Wat kun je met je oude smartphone doen?

© PXimport

Wat kun je met je oude smartphone doen?

Geplaatst: 11 mei 2022 - 06:46

Aangepast: 25 november 2022 - 11:36

Laura Jenny

Misschien heb je niet meer je eerste mobiele telefoon, maar de kans is groot dat je ergens in een laatje nog een oude smartphone hebt liggen. Misschien was je erop uitgekeken, is het scherm aan diggelen of kreeg je van je werkgever een mooie nieuwe telefoon. Wat de reden ook is: het is in ieder geval enorm zonde om die telefoon te laten verstoffen. Dit is wat je allemaal met een oude smartphone kunt doen.

Wat je ook met de telefoon doet: het is sowieso verstandig om het toestel even terug te zetten naar de fabrieksinstellingen voordat hij zijn tweede leven ingaat. Maak eventueel nog even een back-up van de bestanden op het toestel en ga dan via het instellingenmenu naar de systeeminstellingen om naar ‘backup & reset’ te gaan of zoek naar iets met ‘fabrieksinstellingen’. 

Het is per telefoon verschillend waar deze functie zit en hoe hij heet, dus Google eventueel je telefoontype en ‘fabrieksinstellingen’ of ‘factory reset’ zodat je weet hoe je aan de slag moet gaan om je telefoon helemaal vrij te maken van jouw persoonlijke data. Check ook of er nog een simkaart of een microSD-kaartje in het toestel zitten en haal die eruit voordat je iets met de telefoon doet.

Repareren 

Als je oude telefoon kapot is, dan is het vaak de moeite waard hem te laten repareren. Mogelijk kun je hem dan zelf weer gebruiken, doorgeven of verkopen, zodat hij ook daadwerkelijk nog een tweede leven als telefoon krijgt. Vaak moet je hiervoor wel een reparateur inhuren, dus check wel wat de verwachte reparatiekosten zijn. Ook als je hierbij besluit om niet te repareren, is het alsnog goed dat je het hebt geprobeerd.

Verkopen

Je kunt de telefoon natuurlijk proberen te verkopen. Soms kan dat zelfs als hij stuk is, maar zorg dat je hierover wel transparant bent naar je potentiële koper. Verkopen kan bijvoorbeeld op Marktplaats of op een forum voor telefoonfans. Marktplaats is handig omdat je eerst even kunt opzoeken hoeveel andere mensen ongeveer vragen voor eenzelfde soort telefoon. Zo kun je zorgen voor een scherpe prijs waardoor je snel iemand anders kunt blij maken met je oude gadget.

Wat kun je met je oude smartphone doen?-18707444

© PXimport

Doorgeven

Misschien is nog beter dan verkopen het doorgeven van je telefoon. Gun bijvoorbeeld je grootouders je oude mobiel, zodat ze deel kunnen nemen aan de familie-WhatsAppgroep. Of misschien vindt je kleine nichtje het geweldig om spelletjes te spelen en kan ze je telefoon ervoor gebruiken. Het kan qua geld heel slim zijn om een telefoon te verkopen, maar weggeven is misschien nog wel beter. Je voelt je fijn over je goede daad en wie weet krijg je er een heerlijke zelfgebakken taart of een fijne knuffel voor terug.

Aan een goed doel schenken 

Veel goede doelen nemen oude smartphones in. Stichting Aap gebruikt de smartphones niet zodat bavianen met chimpansees kunnen appen, maar zij hebben weer contact met een instantie die ze geld kan geven voor de oude smartphones (en oude cartridges). En zo zijn er meer goede doelen die staat te springen om oude telefoons. 

Het fijne ervan is dat de smartphone goed wordt gerecycled en dat een goed doel er nog wat geld aan overhoudt ook. Plus: net als bij doorgeven krijg je er ook een fijn gevoel van. Win-win-win dus. Liever lokaal? Vraag dan eens bij basisscholen en kinderboerderijen in de buurt of zij aan telefooninzamelingen doen. 

Als camera gebruiken 

Het voordeel aan een smartphone is dat hij van alle markten thuis is. In het dagelijks gebruik wordt hij ingezet voor vanalles en nogwat, maar een oude telefoon kan juist heel goed worden gebruikt voor één functie. Zo zijn er mensen die de camera van de telefoon gebruiken als webcam, of als beveiligingscamera. 

Je hebt apps die je erbij kunnen helpen als je je telefoon zo wil gebruiken, zoals Presence. Een andere manier is om Skype erop te zetten en automatisch een inkomend videogesprek te accepteren. Op die manier kun je kijken wat er thuis gebeurt door simpelweg jezelf te Skypen. Download je de app Dormi, dan kun je hem ook gebruiken als babyfoon. 

Lees ook: Telefoon als webcam gebruiken met Iriun-app

Wat kun je met je oude smartphone doen?-18707445

© PXimport

Hem aanhouden als alternatieve telefoon 

Natuurlijk liggen niet alle telefoons in laatjes niets te doen: voor veel van die telefoons geldt dat ze bankzitters zijn. Ze zijn er voor de noodlottige dag dat je huidige smartphone er de brui aan geeft of wordt gestolen. Het is zeker handig om een smartphone achter de hand te houden, maar je kunt hierbij in principe aanhouden dat je maar één back-uptelefoon nodig hebt. 

Heb je dus nog 4 oude telefoons in laatjes liggen, dan kunnen sommige toestellen echt wel een nieuw leven tegemoet gaan. Houd er ook rekening mee dat software ook maar zolang wordt ondersteund, waardoor de kans dat een oude telefoon niet meer naar behoren werkt of veilig te gebruiken is ook erg groot is.

Gebruik hem als wekker 

Veel mensen willen eigenlijk helemaal niet de dag beginnen met op hun telefoon staren en de dag eindigen met op hun telefoon staren, en toch doen veel mensen het wel. Er wordt vaak aangeraden de smartphone uit de slaapkamer te houden, zodat je rustig kunt slapen en zodat je niet te lang die bak blauw licht in je gezicht schijnt voor je gaat slapen. 

Veel mensen gebruiken als excuus dat ze hun smartphone gebruiken als wekker en hem daarom meenemen. Dat hoeft natuurlijk niet. Een oude telefoon gebruiken met puur en alleen het doel wekker te zijn, zorgt dat je de drukte op je gewone smartphone achter je kan laten en toch kunt genieten van een ‘mobiele’ wekker.

Maak er een Game Boy of MP3-speler van 

Je kunt een oude telefoon ook via wifi met internet verbinden en er muziek op downloaden of games die offline speelbaar zijn. Wanneer je weer van de wifi af bent omdat je bijvoorbeeld lekker even naar buiten gaat, dan kun je deze telefoon gebruiken om muziek te luisteren. Fijn even offline. 

Hetzelfde geldt voor het Game Boy-idee: ben je bang dat je jezelf op je eigen toestel te veel laat afleiden door spelletjes, dan kun je een dedicated spelletjestoestel maken dat je bijvoorbeeld ook aan kleine zusjes of broertjes kunt uitlenen om te spelen.

Wat kun je met je oude smartphone doen?-18707446

© PXimport

Zet hem in als smarthome-hub 

Misschien heb je niet alleen een oude telefoon, maar ook een oude tablet (al kan het zeker ook met alleen een telefoon): je kunt er een perfecte ‘console’ van maken voor je smarthome. Zorg daarvoor dat het toestel altijd thuis te vinden is en dat hij de apps heeft van de producten die jij voor je smarthome gebruikt. Het scheelt weer drukte op je eigen telefoon en je weet snel te vinden wat je zoekt als je de oude telefoon verder wat kaal houdt. 

Zo kunnen bijvoorbeeld ook andere mensen het toestel gebruiken om dingen in het huis aan te spreken, zoals lichten dimmen of een wekker zetten. Ook leuk: je kunt hem een dubbelrol geven als digitaal fotolijstje als je hem neerzet en via Google Foto’s een ‘slideshow’ opstart. 

Weggooien: recyclen dus 

Hoeveel toepassingen er ook in dit artikel staan: er is één ding dat je echt niet mag doen met een oude smartphone en dat is weggooien. Hij belandt dan ergens in een vuur in de afvalverwerking en dat is doodzonde. Wist je bijvoorbeeld dat er zoveel goud in 200 smartphones zit, dat je er met gemak een nieuwe trouwring van kunt maken? 

Naast goud zit er ook ijzer, koper, kobalt en nikkel in smartphones en dit zijn bronnen waarmee we duurzaam moeten omgaan. Er is immers aardig veel milieuvervuiling bij komen kijken om deze grondstoffen te verzamelen. 

Als je je oude toestel écht niet kunt gebruiken voor de bovenstaande doelen, dan kun je hem naar een WeCycle-punt brengen. Daarvan weet je zeker dat je toestel goed wordt gerecycled en niet eindigt in een verbrandingsoven. Niet alleen worden de duurzame stoffen zoals goud en koper eruit gehaald, er wordt ook gezorgd dat schadelijke stoffen het milieu niet belasten. 

Wat kun je met je oude smartphone doen?-18707448

© PXimport

Keuze genoeg

Er schijnen miljoenen telefoons in Nederland niets te doen in een la. Check dus even de laatjes, nachtkastjes en rommeldozen op zolder om te controleren of jij daaraan ook meedoet. Je weet nu wat je met je oude mobiel kunt doen. Succes!

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000