ID.nl logo
Checklist tweedehands elektrische auto – zo voorkom je een miskoop!
© Studio Romantic
Mobiliteit

Checklist tweedehands elektrische auto – zo voorkom je een miskoop!

De aanschafprijzen van tweedehands elektrische auto’s dalen, terwijl het aanbod tegelijkertijd flink stijgt. Daardoor wordt een gebruikte tweedehands elektrische auto steeds aantrekkelijker. Maar hoe zorg je ervoor dat je de juiste auto koopt? Volg deze checklist!

Op zoek naar een knappe tweedehands EV? In dit artikel behandelen we onder meer:

  • Modeljaar checken: Belangrijk vanwege snelle ontwikkelingen en verschillen in technologie, zoals batterijcapaciteit

  • Specificaties onderzoeken: Focus op laadmogelijkheden, aanwezigheid van een warmtepomp, en energie-efficiënte voorzieningen zoals stoelverwarming

  • Uitgebreide proefrit maken: Essentieel voor inzicht in de actuele staat en prestaties van de batterij

  • Batterijtest uitvoeren: Een professionele check geeft duidelijkheid over de batterijgezondheid

  • Resterende garantie controleren: Check hoeveel fabrieksgarantie er nog op de batterij zit

  • Autohistorie opvragen: Informatie inwinnen over onderhoud, reparaties, en de staat van essentiële onderdelen

  • Let op valkuilen: Wees je bewust van de garantievoorwaarden en de fysieke staat van de auto

  • Ook lezen: Tweedehands elektrische auto kopen met subsidie? Grijp nu je kans!

Download nu GRATIS het EV Duurtest-rapport 2024!

In het EV Duurtest-rapport zijn nieuwe elektrische auto's door verschillende consumenten getest. Alle resultaten vind je terug in dit digitale rapport. Door het invullen van je naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van het Kieskeurig EV Duurtest-rapport. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl EV-nieuwsbrief.

Er gaan een hoop horrorverhalen rond over de aanschaf van een tweedehands elektrische auto. Veel van die verhalen hebben iets te maken met de batterij. Die bepaalt immers hoe ver je kunt rijden. En als die (deels) kapot is, verliest je auto praktische bruikbaarheid. Met deze checklist weet je zeker dat je goed zit en wordt het kopen van een tweedehands EV een stuk makkelijker en zorgelozer.

Check het modeljaar van een auto 

Laten we beginnen bij het begin: het uitzoeken van een auto. Dat is bij een tweedehands elektrische auto iets complexer dan bij een ‘normale’ brandstofauto. Omdat de ontwikkelingen in de wereld van elektrisch rijden heel snel gaan, vernieuwen fabrikanten hun modellen véél vaker gedurende hun levensjaren. Dat betekent bijvoorbeeld dat een model uit 2019 optisch niet verschilt ten opzichte van een auto uit 2018, maar onderhuids wél flink is veranderd. Denk aan een nieuwe of grotere batterij, betere software en een sterkere of efficiëntere elektromotor. 

Heb je eenmaal een model op het oog, doe dan zelf even onderzoek naar de verschillende varianten die van zo’n auto bestaan. Een handige website om verschillen tussen op het eerste oog identieke auto’s op te zoeken, is EV Database. Daar zie je bijvoorbeeld dat de Volkswagen e-Golf uit 2017 bijna 100 kilometer verder komt dan diezelfde auto uit 2016! Die verschillen zie je ook terug in de vraagprijzen voor auto’s, dus bepaal goed of je zulke upgrades echt nodig hebt. Zo niet, dan kan het je alsnog een hoop geld schelen.

©Sergey Tryapitsyn

Kijk goed naar de specificaties

Er zijn meer factoren die van invloed zijn op de praktische bruikbaarheid van je toekomstige tweedehands elektrische auto. Belangrijk is een 1- of 3-fase-lader. Met eerstgenoemde duurt het véél langer (soms tot wel 20 uur) om je auto aan de laadpaal thuis of in de straat op te laden. Auto’s met een 3-fase-lader hebben gemiddeld genomen (afhankelijk van de batterijgrootte en jouw eigen stroomaansluiting) 6 tot 8 uur nodig om volledig vol te raken. 

Kijk daarnaast goed naar de snellaadmogelijkheden (DC-laden) van de auto. Oudere elektrische auto’s hebben misschien helemaal geen mogelijkheid om snel te laden of maken nog gebruik van de verouderde CHAdeMO-stekker, die inmiddels een beetje uit het straatbeeld verdwijnt. Een auto met een zogenaamde CCS-aansluiting is klaar voor de toekomst, want dat is de standaard in heel Europa. 

Nog een paar tips die jouw tweedehands EV fijner maken: kijk of de auto een warmtepomp heeft. Daarmee verbruik je met name 's winters minder energie en kom je dus een stuk verder met je auto. Ook handig is stoelverwarming: dat is een veel efficiëntere manier om jou als bestuurder te verwarmen, kost minder energie en snoept in de koude wintermaanden dus ook minder kilometers uit je batterij. Om dezelfde reden is het ook handig als je je auto op afstand kunt voorverwarmen, bijvoorbeeld als-ie aan de laadpaal staat; zo haalt je auto energie uit het stroomnet om zichzelf te verwarmen, en niet uit de batterij. Ook dat scheelt weer.

Maak een uitgebreide proefrit 

Het belangrijkste onderdeel van een tweedehands elektrische auto is de batterij. Het is bekend dat deze na verloop van tijd minder elektriciteit opslaat en levert, maar hoeft daarom zeker geen probleem te zijn. Om zelf inzicht te krijgen in de status van de batterij, is het slim om een uitgebreide proefrit te maken. Het liefst rijd je een volle accu helemaal leeg, zodat je ziet hoe ver je in de praktijk met de auto kunt rijden.

Vergelijk deze cijfers met de praktijkcijfers die je op EV Database ziet staan. Zit er een verschil van meer dan 25 procent tussen de kilometers die je hebt gereden en de praktijkcijfers op die website? Dan is de batterij een punt van aandacht. Als je deze lange rit hebt gemaakt, probeer de auto dan ook eens met een snellader op te laden. Vergelijk de tijd die nodig is om op te laden met de oplaadtijd op EV Database: ook dat geeft goed inzicht in de status van de batterij.

Lukt het je niet om de accu helemaal leeg te rijden, maak dan een proefrit van zo’n 50 kilometer. Is de actieradius met meer dan 50 kilometer afgenomen? Dan is het verstandig om de batterij van deze tweedehands elektrische auto verder te (laten) controleren.

Voer een batterijtest uit op een tweedehands EV 

Bij verschillende autobedrijven kun je binnen niet al te lange tijd een batterijtest laten uitvoeren. Een monteur kan een meetapparaat op de zogenaamde OBD-interface aansluiten en op die manier de accu uitlezen. Je krijgt dan informatie over bijvoorbeeld de spanning van de batterij, hoe vaak de auto aan de snellader heeft gestaan en of de ‘State of Charge’ – de batterijcapaciteit – correct is. Een (positieve) uitslag geeft jou als consument wat meer zekerheid en vertrouwen in je aankoop. 

Let op: de ene batterijtest duurt langer dan de andere. Ook de kosten van zo’n batterijtest kunnen variëren, terwijl nog niet elk autobedrijf in staat is er een uit te voeren. Daarom is het verstandig om voorafgaand aan je afspraak te informeren of het mogelijk is zo’n batterijtest uit te laten voeren, en wat de kosten daarvoor zijn. Dat voorkomt verrassingen.

©Mediaparts

Controleer de resterende garantie

Gelukkig geven veel fabrikanten lange garanties op het batterijpakket. In de meeste gevallen gaat het hier om 8 jaar of 160.000 kilometer, en vervalt de garantie als een van die twee als eerste wordt behaald. Verliest de batterij van een tweedehands elektrische auto binnen die termijn meer dan 30 procent van z’n capaciteit, dan zal de fabrikant deze vervangen.

Let op: fabrikanten hebben hun eigen meetmethode om de capaciteit van de accu te berekenen. De onafhankelijke batterijtest uit bovenstaand punt kan mogelijk een andere uitslag geven, waardoor zo’n test niet sluitend is voor de garantie. De BOVAG en Vereniging Elektrische Rijders zijn momenteel bezig met een onderzoek om hier inzicht in te krijgen. Overigens hanteren autofabrikanten andere garanties op de rest van de auto, dus controleer ook de status daarvan.

Vraag naar de historie van de auto 

Een tweedehands elektrische auto blijft een tweedehands auto, dus zorg ervoor dat je wat te weten komt over hoe er met de auto is omgegaan. Hoe zit het met reparaties en onderhoud? Wanneer zijn de banden voor het laatst vervangen, en hoe staat het met de remblokken? Over het algemeen zijn elektrische auto’s veel eenvoudiger en goedkoper om te onderhouden, maar er moet natuurlijk wel netjes mee worden omgesprongen.

Met name banden en remmen zijn aandachtspunten, omdat elektrische auto’s zwaarder zijn en regeneratief kunnen remmen. Dat betekent dat de auto veel op de motor kan afremmen en de fysieke remmen minder worden gebruikt. Controleer daarom goed of deze nog werken. Check daarnaast ook of je geen schades en lekkages in een tweedehands elektrische auto vindt. Ook willen fabrikanten de garantie op auto’s nog weleens laten vervallen als de gebruiker een noodzakelijke onderhoudsbeurt mist, dus let ook daar op. In zo’n geval vervalt de garantie op het accupakket en de aandrijflijn overigens vaak niet.

Zelf een proefrit maken met een EV-liefhebber? Ga Sturen bij je buren! De VER biedt de mogelijkheid om samen met een VER-lid een proefrit in zijn/haar elektrische auto te maken. Kijk op deze pagina om met een elektrische rijder bij jou in de buurt in contact te komen. De VER-leden delen graag hun eigen ervaringen met elektrisch rijden en alles wat daarbij komt kijken.

Vraag een offerte aan voor laadpalen:

▼ Volgende artikel
Samsung brengt krachtige Bespoke AI Jet Ultra steelstofzuiger uit
Huis

Samsung brengt krachtige Bespoke AI Jet Ultra steelstofzuiger uit

Samsung Electronics heeft de wereldwijde uitrol van de Bespoke AI Jet Ultra aangekondigd. Deze snoerloze steelstofzuiger wordt omschreven als een zeer krachtig model, en werd eerder onthuld tijdens het Welcome to Bespoke AI-evenement.

Het apparaat beschikt over een verbeterde AI Cleaning Mode 2.0 en een geavanceerd HEPA-filtratiesysteem. De Bespoke AI Jet Ultra heeft volgens tests een zuigkracht tot 400 W. De HexaJet-motor speelt hierbij een belangrijke rol: de zeshoekige statorstructuur met een tweefasige diffuser en dunnere waaier verbeteren de luchtstroom en verhogen de efficiëntie. In de minimale vermogensstand kan de stofzuiger tot ongeveer 100 minuten werken op één accu. 

"Dit nieuwe model bouwt voort op het eerdere succes van de Bespoke AI Jet," aldus Jeong Seung Moon, EVP en hoofd van het R&D-team voor Digital Appliances Business bij Samsung Electronics.

Intelligente schoonmaakondersteuning

Het toestel is uitgerust met de verbeterde AI Cleaning Mode 2.0. In deze modus worden de druk op de borstel en de luchtdruk tijdens het stofzuigen gedetecteerd, waarna zes verschillende schoonmaakomgevingen kunnen worden herkend. De schoonmaakprestaties worden vervolgens automatisch aangepast. De Active Dual Brush kan onderscheid maken tussen normale en hoogpolige tapijten, terwijl de Slim LED Brush+ hoeken kan detecteren. 

Door het vermogen en de borstelsnelheid aan verschillende schoonmaakomgevingen aan te passen, verbruikt de batterij volgens Samsung tot 21 procent minder energie en neemt de wendbaarheid tot 8 procent toe met prestaties die vergelijkbaar zijn met de middelste vermogensstand. 

Verbeterd filtratiesysteem

Samsung heeft het filtratiesysteem verbeterd om stofdeeltjes op te vangen wanneer de lucht uit de stofzuiger wordt geblazen. De Bespoke AI Jet Ultra beschikt over een meerlaags filtersysteem dat fijnstof effectief opvangt. Binnenkomende lucht passeert interne compartimenten zoals de cycloon en een filter van metaalgaas die achtereenvolgens stofdeeltjes opvangen, wat volgens het bedrijf resulteert in een filtratie-efficiëntie van 99,999 procent. 

Het HEPA-filtersysteem vangt stofdeeltjes op tot 0,3 µm, waardoor er minder stof in de lucht terechtkomt. 

Prijzen en beschikbaarheid

De Bespoke AI Jet Ultra is verkrijgbaar in twee kleuren: Satin Black en Satin Mint. De adviesprijs voor beide modellen is 1349 euro. De stofzuiger zal vanaf eind april te koop zijn in de Benelux.

▼ Volgende artikel
Goed alternatief voor EasyPark? Zo werkt de Q-Park-app
© Алексей Закиров - stock.adobe.com
Huis

Goed alternatief voor EasyPark? Zo werkt de Q-Park-app

Nu de parkeer-app EasyPark onder vuur ligt vanwege de fors hogere servicekosten die vanaf 1 mei 2025 in rekening worden gebracht, is het tijd om eens te kijken naar alternatieven. De app van Q-Park bijvoorbeeld: stukken goedkoper en ook nog eens makkelijk in gebruik.

Om te beginnen download je de Q-Park-app via Apple App Store of Google Play Store . Open na de installatie de app en druk op Inloggen wanneer je al een account hebt, of kies voor Account aanmaken om je registratie te voltooien. Je ontvangt ook nog een bevestigingscode per mail die je moet invullen tijdens de registratie. Een werkend e-mailadres is dus belangrijk.

Voer vervolgens je e-mailadres en wachtwoord in en tik op Bevestigen. Eenmaal ingelogd krijg je toegang tot het hoofdscherm, waar je beschikbare parkeergarages in jouw buurt vindt.

View post on TikTok

Dit scherm toont in real time hoeveel plaatsen er nog vrij zijn en wat de verwachte kosten zijn. Wil je direct instructies naar een locatie? Raak dan Navigeren aan en gebruik de ingebouwde routebeschrijving van je toestel. Houd er rekening mee dat je soms toestemming moet geven voor locatiediensten, wat je bij de eerste keer gebruik in de systeeminstellingen kunt regelen. Zo ben je binnen enkele minuten klaar om overal vlot te parkeren, zonder eindeloos rondjes te hoeven rijden in drukke stadscentra. 

Betalen en tariefoverzicht

Per parkeergarage of -terrein kun je direct zien hoeveel elektrische oplaadpunten er zijn. Als je echter benieuwd bent naar de parkeerkosten, dan wordt het je in de app niet heel gemakkelijk gemaakt. Die kosten zijn namelijk niet opgenomen in de app: je wordt doorverwezen naar de website van Q-Park, waar je vervolgens alsnog handmatig de parkeerlocatie moet invoeren. Niet heel gebruikersvriendelijk.

Parkeren op straat gaat gelukkig wel iets eenvoudiger: daar hoef je alleen de parkeersessie te starten. Als je creditcard of bankrekening is gekoppeld, hoef je vervolgens verder nergens meer naar om te kijken.

De app houdt de duur van je parkeeractie bij en rekent automatisch het juiste bedrag af. Zo voorkom je onnodige boetes. Zodra je terug bij je auto bent, beëindig je de sessie via Parkeersessie stoppen. Houd er rekening mee dat sommige locaties een maximaal dagtarief hanteren. Door dit vooraf te checken, kom je nooit voor verrassingen te staan. Ook prettig is dat je geen transactiekosten betaalt als je op straat parkeert, zoals dat bijvoorbeeld wel het geval is bij EasyPark.

Makkelijk garages inrijden

Een andere handige optie is de functie mobiel parkeren. Als je dit in de app instelt, kun je voortaan automatisch parkeergarages van Q-Park inrijden waar nummerbordherkenning is ingeschakeld. Welke dat zijn, zie je in de app. In de app geef je daartoe het nummerbord van je auto op, maak je een koppeling met iDeal of je creditcard en na het verifiëren van je rekeningnummer door middel van een machtiging van één cent wordt de betaling voortaan automatisch afgeschreven wanneer je de parkeergarage of het parkeerterrein afrijdt. Je betaalt in deze gevallen ook geen 40 cent transactiekosten. En: zowel bij het in- als uitrijden wordt de slagboom automatisch voor je geopend.

Handige tips

Het leuke aan de de Q-Park-app is dat deze meer biedt meer dan alleen het parkeren zelf. Zo kun je meldingen inschakelen door op Instellingen en vervolgens Pushmeldingen te tikken. Hierdoor ontvang je een notificatie wanneer je parkeersessie bijna afloopt of wanneer er een actietarief geldt.

Stel je voor dat je met vrienden dineert in een onbekende stad: de functie Vind mijn auto wijst je exact de weg terug naar je parkeerplek. Alles werkt intuïtief, omdat de app een overzichtelijke interface heeft en jou begeleidt bij elke stap. Mocht je tegen problemen aanlopen, dan kun je met Help direct contact opnemen met de supportafdeling. Let op dat je je gegevens up-to-date houdt, zodat je altijd toegang hebt tot de juiste betaalopties.

Meerdere auto's

Heb je meerdere auto's of wil je je account delen met anderen? Dat kan ook: in je profiel kun je namelijk meerdere nummerborden toevoegen. Logt iemand anders op een andere telefoon in met hetzelfde account, dan kan deze persoon de app dus ook gebruiken voor zijn of haar auto.

Tot slot

De Q-Park-app bespaart je kostbare tijd door parkeren makkelijk te maken en automatisch je betalingen te regelen. Dankzij de duidelijke interface en realtime informatie vind je moeiteloos beschikbare parkeerlocaties. Bovendien kun je snel je parkeeractie verlengen en betaalopties beheren, zodat je nooit meer onnodig betaalt. Prettig daarbij is dat je geen transactiekosten betaalt.