Met de hand op de knip: dit kost een avondje funcooking

Met de hand op de knip: dit kost een avondje funcooking

Keukenapparatuur

Geplaatst: 17 december 2022 - 11:25

Aangepast: 22 december 2022 - 10:29

Saskia van Weert

Een avondje gourmetten of fonduen is natuurlijk hartstikke gezellig en lekker, maar het moet wel betaalbaar blijven. Als je weet hoeveel stroom je apparaten verbruiken, weet je ook hoeveel funcooking je aan elektriciteit kost. Fijn als je probeert zuinig te doen met elektra!

De energiemarkt is momenteel erg onoverzichtelijk. Een groot deel van de Nederlandse huishoudens heeft een variabel contract en krijgt elke paar maanden te maken met hogere tarieven. In 2023 start het prijsplafond, waarbij iedereen maximaal 40 cent per kWh aan zijn leverancier betaalt (mits je onder de 2900 kWh per jaar blijft). Dat is een stuk lager dan dat het nu voor een hoop mensen is. Wie let op zijn energieverbruik, wil natuurlijk sowieso weten waar hij aan toe is, zeker in de keuken met al die elektrische apparaten.

Meet je verbruik

Met deze P1-meter weet je precies hoeveel je verbruikt!

Weten wat je verbruikt

Op het moment dat je met je verbruik boven het prijsplafond uitkomt, betaal je de actuele prijzen van jouw aanbieder. Verbruik jij minder dan dat, dan weet je dus precies waar je aan toe bent. Ligt je energieverbruik hoger, dan wordt het een wat ingewikkelder berekening.

We kunnen in dit artikel niet exact aangeven hoeveel het verbruik van je funcooking apparatuur kost, maar we kunnen je wel wat tips geven om er zelf achter te komen.

Bereken je gourmetkosten

Als je een apparaat koopt of al in huis hebt, staat er doorgaans op de verpakking én op het apparaat zelf wat het vermogen is, bijvoorbeeld 900 watt, 1800 watt of 2000 watt. Om het stroomverbruik per uur te berekenen als je apparaat op vol vermogen draait, deel dit je getal door duizend. Een apparaat met een vermogen van 1800 watt dat een uur aanstaat, verbruikt daarbij dus 1,8 kWh. Als je dat getal weet, kun je bij benadering uitrekenen hoeveel dat apparaat kost.

Voorbeeld: ervan uitgaand dat je huidige stroomtarief 0,63 euro per kWh is, dan kost een uur gourmetten op vol vermogen met een gourmetstel van 2000 watt:

Is jouw actuele stroomtarief hoger of lager, dan kom je ook uit op een hoger of lager tarief. Val je onder het prijsplafond, dan kost gourmetten in ditzelfde voorbeeld 2 x 0,40 euro = 0,80 euro. Dat scheelt 37 procent!

Goedkoper gourmetten

Er zijn verschillende manieren om het stroomverbruik wat in te perken. Zo kun je beginnen met je gourmetstel niet onnodig lang aan te laten staan. Tijdens het voorverwarmen kun je al aan tafel en bijvoorbeeld een voorgerechtje eten, of wat stokbrood. Gourmetten gebeurt op hoge temperatuur, maar als het te snel gaat, kun je hem wellicht wat terugschakelen (als die optie er is op jouw apparaat). Heb je een dubbeltarief thuis, dan ben je in de weekenden en op feestdagen goedkoper uit, want dan betaal je het daltarief. 

© Sara Winter

Kooptips voor zuinige apparaten

Ga je op zoek naar een gourmetstel of een ander keukenapparaat, kijk dan naar het vermogen. Op bijvoorbeeld Kieskeurig.nl kun je het vermogen als filter instellen. Kies welk apparaat je zoekt en check daarna bij het vermogen-filter hoeveel apparaten er zijn in de energieklasse van jouw keuze. Zo zijn er op dit moment vier gourmetstellen met een vermogen van 1000 watt en elf van 1100 tot 1200 watt.

Houd hierbij wel in je achterhoofd dat meer vermogen een krachtiger apparaat betekent. Kies je een toestel met een laag vermogen, dan kost hij minder per uur, maar ben je misschien wel langer bezig en alsnog niet voordeliger uit.

Watch on YouTube

Wil je meer video’s zien, abonneer je het op het YouTube-kanaal van ID.nl

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000