Bouw je eigen website met Wix en Impress.ly

© PXimport

Bouw je eigen website met Wix en Impress.ly

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 4 december 2016 - 06:15

Aangepast: 24 november 2022 - 12:16

Dirk Schoofs

In één avond een professionele website bouwen die ook goed oogt op mobiele toestellen? Het kan, en je hebt er niet eens technische kennis voor nodig. We bekijken twee online tools waarmee je in een handomdraai je eigen, complete (!) website publiceert – inclusief multimedia, formulieren en zelfs een eigen webwinkel.

Wix: gratis bouwen, beheren en publiceren

-

Tip 01: Verkennen

Wix was al een populaire online webeditor, en met de recente update heeft deze tool zijn voorsprong op de concurrentie nog vergroot. De tool creëert responsieve designs waardoor de inhoud zich automatisch aanpast aan het scherm waarmee een bezoeker de site bekijkt. Aanmelden bij Wix is simpel: e-mailadres en een zelf gekozen wachtwoord opgeven zijn voldoende. Je kunt zelfs inloggen via je Facebook- of Google-account. Om het gemakkelijk te maken, werkt deze websitemaker met html5-templates volgens tien hoofdcategorieën die telkens nog subcategorieën hebben. Kies je bijvoorbeeld Portfolio en cv, dan krijg je als volgende keuze Portfolio, Cv’s of Persoonlijk. Voor elke keuze zijn er een hoop mooi uitgewerkte voorstellen. Om echt aan de slag te gaan, klik je op Bewerken. Lees ook: Gratis een website bouwen met Wix.

© CIDimport

Tip 02: Achtergrond

Werken met sjablonen is waarschijnlijk de meest laagdrempelige manier om aan een eigen site te beginnen, maar natuurlijk wil je dat jouw project er anders uitziet dan de voorbeeld-ontwerpen. In de editor pas je het uiterlijk van je website aan tot in de details. Begin met de homepage. Daar kun je als achtergrond een kleur selecteren maar ook een foto of een video. Die laatste zijn sobere geanimeerde achtergronden. Ieder element laat zich trouwens verregaand aanpassen. Kies je bijvoorbeeld voor een video-achtergrond, dan kun je de afspeelsnelheid aanpassen, je kunt de video bedekken met een patroon of kleur en je kunt de animatie in een lus laten draaien. Wil je de gekozen wallpaper ook op de volgende webpagina’s plaatsen, dan klik je onderaan op de functie Toepassen op andere pagina’s.

© CIDimport

Opslaan en publiceren

© CIDimport

Tip 03: Tekst

Verrassend voor een online editor is dat Wix de rechtermuisknop ondersteunt. Wil je bijvoorbeeld de titel van de homepage wijzigen, dan klik je er met rechts op zodat je de tekst kunt bewerken. En weer is het mogelijk een animatie toe te passen op zo’n titel. Zulke effecten mogen dan spectaculair ogen, maar om te vermijden dat je site op een kermis gaat lijken, spring je bij voorkeur zuinig om met dergelijke animaties. Wanneer je dubbelklikt op een tekstblok van de webpagina kom je bij de instellingen. Hiermee kun je de tekstgrootte, de tekstkleur, het lettertype, de uitlijning, de afstand en enkele grafische instellingen aanpassen. Op dezelfde manier plaats je ook de hyperlinks die doorschakelen naar andere webpagina’s. De set lettertypes waarover je beschikt, is trouwens bijzonder uitgebreid.

© CIDimport

Tip 04: Afbeeldingen

Op dezelfde manier wijzig je de inhoud en vorm van de knoppen en uiteraard wil je de webpagina’s van eigen foto’s voorzien. Klik op een afbeelding in het sjabloon en gebruik de knop Afbeelding wijzigen. Op die manier kom je bij de fotobibliotheek die aanvankelijk leeg is. Met de functie Afbeelding kiezen selecteer je de afbeeldingbestanden op de harde schijf die je in dit project wil gebruiken. Of nog makkelijker, je sleept de afbeeldingen vanaf je harde schijf rechtstreeks in het mediavak van de bibliotheek. Wanneer de lijst afbeeldingen groeit, doe je er verstandig aan deze te ordenen in mappen. Het mogen bestanden zijn van het jpg-, png- of gif-formaat met een bestandsgrootte van maximum 15 MB per afbeelding. In de bibliotheek heb je trouwens ook toegang tot de collectie gratis afbeeldingen van Wix. Via de knoppen kun je de afbeelding verschuiven, uitsnijden, aanklikbaar maken en voorzien van effecten. Met de gereedschapsbalk wijzig je de grootte en positie van de elementen en om te vermijden dat je bepaalde elementen per abuis verplaatst, kun je hun positie vastzetten.

© CIDimport

Prijskaartje

© CIDimport

Tip 05: Twee weergaven

Hoewel de editor in WYSIWYG (what you see is what you get) werkt, kun je beter de knop Voorbeeld gebruiken om de voorvertoning van je werk te bewonderen: een geanimeerde achtergrond werkt namelijk uitsluitend in deze modus. Interessant is dat je kunt schakelen tussen de mobiele versie en desktopversie, zodat je zeker weet dat je website er op beide schermweergaven goed uitziet. Alle knoppen en menu-items werken in voorvertoning. Je zult merken dat in de gratis formule het Wix-logo op iedere pagina verschijnt. Om dit te verwijderen, zul je voor een premium-pakket moeten gaan.

Geschiedenis

© CIDimport

Tip 06: Structuur

Ondertussen heb je een idee van wat er op de overige pagina’s moet komen. Je doet er trouwens goed aan om een plan op papier te zetten. Bovendien is een website een project waarbij je voortdurend nieuwe webpagina’s wilt toevoegen (of verwijderen). Klik bovenaan links op de knop Pagina’s. Afhankelijk van het sjabloon dat je hebt gekozen, zullen hier al een reeks pagina’s klaar staan. Met de knop Toevoegen plaats je nieuwe webpagina’s. Achter de naam van iedere pagina staat een knop met drie puntjes. Die gebruik je om de pagina-indeling en de pagina-eigenschappen te wijzigen. Dit is bijvoorbeeld de plaats om de toegang van een webpagina te beveiligen met een wachtwoord. Je kunt de webpagina’s van volgorde veranderen door ze in de linkerkolom naar een andere plaats te slepen.

© CIDimport

Tip 07: Extra’s toevoegen

Terwijl je nieuwe webpagina’s toevoegt, wil je iedere pagina uiteraard ook van specifieke inhoud voorzien. Daarvoor dient de plusknop aan de linkerkant. Hier haal je de bouwstenen om inhoud te plaatsen die niet in een sjabloon vervat zitten. Dat kan gaan om een tekstvak of een afbeelding, een vorm of een strook, maar ook om een extra menu, muziekbestanden, een lijst, een videofilmpje of een koppeling naar sociale media. Van hieruit kun je ook een online winkel aan je website toevoegen als je bij aanvang nog niet hebt gekozen voor de template van een online shop.

Tip 08: Appmarkt

Helemaal mooi is de Wix-appmarkt in de linker marge. Hier vind je veel populaire webtoepassingen en tools die je selecteert en toevoegt zonder enig programmeerwerk. Heel makkelijk dus! Voor de meeste e-commerce-toevoegingen heb je het duurste abonnement nodig, maar er zit voldoende leuk materiaal bij de gratis aanbiedingen. Je betaalt bijvoorbeeld niets voor de Pro-fotogalerij, de formuliergenerator, de evenementenkalender of een eigen chatkanaal. Ten slotte beschikt Wix over een generator om een nieuwsbrief te produceren, waarmee je de geboorte van je website aan de wereld bekend maakt.

© CIDimport

Impress.ly: bijna volautomatisch, maar niet gratis

-

Tip 01: Impress.wie?

Een website maken in minder tijd dan het duurt om dit artikel te lezen? Het kan, als je tenminste al een (oude) website hebt en/of beschikt over een Facebook Business-pagina. Maar zelfs al heb je geen van beide, dan nog bouw je zonder software te installeren stijlvolle, moderne websites met deze online editor. Impress.ly scant informatie van online bronnen en gebruikt die gegevens om – binnen 120 seconden – een responsieve website samen te stellen. Wil je weten of Impress.ly iets voor je is? Bekijk dan eerst wat voorbeelden, zoals die van de band Ruth. Op die manier krijg je een goede indruk van de mogelijkheden.

© CIDimport

Prijskaartje

Tip 02: Bronnen

De editor draait net zo vlot op een mobiel toestel als op de computer. Je kunt dus heel makkelijk met de computer aan je site werken en later bijvoorbeeld via een tablet of smartphone nieuwe items aan je webshop toevoegen.

Om te starten surf je naar my.impress.ly en maak je een account aan. Vervolgens vraagt Impress.ly je Facebook Business-pagina of het webadres van je bestaande website. De editor laat je kiezen uit vier basisstijlen: Restaurant, Musician, Health&Beauty of Personal. In het volgende venster wil Impress.ly weten of je producten wilt verkopen op je website. Een venster verder zie je hoe de verschillende elementen van je website één voor één binnenlopen.

© CIDimport

Tip 03: Preview

Het is prettig te zien hoe de voorgestelde stijlen en achtergronden al zijn aangepast aan de geselecteerde doelgroep. Impress.ly laat je in de volgende stop kiezen uit nog eens tien frisse stijlen die binnen de geselecteerde doelgroep passen. Een muisklik verder verschijnt de weergave van een iPhone waarin je door automatisch gegenereerde de inhoud kunt navigeren. Rechtsbovenaan staan de knoppen om je creatie te bekijken op een smartphone, op een tablet of op een computerscherm.

© CIDimport

Tip 04: Inhoud aanpassen

De 120 seconden zijn voorbij en je beschikt dus al over een responsieve website die vlot navigeert. Nu kun je de inhoud en lay-out tot in detail aanpassen. En dit valt natuurlijk niet binnen twee minuten, zoals je zult snappen. Om extra basiselementen toe te voegen, klik je op de knop Customize Now of Continue building. Op die manier kom je bij de editor. In het tabblad Edit Content voeg je de inhoud toe die Impress.ly zelf nog niet heeft opgehaald, of je past de automatisch ingevoerde inhoud aan. Via de knop Add more content voeg je extra webpagina’s toe. Denk daarbij aan een mailformulier, een FAQ-lijst, een contactpagina, een evenementenagenda, een kaart met Points of Interest, een menukaart …

© CIDimport

Tip 05: Skins

Wat je ook kiest, de combinaties blijven stijlvast. Dat is vooral te danken aan het feit dat Impress.ly geen ruimte laat voor blunders. Aan de hand van verschillende skins bepaal je de weergave. Terwijl je meer vertrouwd raakt met de editor, kun je je website steeds verder personaliseren, zodat jouw site er straks helemaal anders uitziet dan de sites van andere Impress.ly-gebruikers.

© CIDimport

Tip 06: Webwinkel

Via de optie Yes, include a store of via het tabblad Manage Store creëer en beheer je zonder veel gedoe een eigen webshop. Gaat het om een restaurant of een artiest dan kun je dit koppelen aan een reserveringssysteem. Gaat het om de online verkoop van producten dan krijgt ieder item een pagina waarin je de info, afbeelding, prijs, beschikbaarheid en munteenheid invult. Het is zelfs mogelijk de voorraad weer te geven, zodat de klant weet hoeveel stuks van ieder item er nog beschikbaar zijn.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000