Vast energiecontract biedt meeste zekerheid bij einde prijsplafond
Wie vanaf 2024 een nieuw energiecontract wil nemen, kan het beste kiezen voor een vast contract met prijzen die liggen onder het prijsplafond. Uit nieuw onderzoek van ACM blijkt dat vaste contracten op dit moment zo'n 5 procent goedkoper zijn geworden.
Het huidige prijsplafond vervalt op 1 januari 2024. Wie prijszekerheid wil, doet er goed aan een vast contract onder het prijsplafond te kiezen. Voor wie flexibelere prijzen wil, zijn er genoeg aantrekkelijke variabele en dynamische contracten beschikbaar. Op dit moment heeft ruim 6 procent van de huishoudens een contract met prijcen die hoger liggen dan het prijsplafond.
Prijzen staan langer vast
Wanneer je kiest voor een vast contract, staan de prijzen van de looptijd van het contract vast. Die looptijd varieert van 1 tot 3 jaar. De energieleverancier kan de prijzen gedurende de looptijd van het contract niet aanpassen, bij variabele contracten mag dat wel; gemiddeld past een energieleverancier het tarief twee keer aan: op 1 januari en op 1 juli.
Als een energieleverancier de prijzen gaat veranderen, moet hij dat 30 dagen van tevoren aankondigen. Bij een dynamisch contract kunnen de prijzen per dag of per uur veranderen. Klanten die zo'n contract hebben, kunnen via een app zien wat de prijs de volgende dag gaat worden. Vanaf 2024 stijgen de transportkosten voor gas en elektriciteit. Elektriciteitsbelasting daalt, maar gasbelasting stijgt, wat resulteert in ongeveer €10 extra per maand voor een gemiddeld huishouden.
Hoe zat het ook al weer? Verschil tussen vast, variabel en dynamisch contract
Vast contract Een vast contract heeft een looptijd van -één, twee of drie jaar. Tijdens de looptijd van het contract blijft de prijs die je voor gas of elektriciteit betaalt, gelijk. Als de tarieven stijgen, haal je hier dan je voordeel uit, maar als de prijzen zakken, profiteer je daar dan niet van.
Dynamisch contract Als je kiest voor een dynamisch contract, dan veranderen de gas- en elektriciteitsprijzen voortdurend, zelfs per uur. Via een app van je energieleverancier kun je zien wat je de volgende dag gaat betalen voor je gas en stroom. Het voordeel is dat je je huishoudelijke routines hierop kunt aanpassen. Bijvoorbeeld door 's-avonds een wasje te draaien als blijkt dat de elektriciteit op dat moment goedkoper is.
Variabel contract Wanneer je kies voor een variabel contract, dan mag de energieleverancier de prijzen een aantal keer aanpassen. Dat gebeurt twee maal per jaar: op 1 januari en op 1 juli. De wijzigingen moeten dan wel 30 dagen van tevoren bekend worden gemaakt. Een voordeel van een variabel contract is dat je er geen lange periode aan vast zit: je kunt opzeggen wanneer je wil.
Opzeggen kost een flinke duit
Wie vóór 1 juni 2023 een vast contract heeft afgesloten en dit vroegtijdig beëindigt, betaalt meestal €100 opzegvergoeding. Voor contracten afgesloten na deze datum gelden nieuwe regels, waarbij de opzegvergoeding gebaseerd is op het financiële verlies van de leverancier. Variabele of dynamische contracten kunnen altijd kosteloos worden opgezegd.
Beperkt aanbod voor zonnepaneleneigenaren
Huishoudens met zonnepanelen krijgen het lastig. Uit het laatste onderzoek van ACM blijkt dat er tien leveranciers zijn die geen vaste contracten met een langere looptijd van twee of drie jaar aanbieden aan huishoudens met zonnepanelen. Vier leveranciers hebben de voorwaarden voor deze groep minder aantrekkelijk gemaakt vanwege hogere kosten voor teruggeleverde zonnestroom. Sommige leveranciers bieden nog steeds aantrekkelijke lange vaste contracten aan huishoudens met zonnepanelen.