Een smarthome voor allen: dit is Matter

Een smarthome voor allen: dit is Matter

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 4 november 2022 - 18:30

Aangepast: 25 november 2022 - 11:51

Wesley Akkerman

Matter is een smarthomestandaard die producten van verschillende fabrikanten moet samenbrengen, zonder dat je daar al te veel moeite voor hoeft te doen. Versie 1.0 is nu gereed en arriveert in november. Bedrijven kunnen zich nu aanmelden voor het certificatieproces.

Wanneer je smarthome-apparaten in huis plaatst, dan doe je dat waarschijnlijk met het idee je leven gemakkelijker te maken. Je wil processen automatiseren en anders met een simpele stemopdracht of schakeling ervoor zorgen dat iets op gang komt. In de praktijk werkt dit prima, mits je producten van dezelfde fabrikant of binnen hetzelfde ecosysteem koopt.

 

Zo moet je erop letten dat een apparaat Google Assistent ondersteunt wanneer je veel doet met het Google-systeem. En anders moet je op zaken letten als Apple Homekit, IFTTT of misschien wel Samsung Smartthings. En in andere gevallen moet je kunnen leunen op Zigbee of Z-Wave (dit zijn smarthomeprotocollen).

 

Kortom: leuk, al die mogelijkheden, maar echt overzichtelijk is het allemaal niet. Matter moet hier als nieuwe standaard een positieve draai aan geven.

Wat is Matter?

Als we helemaal teruggaan naar de basis van Matter dan zien we dat het een opensource standaard is die producten met een internetverbinding aan elkaar koppelt. De standaard wordt beheerd door non-profitorganisatie Connectivity Standard Alliance en moet ervoor zorgen dat je niet meer hoeft te letten op wat je koopt. Je kunt producten, ongeacht de fabrikant, gewoon door elkaar gebruiken. Het maakt dan niet meer uit of een product specifiek Siri, Google Assistent of Amazon Alexa ondersteunt: dankzij Matter is er dus een nieuwe verbindende factor.

 

Aan deze standaard werken partijen als Amazon, Google en Apple al sinds 2019, toen nog in de vorm van Project CHIP (Project Connected Home Over IP). Het doel van de standaard was destijds hetzelfde als nu. Op moment van schrijven zien we dat meer dan 280 bedrijven zich hebben aangemeld voor het project.

 

Enkele belangrijke partijen die zich aanmeldden voor Matter zijn natuurlijk de genoemde giganten. Maar je hebt ook nog de Zigbee Alliance, IKEA, Legrand, Resideo, Samsung SmartThings, Schneider Electric, Signify, Silicon Labs, Somfy en Wulian. Vooral de Zigbee Alliance is hier een belangrijke speler, omdat er dan ineens ontzettend veel apparaten in je netwerk kunnen verschijnen. Zigbee is ook zo’n protocol voor een gedeelde ondersteuning.

Wanneer gaat dit precies gebeuren?

De eerste release van Matter werkt straks met wifi, Thread (een ander smarthomeprotocol) en bluetooth low-energy en is per 3 november 2022 beschikbaar. Dat kondigt de Connectivity Standard Alliance aan via de eigen website. De release heeft lang op zich laten wachten. Zo zou die eerder al in 2021 plaatsgevonden hebben, maar dat feest ging niet door. Nu kunnen fabrikanten zich echter aanmelden voor het certificatieproces en kunnen slimme producten de Matter-stempel ontvangen.

Naast het versimpelen van het gebruik van slimme apparaten, zal ook de installatie voortaan gemakkelijker gaan. Wanneer je straks een product met zo’n Matter-stempel in huis hebt staan, dan verschijnt die vanzelf op het scherm van je smartphone en kun je meteen beginnen met koppelen. Daarnaast is het goed om te weten dat de apparaten onderling niet afhankelijk zijn van de cloud; en dat moet de sleutel tot succes worden. Die eigenschap zorgt ervoor dat je niet meer afhankelijk bent van één stemassistent of smarthomesysteem.

Helaas is het zo dat Matter bij de lancering nog wat beperkt is. Het protocol ondersteunt vooralsnog alleen slimme lampen, stopcontacten en lichtknoppen, airco’s en verwarmingen, verschillende sensoren, sloten, media-apparaten en gordijnen. Later verschijnen er ook nog categorieën voor onder meer slimme stofzuigers, beveiligingscamera’s.

 

Slimme lampen nodig voor Matter? Kijk op Bol.com!

Verder is het zo dat de Google Home- en Apple Woning-apps ondersteuning hebben voor Matter en dat je met die apps dus veel meer apparaten kunt bedienen dan voorheen. Bovendien krijgen sommige hubs, die je mogelijk al in huis hebt staan, ook een upgrade. Zo liet Signify, eigenaar van Philips Hue, al weten dat de Hue-bridge een Matter-update krijgt, waardoor je je lampen ook kunt opnemen binnen het nieuwe netwerk.

 

Aangezien er ook bedrijven zijn die al vroeg toegang kregen tot de technologie, kan het gebeuren dat we elk moment de eerste Matter-producten gaan tegenkomen. Wellicht krijgen we die producten per 3 november te zien, tijdens het lanceringsevenement in Amsterdam.

Certificering is begonnen
(update: 4 november 2022)

Tijdens het lanceringsevenent op 3 november heeft de organisatie achter Matter bekendgemaakt dat het certificeren van sommige producten (uit de eerdergenoemde categorieën) inmiddels begonnen is. Een belangrijk product dat onder meer dat certificaat kreeg, is de bridge van het Philips Hue-systeem voor slimme lampen. Met het certificaat op zak kan Signify, het bedrijf achter het systeem, binnenkort een update uitbrengen die daadwerkelijk de Matter-support toevoegt.

 

Helaas is nog niet precies duidelijk wanneer die update arriveert. Maar wanneer het zover is, dan worden alle lampen van het merk ondersteund, met uitzondering van de Hue Sync Box en Tap Dial-switch. Ook een belangrijk detail: voorlopig moet je de hub blijven gebruiken, terwijl eerder gezegd werd over Matter dat hubs niet nodig zouden zijn. Wellicht geldt dat voor nieuwe producten in de toekomst; maar voor de oude modellen geldt dat de bridge dus moet blijven liggen.

 

De Philips Hue-bridge is niet het enige product met een Matter-certificaat op zak. Ook de smarthomehub Dirigera van Ikea krijgt in de toekomst een Matter-update en hetzelfde geldt voor de hub van het Chinese merk Aqara. Verder liet de Poolse slimme slotenmaker Nuki eerder al van zich horen en liet zelfs een demo zien van een nieuw prototype. Maar daardoor kwamen er ook aspecten van Matter aan het licht die wellicht een wat minder positief beeld schetsen van de standaard.

 

Gebruikers van een aantal Apple-producten hoeven niet lang te wachten. De HomePod mini en de Apple TV-modellen uit 2021 en 2022 ondersteunen namelijk allemaal Matter. Ook kunnen ze dienst doen als Thread-grensrouter; een protocol waar Matter dan weer dankbaar gebruik van maakt. Als je Matter naar de genoemde Apple-producten wil brengen, dan hoef je daarvoor alleen maar je hardware te updaten. Check nu of softwareversie tvOS 16.1 beschikbaar is voor je.

 

Tot slot kijken we nog even naar de Nanoleaf Essentials-lijn. Dit is een lijn van normale lampen, die onder meer concurreren met Philips Hue, Wiz en Ikea, bijvoorbeeld. Met de producten A19, BR30, GU10 en een nieuwe ledstrip laat het merk zien Matter serieus te nemen. Naast Matter ondersteunen ze ook Thread en bluetooth. Ze zijn vanaf het eerste kwartaal in 2023 verkrijgbaar. Op moment van schrijven is de europrijs helaas nog niet bekend; die houd je dus tegoed.

Overzicht: producten met Matter

Aangezien we ons nog in de beginfase van Matter beginnen, kan het lastig zijn om te weten welke producten nu wel of niet Matter ondersteunen. Daarom houden we hieronder een lijst bij van belangrijke producten en platformen die het smarthomeprotocol ondersteunen.

 • Amazon Alexa en Amazon Echo-apparaten

 • Apple HomeKit, HomePod mini, Apple TV (2021 en 2022)

 • Aqara-hub

 • Bang & Olufsen Beosound Balance, Beosound Level, Beosound Emerge, Beolab 28 en Beosound Theatre-soundbar

 • Eve-producten

 • Google Home en Google Nest (onduidelijk nog welke precies)

 • Homey Pro

 • Ikea Dirigera-hub

 • iRobot Roomba

 • Nanoleaf Essentials

 • Nuki Smart Lock-modellen

 • Philips Hue-bridge en -lampen

 • Samsung SmartThings

 • Sonoff-producten

 • Sonos (onduidelijk nog welke producten precies)

 • Tuya

 • Wiz

0

Powered by

logo
Watch on YouTube

Vind je deze video leuk? Abonneer je dan op het YouTube-kanaal van ID.nl.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000