Gratis een website bouwen met Wix
Je hoeft helemaal geen webdesigner of front-end-ontwikkelaar te zijn om een mooie en stabiele website te bouwen. Dankzij Wix kan iedereen een eigen website ontwerpen en publiceren, en dat zelfs gratis. Hoe werkt dit platform precies en wat kun je er allemaal mee doen?
Tip 01: Wix?
Ken je Wix nog niet? Dit toonaangevende webontwikkelplatform draait volledig in de cloud en heeft wereldwijd miljoenen gebruikers. Het grootste voordeel? Het gebruiksgemak. De WYSIWYG-editor (what you see is what you get) is beschikbaar in het Nederlands en laat je heel eenvoudig via klikken en slepen een mooie website, blog of online portfolio bouwen aan de hand van HTML5-templates. Een pluspunt is dat elk sjabloon een responsive design heeft en daardoor ook automatisch geoptimaliseerd is voor smartphones en tablets. Surf naar www.wix.com om op de homepage een idee te krijgen van de mogelijkheden. Lees ook: Gratis software - De 12 beste freewaretips van oktober.
©PXimport
Tip 01 Op de startpagina krijg je een idee van wat je allemaal met Wix kunt maken.
Tip 02: Account aanmaken
Je kunt met Wix volledig gratis een website ontwerpen en publiceren. Er zijn professionele functionaliteiten waar je voor moet betalen (zie kader 'Premium functies') maar als je geen enkele euro wilt uitgeven, heb je ook heel veel mogelijkheden. Het enige dat je moet doen om van de diensten gebruik te kunnen maken, is een account aanmaken. Dat kan heel eenvoudig door op de startpagina op Nu beginnen te klikken. Vervolgens ga je je registreren als nieuwe gebruiker. Geef je e-mailadres op en kies een wachtwoord. Klik op Verder en Aanmelden om je account aan te maken. Als je dit liever wilt, kun je ook inloggen met je Facebook- of Google-account.
©PXimport
Tip 02 Je hoeft geen enkele euro te spenderen. Een account aanmaken volstaat om aan de slag te gaan.
Premium functies
Met een gratis account kun je al heel veel mooie dingen maken in Wix. Wil je toch nog meer? Er bestaan Premium-pakketten met onder andere extra opslagruimte en bandbreedte. Zelfs statistieken, een eigen e-mailadres of webwinkelfunctionaliteiten zijn mogelijk. Prijzen variëren van zo'n 4 tot 16 euro per maand. Hier zie je alle tarieven en extra informatie.
©PXimport
Wix biedt vier verschillende premiumpakketten aan.
Tip 03: Template kiezen
Zodra je je met je nieuwe account aanmeldt, kun je al een selectie maken op basis van je interesses. Wix stelt een heleboel categorieën voor waaruit je kunt kiezen. Je kunt ook klikken op alle templates om ze allemaal in een handig overzicht te bekijken. Wix heeft honderden sjablonen klaarstaan in meer dan zeventig (sub)categorieën.
Helemaal bovenaan in de linkermarge zie je NIEUW!, Meest populair en Blanco sjablonen. Onder Categorieën kun je onder andere kiezen voor Muziek, Blog, Fotografie, Eén-pagina of Webwinkel. Bij elke thumbnail krijg je te zien of de template gratis is of dat ervoor betaald moet worden. Klik onder een sjabloon op Bekijken om een paginagrote voorvertoning te krijgen. Sluit het tabblad in de browser als je het maar niets vindt of ga verder met Website bewerken als je verder wilt met dit sjabloon.
©PXimport
Tip 03 De meeste sjablonen zijn volledig gratis.
Tip 04: Webstructuur
Zodra je in de bewerkmodus zit, is het belangrijk om eerst de structuur te bepalen. Hiermee bedoelen we onder andere het aantal pagina's en subpagina's. Klik bovenaan links op Pagina's om het menu uit te klappen. Afhankelijk van het sjabloon dat je gekozen hebt, krijg je hier 2, 3, 4 of 5 pagina's te zien. In dit scherm kun je heel eenvoudig pagina's van plaats veranderen of extra pagina's aanmaken via Toevoegen. Klik op het tandwieltje naast een pagina om de paginanaam of -adres te veranderen, de indeling te wijzigen, een pagina te verwijderen of te dupliceren enzovoort. Het aantal mogelijkheden is erg uitgebreid. Klik op Gereed om het venster te sluiten en klik daarna bovenaan in de donkergrijze balk op Oplaan.
©PXimport
Tip 04 Je kunt heel eenvoudig pagina's verwijderen of toevoegen.
Tip 05: Ontwerpen
Via Ontwerp in de linkermarge kun je het uiterlijk van het sjabloon helemaal naar je hand zetten. Klik bijvoorbeeld op Achtergrond om een andere wallpaper in te stellen. Wix biedt standaard een heleboel achtergrondfoto's aan, maar je kunt uiteraard ook eigen beeldmateriaal gebruiken. Klik op Achtergrond aanpassen om een eigen foto te uploaden of schaalopties in te stellen. Wil je de gekozen achtergrond ook op andere webpagina's gebruiken? Dan volstaat het om onderaan op Toepassen op andere pagina's te klikken en de pagina's aan te vinken. Via Ontwerp / Kleuren kun je een ander kleurenpalet kiezen en het vervolgens eventueel nog aanpassen, en via Ontwerp / Lettertypen krijg je een overzicht van alle beschikbare lettertypes. De mogelijkheden zijn vrijwel eindeloos.
Om de daadwerkelijke inhoud van de pagina's aan te passen, klik je op een tekstvak. Je kunt dan je eigen teksten invoeren en opmaken of hyperlinks toevoegen om verbindingen tussen je pagina's te leggen. Om de beelden te vervangen door eigen foto's, klik je op een foto en kies je Afbeelding wijzigen. Je kunt dan eigen foto's uploaden of stockbeelden van Wix gebruiken en eventueel zelfs bewerken. Klik bovenaan in de donkere balk op Voorbeeld om een preview te krijgen.
©PXimport
Tip 05 Een andere achtergrond instellen? Klik en klaar.
Tip 06: Objecten toevoegen
We hebben dan wel een sjabloon gekozen als beginpunt, dat betekent gelukkig niet dat we beperkt worden in het aanpassen van die standaardwebsite. Via de derde knop in de linkermarge, Toevoegen, kun je gebruikmaken van allerlei extra elementen. Bovenaan staan de gebruikelijke items die je ongetwijfeld nodig zult hebben: Tekst, Afbeelding en Galerij. Het lijstje elementen is echter heel uitgebreid. Wix laat je ook toe om snel en eenvoudig Vormen en lijnen, Knoppen en menu's of zelfs Sociale media toe te voegen. Wil je bijvoorbeeld een deelknop voor Facebook? Dan kies je Toevoegen / Sociale media / Delen op Facebook. Standaard krijg je dan een blauwe Share-knop maar je kunt de knoptekst desgewenst ook veranderen.
©PXimport
Tip 06 In een handomdraai voeg je sociale media-knoppen of een blog toe.
Tip 07: Wix-appmarkt
Een erg grote troef van Wix is dat je via de Wix-appmarkt heel veel populaire webapplicaties kunt toevoegen. Voor e-commerce-oplossingen en marketingtools heb je een premium-account nodig, maar het aantal gratis tooltjes is niet onaardig. Klik op Appmarkt in de linkermarge om een overzicht te krijgen van de applicaties die je kunt inschakelen. Op het tabblad Gratis vind je bijvoorbeeld tools om formulieren te integreren, een evenementenkalender toe te voegen, een kaartje van Goole Maps te gebruiken of een chat te implementeren. Het volstaat om je keuze te maken en op Toevoegen aan site te klikken.
©PXimport
Tip 07 Op je contactpagina kun je bijvoorbeeld Google Maps integreren.
Tip 08: Webadres
Kijk nog eens naar het resultaat via Voorbeeld helemaal bovenaan in de balk. Klik daarna even door naar Instellingen in de linkerkolom en kies Webadres. Standaard krijg je van Wix een domeinnaam in de vorm van http://uwgebruikersnaam.wix.com/MijnWebsite. De website wordt gehost op de servers van Wix en dit is gratis. Wil je liever je eigen domeinnaam? Dan zijn er twee mogelijkheden. Als je een abonnement voor een premium-account afsluit en maandelijks minimaal 8,25 euro betaalt, krijg je een domeinnaam gratis. Als tweede optie kun je een domeinnaam aanschaffen via een andere dienst en daar dan http://uwgebruikersnaam.wix.com/MijnWebsite naar laten linken. Via Hostnet.nl, MijnDomein.nl of TransIP.nl kun je voor minder dan tien euro per jaar al een .nl-domeinnaam kopen.
©PXimport
Tip 08 Zoek via Google naar goedkope domeinnamen. Bij TransIP betaal je voor het eerste jaar amper 4 euro voor een .nl-domein.
Tip 09: SEO
Via Wix kun je aan zoekoptimalisatie kunt doen, zodat je site eerder bij de zoekresultaten van Google terechtkomt. Kies Instellingen / SEO (Google) en zorg dat Zoekmachines mogen mijn website vinden ingeschakeld is. Geef daarna je website een naam. Dat is de kop die in Google getoond wordt. Bij Beschrijving website kun je een korte samenvatting geven. Ideaal is als deze 140 tot 160 tekens lang is. Ten slotte geef je bij Zoekwoorden een aantal specifieke zoektermen in. Zorg dat er komma's staan tussen de verschillende zoekwoorden. Wie meer kaas heeft gegeten van SEO kan via Geavanceerde instellingen nog metatags toevoegen. Klik op Gereed als je klaar bent met deze instellingen.
©PXimport
Tip 09 Om goed te scoren in zoekmachines kun je de SEO-instellingen invullen.
HTML5
Wix gebruikt HTML5 om websites te bouwen. Dat is een redelijk nieuwe technologie met waanzinnig veel voordelen, waaronder bijvoorbeeld het responsive design. Eén van de minpunten is echter dat HTML5 niet ondersteund wordt door oude browsers. Bezoekers van je website die hun browser niet updaten, kunnen dus problemen ondervinden. Wix werkt optimaal in Chrome en Firefox en erg goed in Internet Explorer 10 en Safari 7 of hoger. Bezoekers die gebruikmaken van Internet Explorer 8 of 9 krijgen standaard een banner te zien met de vraag om hun browser te updaten.
Tip 10: Sociale media
Heel wat mensen delen websites die ze leuk vinden via Facebook. Standaard komt daar dan een kleine afbeelding naast te staan. Je kunt via Instellingen / Sociale Media aangeven welke foto dat moet zijn. Klik op Miniatuur opladen en upload een foto. Laat je dit leeg? Dan wordt een piepkleine afbeelding van je startpagina getoond. Heb je zelf een Facebook-pagina? Dan kun je die pagina in deze instellingen ook koppelen door je gebruikersnaam in te voeren.
Tip 11: Publiceren
Klaar? Helemaal tevreden met het resultaat? Klik dan bovenaan in de balk nog eens op Opslaan en controleer alles goed via Voorbeeld. Via de knop met de smartphone bovenaan in de balk kun je ook zien hoe je website er op een smartphone uit zal zien. Ga vervolgens uit de previewmodus met Terug naar bewerken. Voer eventueel nog wat aanpassingen door en klik vervolgens op Publiceren. Standaard staat Geoptimaliseerde mobiele weergave inschalen aan en we adviseren om dat zo te laten staan. Klik onderaan op de blauwe Publiceren-knop om je website echt online te zetten.
©PXimport
Tip 11 Eén druk op de blauwe knop volstaat om je website effectief online te zetten.
Tip 12: Onderhouden
Een website bouwen is een tijdrovende klus maar daar stopt het niet bij. Je moet 'm ook constant onderhouden en up-to-date houden. Om dat te doen, surf je telkens naar www.wix.com en log je in met je account. Via Mijn websites krijg je een overzicht van websites die jij beheert. Via Site bewerken ga je naar de bewerkmodus en kun je extra inhoud toevoegen of aanpassingen maken. Klik op Website beheren om naar je dashboard te gaan. Hier kun je onder andere een nieuwsbrief opmaken en versturen, de geschiedenis van je website bekijken of de naam van je website veranderen.
©PXimport
Tip 12 Via het dashboard kun je meerdere websites bewerken en beheren.