Elektrische mountainbike onderhouden: zo doe je dat!
Elektrische mountainbikes (e-mtb's) komen steeds meer in zwang omdat ze een nieuwe manier van mountainbiken betekenen die door steeds meer rijders wordt gesmaakt. De toevoeging van flink wat technologie in de vorm van een hulpmotor en een accu zorgt echter ook voor onderhoudsbehoeften die anders zijn dan die van traditionele mountainbikes. Wij leggen uit waar je op moet letten om je kostbare e-mtb zo lang mogelijk in topconditie te houden.
In dit artikel lees je hoe je effectief je e-mtb kunt onderhouden. Uitgangspunt zijn de aandachtspunten bij algemeen fietsonderhoud, want die zijn voor elke fiets hetzelfde. Uiteraard komen daarna de zaken aan bod die specifiek zijn voor een e-mtb, zoals het zorgdragen voor de accu en voor de hulpmotor.
Lees ook: Een e-mtb kopen: waar moet je op letten?
Aandacht hebben voor je fiets betekent meer rijplezier dankzij goed werkende techniek en voorkoming van mogelijke problemen omdat je die tijdens het schoonmaken al tegenkomt. Denk aan een losgedraaide spaaknippel of aan speling op het achterwiel.
Voordat de specifieke onderhoudsbehoeften van een e-mtb aan bod komen, sommen we eerst het gebruikelijke fietsonderhouds-ABC op, want daar begint goed onderhoud natuurlijk mee.
Algemeen fietsonderhoud
1) Maak je fiets regelmatig schoon
Een open deur van jewelste, maar wel een die je maar beter zonder morren binnen wandelt. Kom je net terug van een bemodderd parcours, dan is het zaak om rap alle zand en vuil af te spoelen. Gebruik bij voorkeur een zachte borstel, milde zeep en water om het frame, de wielen en de aandrijflijn te reinigen. Doe je dit meteen na de rit, dan komt het vuil goed los met behulp van de vriendelijke waterstraal van een tuinslang. Laat je de modder opdrogen en aankoeken dan ben je bijna genoodzaakt om de harde aanpak van een hogedrukspuit te hanteren, en dat wil je de lagers, draaipunten en elektrische contactpunten op je fiets eigenlijk besparen. Een hoge waterdruk verdrijft namelijk smeermiddel en doet zand en vuil binnendringen op plekken waar dat niet gewenst is.
©Roel van Schalen
2) Onderhoud je ketting
Opnieuw een open deur, maar stap je deze binnen, dan bespaar je veel geld. Kettingen en tandwielen kosten tegenwoordig immers heel wat duiten. Een goed gesmeerde ketting verlengt niet alleen de levensduur van je aandrijflijn, hij zorgt ook voor een beter schakelgedrag en dus voor meer rijplezier. Reinig de ketting met in de handel verkrijgbare fietskettingreiniger (fietsenmakerstip: of gebruik diesel, die reinigt en smeert tegelijkertijd!) en breng vervolgens een kwalitatieve fietskettingolie aan. Voor e-mtb's, waar vaak hogere krachten op de slijtagegevoelige delen in het spel zijn, is regelmatige smering cruciaal. Vergeet ook niet om geregeld alle tandwielen te ontdoen van opgehoopt vuil, takjes en oude kettingsmeer.
3) Breng je banden op spanning
Controleer regelmatig de bandenspanning, aangezien die veel invloed heeft op het rijcomfort en de prestaties van de fiets. Merk op dat banden die stilstaan altijd druk verliezen. Heb je de fiets enkele weken niet gebruikt, duw dan met je duimen de banden in en leer aanvoelen of de druk nog voldoende is. Welke bandendruk je prettig vindt, is gedeeltelijk een kwestie van persoonlijke smaak. Een lage druk mag dan wel comfortabeler aanvoelen en meer tractie en grip opleveren, een té lage druk verhoogt de kans op lekrijden en de kans dat de band in bochten ‘over de velg rolt’, wat juist een verlies van grip betekent. Een hoge druk rijdt efficiënt en stuurt direct, een té hoge druk is niet comfortabel en zorgt in bepaalde situaties ook voor minder grip.
Ook interessant: 10 mooie plekken om te e-mountainbiken in Nederland
4) Controleer je remmen
Zorg ervoor dat de remmen goed werken en dat de remblokken in goede staat zijn. Bij e-mtb's zijn vaak hogere snelheden van toepassing, wat krachtiger remmen vereist, wat dan weer snellere slijtage tot gevolg heeft. Zeker in natte omstandigheden worden remblokjes zwaar op de proef gesteld, dus houd in de gaten of ze nog voldoende ‘vlees op de botten’ hebben en vervang ze tijdig indien nodig.
5) Controleer bouten en schroeven
Een mountainbike heeft talloze schroeven en bouten aan boord. Ga regelmatig alle bouten en schroeven na om er zeker van te zijn dat ze goed vastzitten. Trillingen tijdens het rijden kunnen ervoor zorgen dat ze loskomen, denk bijvoorbeeld aan bidonhouderboutjes, de zadelklembouten of de balhoofdbout. Vaak staat op de bouten aangegeven met welk aanhaalmoment ze moeten worden vastgezet. Draai ze daarom vast met een momentsleutel. Zeker bij onderdelen van carbon is dat verstandig.
E-mtb-specifiek onderhoud
Naast dit algemene onderhoud zijn er bij een elektrische mountainbike nog enkele specifieke aandachtspunten met betrekking tot de elektronica en de motortechniek die erin verwerkt zijn. Waar moet je op letten?
6) Let op met elektronica + water
Water en elektronica zijn elkaars grootste vrienden niet: wees voorzichtig bij het schoonmaken van je e-mtb om te voorkomen dat er water in de elektronische componenten komt. Gebruik een vochtige doek en vermijd directe waterstralen. Controleer regelmatig de aansluitingen tussen de accu en de motor op vuil of corrosie. Reinig ze indien nodig zodat de elektrische contacten goede verbinding kunnen maken. Laat de aansluitpunten altijd goed opdrogen voordat je weer met de e-bike op pad gaat.
©Roel van Schalen
7) Zorg goed voor de accu
Een belangrijke raad om langdurig van je e-mtb te kunnen genieten is: gebruik je e-mtb regelmatig, zelfs als is het maar voor korte ritten. Veelvuldig gebruik helpt de accu gezond te houden omdat hij dan regelmatig ontladen en geladen wordt. Gebruik je de fiets langere tijd niet, bijvoorbeeld tijdens de koude wintermaanden, berg de accu dan op een koele en droge plaats (ergens binnenshuis) op bij kamertemperatuur en met een oplaadniveau van 50 procent (of raadpleeg de gebruiksaanwijzing van de fabrikant van het e-bikesysteem voor adviezen over accu-opslag).
Bescherm niet alleen je fiets, maar ook je hoofd
Een helm hoort er echt bij als je op je MTB stapt
8) Inspecteer de motor
Ofschoon je elke e-bikemotor als een soort van ‘black box’ kunt beschouwen waar invloeden van buitenaf betrekkelijk weinig invloed op hebben, is het toch verstandig om de motor en de aandrijflijn regelmatig te controleren op vuil en slijtage. Smeer de bewegende delen volgens de aanbevelingen van de fabrikant. Voor de ketting geldt zoals eerder in dit artikel al aangehaald dat e-mtb's hogere koppelwaarden kunnen genereren, wat de ketting en tandwielen meer belast. Extra aandacht is dus nodig!
9) Update de software
Bij een niet-elektrische fiets heb je alleen de software tussen je oren die je up-to-date moet houden (Zijn er nog nieuwe verkeersregels?). Bij een e-mtb kan het zijn dat het systeem af en toe bijgewerkt moet worden omdat er prestatieverbeteringen en bugfixes zijn ontwikkeld. Controleer daarom af en toe op de website van de fabrikant of dit het geval is, of informeer hieromtrent bij je fietsendealer.
Conclusie
Het onderhouden van een elektrische mountainbike vereist zowel kennis van algemeen fietsonderhoud als aandacht voor de specifieke behoeften van e-mtb's. Door regelmatig schoon te maken, de accu goed te beheren en de motor en aandrijflijn in optimale staat te houden, kun je de levensduur en prestaties van je e-mtb maximaliseren. Ga te werk volgens de aanbevelingen van de fabrikant of van je fietsenmaker zodat je zo lang mogelijk kunt genieten van een e-mtb die je zorgeloze ritten serveert!