Lekker dippen: met fondue kun je alle kanten op!
Fonduen is helemaal terug van weggeweest. Met een spiesje allerlei lekkernijen onderdompelen in een pan met olie, bouillon, kaas of chocolade. Of je nu houdt van hartig of van zoet, met fondue is het altijd gezellig en lekker.
✨ De donkere maanden van het jaar nodigen uit tot het samen thuis gezellig maken. Wat is er dan fijner dan met zijn allen rond de tafel genieten van lekkere hapjes en elkaar gezelschap? In ons dossier Funcooking vind je inspiratie en tips voor samen koken en de apparaten die daarbij van pas komen. ✨
In dit artikel lees je:
- Welke soorten fondue er zijn;
- Welke apparatuur je ervoor nodig hebt;
- Hoe je nog meer plezier hebt van je fondue-avond.
- Benieuwd naar andere funcooking mogelijkheden? Zo vier je met de hele familie een kostenbesparende kerst
Fondue is een eeuwenoude manier van eten bereiden en ontleent z'n naam aan het Franse woord voor 'gesmolten'. Volgens de overlevering begon het allemaal met kaasfondue, bedoeld om oud geworden kaas een nieuwe bestemming te geven door het te verhitten en te laten smelten. In de jaren dertig van de vorige eeuw werd kaasfondue in Zwitserland gepromoot als nationaal gerecht. Door de jaren heen zijn verschillende soorten fondue om de beurt superhip geworden en daarna weer wat naar de achtergrond verdwenen. Toch is het ook in ons land een veelzijdige en lekkere manier om samen te eten rond de fonduepan.
Vier soorten fondue
We zetten de verschillende soorten fondue op een rijtje:
🡆 Vleesfondue: stukjes vlees, aardappel, champignons en andere groenten ‘frituur’ je in hete olie. Lekker, maar net als andere zaken die gefrituurd worden erg vetrijk.
🡆 Chinese bouillonfondue: hetzelfde principe als vleesfondue, alleen gebruik je geen hete olie maar bouillon, zelfgemaakt of van een goede kwaliteit blokjes. Gezonder dan fondue met olie en de bouillon die je overhoudt, is echt heerlijk.
🡆 Kaasfondue: stukjes stokbrood, broccoli, bloemkool of andere groenten haal je door een gesmolten mengsel van verschillende soorten kaas, vaak met een scheut witte wijn erdoor. Lekker, maar machtig.
🡆 Chocoladefondue: marshmallows en stukjes fruit aan een stokje houd je in de gesmolten chocolade en eet je daarna meteen op. Erg zoet en vooral bedoeld voor de echte chocoladeliefhebbers.
Nieuwe fondueset nodig?
Hier vind je ze in alle soorten en maten!
Spelen met vuur? De ideale fonduepan
Heb je al zin gekregen om te gaan fonduen? Dat doe je natuurlijk niet met een pannetje op het vuur. Fonduesets bestonden vroeger uit een pan op een rek met daar onder een brander voor spiritus. Gevaarlijk dus, en de geur was ook niet zo prettig. De nieuwste fonduepannen zijn allemaal elektrisch en bestaan meestal uit een onderstel met warmte-element en een losse pan waar je de olie, bouillon, kaas of chocolade in verwarmt. Handig is het als er een knop is om de temperatuur mee te regelen, want chocolade hoeft bijvoorbeeld niet zo heet te worden als olie. Soms zitten er vorkjes of kleine schepjes bij de apparaten, en de meeste pannen kunnen in de vaatwasser.
Zo maak je je fondue nog lekkerder!
Bij kaasfondue kun je het best je kaas bij de kaasboer halen, want het is lastig een goede mix te krijgen van zachte kazen die goed smelten en de pittige soorten die voor de smaak zorgen. Kies je voor bouillon, kies dan voor één soort vlees, dus alleen rund, varken of kip: de bouillon die je overhoudt krijgt dan een duidelijke smaak. Je zou misschien gevoelsmatig magere soorten vlees kiezen, maar juist voor bouillon zijn de vettere delen lekkerder, want die hebben meer smaak. Laat de stukjes gaar worden, maar niet te ver doorkoken: dan krijg je gekookt vlees, en dat is ook weer niet de bedoeling. Houd de bouillon ook tegen de kook aan, dan krijg je het beste resultaat.