ID.nl logo
Waarom je de Citroën ë-C3 Aircross niet voor je vrienden moet kopen
Mobiliteit

Waarom je de Citroën ë-C3 Aircross niet voor je vrienden moet kopen

Van de messcherp geprijsde Citroën ë-C3 is nu ook een ruimtelijke SUV-variant te bestellen: de ë-C3 Aircross. Dit model blijft met zijn prijs ruimschoots onder de 30.000 euro. Als hybride is het nieuwe model zelfs met een derde zitrij verkrijgbaar, als EV past dat extra bankje er niet in. Zodat je vrienden wel eens voor een onaangename verrassing kunnen komen te staan ...

©Citroën

Download nu GRATIS het EV Duurtest-rapport 2024!

In het EV Duurtest-rapport zijn nieuwe elektrische auto's door verschillende consumenten getest. Alle resultaten vind je terug in dit digitale rapport. Door het invullen van je naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van het Kieskeurig EV Duurtest-rapport. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl EV-nieuwsbrief.

Elektrische auto's duur? Bij Citroën vinden ze van niet. Binnenkort staat de nieuwe ë-C3 bij de dealer, een compacte maar heel volwassen hatchback die met een 44kWh-batterij en een 113 pk sterke elektromotor leverbaar is vanaf 24.290 euro. Trek je daar nog eens de SEPP-aanschafsubsidie vanaf, dan blijft er van dat messcherpe bedrag maar 21.340 euro over. Alleen de Dacia Spring Electric weet op dit moment nog onder dat bedrag te duiken.

©Citroën

Citroën lanceert nu de ë-C3 Aircross. In feite gaat het daarbij om de SUV-variant van de ë-C3. Geheel volgens de deelfilosofie van moederconcern Stellantis, is de nieuwe Citroën technisch gelijk aan de elektrische Opel Frontera. Dat model staat immers op hetzelfde schaalbare STLA Smart Car-platform. Maar wat Opel niet is gelukt, krijgt Citroën wel voor elkaar: de prijzen van de ë-C3 Aircross beginnen namelijk onder de 30.000 euro. Ruimschoots zelfs, want de vanafprijs bedraagt 27.390 euro. Exclusief SEPP-subsidie.

©Citroën

Met een lengte van 4,40 meter is de ë-C3 Aircross 38 centimeter langer dan de hatchback. Tussen de voor- en de achteras is 13,2 centimeter extra ruimte gecreëerd. Daarmee biedt de ë-C3 Aircross zowel aan de passagiers op de achterbank als aan de bagage veel meer ruimte. Citroën geeft een laadvolume op van 460 tot 1.600 liter. Voor een auto met zulke compacte maatvoeringen is dat een indrukwekkende inhoud.

©Citroën

Citroën was zelf ook onder de indruk van de hoeveelheid binnenruimte in de nieuwe Aircross, en biedt op de versie met verbrandingsmotor zelfs een derde zitrij aan. Sta dus niet vreemd te kijken als ineens het hele voetbalteam van je kinderen bij de ë-C3 Aircross staat om met jou mee te rijden naar een uitwedstrijd, of als je vrienden je aanwijzen als de BOB. Want in jouw Aircross kun je met z'n zevenen zitten. Toch?

©Citroën

Welnu: de feiten liggen anders. In de elektrisch aangedreven ë-C3 Aircross moest het batterijpakket van 44 kWh immers worden ondergebracht. Daarom is de vloer een stukje omhoog gekomen, en was er geen ruimte meer om die derde zitrij in te bouwen. Wanneer je voor de elektrische variant van de C3 Aircross kiest, zit je dus automatisch vast aan het standaard aantal zitplaatsen: vijf stuks. Je zult twee van je vrienden dus moeten teleurstellen.

Ontdek jouw ideale elektrische auto

Vergelijk en vind de beste deals op Kieskeurig.nl!

©Citroën

Over de batterij gesproken: die is net zo groot als in de hatchbackvariant van de ë-C3. Ook de elektromotor is identiek, en levert een vermogen van 113 pk. Citroën geeft voor de ë-C3 Aircross een grootste actieradius op van 306 kilometer. Ter vergelijking: de hatchback komt dankzij zijn betere stroomlijn en lagere gewicht 20 kilometer verder op een volle batterij. Snelladen gaat met een hoogste vermogen van 100 kW. Van 20 procent 'state of charge' bijladen naar 80 procent neemt 26 minuten in beslag. De boordlader bereikt een hoogste laadsnelheid van 7,4 kW. Een versie met grotere batterij en een actieradius van zo'n 400 kilometer komt in een later stadium op de markt.

©Citroën

Uiterlijk volgt de ë-C3 Aircross uiteraard de designkoers die Citroën met de nieuwe C3 hatchback is ingeslagen. Ook het interieurontwerp volgt hetzelfde thema. Sterker nog: het dashboard van de Aircross is identiek aan dat van de C3 hatchback. In de basisversie You is het 10,25-inch touchscreen optioneel verkrijgbaar, de duurdere en completere Max-uitvoering heeft dit multimediascherm standaard. De digitale displays voor alle rij-info is vlak onder de voorruit geplaatst, en zie je net boven de stuurrand.

©Citroën

Citroën zou Citroën niet zijn als het comfort aan rij- en reisboord van de ë-C3 Aircross geen extra aandacht had gekregen. De schokdempers van de auto zijn voorzien van zogenaamde Progressive Hydraulic Cushions. Afhankelijk van de uitvoering of de opties die je kiest, zijn de stoelen bekleed met een extra dikke schuimvulling. De veiligheidsuitrusting bestaat standaard uit onder meer actieve rijstrookassistentie, een automatische noodremfunctie, vermoeidheidsdetectie en verkeersbordherkenning. De Max voegt daar nog dodehoekdetectie, parkeersensoren voor en achter en een achteruitrijcamera aan toe.

©Citroën