ID.nl logo
Een e-mtb vervoeren zonder hem te beschadigen
© Potashev Alex
Mobiliteit

Een e-mtb vervoeren zonder hem te beschadigen

Je bent een enthousiaste e-mountainbiker en je houdt ervan om nieuwe trails te ontdekken en af en toe je grenzen te verleggen. Misschien ben je een van de gelukkigen die in de buurt woont van een uitgestrekt bosgebied met mogelijkheden te over, maar vroeg of laat wil je indrukken opdoen in een heel nieuwe omgeving of wil je op fietsvakantie. Je e-mtb ongeschonden op de plek van bestemming krijgen is dan voorwaarde nummer één voor onbezorgd rijplezier. Maar hoe doe je dat?

In dit artikel lees je op welke manieren je je elektrische mountainbike op een veilige manier kunt transporteren. We behandelen onder meer:

De beste manier om een e-mtb niet te beschadigen tijdens het transport, is om hem niet te transporteren! Fiets gewoon van huis uit rechtstreeks naar de trails!

Oké, beetje flauw natuurlijk in een artikel over fietstransport, maar aan de andere kant: zo lang je alle routes bij jou in de buurt nog niet door en door kent, is het aantrekkelijk om je de rompslomp van voorbereiden, inpakken en autorijden te besparen en efficiënt van je fietstijd gebruik te maken. Opstappen, nieuwe wegen inslaan en je laten verrassen door wat je nog niet kende bij jou in de omgeving. Blijkt vaak interessanter dan je vermoedde!

Maar daar gaan we het vandaag niet over hebben. Je wilt naar nieuwe oorden en je elektrische bike moet mee. Hoe krijg je hem heelhuids op de plek van bestemming? 

1. Vervoer in de auto/bestelbus/pick-uptruck

Heb je een auto (stationwagen of SUV), dan is de complete fiets in de auto leggen vaak de snelste en gemakkelijkste manier om hem te vervoeren. Afhankelijk van de grootte van de laadruimte kan je de e-mtb in zijn geheel in de auto leggen dan wel met het voorwiel gedemonteerd of met beide wielen gedemonteerd.

Om de fiets beter hanteerbaar te maken bij het in de auto tillen, is het handig om zowel de accu als het voorwiel uit te nemen. Klap de stoelleuningen plat en dek de ontstane laadvloer eventueel af met een doek die vuil mag worden (voor als je na afloop van de rit met een bemodderde fiets terug moet rijden). Plaats de fiets op de laadvloer met de achterderailleur aan de bovenkant. Ga na of de stuurkabels niet bekneld komen te zitten en leg ter bescherming een hoes of een dikke doek over de fiets alvorens je het voorwiel op de fiets legt. Let erop dat de remschijf van het losse wiel aan de bovenkant zit om te voorkomen dat de schijf verbuigt (een verbogen remschijf = rijplezier verwoest).

Heb je een bestelbus dan kun je de fiets in zijn geheel de laadruimte binnenrijden. Bevestig de fiets met één of twee spankoorden en klaar is kees. Vervoer je meerdere fietsen tegelijkertijd, gebruik dan in de handel verkrijgbare transporthoezen om beschadigingen tussen de fietsen onderling te voorkomen. Plaats de fietsen om en om ‘kop-staart’ om zo efficiënt mogelijk te laden.

Ben je een van de bezitters van een pick-up truck (met open laadbak) dan zijn er speciale hoezen te koop om ter bescherming over de laadklep te plaatsen, zodat daar de fiets op zijn balhoofdbuis op kan steunen, met het voorwiel 90 graden gekanteld aan de buitenkant van de klep.

Het voordeel van vervoer in de auto is de snelheid en het gemak ervan. Verder ligt hij goed beschermd tegen de elementen. Het nadeel is dat er vaak maar één fiets in de auto past en dat er naast de bestuurder slechts plaats is voor één passagier.

©Alex Go

2. Vervoer op een fietsendrager

E-mountainbiken is leuker als je met meer bent, dus vaak zul je met z’n tweeën of met nog meer fietsmaatjes op pad gaan. Om de fietsen te vervoeren komt dan een fietsendrager in beeld.

Er bestaan trekhaakdragers, dakdragers en kofferbakdragers. Uiteraard in allerlei soorten en maten. Vanwege het hoge gewicht van e-mountainbikes zijn kofferbakdragers minder geschikt en vallen dakdragers al helemaal af. Om een e-mtb die zonder accu al bijna 20 kg weegt boven op je auto te tillen, moet je immers al een getrainde krachthonkpatser zijn, om van de kans op krassen of deuken in je fragiele autodak tijdens het plaatsen maar te zwijgen. Kofferbakdragers zijn vanwege hun minder stabiele constructie vaak niet veel beter geschikt om het zware gewicht van een e-mtb te torsen.

Blijven over de trekhaakdragers, die wél berekend zijn op e-bikes. Het meest courant zijn de modellen met 2 of 3 laadrails, voor 2 of 3 fietsen. Gebruik je een trekhaakdrager dan is het natuurlijk belangrijk om te controleren op welk maximaalgewicht de trekhaak en de drager berekend zijn. De kogeldruk van de trekhaak is de maximale belasting die de trekhaak aan kan en je vindt hem op het typeplaatje naast de trekhaak. Is de kogeldruk bijvoorbeeld 75 kg, dan mag het gewicht van de fietsen inclusief fietsdrager maximaal 75 kg bedragen. Bij een fietsdrager van 20 kg en e-bikes van 25 kg per stuk betekent dat maximaal 2 e-bikes die je veilig kunt vervoeren.

Het e-mtb-gewicht verlagen door de accu uit te nemen en in de auto te vervoeren zal zelden de doorslag geven, want 2 accu’s wegen samen hooguit 7 kg. Kies je toch voor vervoer van de accu in de auto (uit anti-diefstal-overwegingen bijvoorbeeld), scherm dan zo nodig de elektrische contacten af tegen vuil en vocht gedurende de reis, met behulp van een plastic zakje of een andere passende oplossing.

Vanzelfsprekend is het bij gebruik van een fietsendrager belangrijk om de e-mtb(‘s) stevig vast te zetten. Een goede drager heeft een robuuste klem-arm met slot en stevige wielriempjes om de fiets vast te maken. Draai de klem-arm goed vast en trek de wielriempjes stevig aan, en controleer een en ander door eens flink aan het frame te trekken en te kijken of de drager + fietsen mooi als geheel bewegen. 

Een trekhaakdrager heeft meestal 2 of 3 rails.

3. Algemene tips

  • Auto’s en busjes zijn goede manieren om een e-mtb te transporteren. Maar wat als je verder weg wilt en daar een vliegtuig voor wilt nemen? Helaas zal het niet lukken om de e-bike-accu mee te krijgen in het vliegtuig, wegens te gevaarlijk en niet toegestaan! Transport per aparte koerier is een optie, maar vergt een zodanige rompslomp dat je vakantie al voorbij is voordat de accu aankomt. Een andere optie is om op de plaats van bestemming een accu te kopen of te huren, maar ook dat vergt voorbereiding.

  • Neem bij gebruik van een fietsendrager alle losse accessoires zoals bidons en semi-losse onderdelen zoals zadeltasjes van de fiets en leg ze in de auto. Rijwind oefent forse krachten uit op alles wat los en vast zit, en de riempjes van bijvoorbeeld een langdurig bungelend zadeltasje zouden het wel eens vroegtijdig kunnen begeven.

  • Neem bij aanschaf van een nieuwe fietsendrager de wielmaat en de framevorm van jouw te vervoeren fietsen in acht. E-mtb’s kunnen een (zeer) lange wielbasis hebben, waar niet alle wielgoten van alle fietsendragers op berekend zijn. Ook de framevorm kan zodanig zijn dat niet elke klem-arm van elke drager er vat op zal kunnen krijgen.

  • Sommige fietsendragers hebben geïntegreerde sloten in de klem-arm en/of een geïntegreerd kabelslot voor extra beveiliging. Er bestaan ook modellen met oprijgoot, zodat je de zware e-bike gemakkelijker op de drager kunt plaatsen. Neem deze handige functionaliteiten bij aankoop van een drager in overweging.

  • Controleer de e-mtb na elk transport op losgetrilde onderdelen. Zeker na lange reizen kan het gebeuren dat beginnende speling hier of daar tot ongewenste situaties leidt. 

Conclusie

Met enig beleid, voorzichtigheid en voorzorgsmaatregelen is het niet moeilijk om je kostbare e-mtb veilig en heelhuids te transporteren. Reis je alleen en heb je een auto met voldoende laadruimte dan is in de auto vervoeren de perfecte optie. Ga je met vrienden biken, dan biedt een bestelbusje of een fietsendrager uitkomst.

 

▼ Volgende artikel
Help, de Mail-app op mijn iPhone haalt geen mails meer binnen! En nu?
© Michael J Berlin - stock.adobe.com
Huis

Help, de Mail-app op mijn iPhone haalt geen mails meer binnen! En nu?

Je opent de Mail-app op je iPhone, maar er komen geen nieuwe berichten binnen. Heel vervelend, zeker als je belangrijke mails verwacht. In dit artikel laten we zien wat je kunt doen om dat op te lossen.

Dit kun je doen: Handmatig verversen | iPhone herstarten | Vliegtuigmodus checken | Mail-app opnieuw installeren | Verversen op de achtergrond inschakelen | Meldingen controleren | Netwerkinstellingen resetten | Mobiele data voor Mail inschakelen | Databesparingsmodus uitschakelen
Hóe je dit allemaal precies doet, lees je in het artikel.

Handmatig verversen

Voordat we wat meer gevorderde instellingen en mogelijkheden gaan nalopen, bekijken we eerst een aantal simpele oplossingen die het euvel kunnen verhelpen. Zo kun je de Mail-app openen en kijken of een handmatige refresh helpt. Dat werkt heel simpel: na het openen houd je je duim of vinger op het scherm en trek je het naar beneden totdat je een cirkeltje ziet staan. Zodra het cirkeltje begint te draaien, kun je loslaten. De app maakt dan verbinding met de servers om nieuwe berichten op te halen. Onder in beeld staat ook altijd wanneer de update voor het laatst plaatsvond; daarmee kun je zien of het verversen gelukt is.

iPhone herstarten

Daarnaast kun je de iPhone opnieuw opstarten. Dat verhelpt in de meeste gevallen de problemen. Ontgrendel hiervoor je iPhone en trek het snelmenu vanaf rechtsboven naar beneden (of, als je nog een iPhone met TouchID hebt, van beneden naar boven). Tik nu op het aan/uit-symbool, eveneens rechts bovenin. Zet de schakelaar om naar Uit en zet het toestel daarna aan.

Vliegtuigmodus checken

Helpt dat niet, dan staat de vliegtuigmodus misschien aan. Als dat het geval is, dan worden alle verbindingen met internet- en mobiele netwerken geblokkeerd. Haal opnieuw het snelmenu tevoorschijn en check of het vliegtuigicoontje een kleurtje heeft. Is dat het geval, dan moet je erop tikken om hem uit te schakelen.

Mail-app opnieuw installeren

Verder kun je proberen om de app te verwijderen en opnieuw te installeren. Houd daarvoor je duim of vinger op het appicoon van Mail, zodat het contextuele menu tevoorschijn komt. Selecteer nu Verwijder app (in het rood). Open daarna de App Store om de applicatie te downloaden. Log in met je account en check of de problemen zich nog voordoen.

Verversen op de achtergrond instellen

Helpt dit ook niet, dan wordt het tijd om iets verder de diepte in te gaan. Ga bijvoorbeeld eens naar Instellingen > Algemeen > Ververs op de achtergrond. Selecteer die optie en kies in de (korte) lijst voor Wifi en mobiele data.

Meldingen controleren

Nog steeds geen mail? Dan is de volgende stap het controleren van enkele instellingen. Misschien komen mails wel binnen, maar mis je een notificatie. Check bij Instellingen > Meldingen of Mail wel notificaties mag versturen. Zet naast Sta meldingen toe de regelaar naar rechts.

Netwerkinstellingen resetten

Het kan ook helpen om je netwerkinstellingen te resetten. Ga hiervoor naar Instellingen > Zet over of stel iPhone opnieuw in > Stel opnieuw in > Herstel netwerkinstellingen. Houd er rekening mee dat je daarna handmatig verbinding moet maken met je wifi-netwerk.

Mobiele data voor Mail inschakelen

Als we nog even bij de netwerkinstellingen blijven, kunnen we ook meteen de instellingen voor mobiele data controleren. Het is mogelijk dat je eerder hebt ingesteld dat de Mail-app geen data mag verbruiken via je mobiele netwerk. Ben je onderweg en krijg je geen mails binnen, dan zou dat de oorzaak kunnen zijn. Om dit te controleren ga je naar Instellingen > Mobiel netwerk. Zoek vervolgens de Mail-app op in de lijst met apps die toegang hebben tot je mobiele dataverbinding. Zorg ervoor dat de schuifregelaar naar rechts staat. Alleen dan kan de Mail-app gebruikmaken van je mobiele data wanneer je niet met wifi bent verbonden. Als de schuif naar links staat, werkt de app alleen als er wifi beschikbaar is.

Databesparingsmodus uitschakelen

Tot slot kan de databesparingsmodus roet in het eten gooien. Deze modus kun je geactiveerd hebben voor zowel wifi als het mobiele netwerk. Ga naar Instellingen > Wifi en tik op het informatie-icoon om de Databesparingsmodus te zien staan. Zorg ervoor dat dit uitgeschakeld is (met de regelaar naar links). Dit kun je ook doen voor je mobiele netwerk, via Instellingen > Mobiel netwerk > Opties mobiele data -> Datamodus. Staat daar de Databesparingsmodus aan, dan worden onder automatische updates en achtergrondtaken gepauzeerd – en worden er dus op de achtergrond geen nieuwe mails binnengehaald.

Nog steeds geen e-mail?

Dan zit er maar één ding op ...

▼ Volgende artikel
Samsung tv-nieuws: antireflectie op meer modellen en intrede The Frame Pro
Huis

Samsung tv-nieuws: antireflectie op meer modellen en intrede The Frame Pro

De periode vóór de lente is traditiegetrouw het moment dat veel tv-fabrikanten hun nieuwste modellen lanceren. Welke vernieuwingen kunnen we in 2025 van Samsung verwachten? Een draadloze One Connect Box, meer modellen met anti-reflectie eigenschappen en een verbeterde The Frame staan op stapel.

Samsung introduceerde vorig jaar de Glare Free antireflectielaag op de S95D. En in 2025 zal niet alleen de S95F ermee uitgerust zijn, maar krijgen ook de 8K QN990F en QN900F en de 4K QN90F die antireflectielaag. Glare Free is een mat scherm dat reflecties erg goed tegenhoudt. Vooral scherp afgetekende reflecties zou dan geen hindernis meer moeten zijn. Daar tegenover staat wel dat je wat contrast verliest, maar dat is onvermijdelijk.

Glare Free zorgt voor verdeelde meningen en niet iedereen houdt van deze aanpak. Wij zijn wel overtuigd dat je in een doorsnee woonkamer waar toch vaak lichtinval is, veel voordeel kunt halen uit Glare Free; zeker wanneer de opstelling niet optimaal is.

De One Connect Box, nu draadloos

Met de One Connect Box heeft Samsung al enkele jaren een handige oplossing in huis om kabels uit het zicht te houden. Alle kabels worden aangesloten op een aparte box en en via één kabel breng je niet alleen stroom, maar ook beeld, geluid en data naar de tv. In 2025 brengt Samsung ook een draadloze versie op de markt. Je kunt die tot 10 meter van de televisie plaatsen. Stroom voor de televisie is dan vanzelfsprekend niet draadloos, maar moet je de televisie zelf op het stopcontact aansluiten. Als je alleen via wifi wil streamen dan is de Wireless One Connect Box niet eens nodig.

De Box is alleen beschikbaar op de 8K QN990F en op de Frame Pro, en is dus niet als losse kast voor andere Samsung-tv’s te koop. De bedrade One Connect Box blijft beschikbaar op The Frame en de S95F.

The Frame Pro

The Frame, een tv die eruitziet als een kunst- of schilderijkader, met ingebouwde Art Store, mat scherm en verwisselbare kaders is volgens Samsung erg succesvol. Dit jaar komt er een nieuwe versie die gebruik maakt van een Neo QLED-achtergrondverlichting; dat is een miniled-achtergrondverlichting die gedimd kan worden in verschillende zones.

Daarmee krijgt de beeldkwaliteit een flinke boost, op vlak van contrast, helderheid en kleurbereik. Ook dit model zal voorzien zijn van een mat scherm.  De Art Store is verder uitgebreid en vind je er inmiddels meer dan 3000 kunstwerken. The Frame Pro is beschikbaar in 65, 75 en 85 inch. De ‘oude’ The Frame blijft beschikbaar in 32-, 43-, 50- en 55 inch-formaten.

Andere line-up

In de (Neo) qled-line-up van Samsung zien we twee wijzigingen. De 2025-QN7XF krijgt voor het eerst een Neo qled-achtergrondverlichting en dat is een aanzienlijke upgrade tegenover de 2024 Q70D. De Q60D van dat jaar is niet echt verdwenen, maar kreeg de wat verwarrende naam Q7FX.

In de oled-line-up valt vooral het verdwijnen van een opvolger voor de S85D op. De S95F blijft het topmodel en is beschikbaar in 55, 65, 77 en 83 inch. Het nieuwe qd-oled-paneel moet ongeveer 30% helderder zijn. We moeten daar wel bij opmerken dat de 83inch-versie geen qd-oled-paneel gebruikt maar een w-oled- paneel. De S9XF is 25% helderder dan in 2024 en beschikbaar in 48, 55, 65, 77 en 83 inch, waarbij alleen nog maar het 65inch-model een qd-oled -paneel gebruikt en de andere modellen een w-oled -paneel.

Grote modellen blijven nadrukkelijk aanwezig in de line-up, in verschillende prijscategorieën. Als instapmodel blijft de 98 inch DU9070 beschikbaar. De QN80F, een midrange-model met minileds en local dimming, zal beschikbaar zijn in 100 inch, en het 4K-topmodel QN90F is verkrijgbaar in 98 inch en 115 inch. De 8K QN990F in 98 inch is voor wie echt maximale beeldkwaliteit wenst.

AI, Smart tv updates en gratis content

Ook Samsung biedt nu voor lange tijd smart tv OS-updates. Met zeven jaar is de update-periode bovendien erg lang. We vinden dat een uitstekende ontwikkeling. Het is natuurlijk afwachten of alle features zullen doorstromen naar oudere modellen. In de gevallen waar nieuwe hardware nodig is, is dat niet mogelijk.

Smart tv betekent weinig als er geen content is. Net als vorig jaar heeft Samsung daarom een pakket content voorzien dat bij een aantal tv’s gratis meegeleverd wordt. Het gaat om diensten zoals DAZN, Xbox Game Pass, Rakuten TV en meer. Meer informatie vind je op Made for NL en Made for BE. (Op het moment van schrijven verwezen deze pagina’s nog naar het 2024 aanbod).

Samsung pakt – net als veel fabrikanten - ook graag uit met AI. De oled- en (Neo) qled-modellen zijn dit jaar voorzien van Vision AI. Onder die noemer vallen veel van de features die Samsung al langer aanbiedt. Zoals AI upscalen, AI Game Mode, Q-Symphony enzovoort. De term groepeert alle beeld- en geluidsfuncties die op basis van content en de kijk- en luisteromgeving ingrijpen op de content. Je kunt ook AI-kunst genereren voor je tv, elke dag krijg je tien credits om een beeld te maken op basis van twee sleutelwoorden. Daarnaast kun je nu ook je tv met gebaren besturen als je en Galaxy Watch hebt.

Kantelbare soundbar

Het belangrijkste nieuws bij de soundbars is de introductie van de HW-QS700F en HW-QS750F ‘Convertible Soundbars’. Je kan ze op een tv-meubel zetten, of 90° kantelen en ze aan de muur hangen. Zo hebben ze ook aan de muur een slank profiel. Een sensor detecteert of de soundbar verticaal hangt of horizontaal staat en wisselt de rol van de omhoog en naar voor gerichte luidsprekers zodat je in beide gevallen optimale audiokwaliteit geniet. De HW-QS700F is een 3.1.2-kanaals model en de HW-QS750F is een 5.1.2-kanaals model. Ze ondersteunen allebei Dolby Atmos en DTS:X.