ID.nl logo
Subsidie, motorrijtuigenbelasting en bijtelling elektrische auto: zo zit het
© vegefox.com
Mobiliteit

Subsidie, motorrijtuigenbelasting en bijtelling elektrische auto: zo zit het

Elektrisch rijden kent (nog) allerlei financiële voordelen, maar daar gaat ook veel in veranderen. Hoe zit het met subsidies, bijtelling en motorrijtuigenbelasting (mrb), en wat zijn de plannen voor de toekomst?

Download nu GRATIS het EV Duurtest-rapport 2024!

In het EV Duurtest-rapport zijn nieuwe elektrische auto's door verschillende consumenten getest. Alle resultaten vind je terug in dit digitale rapport. Door het invullen van je naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van het Kieskeurig EV Duurtest-rapport. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl EV-nieuwsbrief.

Elektrische auto's zijn in aanschaf nog altijd redelijk prijzig, maar de prijsverschillen tussen nieuwe en tweedehands EV's en brandstofauto's wordt kleiner en kleiner. Stroom is daarnaast een stuk goedkoper dan benzine, waardoor elektrisch rijden best voordelig kan zijn. Maar hoe zit het met de andere fiscale stimulansen, zoals subsidies, bijtelling en mrb? En wat gaat er in de toekomst veranderen? We geven een overzicht.

Lees ook: Checklist tweedehands elektrische auto – zo voorkom je een miskoop!

Subsidie op elektrische auto

Wie een nieuwe of gebruikte elektrische auto koopt, kan een subsidie aanvragen. Het gaat hierbij om de SEPP: de Subsidieregeling Elektrische Personenauto Particulieren. Voor nieuwe elektrische auto's bedraagt het bedrag in 2024 2950 euro; voor gebruikte auto's kun je 2000 euro terugkrijgen op je aankoopbedrag.

Goed om te weten is dat die subsidie ook geldt als je de auto niet aanschaft, maar least. In dat geval krijg je een maandelijkse korting op het leasebedrag, waardoor je gedurende je leaseperiode ook een bedrag van 2950 of 2000 euro bespaart.

Er zit wel een aantal voorwaarden aan de subsidieregeling. Zo moet de auto die je koopt 100 procent elektrisch zijn, een (originele en theoretische) actieradius van minstens 120 kilometer hebben en een (oorspronkelijke) nieuwprijs van minimaal 12.000 en maximaal 45.000 euro.

De auto moet daarnaast minimaal drie jaar op naam van de subsidie-aanvrager staan. Ook moet er een schriftelijke koopovereenkomst van de aankoop bestaan. Je kunt bovendien maar één keer deze subsidie aanvragen.

Zoals het er nu naar uitziet, verdwijnt de subsidieregeling vanaf 2025. Dat maakt dit jaar het laatste jaar om van de SEPP gebruik te maken. Wil je weten hoeveel geld er nog in de subsidiepot zit, kijk dan op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Ben je dit jaar nog op zoek naar een gebruikte EV? Helaas: die subsidiepot is voor 2024 al helemaal vergeven.

Ontdek jouw ideale elektrische auto

Vergelijk en vind de beste deals op Kieskeurig.nl!

Bijtelling

Ga je een auto zakelijk rijden en deze ook privé gebruiken, dan betaal je bijtelling. Dat is altijd een percentage van de nieuwwaarde van de auto die je gaat rijden. Over dat percentage betaal je inkomstenbelasting.

Het normale bijtellingspercentage bedraagt in Nederland 22 procent. Maar om elektrisch rijden te stimuleren, hanteert de overheid al jaren een lager percentage voor EV's. Ga je in 2024 een elektrische auto leasen, dan bedraagt het bijtellingspercentage 16 procent. Let wel: dat geldt tot het eerste deel van de cataloguswaarde van 30.000 euro. Lease je een auto die een hogere waarde heeft, dan betaal je over elke euro bóven die 30.000 euro het reguliere tarief van 22 procent. Dat noemen we ook wel de 'bijtellingscap'. De overheid doet dit om het gebruik van goedkopere, lichtere en schonere auto's te stimuleren.

In voorgaande jaren lag het bijtellingspercentage flink lager dan nu, ook voor elektrische auto's. Ga je geen gloednieuwe elektrische auto zakelijk rijden, maar eentje die al vóór 2023 is toegelaten op de weg? Dan kan het zijn dat je een lager bijtellingspercentage gaat betalen. Meer informatie lees je op de website van de Belastingdienst.

De bijtelling voor elektrische auto's gaat de komende jaren stijgen. Volgend jaar betalen zakelijke EV-rijders 17 procent bijtelling tot de bijtellingscap van 30.000 euro. Vanaf 2026 betalen EV-rijders evenveel als gebruikers van een brandstofauto: 22 procent. Tegelijkertijd heeft het huidige kabinet wél aangegeven dat elektrisch rijden op een bepaalde manier gestimuleerd wordt, ook na 2026. Wat de exacte plannen zijn, is echter nog niet duidelijk.

💡 Let op: de bijtelling staat altijd vijf jaar vast ná de eerste toelating van de auto. Lease je dus in 2024 een nieuwe zakelijke elektrische auto, dan geniet je nog tot 2029 van de verlaagde bijtelling.

Motorrijtuigenbelasting

Bovenstaand geldt allemaal voor zakelijke elektrische rijders, maar wat als je een particuliere rijder bent? Naast de aanschafsubsidie geniet je als particuliere EV-rijder ook van een verlaagde motorrijtuigenbelasting. In 2024 geldt zelf een volledige vrijstelling van de motorrijtuigenbelasting voor het geval je een elektrische auto rijdt.

Dat gaat vanaf 2025 echter veranderen. Vanaf dat moment betaal je als elektrische rijder een kwarttarief van de mrb. Het gaat dan om een korting op de tarieven in de reguliere benzinetabel van de mrb. In die tabel wordt onderscheid gemaakt op basis van het gewicht van een auto. Hoe zwaarder je auto is, hoe meer belasting je betaalt.

Dat is voor elektrische auto's redelijk problematisch, omdat ze door de toevoeging van een batterij een stuk zwaarder zijn dan brandstofauto's. Vandaar dat de overheid de komende jaren een korting op de mrb voor EV's toepast. Vanaf volgend jaar bedraagt die korting dus 75 procent, tussen 2026 en 2028 krijgen EV-rijders 40 procent korting op de mrb. In 2029 en 2030 neemt die korting af tot respectievelijk 35 en 30 procent.

Na 2030 betalen particuliere EV-rijders de volle mep aan wegenbelasting. Hoe dat er precies uit gaat zien, is echter nog maar de vraag. Er wordt in Den Haag momenteel veel over het onderwerp gesproken en de angst is dat de flinke verhoging van mrb-kosten de transitie naar elektrisch rijden vertraagt.

Zelf ervaren wat elektrisch rijden is? Ga Sturen bij je buren! De VER biedt de mogelijkheid om samen met een VER-lid een proefrit in zijn/haar elektrische auto te maken. Kijk op deze pagina om met een elektrische rijder bij jou in de buurt in contact te komen. De VER-leden delen graag hun eigen ervaringen met elektrisch rijden en alles wat daarbij komt kijken.


▼ Volgende artikel
Dreame brengt de H15 Pro Heat nat- en droogstofzuiger uit
Huis

Dreame brengt de H15 Pro Heat nat- en droogstofzuiger uit

Dreame Technology heeft de H15 Pro Heat uitgebracht, een nieuwe nat- en droogstofzuiger die AI-technologie combineert met het gebruik van heet water. Deze stofzuiger is ontworpen om hardnekkig vuil zoals vetvlekken in de keuken gemakkelijker aan te kunnen pakken.

De H15 Pro Heat is de eerste steelstofzuiger van Dreame die reinigt met heet water. In combinatie met een zuigkracht van 22.000Pa en het TangleCut-systeem dat voorkomt dat haren zich ophopen op de borstel, zorgt dit voor een grondige reiniging van hoek tot hoek.

Dit nieuwe model beschikt over een RGB-sensor voor vuildetectie, een AI-gestuurde DescendReach-robotarm en kan handsfree worden bediend via een app. Het automatische reinigingssysteem zorgt ervoor dat de borstel na gebruik grondig wordt schoongemaakt door middel van een wascyclus van 100 graden en droging met hete lucht van 90 graden.

Handsfree bediening

Om op moeilijk bereikbare plekken te kunnen komen, is het mogelijk om de H15 Pro Heat via een app te bedienen. Dat kan bijvoorbeeld handig zijn als er onder stoelen of lage tafels schoongemaakt moet worden, en je daar met het met de hand bedienen van de nat-droogstofzuiger niet bij kunt komen. Het slanke ontwerp zorgt ervoor dat de stofzuiger onder meubels met een hoogte vanaf 8,9 centimeter past.

De H15 Pro Heat is uitgerust met een slimme GapFree AI-robotarm die automatisch naar beneden beweegt om ook de ruimte aan de voorkant te reinigen. Deze arm zakt in slechts 0,2 seconden om stof en vuil op te nemen, zonder muren te beschadigen. Bij het terugtrekken zorgt een stevige trekker ervoor dat er nauwelijks waterresten achterblijven.

LEES OOK: Review Dreame H15 Pro – Innovatie op detailniveau

De stofzuiger maakt gebruik van water van 85 graden om de borstelrol te reinigen en biedt een vloerreiniging met water van 55 graden. Door de combinatie van heet water en een speciale oliereinigingsoplossing wordt zelfs het meest hardnekkige vuil in één beweging verwijderd.

RGB-vuilherkenning

De ingebouwde RGB-vuilherkenning is volgens het bedrijf vijf keer gevoeliger dan die van eerdere modellen. De camera herkent verschillende soorten vuil en vlekken en past de zuigkracht automatisch aan. Of het nu gaat om kruimels of vloeistoffen, de stofzuiger detecteert het type vuil direct.

De H15 Pro Heat heeft een gebruiksduur tot 72 minuten in de stille modus en 20 minuten bij gebruik van heet water. Na gebruik wordt de borstel automatisch gereinigd in het oplaadstation, waarbij deze volledig wordt ondergedompeld in heet water.

Beschikbaarheid en prijzen

De Dreame H15 Pro Heat is verkrijgbaar vanaf 19 mei voor een adviesprijs van 699 euro via de officiële website van Dreame, Bol.com, Coolblue, MediaMarkt en Amazon. Tot 26 mei geldt bovendien een introductiekorting van 100 euro.

Bekijk het vorige model - de Dreame H15 Pro - op Kieskeurig.nl:

▼ Volgende artikel
Zo poets je de plaat: weg met stof, vet en gekraak
Huis

Zo poets je de plaat: weg met stof, vet en gekraak

Kaarsvet, kattenharen, nicotinevlekken, vette vingers… Wie graag tussen tweedehands lp’s snuffelt, weet dat niet elke plaat even fris uit de hoes komt. En zelfs spiksplinternieuwe exemplaren zijn niet altijd vrij van stofjes en minuscule restjes uit de perserij. Gelukkig hoef je geen labjas aan te trekken om je vinyl weer glanzend en schoon te krijgen — er zijn genoeg simpele manieren om je platen in topconditie te houden.

In dit artikel vertellen we je:

💿 Waarom het belangrijk is om schone lp’s te draaien 💿 Op welke manieren je platen kunt reinigen 💿 Welke schoonmaakproducten je voor vinyl kunt kopen

Ook lezen: 7 onmisbare onderhoudstips voor plaatjesdraaiers

Als er veel stof op de plaat ligt, hoor je tijdens het luisteren om de haverklap tikken en kraken. Bij hardnekkiger vuil kan de plaat zelfs overslaan. Hierbij springt de naald van de platenspeler uit de groef. Kortom, je doet er goed aan om een vuile lp voorafgaand aan de luistersessie altijd schoon te maken.

💡 Vegen met vinylborstel Ligt er op de plaat alleen een beetje stof? Met een eenvoudige platenborstel veeg je dat eenvoudig weg. In dat geval is het grondig reinigen van de lp niet nodig.

©Maikel Dijkhuizen

Als je een lp goed in het licht houdt, zie je of die erg vies is.

Platen handmatig wassen

Het is belangrijk om een lp zorgvuldig te reinigen. Ga je te ruw met het vinyl om, dan kun je hem namelijk onherstelbaar beschadigen. Ben je bereid om platen handmatig te wassen, dan kost het je alleen een beetje afwasmiddel en wat water. Een voorwaarde is dat het afwasmiddel geen residu achterlaat. Doe eerst een beetje sop in een volledig schone afwasteil en vul die met gedestilleerd water. In kraanwater zit doorgaans te veel kalk, dus gebruik dat beslist niet. Wil je liever geen afwasmiddel gebruiken? Er zijn als alternatief ook speciale reinigingsmiddelen verkrijgbaar. Verder heb je nog een pluisvrije doek nodig. Hiermee ga je de plaat schoonmaken.

Leg de plaat voorzichtig op een schone theedoek of vergelijkbare ondergrond. Je doopt nu een punt van het schoonmaakdoekje in het sop en veegt daarna met de groeven mee over de lp. Gebruik zo weinig mogelijk water en maak het middelste label niet nat. Zodra je alle groeven hebt gehad, draai je de plaat voorzichtig om. Herhaal vervolgens de poetsbeurt. Na afloop laat je de plaat volledig opdrogen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een druiprek.

Lees ook: Lp’s luisteren? Zo vind je de beste platenspeler

Speciaal afwassysteem kopen

Als je regelmatig meerdere platen reinigt, is de aanschaf van een speciaal afwassysteem geen overbodige luxe. De Knosti Disco Antistat, Knosti Disco Antistat Generation 2 en Pro-Ject Spin Clean Record Washer zijn hiervan bekende voorbeelden. Hierbij draai je de lp rond in een smalle spoelbak met reinigingsvloeistof. Aan de binnenzijde van het reservoir zitten borstels die het vuil uit de groeven verwijderen. Goed om te weten is dat de geïntegreerde houders de kwetsbare platenlabels tegen het vocht beschermen.

Na afloop laat je de gewassen platen in de bijgesloten afdruiprek drogen. Deze methode gaat een stuk sneller dan handmatig wassen. De aanschafprijzen vallen bovendien mee. Afhankelijk van welk product je koopt, ben je tussen de 65 en 110 euro kwijt. Een bijkomend voordeel is dat deze afwassystemen de statische elektriciteit van platen verminderen. Het vinyl trekt hierdoor minder stof aan.

Dit afwassysteem van Knosti is een effectieve methode om snel meerdere platen achter elkaar te wassen.

Gemotoriseerde platenwasser

Voor de serieuze vinylfan is een gemotoriseerde platenwasser een waardevolle investering. Hiermee maak je je lp’s grondig schoon en kun je ze daarna direct weer afspelen. De meeste modellen draaien de plaat automatisch in beide richtingen. Je begint door de lp stevig vast te zetten met de meegeleverde klem. Vervolgens breng je met een klein flesje reinigingsvloeistof aan op het oppervlak.

Meestal zit er een speciale borstel van geitenhaar bij. Daarmee druk je voorzichtig op de draaiende plaat, zodat de vloeistof goed in de groeven komt. Daarna zuigt een krachtige afzuigarm het vuil en de vloeistof weg. Het vocht wordt opgevangen in een reservoir, waardoor je lp na afloop vrijwel direct droog is dankzij het ingebouwde ‘stofzuigersysteem’.

Handig om te weten: lang niet elke platenwasser kan overweg met alle vinylformaten. Voor 12-inch lp's zit je meestal goed, maar 10- en 7-inch platen zijn niet altijd compatibel. Controleer dus goed welk apparaat je koopt. Voor kleinere formaten heb je mogelijk een speciale zuigarm nodig. Dat geldt soms ook voor platen die afwijken van het standaard toerental, zoals 45 of 78 toeren.

Bekende merken op dit gebied zijn Okki Nokki, Watson's, Tonar en Pro-Ject. De prijzen liggen gemiddeld tussen de 400 en 600 euro. Er zijn ook luxere modellen verkrijgbaar die beide kanten van de plaat tegelijk kunnen reinigen.

©Maikel Dijkhuizen

Deze populaire platenwasmachine van Okki Nokki bedien je via twee knoppen aan de voorzijde.

Gewassen lp's opbergen

Zodra jouw vuile lp's eenmaal zijn gewassen, stop je ze bij voorkeur in een nieuwe antistatische binnenhoes. Daarmee voorkom je dat het schone vinyl weer stof aantrekt. Verder bewaar je de platen rechtop in de originele kartonnen buitenhoes. Veel luisterplezier!