Wielerkleding: wat draag je bij welke temperatuur?
Weer of geen weer: wielrennen of mountainbiken kan bijna altijd … maar het kan lastig zijn om te bepalen welke kleding je aan moet doen. Is het zo koud dat je een extra thermolaag, dikke handschoenen en overschoenen nodig hebt? Of is het toch warmer dan je dacht? We geven richtlijnen op basis van de temperatuur wat je het best aantrekt.
In het kort. Wat draag je bij welke temperatuur?
- 20+ graden: korte broek, korte mouwen
- 15-20 graden: armstukken
- 10-15 graden: beenstukken
- 0-10 graden: lange broek, thermolaag
- Onder nul: goed nadenken
Niet wielrennen, maar er in de winter lekker met je e-bike op uit? Lees dan ook: Zo haal je ook 's winters genoeg bereik uit je fietsaccu
De temperaturen in dit artikel moeten voornamelijk gezien worden als gevoelstemperaturen. Vooral in het onstuimige weer van de herfst en winter kan het zijn dat de gemeten temperaturen niet overeenkomen met hoe je de kou ervaart. Een stevige bries haalt zo een paar graden van de gevoelstemperatuur af en een flinke regenbui doet dat ook, helemaal als je kleding daarna nog langere tijd nat blijft. Staar je dus niet blind op de getallen op de thermometer, maar kijk ook naar het weer zelf.
Ook niet onbelangrijk: de inspanning die je gaat leveren. Als je alleen een uurtje gaat beuken door het bos, kun je het met minder kleding af dan wanneer je een urenlange duurtraining op lage intensiteit afwerkt.
We bouwen dit artikel op van warm naar koud, van minder naar meer laagjes. Met de huidige kou kun je dus ook gelijk een stukje naar onderen scrollen.
20+ graden: korte broek, korte mouwen
Zo’n twintig graden is ongeveer het kantelpunt: bij alles daarboven hoef je je geen zorgen te maken dat je het onderweg koud gaat krijgen. Ben je iemand die het snel koud krijgt? Dan kun je kiezen voor een ondershirtje, maar dat is vooral een persoonlijke kwestie.
15-20 graden: armstukken
Als de temperatuur onder de twintig graden daalt, begin je meer lichaamswarmte te verliezen aan je omgeving en dat ga je vrij snel merken. Dat ondershirtje van hierboven is nu echt geen overbodige luxe meer en ook armstukken komen ook goed van pas. Het grote voordeel van armstukken is dat je ze makkelijk weer kunt uittrekken als de zon ineens weer doorbreekt.
©Andriy Tymoshchuk
10-15 graden: beenstukken
Wat eerder nog voor je armen gold, geldt nu voor je benen. Je kunt kiezen voor een lange broek, maar als het opeens een stuk warmer wordt, kan dat wat vervelend gaan zitten. Beenstukken zijn daarom een fijn alternatief: je trekt ze zo uit en stopt ze gewoon in je achterzak. Voor je bovenlichaam kun je het beste kiezen voor een shirt met lange mouwen, plus een extra (thermo)shirtje eronder. Een windjack kan ook uitkomst bieden als het wat harder waait.
De mythe van kou en verkoudheid "Doe een jas aan, anders vat je kou!" Menig (groot)ouder heeft je dat ongetwijfeld vaak genoeg toegeschreeuwd. Had je toen maar geweten dat daar helemaal niets van waar is. Verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus en het heeft niks te maken met de buitentemperatuur. Dat betekent niet dat er niet ergens een kern van waarheid in zit. Langdurig buiten zijn zonder voldoende kleding is slecht voor je immuunsysteem en dat kan wel weer in de hand werken dat je sneller ziek wordt - maar dan wel van een virus, en niet van de kou zelf.
0-10 graden: lange broek, thermolaag
Onder de tien graden hoef je er niet al te moeilijk meer over te doen: die beenstukken ga je toch niet meer uittrekken, dus haal die lange broek maar uit de kast, eventueel zelfs met een legging eronder. Vooral als de temperatuur richting het vriespunt gaat, verlies je snel warmte, dus is het zaak om zoveel mogelijk huid te bedekken.
Draag handschoenen met dichte vingers, wikkel een sjaaltje om je nek voor je je helm op zet en doe er een dunne muts of bandana onder. Je bovenlichaam redt het met twee laagjes eigenlijk niet meer: kies eerder voor een fietsshirt met lange mouwen, een thermo-shirt en een extra bodywarmer.
Onder nul: goed nadenken
Volmondig aanraden om bij temperaturen onder het vriespunt op de racefiets te gaan zitten, dat doen we niet. Waag je het er toch op? Trek dan nog een extra laag aan, zowel voor je bovenlichaam als onderlichaam. Dikke handschoenen helpen ook. Overschoenen zijn ook een must, want koude pijnlijke tenen zijn zeer oncomfortabel. En er is niemand die het je kwalijk neemt als je even een paar weken op de hometrainer gaat zitten, tot de lente weer in aantocht is.
©Tricky Shark
Fietsen met lagere temperaturen kan juist heerlijk zijn, vooral met een zonnetje en weinig wind. Maar het is wel belangrijk dat je je er goed op kleedt: hoe kouder het is, des te sneller je lichaamswarmte verliest, en dat gaat ten koste van je prestaties én je gezondheid.
Begin onder de twintig graden te denken aan onderkleding en arm- en beenstukken. Trek steeds meer lagen aan naarmate het frisser wordt. Verkouden ga je er niet van worden, maar op de lange termijn is het een stuk beter voor je lichaam en je prestaties. Dan kun je met een gerust hart op je fiets springen, ook in de winter.