiebedrijven richten zich op dynamische contracten
Steeds meer energiemaatschappijen gaan zich richten op het aanbieden van dynamische contracten. Ze lopen daarmee voor op de nieuwe Energiewet die bepaalt dat energiebedrijven vanaf 2025 verplicht dynamische contracten moeten aanbieden.
Dynamische energiecontracten helpen een vol stroomnet voorkomen
Op steeds meer plekken in Nederland raakt het elektriciteitsnet vol. Vervelend, want hierdoor kunnen netbeheerders geen nieuwe woningen en bedrijven meer aansluiten. Bovendien staat energiecongestie verdere verduurzaming in de weg. Naast het verzwaren van het stroomnet is er nog een andere (slimme) oplossing om meer capaciteit te creëren, namelijk een massale omarming van dynamische energiecontracten. Hoog tijd voor een nadere uitleg.
Vast energiecontract biedt meeste zekerheid bij einde prijsplafond
Wie vanaf 2024 een nieuw energiecontract wil nemen, kan het beste kiezen voor een vast contract met prijzen die liggen onder het prijsplafond. Uit nieuw onderzoek van ACM blijkt dat vaste contracten op dit moment zo'n 5 procent goedkoper zijn geworden.
Heb jij een dynamisch energiecontract? Zo maak je de uurprijzen visueel
Een relatief nieuw fenomeen in de energiewereld is het dynamische contract, waarbij de uurtarieven een dag van tevoren worden vastgesteld. Je mist de zekerheid, maar je kunt flink besparen door je verbruik slim te timen. Daarvoor is actuele prijsinformatie cruciaal. Een ESP32-microcontroller toont op een compact lcd-schermpje de prijzen per uur voor de hele dag, welke aanbieder je ook hebt.
Maandelijkse energierekening 7 euro hoger door kosten netbeheerder
Vanaf 2024 gaan huishoudens per maand 7 euro extra betalen voor hun energierekening door de hogere kosten voor de onderhoud van het gas- en elektriciteitsnetwerk. De kosten die zij de afgelopen jaren hebben geïnvesteerd voor de energietransitie worden nu doorberekend aan de klanten.
Overstappen naar vast energiecontract kan je honderden euro's besparen
Het verschil tussen een vast en variabel energiecontract kan oplopen tot honderden euro's per jaar. Vanaf 2024 kan het lonen om over te stappen naar een vast contract, want dit kan je zomaar een besparing van zo'n 500 euro opleveren.
Meten is weten: zo beperk je je energieverbruik
Dat de kosten van energie behoorlijk kunnen variëren, weten we inmiddels allemaal. Maar welke apps en slimme tools kun je gebruiken om je energieverbruik inzichtelijk te maken en – nog beter – te beperken?
Aanbevolen voor jou
Blijf op de hoogte met de wekelijkse ID.nl
nieuwsbrief!
* Door op bovenstaande knop te klikken ga je akkoord met het privacy-statement van Reshift Digital B.V. Je kunt je voorkeuren na inschrijven op elk moment aanpassen via de persoonlijke link in elke mailing.