Pc verkopen? Zorg dat je eerst deze stappen volgt

© PXimport

Pc verkopen? Zorg dat je eerst deze stappen volgt

Geplaatst: 20 juni 2020 - 05:39

Aangepast: 14 december 2022 - 13:13

Justin Doornekamp

Gebruik je je computer niet meer en wil je deze pc verkopen? Zorg dan dat je al je persoonlijke gegevens wist. Bovendien zijn er wat trucjes om je pc nog wat sneller te maken, voordat je deze verkoopt. Wij geven je enkele tips.

1. Back-up maken

Je wilt belangrijke informatie als documenten, foto’s of video’s die op je pc staan niet verliezen als je je deze verkoopt. Voordat je je pc terugzet naar de fabrieksinstellingen, is het dan ook verstandig om al je gegevens naar een externe harde schijf te verplaatsen. Heb je geen externe harde schijf, dan kun je altijd je bestanden in de cloud zetten.

2. Uitloggen op al je accounts

Log uit op al je e-mailaccounts, apps en diensten die je op je pc hebt staan. Op deze manier voorkom je dat de nieuwe eigenaar van je laptop of pc bij jouw persoonlijke informatie kan komen. Open iedere app en log handmatig uit. Om accounts te verwijderen binnen Microsoft Mail kun je binnen de instellingen van Windows 10 gaan naar Email en accounts. Klik op ieder account dat je ziet, vervolgens op Beheer en dan op Account verwijderen van dit apparaat.

3. Verwijder harde schijf

Nu al je bestanden, mappen en accounts van je pc zijn verwijderd, wordt het tijd om al je andere gegevens en data te verwijderen. Als je op een laptop werkt, zorg dan dat deze op het stroomnetwerk is aangesloten. Het leegmaken van je harde schijf kan een tijdje duren en dan wil je niet dat de laptop uitvalt.

Ga op je Windows-pc of -laptop naar het startmenu en klik op het tandwieltje Instellingen. Onder Bijwerken en beveiliging vind je de optie Systeemherstel. Druk op Aan de slag en volg de aanwijzingen.

4. Duik in de specificaties van je systeem

Als je je pc te koop zet, moet je natuurlijk wel weten wat je verkoopt. Duik daarom in de specificaties van je apparaat. Bij een laptop vind je het modelnummer het snelst door aan de onderkant van je laptop te zoeken naar een sticker. Google dit nummer in combinatie met de fabrikant van de laptop en je vindt direct meer informatie over je systeem.

Wil je je pc verkopen of kun je de sticker onder je laptop niet vinden, ga dan binnen Windows 10 naar Systeeminformatie. Hier vind je onder meer informatie over de processor en het RAM-geheugen. In het linkermenu vind je de optie Onderdelen. Klik hierop en ga naar Opslag om meer inzicht te krijgen in hoe groot je harde schijf is.

© PXimport

Hoe je je pc kunt verkopen

Er zijn verschillende manieren om je oude pc van hand te doen. De meest voor de hand liggende is door een advertentie op Marktplaats of Facebook Marketplace te plaatsen, al is niet iedereen te spreken over deze manier omdat dit wat gedoe met zich mee kan brengen. Bovendien zal vanwege de coronacrisis niet iedereen staan te springen om mensen in huis te ontvangen.

Zet je je pc of laptop toch op internet te koop, zorg dan voor goede foto’s en wees eerlijk en duidelijk over eventuele schade. Zorg dat je advertentie zo duidelijk mogelijk is, om vele vragen van geïnteresseerden te voorkomen.

Je kunt er ook voor kiezen om je pc of laptop in te ruilen. Er zijn diverse websites, zoals QX Systems, ComputerCenter en RoBoWeb, waar je wat vragen over je apparaat moet beantwoorden en vervolgens een aanbod krijgt.

Wil je je pc of laptop voorlopig toch niet verkopen, dan kun je misschien nog wat doen om de levensduur van het apparaat te vergroten. Zo kun je bijvoorbeeld je pc grondig opschonen, je hardware upgraden of het een en ander ‘tunen’.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000