Pizzapret rond de eettafel met je eigen pizzarette

Pizzapret rond de eettafel met je eigen pizzarette

Geplaatst: 12 december 2022 - 11:31

Aangepast: 13 december 2022 - 12:33

Saskia van Weert

Houd jij het meest van een margherita of laat een pizza hawaii jouw food-hart sneller kloppen? Kun je geen pizzeria voorbijlopen zonder verlekkerd te kijken hoe de chef nonchalant het deeg staat de kneden of een pizza in de oven laat glijden? Speel dan thuis voor topkok met je eigen pizzarette, want dat is dikke pret voor groot en klein!

Een pizza uit de supermarkt kun je natuurlijk prima opwarmen in je eigen oven, en eentje laten bezorgen is in de meeste plaatsen ook geen probleem. Maar veel leuker – én lekkerder – is het om zelf pizza’s te beleggen. Groot voordeel: iedereen maakt de pizza die hij of zij het lekkerst vindt. Dus geen probleem als de een geen kaas lust, de ander alleen pikante salami op zijn pizza wil en de derde het liefst gaat voor een veggie-variant. Met een pizzarette combineer je gezelligheid met culinair experimenteren, en dat kan leuk uitpakken.

pizzarette funcooking

Bij de pizzarette zitten kleine schepjes waarmee je de pizzaatjes het oventje in schuift. | Beeld: Pizzarette.com

Zo werkt een pizzarette

Een pizzarette is een kleine oven met een terracotta koepel erboven en openingen aan verschillende kanten. In het apparaat zit een hitte-element dat zo warm wordt dat je er makkelijk je eigen pizza’s in bakt. Bij de pizzarette zijn kleine schepjes meegeleverd waarmee je je mini-pizza zo het oventje in schuift en hem er ook weer mee uithaalt. Je maakt of koopt pizzabodems en snijdt die met een (optioneel) meegeleverde steker uit, zodat ze niet te groot of te klein zijn. Vervolgens beleg je de pizzabodem en als die klaar is om te bakken, schuif je hem in de koepel en na een minuut of zeven is jouw persoonlijke creatie klaar.

Ook aan de pizzarette?

Hier vind je alle modellen op een rij!

Welk deeg gebruik je voor een pizzarette?

Bij de keuze voor deeg heb je twee goede opties. Allereerst kun je zelf pizzadeeg maken. Dat is niet moeilijk; je hebt er alleen pizzabloem, gist, water en wat zout voor nodig. Goed kneden en een tijd laten rusten, daarna is je deeg klaar om te worden uitgerold en uitgestoken. Bewaar zelfgemaakt deeg niet te dicht bij de hete pizzarette, want dan kan het al gaan rijzen. Beter is het om het deeg in de koelkast te leggen totdat jullie aan tafel gaan.

Je kunt ook kant-en-klaar pizzadeeg kopen in de supermarkt. Je vindt het in de koeling, vaak samen met een potje tomatensaus. Handig! Dat deeg rol je uit als je aan tafel gaat en je steekt de juiste maat pizzabodems uit. Let ook in dit geval op met warmte; beter wat koeler bewaren dan plakkerig deeg dat aan je vingers blijft kleven. Gebeurt dat toch? Strooi dan wat bloem op het deeg, dat maakt het wat beter hanteerbaar.

pizza mini keuken eten

© stockcreations

Allerlei soorten pizza’s

Is je bodem klaar voor gebruik en je pizzarette goed warm? Dan begint de echte pret. Beleg je pizza met tomatensaus en andere soorten beleg, zoals schijfjes tomaat (wel eerst even laten uitlekken op een stukje keukenpapier, anders wordt het deeg vochtig en daardoor minder krokant), olijven, verschillende soorten vleeswaren en natuurlijk mozzarella of andere kaas die makkelijk smelt. Wie niet dol is op tomaten, maakt een pizza blanco met dunne schijfjes aardappel en raclettekaas. Of maak een zoete pizza met bijvoorbeeld nutella. Wie houdt van specerijen, leeft zich uit met rul gebakken stukjes (vega)gehakt met bijvoorbeeld komijn en koriander erdoor. Je leest het al: met een pizzarette maakt iedereen zijn eigen favoriete pizza, en wie weet ontdek je nog wel een nieuwe topper!

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten