ID.nl logo
Gratis een website bouwen met Wix
© PXimport
Huis

Gratis een website bouwen met Wix

Je hoeft helemaal geen webdesigner of front-end-ontwikkelaar te zijn om een mooie en stabiele website te bouwen. Dankzij Wix kan iedereen een eigen website ontwerpen en publiceren, en dat zelfs gratis. Hoe werkt dit platform precies en wat kun je er allemaal mee doen?

Tip 01: Wix?

Ken je Wix nog niet? Dit toonaangevende webontwikkelplatform draait volledig in de cloud en heeft wereldwijd miljoenen gebruikers. Het grootste voordeel? Het gebruiksgemak. De WYSIWYG-editor (what you see is what you get) is beschikbaar in het Nederlands en laat je heel eenvoudig via klikken en slepen een mooie website, blog of online portfolio bouwen aan de hand van HTML5-templates. Een pluspunt is dat elk sjabloon een responsive design heeft en daardoor ook automatisch geoptimaliseerd is voor smartphones en tablets. Surf naar www.wix.com om op de homepage een idee te krijgen van de mogelijkheden. Lees ook: Gratis software - De 12 beste freewaretips van oktober.

©PXimport

Tip 01 Op de startpagina krijg je een idee van wat je allemaal met Wix kunt maken.

Tip 02: Account aanmaken

Je kunt met Wix volledig gratis een website ontwerpen en publiceren. Er zijn professionele functionaliteiten waar je voor moet betalen (zie kader 'Premium functies') maar als je geen enkele euro wilt uitgeven, heb je ook heel veel mogelijkheden. Het enige dat je moet doen om van de diensten gebruik te kunnen maken, is een account aanmaken. Dat kan heel eenvoudig door op de startpagina op Nu beginnen te klikken. Vervolgens ga je je registreren als nieuwe gebruiker. Geef je e-mailadres op en kies een wachtwoord. Klik op Verder en Aanmelden om je account aan te maken. Als je dit liever wilt, kun je ook inloggen met je Facebook- of Google-account.

©PXimport

Tip 02 Je hoeft geen enkele euro te spenderen. Een account aanmaken volstaat om aan de slag te gaan.

Premium functies

Met een gratis account kun je al heel veel mooie dingen maken in Wix. Wil je toch nog meer? Er bestaan Premium-pakketten met onder andere extra opslagruimte en bandbreedte. Zelfs statistieken, een eigen e-mailadres of webwinkelfunctionaliteiten zijn mogelijk. Prijzen variëren van zo'n 4 tot 16 euro per maand. Hier zie je alle tarieven en extra informatie.

©PXimport

Wix biedt vier verschillende premiumpakketten aan.

Tip 03: Template kiezen

Zodra je je met je nieuwe account aanmeldt, kun je al een selectie maken op basis van je interesses. Wix stelt een heleboel categorieën voor waaruit je kunt kiezen. Je kunt ook klikken op alle templates om ze allemaal in een handig overzicht te bekijken. Wix heeft honderden sjablonen klaarstaan in meer dan zeventig (sub)categorieën.

Helemaal bovenaan in de linkermarge zie je NIEUW!, Meest populair en Blanco sjablonen. Onder Categorieën kun je onder andere kiezen voor Muziek, Blog, Fotografie, Eén-pagina of Webwinkel. Bij elke thumbnail krijg je te zien of de template gratis is of dat ervoor betaald moet worden. Klik onder een sjabloon op Bekijken om een paginagrote voorvertoning te krijgen. Sluit het tabblad in de browser als je het maar niets vindt of ga verder met Website bewerken als je verder wilt met dit sjabloon.

©PXimport

Tip 03 De meeste sjablonen zijn volledig gratis.

Tip 04: Webstructuur

Zodra je in de bewerkmodus zit, is het belangrijk om eerst de structuur te bepalen. Hiermee bedoelen we onder andere het aantal pagina's en subpagina's. Klik bovenaan links op Pagina's om het menu uit te klappen. Afhankelijk van het sjabloon dat je gekozen hebt, krijg je hier 2, 3, 4 of 5 pagina's te zien. In dit scherm kun je heel eenvoudig pagina's van plaats veranderen of extra pagina's aanmaken via Toevoegen. Klik op het tandwieltje naast een pagina om de paginanaam of -adres te veranderen, de indeling te wijzigen, een pagina te verwijderen of te dupliceren enzovoort. Het aantal mogelijkheden is erg uitgebreid. Klik op Gereed om het venster te sluiten en klik daarna bovenaan in de donkergrijze balk op Oplaan.

©PXimport

Tip 04 Je kunt heel eenvoudig pagina's verwijderen of toevoegen.

Tip 05: Ontwerpen

Via Ontwerp in de linkermarge kun je het uiterlijk van het sjabloon helemaal naar je hand zetten. Klik bijvoorbeeld op Achtergrond om een andere wallpaper in te stellen. Wix biedt standaard een heleboel achtergrondfoto's aan, maar je kunt uiteraard ook eigen beeldmateriaal gebruiken. Klik op Achtergrond aanpassen om een eigen foto te uploaden of schaalopties in te stellen. Wil je de gekozen achtergrond ook op andere webpagina's gebruiken? Dan volstaat het om onderaan op Toepassen op andere pagina's te klikken en de pagina's aan te vinken. Via Ontwerp / Kleuren kun je een ander kleurenpalet kiezen en het vervolgens eventueel nog aanpassen, en via Ontwerp / Lettertypen krijg je een overzicht van alle beschikbare lettertypes. De mogelijkheden zijn vrijwel eindeloos.

Om de daadwerkelijke inhoud van de pagina's aan te passen, klik je op een tekstvak. Je kunt dan je eigen teksten invoeren en opmaken of hyperlinks toevoegen om verbindingen tussen je pagina's te leggen. Om de beelden te vervangen door eigen foto's, klik je op een foto en kies je Afbeelding wijzigen. Je kunt dan eigen foto's uploaden of stockbeelden van Wix gebruiken en eventueel zelfs bewerken. Klik bovenaan in de donkere balk op Voorbeeld om een preview te krijgen.

©PXimport

Tip 05 Een andere achtergrond instellen? Klik en klaar.

Tip 06: Objecten toevoegen

We hebben dan wel een sjabloon gekozen als beginpunt, dat betekent gelukkig niet dat we beperkt worden in het aanpassen van die standaardwebsite. Via de derde knop in de linkermarge, Toevoegen, kun je gebruikmaken van allerlei extra elementen. Bovenaan staan de gebruikelijke items die je ongetwijfeld nodig zult hebben: Tekst, Afbeelding en Galerij. Het lijstje elementen is echter heel uitgebreid. Wix laat je ook toe om snel en eenvoudig Vormen en lijnen, Knoppen en menu's of zelfs Sociale media toe te voegen. Wil je bijvoorbeeld een deelknop voor Facebook? Dan kies je Toevoegen / Sociale media / Delen op Facebook. Standaard krijg je dan een blauwe Share-knop maar je kunt de knoptekst desgewenst ook veranderen.

©PXimport

Tip 06 In een handomdraai voeg je sociale media-knoppen of een blog toe.

Tip 07: Wix-appmarkt

Een erg grote troef van Wix is dat je via de Wix-appmarkt heel veel populaire webapplicaties kunt toevoegen. Voor e-commerce-oplossingen en marketingtools heb je een premium-account nodig, maar het aantal gratis tooltjes is niet onaardig. Klik op Appmarkt in de linkermarge om een overzicht te krijgen van de applicaties die je kunt inschakelen. Op het tabblad Gratis vind je bijvoorbeeld tools om formulieren te integreren, een evenementenkalender toe te voegen, een kaartje van Goole Maps te gebruiken of een chat te implementeren. Het volstaat om je keuze te maken en op Toevoegen aan site te klikken.

©PXimport

Tip 07 Op je contactpagina kun je bijvoorbeeld Google Maps integreren.

Tip 08: Webadres

Kijk nog eens naar het resultaat via Voorbeeld helemaal bovenaan in de balk. Klik daarna even door naar Instellingen in de linkerkolom en kies Webadres. Standaard krijg je van Wix een domeinnaam in de vorm van http://uwgebruikersnaam.wix.com/MijnWebsite. De website wordt gehost op de servers van Wix en dit is gratis. Wil je liever je eigen domeinnaam? Dan zijn er twee mogelijkheden. Als je een abonnement voor een premium-account afsluit en maandelijks minimaal 8,25 euro betaalt, krijg je een domeinnaam gratis. Als tweede optie kun je een domeinnaam aanschaffen via een andere dienst en daar dan http://uwgebruikersnaam.wix.com/MijnWebsite naar laten linken. Via Hostnet.nl, MijnDomein.nl of TransIP.nl kun je voor minder dan tien euro per jaar al een .nl-domeinnaam kopen.

©PXimport

Tip 08 Zoek via Google naar goedkope domeinnamen. Bij TransIP betaal je voor het eerste jaar amper 4 euro voor een .nl-domein.

Tip 09: SEO

Via Wix kun je aan zoekoptimalisatie kunt doen, zodat je site eerder bij de zoekresultaten van Google terechtkomt. Kies Instellingen / SEO (Google) en zorg dat Zoekmachines mogen mijn website vinden ingeschakeld is. Geef daarna je website een naam. Dat is de kop die in Google getoond wordt. Bij Beschrijving website kun je een korte samenvatting geven. Ideaal is als deze 140 tot 160 tekens lang is. Ten slotte geef je bij Zoekwoorden een aantal specifieke zoektermen in. Zorg dat er komma's staan tussen de verschillende zoekwoorden. Wie meer kaas heeft gegeten van SEO kan via Geavanceerde instellingen nog metatags toevoegen. Klik op Gereed als je klaar bent met deze instellingen.

©PXimport

Tip 09 Om goed te scoren in zoekmachines kun je de SEO-instellingen invullen.

HTML5

Wix gebruikt HTML5 om websites te bouwen. Dat is een redelijk nieuwe technologie met waanzinnig veel voordelen, waaronder bijvoorbeeld het responsive design. Eén van de minpunten is echter dat HTML5 niet ondersteund wordt door oude browsers. Bezoekers van je website die hun browser niet updaten, kunnen dus problemen ondervinden. Wix werkt optimaal in Chrome en Firefox en erg goed in Internet Explorer 10 en Safari 7 of hoger. Bezoekers die gebruikmaken van Internet Explorer 8 of 9 krijgen standaard een banner te zien met de vraag om hun browser te updaten.

Tip 10: Sociale media

Heel wat mensen delen websites die ze leuk vinden via Facebook. Standaard komt daar dan een kleine afbeelding naast te staan. Je kunt via Instellingen / Sociale Media aangeven welke foto dat moet zijn. Klik op Miniatuur opladen en upload een foto. Laat je dit leeg? Dan wordt een piepkleine afbeelding van je startpagina getoond. Heb je zelf een Facebook-pagina? Dan kun je die pagina in deze instellingen ook koppelen door je gebruikersnaam in te voeren.

Tip 11: Publiceren

Klaar? Helemaal tevreden met het resultaat? Klik dan bovenaan in de balk nog eens op Opslaan en controleer alles goed via Voorbeeld. Via de knop met de smartphone bovenaan in de balk kun je ook zien hoe je website er op een smartphone uit zal zien. Ga vervolgens uit de previewmodus met Terug naar bewerken. Voer eventueel nog wat aanpassingen door en klik vervolgens op Publiceren. Standaard staat Geoptimaliseerde mobiele weergave inschalen aan en we adviseren om dat zo te laten staan. Klik onderaan op de blauwe Publiceren-knop om je website echt online te zetten.

©PXimport

Tip 11 Eén druk op de blauwe knop volstaat om je website effectief online te zetten.

Tip 12: Onderhouden

Een website bouwen is een tijdrovende klus maar daar stopt het niet bij. Je moet 'm ook constant onderhouden en up-to-date houden. Om dat te doen, surf je telkens naar www.wix.com en log je in met je account. Via Mijn websites krijg je een overzicht van websites die jij beheert. Via Site bewerken ga je naar de bewerkmodus en kun je extra inhoud toevoegen of aanpassingen maken. Klik op Website beheren om naar je dashboard te gaan. Hier kun je onder andere een nieuwsbrief opmaken en versturen, de geschiedenis van je website bekijken of de naam van je website veranderen.

©PXimport

Tip 12 Via het dashboard kun je meerdere websites bewerken en beheren.

▼ Volgende artikel
6 handige tips voor het gebruik van je staafmixer
© luismolinero
Huis

6 handige tips voor het gebruik van je staafmixer

Als je alles uit je staafmixer wilt halen, moet je wel weten hoe je ermee om moet gaan. Met deze tips krijg je niet alleen de beste (lees: lekkerste) resultaten, maar gaat je staafmixer ook langer mee. Win-win! 

In het kort: Een staafmixer is in principe een heel simpel apparaat. Je zet hem aan en hij pureert de boel voor je. Maar let op: een staafmixer kan overbelast raken en sneller stukgaan als je hem niet op de juiste manier gebruikt. Ook kunnen je gerechten er minder lekker op worden. Wil je weten hoe je je staafmixer optimaal benut? Lees dan de tips in dit artikel.

Lees ook: Dit kun je allemaal (nog meer) met een staafmixer

Tip 1: Ingrediënten voorsnijden

Hoewel staafmixers erg krachtig kunnen zijn, hebben ze ook relatief kleine mesjes. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een blender kan het voor een staafmixer daarom lastig zijn om grote stukken goed en gelijkmatig te verpulveren. Je kunt je staafmixer dus een handje helpen door je ingrediënten van tevoren in kleinere stukken te snijden. Hiermee verklein je de kans op klonten of stukjes in je soep of saus én raken de messen minder snel overbelast. 

Tip 2: Let op het vermogen

Het is altijd belangrijk om rekening te houden met het vermogen van je staafmixer, want dat bepaalt welke ingrediënten het apparaat kan pureren. Het pureren van harde ingrediënten zoals noten of ongekookte groenten met een staafmixer met een laag vermogen gaat hoogstwaarschijnlijk niet lukken. Of het lukt wel, maar met een overbelaste motor tot gevolg. Voor harde ingrediënten is vaak een vermogen van minstens 600 watt nodig. Wil je vaak en veel gaan pureren, kies dan voor een vermogen van minstens 1000 watt. Maar let ook op het toerental, oftewel het aantal rotaties per minuut (RPM). Een staafmixer kan namelijk een laag vermogen hebben, maar wél een toerental van minstens 10.000 RPM. Dan is hij alsnog krachtig genoeg om harde ingrediënten te pureren. 

©Khaletski Siarhei | goffkein.pro

Tip 3: Niet te lang pureren

Lang achter elkaar pureren is funest voor de messen en de motor van een staafmixer. Beter is om in pulsen te pureren, waarbij je de motor tussen het pureren door steeds een paar seconden laat rusten. Vooral bij dikkere mengsels, zoals notenpasta, smoothies en dikke soepen, is dit belangrijk. Het is afhankelijk van het vermogen van een staafmixer hoe lang hij achter elkaar kan pureren. Vaak staat dit aangegeven bij de specificaties. Heb je geen idee? Pureer zachte ingrediënten dan niet langer dan 1,5 minuut en harde ingrediënten niet langer dan 45 seconden. Maakt je staafmixer een raar geluid of wordt hij erg warm, stop dan meteen met pureren. Dit zijn signalen dat het apparaat overbelast is. 

Tip 4: De juiste snelheid

De meeste staafmixers hebben meerdere snelheidsstanden en dat is niet zonder reden. Zo heb je voor het fijn pureren van dikkere mengsels en harde ingrediënten vaak een hogere snelheid nodig dan voor lichte bereidingen. En de turbostand kan handig zijn om harde ingrediënten kort maar krachtig te verpulveren of om een extra gladde soep te maken. Soms wil je een combi van snelheden gebruiken. Je begint bijvoorbeeld met een lage snelheid om spatten in de keuken te voorkomen en bouwt vervolgens geleidelijk op naar een hogere snelheid voor een glad resultaat. 

Tip 5: Ronddraaiende beweging

Beweeg je je staafmixer tijdens het pureren altijd gewoon op en neer? Op zich niks mis mee, want pureren doet het apparaat toch wel. Maar wil je zeker weten dat je geen plekken overslaat, maak dan tijdens het op en neer gaan óók een cirkelvormige beweging. Want op een mayonaise met klontjes zit natuurlijk niemand te wachten. 

©VI Studio

Tip 6: Schoonmaken

Een staafmixer neemt je veel werk uit handen, maar daar moet je wel iets voor terugdoen. Een staafmixer die niet goed schoongemaakt wordt, zal sneller vastlopen door aangekoekte etensresten. De motor moet dan tijdens het pureren harder werken en zal waarschijnlijk sneller overbelast raken. Daarnaast is een vieze staafmixer natuurlijk niet zo hygiënisch. Wil je geen bacteriën en nare geurtjes in je verse soep, maak je staafmixer dan na elk gebruik goed schoon. Dat kost je nauwelijks moeite: laat het apparaat even draaien in een maatbeker met warm water en wat afwasmiddel of doe hem, als dat kan, in de vaatwasser.

Nog meer doen met je staafmixer?

De beste accessoires, van gardes tot hakmolens

▼ Volgende artikel
Sony in 2025: nieuwe soundbars en tv's, maar minder vaak updates
Huis

Sony in 2025: nieuwe soundbars en tv's, maar minder vaak updates

Tijdens het persevent van Sony op het Europese hoofdkwartier in Weybrigde in het Verenigd Koninkrijk werden de nieuwe soundbars en tv's van 2025 aangekondigd. Het bedrijf zegt het misschien niet met zoveel woorden, maar de boodschap is duidelijk: minder frequente updates van alle modellen, en miniled blijft de technologie voor het topmodel.

 De 2023 A95L qd-oled-tv heeft twee jaar in het aanbod gestaan, ondanks het feit dat er vorig jaar wel degelijk een nieuw paneel beschikbaar was. In 2025 krijgt het model wel een update. De Bravia 8 II - te lezen als Bravia 8 Mark 2 - zal uitgerust zijn met het nieuwste (3e generatie) qd-oled-paneel van Samsung Display. Sony claimt dat dit paneel een 25% hogere piekhelderheid zal leveren ten opzichte van de A95L. Als we kijken naar wat Samsung Display (de panelfabrikant) claimde op CES, dan kan dit paneel tot 4.000 nits piekhelderheid leveren. We vermoeden dat Sony daar onder zal blijven, het merk is over het algemeen wat voorzichtiger en pusht zijn oled-panelen niet tot het uiterste op het gebied van piekhelderheid. Opmerkelijk genoeg vermeldde Sony expliciet dat de Bravia 8 II goedkoper zal zijn dan de A95L, maar concrete prijzen zijn er nog niet. De Bravia 8 II zal beschikbaar zijn in 55 en 65 inch.

©Eric Beeckmans | ID.nl

De Bravia 5 en Bravia 3

Verder naar onder in de line-up worden de Bravia 5 en Bravia 3 aangekondigd, ze vervangen respectievelijk de X90L en de X75WL. De Bravia 5 wordt uitgerust met de XR-processor (ook te vinden op de hogere modellen) en een XR Backlight Master Drive, een miniled-achtergrondverlichting die zes keer meer zones zal gebruiken dan de X90L. Hij zal beschikbaar zijn in 55, 65, 75,85, en 98 inch. De Bravia 3 is een instap 4K-model met direct led-achtergrondverlichting en de X1-processor. Dit model zal beschikbaar zijn in 43, 50, 55, 65, 75, en 85 inch. Beide modellen ondersteunen Dolby Vision en Dolby Atmos.

Demo's van nieuwe modellen

Sony toonde een aantal demonstraties van de nieuwe modellen, in vergelijking met een aantal concurrenten (dat waren uiteraard 2024-modellen). De Bravia 8 II stond opgesteld naast de voorganger de A95L, een Sony referentie studiomonitor, en een LG G4 en Samsung S95D. Zowel in Vivid Mode als de Filmmaker Mode (of vergelijkbaar want Sony gebruikt geen Filmmaker Mode) liet de Bravia 8 II een sterke indruk na. Zijn beelden leunen erg dicht tegen de studioreferentie aan. Kleuren in zeer heldere accenten zijn beter, en donkere gradaties worden nauwkeuriger weergegeven.

De Bravia 5 stond opgesteld naast een X85L (wat overigens een ietwat vreemde vergelijking is, want het toestel vervangt de X90L) en een Samsung QN85D. De XR Backlight Master Drive geeft de Sony flink wat extra helderheid en een duidelijke verbetering in contrast. Sony toonde ook een nieuwe techniek voor ruisonderdrukking bij oude bronnen (SD-content zoals Friends). Dat presteerde in sommige gevallen goed, maar liet in andere gevallen meer ruis zien. Mogelijk verfijnt Sony dit nog voordat het model op de markt komt. Het feit dat de testen in Vivid beeldmode gedaan werden, maakt de vergelijking ook moeilijk, vermits fabrikanten daar vaak veel vrijheid nemen.

Audioverwerking, beeldverwerking en Studio Calibrated

Op het gebied van beeldverwerking liet Sony dit keer geen belangrijke nieuwigheden zien. Ons oordeel over het nieuwe ruisonderdrukkingsalgoritme dat tijdens de Bravia 5 demo getoond werd, laten we nog even achterwege totdat we het zelf kunnen testen. De Bravia 3 heeft een nieuw algoritme voor beeldkwaliteit, maar dat werd alleen in Vivid-mode getoond en dat is een test waaruit weinig op te maken valt.  

©Eric Beeckmans | ID.nl

Sony benadrukte verder nog de aanwezigheid van Voice Zoom 3 op de Bravia 8 II en Bravia 5. Daarmee kan de processor nauwkeurig stem of dialogen isoleren van de rest van de audio. Zo kun je die selectief versterken (voor film kijken ’s avonds) of verzwakken (om de commentator bij sport wat stiller te maken).

De tagline van Sony, ‘Cinema is coming home', wil de fabrikant garanderen met een aantal Studio Calibrated beeldmodes: Netflix Adaptive Calibrated Mode, Prime Video Calibrated Mode en Sony Pictures Core Calibrated Mode. Die modi zijn specifiek in samenwerking met de respectievelijke streamingdienst opgezet. Voor alle andere content is er de ‘Professional’-beeldmode.

Tweejaarlijkse cyclus en miniled als toptechnologie

Net als vorig jaar heeft Sony alleen een deel van line-up vernieuwd. Dat is een aanpak die we toejuichen, want het maakt de verbeteringen die een nieuw model krijgt veel duidelijker. Sony kan daar eventueel nog wel van afwijken, bijvoorbeeld als een model het slecht doet in de markt. Maar we hopen dat dit voorbeeld navolging krijgt.

De 2024 Bravia 9 - een miniled-model - geldt nog steeds als het topmodel, ondanks de vernieuwde Bravia 8 II QD-OLED. Sterker nog, Sony kondigde voor volgend jaar een RGB-miniled technologie aan die duidelijk voorbestemd is om het nieuwe topmodel te worden.

Wat is een rgb-miniled achtergrondverlichting?

De achtergrondverlichting is het onderdeel van een lcd-tv dat licht produceert. Dat kunnen witte leds zijn, maar een moderne premium lcd-tv gebruikt doorgaans talloze minileds die blauw licht produceren, dat via een quantum dot-folie wordt omgezet naar wit licht. De leds worden onderverdeeld in zones die de processor individueel kan aansturen om het contrast te verbeteren. In donkere zones dimt hij het licht, in heldere zones kan hij de leds sterker aansturen. Om kleur te produceren wordt elke pixel met behulp van een kleurfilter opgedeeld in een rode, groene en blauwe subpixel.

©Sony

RGB-miniled technologie vervangt dit systeem door trio's van rode, groene en blauwe minileds te gebruiken die samen wit licht creëren, waardoor de quantum dot-laag overbodig wordt. Omdat er nog steeds veel minder leds dan pixels zijn, blijft het kleurenfilter nodig om per pixel de juiste kleuren te creëren. Net zoals bij een huidige miniled-tv worden de leds onderverdeeld in zones om het contrast te verbeteren.

©Sony

Maar deze technologie kan nog een stapje verder gaan. Als de processor detecteert dat er in een bepaalde zone enkel groen licht nodig, dan kan hij de rode en blauwe leds uitschakelen. Dat is alvast veel efficiënter dan het overbodige licht weg te filteren.

Wachten tot 2026 voor nog rijkere, helderdere kleuren

Sony claimt dat dit soort achtergrondverlichting een piekhelderheid van 4.000 nits en kleurbereik van 99 % P3 kan bereiken en 90% Rec.2020. Dat is een flinke upgrade ten opzichte van de beste tv’s die momenteel wel 4000 nits halen, maar eerder 95% P3 en 75% Rec.2020 leveren. Concreet kan een rgb-miniled veel helderdere kleuren tonen, die toch erg intens zijn.

©Sony

Daarnaast zijn ook meer nauwkeurige kleurgradaties mogelijk, en dat zowel in heel donkere als heel heldere tinten. Een aangezien meer en meer filmmakers vaak erg donkere scènes gebruiken, zou dat een welkome verbetering zijn. De technologie heeft nog twee extra voordelen. Ze is schaalbaar naar grote tv-maten. En een rgb-miniled tv zou ook een betere kijkhoek hebben, al liet Sony niet weten hoe dat gerealiseerd wordt. Sony zal een eerste model vermoedelijk in 2026 lanceren.

Ook bij audio een beperkt aantal nieuwe modellen

Net als bij de televisies worden ook de audioproducten niet meer elk jaar vernieuwd zo blijkt. Vorig jaar kreeg de top van het aanbod een make-over, dit jaar is de onderste helft aan de beurt. De Bravia Theatre Bar 6 is een 3.1.2 soundbar met subwoofer. De Bravia Theatre System 6 is een 5.1 soundbar met bijgeleverde surroundluidsprekers en subwoofer. Beide ondersteunen Dolby Atmos, DTS:X, Voice Zoom 3. We kregen een korte demo van de vernieuwde Bravia Bar 6, die een duidelijk vollere en stevigere klank produceerde dan de voorganger.

©Eric Beeckmans | ID.nl

Daarnaast zijn er ook twee optionele accessoires. De Bravia Theatre Rear 8 bestaat uit één paar draadloze surroundluidsprekers die je kunt gebruiken om de Bar 6 uit te breiden. De Bravia Theatre Sub 7 is een compacte draadloze subwoofer van 100W.

Bekijk andere Sony-tv's op Kieskeurig.nl: