ID.nl logo
Elektrische auto kopen voor maximaal 30.000 euro? Dit zijn de mogelijkheden
Mobiliteit

Elektrische auto kopen voor maximaal 30.000 euro? Dit zijn de mogelijkheden

Elektrisch rijden wordt steeds aantrekkelijker, maar het prijskaartje kan afschrikken. Toch zijn er behoorlijk wat elektrische auto's te vinden voor minder dan 30.000 euro. Welke nieuwe en tweedehands modellen je voor een schappelijke prijs kunt kopen, lees je hier.

Als je een elektrische auto wilt kopen, hoef je geen vermogen uit te geven. Er zijn namelijk allerlei mogelijkheden voor minder dan 30.000 euro. In dit artikel vind je zowel nieuwe als tweedehands elektrische auto's, van merken als:

Audi | BMW | Citroën | Dacia | Fiat | Hyundai | Kia | Mercedes-Benz | Opel | Peugeot | Tesla | Volkswagen

Download nu GRATIS het EV Duurtest-rapport 2024!

In het EV Duurtest-rapport zijn nieuwe elektrische auto's door verschillende consumenten getest. Alle resultaten vind je terug in dit digitale rapport. Door het invullen van je naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van het Kieskeurig EV Duurtest-rapport. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl EV-nieuwsbrief.

Nieuwe elektrische auto's onder de 30.000 euro

Er is tegenwoordig een vrij diverse selectie aan nieuwe volledig elektrische auto's die je voor minder dan 30.000 euro kunt kopen. Hieronder een overzicht van het aanbod per eind juli 2024.

Citroën ë-C3: 23.300 euro

Citroën heeft de C3 flink opgefrist. De vierde generatie van de populaire hatchback staat ditmaal hoog op zijn poten en krijgt een totaal nieuw design. Nog belangrijker: er is een volledig elektrische variant die zeer betaalbaar is. De ë-C3 is in de prijslijst te vinden voor 23.300 euro en komt later zelfs voor 20 mille op de markt. De voorlopig betaalbaarste versie van de ë-C3 heeft een 113 pk sterke elektromotor en een 44 kWh-accupakket waarmee een rijbereik van 324 kilometer haalbaar is.

Citroën ë-C3 Aircross: 26.400 euro

Naast de reguliere ë-C3 is er ook een Aircross-variant. Deze is onder meer 38 centimeter langer en van binnen een stuk ruimer. Dit is alleen al te merken aan het feit dat de ë-C3 Aircross een zevenzitter is. Daarmee is het gelijk ook de enige zevenzitter die verkrijgbaar is voor minder dan 30.000 euro. Op technisch vlak is de Aircross-variant identiek aan de reguliere ë-C3. Dat wil zeggen: 113 pk en een 44 kWh-accupakket. Vanwege het formaat bedraagt de actieradius 306 kilometer.

Ook interessant: Subsidie, motorrijtuigenbelasting en bijtelling elektrische auto: zo zit het

Dacia Spring: 17.190 euro

De Dacia Spring is met afstand de goedkoopste volledig elektrische auto op de markt. De lieflijke vijfdeurs hatchback, die slechts 3,70 meter lang is, weegt krap 1.000 kg en heeft een bescheiden vermogen van 44 pk. Een krachtiger uitvoering met 65 pk is slechts 1.000 euro duurder. Als vanzelfsprekend heeft de Dacia Spring een ingetogen karakter en uitrusting, maar als je voor weinig geld een EV wilt rijden, zijn er geen betere alternatieven. Zorg wel dat je de linkerbaan vermijdt, want hij is niet bepaald snel.

©DPPI

Fiat 500e: 25.560 euro

De Fiat 500e is een hippe stadsauto die dankzij zijn volledig elektrische aandrijflijn in tijden nog niet zo relevant is geweest. Met zijn stijlvolle design, fraaie interieur en mooie lakkleuren is het een lust voor het oog. De 500e is verkrijgbaar voor minder dan 30.000 euro. Je krijgt dan de versie met het 24 kWh-accupakket, die een actieradius van 190 kilometer heeft. Voor 1.000 euro bovenop de instapprijs krijg je de bijzondere 3+1 variant, die aan de passagierszijde een extra deurtje heeft – handig om achterin in te stappen.

©Igor Stuifzand | ID.nl

Ontdek jouw ideale elektrische auto

Vergelijk en vind de beste deals op Kieskeurig.nl!

Opel Corsa Electric: 29.950 euro

De Opel Corsa Electric had lange tijd een vanafprijs van 35.000 euro, maar de introductie van de Yes-uitvoering heeft daar verandering in gebracht. Dit speciale voordeelmodel is voorzien van dezelfde 136 pk sterke aandrijflijn met het 50 kWh-accupakket dat een actieradius van 357 kilometer mogelijk maakt, en is voorzien van allerlei interessante extra's. Denk aan de flitsende Rekord Red-lakkleur, een zwart dak, verschillende sportieve stijlelementen, 16-inch lichtmetalen velgen, Keyless Start, parkeersensoren achter, automatische klimaatregeling en een infotainmentsysteem met een 10-inch display.

Opel Frontera Electric: 29.500 euro

De Opel Frontera Electric is net als de Citroën ë-C3 en ë-C3 Aircross gebouwd op het Smart Car Platform van Stellantis. De volledig elektrische Frontera profiteert daarmee van een uitstekende basis en kan tegen een scherpe prijs in de markt worden gezet. Op technisch vlak is de Frontera Electric nagenoeg identiek aan zijn Franse neven. Hij wordt aangedreven door een 113 pk sterke elektromotor en heeft dankzij een 44 kWh-accupakket een actieradius van 305 kilometer. De Frontera Electric is wat beter uitgerust dan de ë-C3 Aircross en heeft een meer luxe, moderne uitstraling. Aanvankelijk is de Frontera Electric er alleen als vijfzitter, maar op termijn moet er ook een zevenzits variant komen.

©Opel

Smart Fortwo EQ: 24.926 euro/27.951 euro

Het is geen wonder dat de Smart Fortwo, de ultieme stadsauto, er vrij vroeg bij was wat betreft elektrificatie. De meest recente versie van de volledig elektrische Fortwo EQ stamt uit 2020 en is een facelift van het model dat in 2014 op de markt kwam. De technische specificaties zijn in lijn met het DNA van de auto: de Fortwo EQ heeft een 82 pk sterke elektromotor en een 16,7 kWh-accupakket waarmee 135 kilometer afgelegd kan worden. Hij is verkrijgbaar voor krap 25 mille. Wie de Smart als cabriolet wilt rijden, moet 3.000 euro bijlappen.

Tweedehands EV's onder de 30.000 euro

Tweedehands is het aanbod elektrische auto's als vanzelfsprekend groter. Je vindt er modellen die inmiddels al wat ouder zijn of recente EV's waar de kop vanaf is. Het zal je verbazen wat je voor minder dan 30.000 euro kunt kopen.

Lees ook: Checklist tweedehands elektrische auto – zo voorkom je een miskoop!

Audi e-tron

Er zijn inmiddels originele Audi e-tron exemplaren te vinden die voor minder dan 30 mille van de hand gaan. Ze hebben wel een relatief hoge tellerstand, doorgaans van meer dan 100.000 kilometer.

©AUDI AG

BMW i3

De BMW i3 is met zijn bijzondere design en ultralichte, met koolstofvezel versterkte koets een unieke elektrische auto. Gebruikte exemplaren staan al voor minder dan 15.000 euro te koop.

Honda e

De Honda e is een charmante stadsauto met een economisch, milieubewust interieur. Gebruikte exemplaren staan voor rond de 20.000-25.000 euro te koop.

Hyundai Kona Electric

De Hyundai Ioniq was de eerste EV van het Koreaanse merk, maar met de Kona Electric had het een ware kaskraker in handen. Grote aantallen van deze aantrekkelijke crossover zijn tweedehands verkrijgbaar voor een schappelijke prijs.

Jaguar I-Pace

De dagen dat de Jaguar I-PACE de populairste EV was zijn lang vervlogen. De I-PACE mag dan zijn gepasseerd door de concurrentie, het is nog altijd een erg interessante occasion. Voor een relatief lage prijs krijg je een luxe, krachtige en zeer complete grote EV.

Kia e-Niro

De Kia e-Niro is in principe dezelfde auto als de volledig elektrische Hyundai Kona. Net als zijn neef scoorde ook de e-Niro uitstekend bij het Nederlandse publiek. De elektrische Niro heeft een wat sportiever karakter en was destijds nieuw wat aantrekkelijker geprijsd.

Mercedes-Benz B-Klasse

De volledig elektrische uitvoeringen van de Mercedes-Benz B-Klasse zijn erg interessant. Ze zijn betaalbaar, luxe, stijlvol en erg praktisch.

Nissan Leaf

Als 's werelds eerste massaproductie-EV kennen de meeste mensen de Nissan Leaf wel. Het is een prima auto met een fijn karakter. Let wel op: vanwege de lange levensloop kunnen de technische prestaties behoorlijk variëren.

Opel Mokka-e

Opel heeft een relatief groot aanbod aan elektrische modellen onder de 30 mille, waaronder de praktische Mokka-e. De stoere crossover is verrassend ruim en erg gebruiksvriendelijk.

Peugeot e-208

De Peugeot e-208 is met zijn joviale uitstraling een echte smaakmaker, die ook nog eens uitstekende prestaties levert. In combinatie met scherpe prijzen is deze EV zeker het overwegen waard.

Polestar 2

De Polestar 2 steekt de klasse en veiligheid van Volvo in een nieuw, energiek jasje. Dat sprak de massa wel aan. Inmiddels zijn de eerste occasions onder de 30 mille verschenen.

©Polestar

Renault Zoe

Net als de Nissan Leaf was de Renault Zoe er vroeg bij. De vrolijke stadsauto is zodoende in flinke aantallen te vinden op de tweedehandsmarkt.

Tesla Model 3

Tesla's goedkoopste model is tegelijkertijd een van Tesla's beste auto's. Het piekfijne rijgedrag, de indrukwekkende prestatiecijfers en het minimalistische design vallen goed in de smaak. De Model 3 is daarnaast betaalbaar, vooral als occasion.

©Irwin Versteegh - Duijnstee

Volkswagen ID.3

De Volkswagen ID.3 was de eerste EV uit de volledig elektrische ID-reeks. Met zijn futuristische uitstraling is het een opvallende vertoning. Wil je een meer traditioneel ogende elektrische Volkswagen, dan kun je ook voor e-Golf of e-Up kiezen.

▼ Volgende artikel
Whatsappen in je eigen stijl: zo maak je je appjes op
Huis

Whatsappen in je eigen stijl: zo maak je je appjes op

WhatsApp gebruikt standaard het lettertype Helvetica. Dat is een duidelijk lettertype dat al bestaat sinds 1957, maar de letters zijn wel heel saai. Net als andere socialmediaplatformen, blinkt WhatsApp niet uit in mogelijkheden voor tekstopmaak. Toch kun je je tekst opleuken: als je deze trucjes kent.

Voel jij je weleens beperkt in de opmaakmogelijkheden van je appjes? We laten zien wat er allemaal mogelijk is in WhatsApp:

  • Vet, cursief, doorhalen
  • Monospacen
  • Opsommingstekens toevoegen
  • Tekst markeren met een quotes
  • Externe websites en apps die je tekst voor jou opmaken

Dol op mooie dingen maken? Lees dan ook: Adobe Express: snel stijlvolle ontwerpen creëren

Het was in WhatsApp al mogelijk om tekst vet, cursief of doorgehaald te plaatsen. Sinds februari 2024 heeft Meta het in WhatsApp ook mogelijk gemaakt om bullets, genummerde lijsten, blockquotes en inline code toe te voegen. Al deze functies zijn beschikbaar in gesprekken op iOS, Android, web en Mac. Je moet alleen even weten hoe je dat precies doet.

Vet, cursief, doorhalen

In WhatsApp kun je tekst prima vet, cursief en doorgehaald weergeven. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen, is je tekst tussen speciale tekens plaatsen. Om een stukje tekst vetgedrukt te maken, plaats je een asterisk/sterretje (*). Deze zet je voor en na de tekst die je vetgedrukt wilt hebben. Tijdens het typen zie je dat de tekst tussen de asterisken vetgedrukt wordt, nog voordat je hem hebt verzonden. De ontvanger ziet de sterretjes natuurlijk niet.

Om een tekst cursief te maken, gebruik je voor en na de tekst die je schuingedrukt wilt hebben, het onderstrepingsteken/underscore (_). Dat is bijvoorbeeld handig als je citaten typt in WhatsApp. Het is ook mogelijk om een stukje tekst door te halen. Hiervoor plaats je een tilde (~) aan beide kanten van de tekst.

Hier passen we zowel de stijlen vet, cursief en doorgehaald toe.

Tekstopmaak combineren

Uiteraard kun je deze teksttrucjes mixen in hetzelfde bericht. Zet bijvoorbeeld het ene woord in cursief en het andere in vet. Het is zelfs mogelijk om stijlen te combineren op hetzelfde stukje tekst. Als je bijvoorbeeld _*tekst*_ typt, dan komt dit woord zowel cursief als vet in beeld. Voeg je voor en achter nog een tilde toe, dus ~_*tekst*_~, dan krijg je dit: tekst.

Het is mogelijk om verschillende stijlen te combineren op hetzelfde stukje tekst.

Monospace

Monospacing is een opmaaktechniek die de focus op een stukje tekst legt. Hierdoor komt er meer ruimte tussen de tekens. Elke letter krijgt daarmee dezelfde verticale en horizontale ruimte, wat bij de meeste lettertypes niet het geval is. De i neemt bijvoorbeeld normaal gesproken minder plaats in dan de w en de m.

Om deze teksttruc te gebruiken, plaats je drie backticks voor en na het stukje tekst waarop je monospace wilt toepassen. De backtick staat ook bekend als backquote en accent grave. Dit is het streepje op een letter dat van linksboven naar rechtsonder wijst, zoals in de woorden carrière en crème.

Met drie backticks zet je een stukje tekst om in monospace.

Brushpen, gelpen, potlood of kalligrafiepen

Teksten opmaken kan ook met de hand!

Snelkoppelingen

Het kan lastig zijn om al deze WhatsApp-opmaaktrucjes te onthouden. De mobiele app heeft gelukkig zelf een aantal ingebouwde snelkoppelingen die je kunt gebruiken tijdens het typen. Tik en houd het gebied vast zodat je een selectietool krijgt. Selecteer het stukje tekst dat je op een speciale manier wilt opmaken. Tik hierop en dan krijg je bij de bekende opdrachten te zien zoals Knip, Kopieer en Plak. Klik nu op het pijltje rechts tot je bij de optie Structuur komt. Daar herken je het kleine menu om de opmaak aan te passen. Als je dit selecteert, krijg je de opties Vet, Cursief, Doorgestreept en Monospace te zien die je vanaf daar rechtstreeks kunt toepassen. Deze mogelijkheid is niet beschikbaar in de desktop-app.

Je kunt de basisstijlen ook uit de opmaaksnelkoppelingen halen.

Opsommingstekens

Wil je een lijstje naar iemand of naar jezelf sturen, dan kun je heel gemakkelijk opsommingstekens of bullets plaatsen. Sommige mensen gebruiken WhatsApp als notitie-app en sturen een bericht naar zichzelf om dingen niet te vergeten. Typ eerst een asterisk of een liggend streepje, dat maakt in dit geval geen verschil. Daarna moet je eraan denken om een spatie te typen en vervolgens typ je het eerste item. Tik vervolgens op Return of Enter. Daar zie je nu direct de tweede bulletpoint die wacht op het volgende item. Vanaf nu hoef je niet meer een liggend streepje met een spatie te typen, WhatsApp doet dit voor je.

Typ een asterisk of een liggend streepje gevolgd door een spatie en WhatsApp maakt er automatisch een opsommingsteken van.

Genummerde lijst

Heb je liever een genummerde lijst? Dat kan ook. Typ een nummer, bijvoorbeeld 1, gevolgd door een punt en een spatie en schrijf daarna het eerste item van je lijst. Wanneer je nu op Enter na het eerste item tikt, verschijnt het volgende nummer dat wacht op het volgende item in de lijst. Als je zou beginnen met een ander getal, bijvoorbeeld 7, gevolgd door een punt, dan plaatst WhatsApp meteen het volgende getal (dus 8) als je op Enter tikt.

Met een cijfer gevolgd door een punt en een spatie krijg je een genummerde lijst.

Quoteblokjes

Een quoteblokje of blockquote gebruik je om een stukje tekst te markeren. Je plaatst hiermee een vette verticale streep voor een stukje tekst. Om deze opmaak te krijgen, typ je eerst > gevolgd door een spatie. De boodschap die je daarna typt, wordt voorafgegaan door een grijs verticaal balkje.

Tot slot kun je ook tekst als inline code opmaken. Je begint en eindigt dan met de backticks. Daartussen zet je de tekst die je wil highlighten (`tekst`).

Net alleen het balkje maar ook de tekst daarachter (de quote) komt in het grijs.

Lettergrootte aanpassen

Worden je ogen er niet beter op en vind je het moeilijk om de WhatsApp-communicatie te lezen op je telefoon? Pas dan de lettergrootte aan. Op een Android-telefoon ga je hiervoor naar de Instellingen van WhatsApp. Dat doe je door op het pictogram met de drie stippen bovenaan te tikken. Onder het scherm Chatinstellingen staan verschillende opties. Kies de knop Lettergrootte. Daar kies je tussen kleine, middelgrote en grote tekstgrootte.

WhatsApp heeft op dit moment alleen in Android een optie om de lettergrootte binnen het programma aan te passen. Als je de letterweergave wilt vergroten op iOS, dan open je de Instellingen van iOS (dus niet de instellingen van WhatsApp). Daarna tik je op Scherm en helderheid. Selecteer de optie Tekstgrootte en sleep vervolgens de schuifregelaar om de lettergrootte aan te passen.

Op Android-smartphones regel je de lettergrootte in WhatsApp zelf. In iOS wijzig je de algemene tekstgrootte.

WhatsApp Editor

Wil je je WhatsApp-boodschappen af en toe wat meer glans geven en heb je geen zin om de speciale toetsen te onthouden? Gebruik dan de WhatsApp Editor. Deze online editor werkt op twee manieren.

Je kunt de tekst gewoon in het tekstvak typen. Met de formatteerknoppen zet je stukjes tekst vervolgens in vet, cursief, onderstreept of monospace. In deze editor voeg je ook eenvoudig emoticons toe. Als de boodschap klaar is, klik je op de balk Copy to clipboard. Daarna plak je de opgemaakte boodschap in de app of de webversie van WhatsApp.

Nog interessanter is het als je deze webtoepassing koppelt aan je WhatsApp-id. Daarvoor klik je bovenaan op de knop WhatsApp Link, zodat je op een pagina komt waar je je telefoonnummer ingeeft met de juiste landcode. Daarna komt de blauwe balk Create Link tevoorschijn. Als je daarop klikt, verschijnt er een QR-code die je scant met je smartphone. Er is ook een speciale WhatsApp-link om met je WhatsApp-contacten te delen. Vanuit de webpagina kun nu rechtstreeks WhatsApp openen. Er is verder nog een Speech-To-Text-pagina, maar daarvan viel het resultaat ons dik tegen.

WhatsApp Editor plaatst de speciale tekens voor jou.

Fonts For WhatsApp

Een leuke oplossing voor als je af en toe verrassend uit de hoek wilt komen met een leuke uitnodiging, een stijlvolle invitatie of een fleurige felicitatie, is Fonts For Whatsapp.

Eerst typ je de boodschap in het tekstvak en vervolgens zie je dat er automatisch een heleboel voorbeelden worden gegenereerd. Ze voorzien de tekst niet alleen van een leuk lettertype, er worden ook hartjes, krulletjes, emoticons en ornamenten bij geplaatst. In de linkerbovenhoek kun je de thematische categorieën openen zoals Cute, Crazy, Ugly, Box, Sad, Thankyou, Asian en meer. Heb je de tekst vormgegeven, dan is het weer een kwestie van kopiëren en plakken. Deze combinaties kun je trouwens bij alle sociale-mediasites toepassen.

Naar gelang het thema plaatst Fonts For Whatsapp de juiste versieringen.

Generatieve websites

Om berichten op sociale mediasites nog stijlvoller te maken, is er een aantal generatieve websites beschikbaar. Open zo’n site met de webbrowser. Typ de tekst in het hoofdvak en zie hoe de verschillende lettertypen en stijlen de webpagina vullen. Blader er doorheen en als er een stijl je bevalt, klik je op de knop Kopiëren.

Als generatieve websites tippen we YayText waar het aanbod aan stijlen onuitputtelijk lijkt. Gelukkig zijn er in de linkerbalk de categorieën waardoor de keuze gemakkelijker wordt. Er is ook een bibliotheek met emoji voor de meest uiteenlopende onderwerpen.

Bij Lingojam kom je bij de Fancy TextGenerator. Weer typ je eerst je tekst en rechts verschijnt de fancy text. Hier moet je gewoon door de lange lijst resultaten scrollen, want die zijn niet thematisch geordend.

De laatste generatieve website de we al tip noemen, is Igfonts. De naam komt van de Instagram-lettertypen. Ook deze site creëert een massa verschillende stijlen met behulp van een groot aantal unicode-tekens. Dat betekent dat je niet echt lettertypes kiest, maar verschillende unicode-tekens combineert die de letters op het scherm vormen.

Het aanbod van de generatieve website YayText is overweldigend.

Vijf luiken van Glyphy

Een bijzondere generatieve website is Glyphy. Glyphy begint met een leuke Font Generator waar je de thema’s in de bovenbalk vindt. Het tweede luik zijn Cool Symbols die geordend zijn in sterren, pijltjes, hartjes, bloemen en sneeuwvlokken. Het derde luik gebruik je om een sterke gebruikersnaam voor sociale media te verzinnen. Je typt een naam, een woord en een gevoel en je bekijkt wat deze Username Generator ervan bakt.

Dan is er nog het luik Emoticons, Je komt niet bij de glad afgewerkte emoticons, maar bij de oorspronkelijke emoticons die nog uit letters, boogjes en streepjes bestaan. Het laatste luik is in nog in ontwikkeling, de PFP Maker, om een originele profielfoto samen te stellen.

Glyphy, een generatieve website, heeft op dit moment vier bruikbare luiken.

Populaire opmaakapps

Naast de standaardopmaakopties in WhatsApp en de generatieve websites kun je ook talloze mobiele apps van derden gebruiken. Enkele populaire WhatsApp-opmaakapps zijn Blue Words, Font Keyboard, Stylish Texts en Fonts.

Eerst moet je de app downloaden, daarna zorg je via de instellingen van je smartphone dat de app als extra toetsenbord beschikbaar wordt. Wanneer je daarna een boodschap wilt typen, kun je dit extra toetsenbord selecteren en vervolgens kies je uit de honderden stijlen en kant-en-klare sjablonen.

Voor alle apps die we hebben getest, moet je betalen. Ze zijn behoorlijk prijzig, om niet te zeggen te duur, voor wat ze te bieden hebben. Bij sommige gaat er elke maand een bedrag van je rekening, bij andere elke week. Ze hebben allemaal een proefperiode van drie tot zeven dagen, maar dan moet je wel eerst een abonnement afsluiten met je creditcard. Tijdens de proefperiode kun je het abonnement nog annuleren. Alleen we merkten dat er zelfs geld van onze rekening ging nadat we het abonnement hadden geannuleerd bij Fonts. Voel je vrij om deze apps te gebruiken, maar je bent gewaarschuwd.

Dit is de app Fonts die je een extra toetsenbord geeft om je WhatsApp-berichten op te leuken.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Video | De nieuwe Alpine A290 rijdt nog beter dan de Renault 5
Mobiliteit

Video | De nieuwe Alpine A290 rijdt nog beter dan de Renault 5

Als de nieuwe Renault 5 al zo goed rijdt, hoe kan een Alpine op dezelfde basis dan nóg beter rijden? Onlangs toog Irwin van InstaAutoVlog naar Mallorca om de eerste kilometers met de kersverse Franse trots te rijden.

Download nu GRATIS het EV Duurtest-rapport 2024!

In het EV Duurtest-rapport zijn nieuwe elektrische auto's door verschillende consumenten getest. Alle resultaten vind je terug in dit digitale rapport. Door het invullen van je naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van het Kieskeurig EV Duurtest-rapport. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl EV-nieuwsbrief.

Dit artikel in het kort:

In dit artikel en bijbehorende video vertelt Irwin Versteegh-Duijnstee je alles over de nieuwe Alpine A290. Volgens hem een auto die zomaar voor een vervijf-, vertien-, of wellicht zelfs wel verhonderdvoudiging van het aantal Alpine-registraties in Nederland kan leiden.

Meer lezen over Alpine? Check dan ook: Ontdek de Alpine A390: een elektrische fastback in het C-Segment

Zelfde basis als Renault 5

En ja, het is dus beslist geen geheim dat de nieuwe Renault 5 als basis voor de Alpine A290 dient. Niet alleen qua bodemplaat, maar ook de basisvorm. Alpine wist dankzij zes centimeter meer spoorbreedte, een vijf centimeter bredere carrosserie (dankzij wielkastverbreders) en standaard 19inch-lichtmetalen wielen een soort super-Renault 5 neer te zetten. 

©DPPI

Stylingkenmerken

Ook dit model is voorzien van kenmerkende onderdelen als dubbele koplampen, een zogeheten swoosh (designkenmerken aan de zijkant van de auto) en een subtiele ducktailspoiler op de achterklep. Voor de test is gereden met de GTS-uitvoering. Deze is te herkennen aan een chroomzwart Alpine-embleem op het zijscherm en 19-inch Noir lichtmetalen wielen, type Snowflake. 

©DPPI

Accubereik

Qua techniek leunt de A290 sterk op de Renault 5. Zo zien we een 52kWh-batterij, een 11kW-driefasen-boordlader, DC-snellaadfunctie van 100kW en een warmtepomp inclusief actieve batterijverwarming en -koeling. In plaats van een 150pk-elektromotor vind je in de A290 echter een minimaal 180pk sterke elektromotor. De GT Performance biedt 220pk en 300Nm op de voorwielen. Het bereik? Zo'n 385 kilometer op een volle batterij.

🚘Had je dit al gelezen? Rijden met de nieuwe Renault 5: Overtreft alle verwachtingen

Ontdek jouw ideale elektrische auto

Vergelijk en vind de beste deals op Kieskeurig.nl!

Rijgedrag

Met de krachtige motor van de GTS accelereert de Alpine A290 in 6,4 seconden naar 100 km/u. Deze hot hatch vraagt om stuurmanskunst; ondanks de grip van de Michelin Pilot Sport 5-banden zoekt de A290 bij krachtige acceleratie steeds naar meer tractie, waardoor het typisch klinische EV-gevoel verdwijnt.

Op het circuit zorgt de gewichtsverdeling (57 procent voor, 43 procent achter) voor een dynamisch, speels rijgedrag. De achterkant is soepel, wat onderstuur voorkomt en scherpe bochten mogelijk maakt. Een verbeterpunt is de stuurfeedback, die iets preciezer zou mogen zijn.

©DPPI

Niet stug, zelfs comfortabel

De A290 biedt ondanks zijn speelse karakter verrassend veel comfort. Dankzij technieken zoals hydraulische bumpstops en een multilink-ophanging achter, rijdt deze hot hatch soepel, zonder stug te zijn. Dit is extra indrukwekkend gezien het hoge gewicht van 1479 kilo en de 19inch-wielen. Qua comfort doet hij niet onder voor de Renault 5.

©DPPI

Alpine A290 op beeld

Alle details over de rijeigenschappen van de nieuwe Alpine A290 zien? Bekijk hieronder dan de video van InstaAutoVlog. 

Watch on YouTube