Maandelijkse energierekening 7 euro hoger door kosten netbeheerder

© Maksym Yemelyanov

Maandelijkse energierekening 7 euro hoger door kosten netbeheerder

Geplaatst: 30 november 2023 - 15:17

Aangepast: 30 november 2023 - 15:29

Mark Gamble

Vanaf 2024 gaan huishoudens per maand 7 euro extra betalen voor hun energierekening door de hogere kosten voor de onderhoud van het gas- en elektriciteitsnetwerk. De kosten die zij de afgelopen jaren hebben geïnvesteerd voor de energietransitie worden nu doorberekend aan de klanten.

De toezichthouder ACM heeft de nieuwe tarieven voor regionale netbeheerders vastgelegd. De kosten die netbeheerders maken worden door alle afnemers van de netten (huishoudens en bedrijven) gezamenlijk betaald via de transporttarieven. Consumenten en bedrijven kunnen niet kiezen van welke netbeheerder zij hun diensten afnemen. Om die reden stelt de ACM zelf de tarieven van netbeheerders jaarlijks vast.

De ACM zorgt ervoor dat de tarieven van netbeheerders niet hoger zijn dan redelijk en prikkelt netbeheerders daarnaast om zo efficiënt mogelijk te werken. Anderzijds zorgt de ACM ervoor dat netbeheerders al hun efficiënte kosten vergoed krijgen en dat zij voldoende inkomsten hebben om noodzakelijke investeringen te doen.

Vanaf 2024 hogere kosten

Naast de 7 euro maandelijkse kosten voor het transport van het gas en elektriciteit, verdwijnt vanaf begin volgend jaar het energieplatform, waardoor de tarieven per afgenomen unit ook zullen stijgen. Daarnaast kan het lonen om te wisselen van energieleverancier en daarbij te kiezen voor een vast contract. Uit onderzoek van de Vastelastenbond blijkt namelijk dat je tot wel 500 euro kunt besparen op je energierekening als je kiest voor een vast contract.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten