Honderden euro's minder voor je energierekening in 2024
Volgens nieuwe cijfers van het CBS wordt 2024 een positiever jaar wat betreft de hoogte van je energierekening. Gemiddeld zal die rekening namelijk 12 procent lager zijn en kan dit je zomaar honderden euro's besparen.
Na jaren van stijgende energieprijzen is er eindelijk weer een lichtpuntje voor Nederlandse huishoudens. Uit nieuwe cijfers van het CBS blijkt dat de gemiddelde energierekening dit jaar naar verwachting 12% lager zal uitkomen dan in 2023; een besparing van gemiddeld 323 voor dit jaar.
Deze prijsdaling is vooral te danken aan gedaalde tarieven voor gas en elektriciteit. Zo ligt de gasprijs maar liefst 253 euro per jaar lager dan vorig jaar. Ook de prijs voor stroom is met 123 euro per jaar gedaald.
Salderen: hoe zat het ook al weer?
Veelgestelde vragen beantwoordTransportkosten juist gestegen
Waar de gemiddelde prijs voor gas en elektriciteit is gedaald, geldt dit niet voor de transportkosten: het tarief dat je betaalt om gas en elektriciteit naar je huis te vervoeren. Die steeg in 2024 juist weer en voor elektriciteit zijn deze kosten in twee jaar tijd met 162 euro toegenomen. De energiebelasting op gas steeg eveneens en zorgde voor een prijsverhoging van zo'n 127 euro.
Hoogte afhankelijk van jaarrekening
In 2023 kon de hoogte van de energierekening ook afhangen van het moment waarop de jaarafrekening was. De prijsplafondkorting voor huishoudens met een jaarafrekening heel vroeg of juist heel laat in het jaar valt lager uit dan voor mensen van wie het afrekenmoment halverwege het jaar valt. Dit verschil kon bij gemiddelde contractprijzen oplopen tot ongeveer 160 euro over heel 2023.
De prijsplafondkorting wordt berekend door het gemiddelde contracttarief voor en na de jaarafrekening te vergelijken met de prijsplafondprijs. Doordat contractprijzen in de tweede helft van 2023 onder het prijsplafond zakten, ontstaan er verschillen afhankelijk van het moment van de jaarafrekening.
Veel verschil tussen huishoudens
De hoogte van de energierekening verschilt sterk per huishouden, berekende het CBS. Meerdere factoren zijn hierop van invloed. Zo betaalt een groot gezin in een slecht geïsoleerde villa gemiddeld een stuk meer dan een alleenstaande in een nieuwbouwappartement.
Het CBS schat verder in dat een meerpersoonshuishouden in een oude, grote vrijstaande woning met de huidige prijzen jaarlijks zo'n 3.990 euro kwijt is aan energie. Ter vergelijking: eenpersoonshuishoudens in een klein, modern appartement zijn gemiddeld 1.400 euro per jaar kwijt.
Deze bedragen zijn echter gemiddelden en ook binnen deze groepen bestaan grote verschillen. Zo hangt het sterk van het stookgedrag af hoeveel gas er verbruikt wordt. En ook andere factoren, zoals de aanwezigheid van zonnepanelen, spelen een rol. De ene alleenstaande kan dus een stuk meer betalen voor energie dan de andere alleenstaande. De hoogte van iemands energierekening blijft dus maatwerk.