Dynamische energiecontracten helpen een vol stroomnet voorkomen
Op steeds meer plekken in Nederland raakt het elektriciteitsnet vol. Vervelend, want hierdoor kunnen netbeheerders geen nieuwe woningen en bedrijven meer aansluiten. Bovendien staat energiecongestie verdere verduurzaming in de weg. Naast het verzwaren van het stroomnet is er nog een andere (slimme) oplossing om meer capaciteit te creëren, namelijk een massale omarming van dynamische energiecontracten. Hoog tijd voor een nadere uitleg.
Partnerbijdrage - In samenwerking met Frank Energie
Begin november kreeg de gemeente van Almere een verontrustende boodschap. Volgens de plaatselijke netbeheerder is er in een groot deel van de stad geen ruimte meer om nieuwe woningen aan het elektriciteitsnet te koppelen. Hierdoor heeft een kersverse woonwijk vooralsnog geen stroom. Naar verwachting krijgen veel meer steden en dorpen de komende tijd met dit probleem te maken.
In de file op het stroomnet
Vanwege het toenemende aantal elektrische auto’s, warmtepompen en andere energievreters neemt de drukte op het stroomnet almaar toe. Is de vraag naar stroom groter dan het aanbod, dan ontstaat er netcongestie. Dit verschijnsel laat zich het best omschrijven als een file op het stroomnet. Op plekken met een vol elektriciteitsnet voegen netbeheerders al langere tijd geen nieuwe grootverbruikers meer toe, waaronder grote bedrijven, datacenters en zonneparken. In de drukste gebieden met congestie is er zelfs geen ruimte meer voor kleinverbruikers, zoals woningen en scholen.
Tijdrovende maatregelen
Netbeheerders werken momenteel hard om op de voornaamste knelpunten het elektriciteitsnet te verzwaren. Helaas gaat deze ontwikkeling niet snel genoeg. Vanwege gebrek aan technisch personeel en de voortrazende energietransitie neemt het risico op stroompieken in woonwijken de komende jaren alleen maar toe. Netbeheerders kunnen het laagspanningsnet in stedelijke gebieden kortgezegd niet vlot genoeg uitbreiden. Dat is ook niet zo vreemd, want de beoogde maatregelen zijn erg tijdrovend. Voor het verbeteren van de bekabeling is het openbreken van straten onvermijdelijk. Verder komen er op veel plekken elektriciteitshuisjes bij. Het bijbehorende papier- en vergunningswerk kost eveneens veel tijd.
De noodzakelijke maatregelen om het elektriciteitsnet overal te verzwaren, duren naar verwachting nog vele jaren. Naast capaciteitsvergroting op het stroomnet is het daarom óók belangrijk om slimmer met de beschikbare stroom om te gaan. Innovatieve energieleveranciers kunnen daarbij helpen.
Elk uur een ander stroomtarief
Drukte op het elektriciteitsnet is door kleinverbruikers relatief eenvoudig te voorkomen. Een dynamisch energiecontract stimuleert klanten om grote apparaten op goedkope momenten te gebruiken. Denk onder meer aan stofzuigen, wassen, elektrisch verwarmen en het opladen van de auto. Is het aanbod van stroom veel groter dan de vraag, dan resulteert dat in een laag stroomtarief. Bijvoorbeeld ’s nachts of op dagen met veel zon en/of wind.
Frank Energie loopt voorop in het aanbieden van dynamische energiecontracten. De stroomtarieven zijn gebaseerd op de actuele beursprijs. Ze veranderen om die reden elk uur. Het loont dus om slimmer om te gaan met energie. Een app op je smartphone helpt je daarbij. Aan de hand van pushberichten weet je precies wanneer het stroomtarief laag of juist hoog is. Je past vervolgens jouw energieverbruik daarop aan. Draai op de goedkoopste momenten van de dag een extra was of zet de vaatwasser aan.
©Frank Energie
Slimmer omgaan met energie
Naast het aanpassen van je eigen energieverbruik laten allerlei apparaten zich ook slimmer aansturen. Neem bijvoorbeeld de elektrische auto. De energie-app kiest op eigen houtje een voordelig tijdstip om het laadproces te starten. Bespaar zo al gauw meer dan duizend euro per jaar ten opzichte van ‘dom’ opladen via vaste energietarieven. Verder is het mogelijk om huishoudelijke apparaten op goedkope momenten te activeren, zoals de vaatwasser, wasmachine, wasdroger en warmtepomp. Je kunt zelfs een thuisbatterij op een prijsvriendelijk tijdstip laten opladen. De rest van de dag gebruiken alle apparaten in huis vervolgens de lokaal opgeslagen (budget)stroom.
Hoe meer mensen in de wijk slimmer omgaan met energie, hoe lager het risico op stroompieken. Mooi meegenomen zijn bovendien de lagere kosten voor klanten. Dynamische energiecontracten in combinatie met slimme aansturing van apparaten zijn een doeltreffende methode om het landelijke congestieprobleem te verminderen. Het is mogelijk om op deze wijze ongeveer dertig procent piekbelasting uit het net te halen. Zo kunnen de woningbouw en energietransitie in een hoog tempo blijven doorgaan. Om die reden werkt Frank Energie nauw samen met diverse gemeentes en projectontwikkelaars. Deze energieleverancier heeft als doel om verdere congestie zoveel mogelijk tegen te gaan.
Zo laad je pas écht slim op
Frank Energie kijkt bij het slim opladen van de elektrische auto niet louter naar de actuele beursprijs. Dat heeft een belangrijke reden. Zodra iedereen op de goedkoopste uren gaat laden, verhoogt dat juist het risico op stroomtekorten en congestie. Daar hebben landelijke en regionale netbeheerders iets op bedacht. Energieproviders die een actieve bijdrage leveren om drukte op het stroomnet te verhelpen, ontvangen van netbeheerders namelijk een vergoeding.
Vanwege dit beloningssysteem is het soms zelfs lucratiever om de goedkoopste uren te vermijden. Frank Energie kiest aan de hand van nieuwe algoritmes automatisch het voordeligste oplaadmoment. Hierbij berekent Frank Energie de ontvangen vergoedingen door aan zijn klanten. Onderaan de streep profiteer je zo van lagere uitgaven voor het opladen van de elektrische auto. Zie hier hoe je voortaan slimmer oplaadt dan ooit!
©tong2530
Dynamisch energiecontract afsluiten
Klanten met een dynamisch energiecontract zijn historisch gezien goedkoper uit dan klanten met een variabel of vast contract. Lijken dynamische energietarieven je wel wat en wil je jouw steentje bijdragen aan het verminderen van congestie? Word dan binnen drie minuten lid. Frank Energie maakt daarna de overstap in orde. Tot slot is het nuttig om te weten dat je na afloop van elke maand de werkelijk afgenomen stroom betaalt. Je ontvangt dus voortaan geen jaarrekening meer!
Meer weten over de voordelen van een dynamisch energiecontract?
Bezoek dan de website van Frank Energie