Meer energiebedrijven richten zich op dynamische contracten
Steeds meer energiemaatschappijen gaan zich richten op het aanbieden van dynamische contracten. Ze lopen daarmee voor op de nieuwe Energiewet die bepaalt dat energiebedrijven vanaf 2025 verplicht dynamische contracten moeten aanbieden.
Vergelijkingssite Energievergelijk.nl onderzocht de aangeboden contracten van de grootste energieleveranciers in Nederland. Energiebedrijven die nu dynamische contracten aanbieden zijn onder meer Eneco, Vandebron en Budget Energie. Voorheen boden deze leveranciers alleen vaste en variabele contracten aan. Alleen Vattenfall en Essent hebben nog geen dynamische energiecontracten.
Contractverschillen
Een dynamisch energiecontract biedt ook variabele prijzen als het aankomt op de leveringstarieven, los van de gas- of elektriciteitsprijs. De leveringstarieven zijn gekoppeld aan de beursprijzen van de EPEX, LEBA en EEX. Je betaalt dus een bedrag dat afhankelijk is van de koers.
Bij een variabel contract staan de leveringsprijzen voor gas en elektriciteit voor drie maanden vast en varieert dus minder vaak. De prijs die je betaalt verandert dus eens in de zoveel tijd. Bij een vast contract staan de leveringstarieven voor één tot drie jaar vast.
Verder zijn bij een dynamisch contract de stroomprijzen afhankelijk van de EPEX. In dat geval verandert de stroomprijs ieder uur, afhankelijk van vraag en aanbod. Daarbij spelen weersomstandigheden en het tijdstip van de dag een rol. Met een dynamische prijs voor stroom kan het verder ook lonen om bepaalde huishoudelijke taken op een bepaald tijdstip uit te voeren, wanneer de stroom goedkoper is. Bijvoorbeeld voor het draaien van een wasje of het aanzetten van de vaatwasser.
Nieuwe Energiewet
De verwachting is dat iedere energieleverancier vanaf 2025 verplicht wordt om een dynamisch contract aan te bieden. Dit staat in de nieuwe Energiewet die momenteel in behandeling is bij de Tweede Kamer. In België zijn grote leveranciers nu al verplicht een contract met dynamische tarieven aan te bieden.
“De toekomst van dynamische contracten lijkt veelbelovend”, stelt energie-expert Koen Kuijper van Energievergelijk.nl. Hij verwacht dat het dynamische contract binnen vijf jaar even populair zal zijn als de vaste contracten van één of drie jaar.
“Huishoudens zijn steeds bewuster bezig met wanneer ze stroom gebruiken en hoe duur de stroom op een bepaald moment van de dag is. Dat is een goede ontwikkeling, want vraag en aanbod van elektriciteit worden zo effectiever op elkaar afgestemd. Het verbruik tijdens piekuren gaat omlaag, wat de belasting op het elektriciteitsnet vermindert. En het is ook nog eens goed voor het milieu, want tijdens de piekuren draaien nu vooral gascentrales".