Office-sjablonen maken voor Word, PowerPoint en Excel
Een sjabloon in Office kan zowel inhoudelijke elementen als ontwerpelementen bevatten, wat je als vertrekpunt voor je eigen documenten kunt gebruiken. Thema's zijn daarnaast handig als je meerdere Office-programma’s gebruikt en daarin dezelfde stijl wilt doorvoeren. In dit artikel gaan we dieper in op het gebruik van sjablonen en thema's.
Er zijn honderden sjablonen beschikbaar, ook online. In Word, PowerPoint en Excel kun je als volgt een sjabloon gebruiken: ga naar Bestand, Nieuw en vul een trefwoord in bij Onlinesjablonen (en -thema’s) zoekenof klik op een van de Voorgestelde zoekopdrachten. Selecteer een sjabloon en bevestig met Maken.
Ook al kun je gebruikmaken van honderden bestaande sjablonen, je hoeft je daar niet toe te beperken en kunt vrij eenvoudig je eigen creaties maken. Wel met een kanttekening, want Microsoft pusht juist het gebruik van Office-thema’s om consistentie binnen je documenten en presentaties te verkrijgen en behouden. Thema’s hebben namelijk het voordeel dat je ze tussen de verschillende Office-applicaties kunt uitwisselen en gebruiken, terwijl je met sjablonen beperkt bent tot het programma waarin je ze hebt gecreëerd.
Zelf sjablonen maken en delen
Hoe creëer je nou zelf een sjabloon? Dat is niet zo lastig. Maak ten eerste de keus of je de basis van een bestaand sjabloon wilt gebruiken, of dat je een leeg document gebruikt waarin je alle gewenste aanpassingen doorvoert, zoals marges, paginagrootte en -oriëntatie, stijlen, enzovoort. Het is in een sjabloon zelfs mogelijk om er allerlei besturingselementen aan te koppelen via het tabblad Ontwikkelaars. Hiermee kun je bepalen wat en waar de ontvangers van je sjabloon dingen kunnen aanpassen.
Heb je dit niet nodig, dan kun je het tabblad onzichtbaar maken door te klikken op Bestand, Opties, Lint aanpassen, het vinkje uit te zetten bij Ontwikkelaars in het rechterpaneel en te bevestigen met OK.
©PXimport
Je sjabloon sla je op via Bestand, Opslaan als. Kies vervolgens voor de map C:\Users\<uwaccountnaam>\Documents\Aangepaste Office-sjablonen. In het uitklapmenu kies je dan voor [applicatie]-sjabloon (of [applicatie-sjabloon] met ingeschakelde macro’s als je macro’s hebt gebruikt). Bevestig met Opslaan. Een opgeslagen sjabloon kun je openen via Bestand, Nieuw, waarna je de rubriek Privé aanklikt en je je sjabloon selecteert.
Een sjabloon is overigens ook gemakkelijk met andere gebruikers te delen. Zij hoeven enkel sjabloon-bestand (dotx, potx of xltx) in de standaard-submap van hun eigen Windows-account te plaatsen, waarna ze het ook terugvinden via Bestand, Nieuw, Privé.
Let op: bij PowerPoint kan het gebeuren dat bepaalde toegevoegde tekstdelen niet in het lettertype staan dat je in het sjabloon hebt bepaald. Is dat zo, selecteer dan alle betreffende dia’s in het miniatuuroverzicht en klik je met rechts op de diaselectie. Kies hierDia herstellen.
Wil je alles uit je Office-suite halen? Neem een kijkje bij onze Tech Academy en bestel de Cursus Word, Excel en PowerPoint. Beschikbaar als online versie en als Office-cursus met praktijkboek. Vol tips voor de meestgebruikte Office-programma's, van de basis tot aan geavanceerdere onderdelen!
Werken met thema's
Zoals gezegd is Microsoft er voorstander van om zo veel mogelijk van Office-thema’s gebruik te maken aangezien ze applicatie-overkoepelend kunnen werken. We nemen Excel erbij – waar je het werken met thema’s misschien niet zo snel zou verwachten. Laad, om te beginnen, een willekeurig werkblad in, bij voorkeur met een tabel en een grafiek. Ga vervolgens naar het tabblad Pagina-indeling en ga met de muisaanwijzer over een van de beschikbare thema’s: je merkt dat je tabel en grafiek er meteen anders uitzien.
Je themakeuze zet zich automatisch ook door in het aanbod van de celkleuren. Dat merk je bijvoorbeeld wanneer je op het tabblad Start op het pijltje naast de vulkleur klikt: de voorgestelde kleuren zijn aan het thema aangepast. Dit geldt trouwens ook voor onder meer de tabel-, grafiek- en zelfs WordArt-stijlen. Office zorgt er zo voor dat de kleurstelling consistent blijft binnen het door jouw geselecteerde thema. In Word en PowerPoint vind je de thema’s terug op het tabblad Ontwerpen.
©PXimport
Zelf thema's maken en delen
Wat voor stijlen, stijlsets en sjablonen kan, is ook mogelijk voor thema’s: je eigen ontwerpen maken. Je moet er dan uiteraard wel voor zorgen dat alle onderdelen naar wens zijn aangepast en goed aansluiten op de kleuren van je logo en/of je huisstijl. Laten we er opnieuw Word erbij nemen. Open het tabblad Ontwerpen en kies een thema dat het best aansluit bij wat je mooi vindt. Klik op het pijltje onder de knop Kleuren en kies Kleuren aanpassen. Klik vervolgens op de kleur naast een van de items die je wilt aanpassen, klik op Meer kleuren en open het tabblad Aangepast: hier kun je de gewenste hsl- of rgb-kleur kiezen.
Wil je ook de lettertypes van het thema aanpakken, dan gaat dat eigenlijk op dezelfde manier. Klik op het pijltje onder de knop Lettertypen, kies Lettertypen aanpassen en selecteer een geschikt lettertype voor de koptekst en de hoofdtekst.
Ben je klaar, dan klik je op de knop Thema’s en selecteer je Huidig thema opslaan. Voorzie je thema van een naam en bewaar het als een Office-thema (thmx-bestand). De standaardlocatie is C:\Users\<accountnaam>\AppData\Roaming\Microsoft\Templates\Document Themes.
©PXimport
Zoals we eerder vertelden, kun je thema’s ook in andere Office-applicaties gebruiken. Start bijvoorbeeld PowerPoint of Excel op. Je vindt het thema terug onder Thema’s, in de rubriek Aangepast, onder de door jou opgegeven naam. Merk ook op dat de diverse onderdelen van het tabblad Pagina-indeling of Ontwerpen automatisch op dat thema zijn afgestemd. Je treft dit thema zelfs in Outlook aan: open een nieuw bericht, ga naar het tabblad Opties en kies je thema binnen de groep Thema’s.
Ook thema’s kun je trouwens met anderen delen. Het volstaat het thmx-bestand aan de geïnteresseerden te bezorgen, die het vervolgens alleen nog maar in juiste map hoeven te plaatsen.