ID.nl logo
Video's bewerken met Google Foto's
© PXimport
Huis

Video's bewerken met Google Foto's

Er zijn behoorlijk wat apps waarmee je geavanceerde videobewerkingen kunt doen. Wil je alleen maar even snel een filmpje opleuken? Dat kan net zo goed en een stuk eenvoudiger met Google Foto’s. Helemaal gratis en er zitten voldoende bewerkingen in om filmpjes op te frissen. Video's bewerken met Google Foto's werkt als volgt.

Met Google Foto’s kun je niet alleen foto’s bewerken, maar verfraai je tegenwoordig net zo makkelijk jouw video’s. Het beeldmateriaal mag gewoon lokaal op je telefoon staan en hoeft dus niet in de online opslagruimte van Google te worden gezet. Het filmen zelf doe je met een app naar keuze. 

Hoewel Google Foto’s beschikbaar is voor Android en iOS, bevat de iPhone-versie helaas een stuk minder mogelijkheden. Ook worden er bij iOS soms andere namen of pictogrammen gebruikt dan bij de Android-versie die wij gebruiken.

Kopie en origineel

Om aan de slag te gaan, start je Google Foto’s en tik je op de miniatuur van het filmpje dat je wilt aanpassen. Dat begint meteen af te spelen, dus tik nog een keertje zodat alle opties in beeld springen. Tik daarna op het pictogram van de drie schuifjes. Onderaan zie je nu een balkje met groepjes bewerkingen.

Bij Video (afspeelpictogram bij iPhone) vind je enkele algemene aanpassingen. Via het luidsprekertje kun je het geluid van dit filmpje uitschakelen. Dat is vooral erg handig als het omgevingsgeluid erg storend is, of als er bijvoorbeeld een gesprek is te horen dat je liever niet met anderen deelt. 

Daarna sla je het op als een nieuw videobestand met Kopie opslaan. Je hebt dus altijd het origineel nog, maar let wel op dat je - waar gewenst - het geluidloze bestand afspeelt of deelt. Ook na alle andere bewerkingen die wij hier bespreken, bewaar je het eindresultaat op dezelfde manier als een kopie.

©PXimport

©PXimport

Beeld stabiliseren

Filmpjes die je met een smartphone opneemt, bibberen en trillen vaak doordat je het toestel in de hand houdt. Vooral als je loopt of de telefoon beweegt om de fraaie omgeving te tonen, valt dit erg op. Gelukkig stabiliseren veel smartphones het beeld, maar niet alle hobbels en bobbels worden hiermee weggenomen. Dan maak je het karwei gewoon af met Google Foto’s op een Android-telefoon.

Ook weer bij Video tik je op het pictogram rechts naast de luidspreker (een wit kader met een schuin rechthoekje erin). Voor dit klusje heeft de app afhankelijk van de lengte en resolutie van de video wel even de tijd nodig. Een voortgangsbalkje veraangenaamt het wachten. Daarna speelt het filmpje hopelijk een stuk vloeiender af. 

Bakt de app er een potje van? Tik opnieuw op het pictogram om naar de niet-gestabiliseerde versie terug te keren.

Screenshot nemen

Heb je een filmpje opgenomen, maar heb je achteraf spijt dat je niet (ook) een foto hebt gemaakt? Speel de video dan af en tik op de pauzetoets zodra het moment voorbijkomt dat je als foto wilt hebben. Of zoek het nauwkeuriger op door de verticale witte balk in de filmstrip onder de voorbeeldweergave te verslepen. Daarna tik je op Frame exporteren om dit ene filmbeeldje op te slaan als een losse foto.

Extra handig hieraan is dat je net zo vaak beeldjes kunt opslaan als je wilt. Waar je een mooi fotomoment misschien gemist had als je te laat op de fotoknop had gedrukt, zoek je de beste ‘foto’s’ nu simpelweg op in het filmpje. 

Een nadeel is wel dat de resolutie lager is dan van een echte foto, want die hangt af van de resolutie waarin je filmt zoals Full HD of 4K. Ook heeft de foto een afwijkende beeldverhouding van bijvoorbeeld 16:9 in plaats van 4:3, wat de standaard is voor telefoonfoto’s.

©PXimport

©PXimport

Inkorten en bijknippen

Is jouw filmpje nogal aan de lange kant, of gebeurt er aan het begin of einde nog maar weinig noemenswaardigs? Versleep in dat geval de witte balk aan het begin of het einde van de filmstrip om de video in te korten. Dan ben je al die overtollige ballast meteen kwijt.

Heb je in jouw enthousiasme de telefoon een tikkie schuin gehouden tijdens het filmen? Op een Android-telefoon ga je naar Bijsnijden en op een iPhone tik je op het Bijsnijden-pictogram. Tik op Auto (alleen Android) om alles alsnog netjes waterpas te zetten. Vlak erboven zie je een balkje met streepjes en daar staat precies aangegeven hoeveel graden de video voor je is geroteerd. 

Je mag ook zelf over dit balkje vegen om de video handmatig recht te zetten (ook op een iPhone). Per filmpje kun je helaas maar één correctiehoek instellen, dus wiebelend beeld gemaakt op zoiets als een deinend schip los je hiermee niet op.

Je kunt hier meteen ook een beelduitsnede maken. Dat is superhandig als er langs de randen loze ruimte of iets storends is te zien. Om dit te doen veeg je vanaf een zijde of hoekpunt van de voorbeeldweergave tot je het gewenste materiaal overhoudt. Standaard verander je hiermee ook de beeldverhouding en dat heeft tot gevolg dat je zwarte balkjes te zien krijgt tijdens het afspelen. 

Dit voorkom je door eerst de beeldverhouding te vergrendelen en daarna pas het beeld bij te snijden. Tik hiervoor op het pictogram van een blokje met twee pijltjes erin (Android) of het blokje met een kleiner gestippeld blok erin (iPhone) en kies Origineel

Wat natuurlijk ook kan is de video alleen een andere beeldverhouding geven. Kies bijvoorbeeld Vierkant en veeg daarna over de voorbeeldweergave tot het juiste stukje in beeld staat.

©PXimport

©PXimport

Beeldoriëntatie en perspectief

Filmen kun je met de telefoon rechtop of door het toestel een kwartslag te draaien. Dat heet de portretstand en de landschapsstand, ook wel staand en liggend filmen genoemd. 

Het kan wel eens gebeuren dat je rechtop filmt, maar jouw video alsnog liggend afspeelt. Of je filmt in de landschapsstand, maar toch staat het materiaal ineens rechtop. Tik dan even op het pictogram van het gekantelde blokje met een pijltje ernaast. Per tik roteer je het beeldmateriaal een kwartslag.

Had je eigenlijk liever in een andere beeldoriëntatie gefilmd? Eventueel kan dat alsnog door een uitsnede te maken. Hierbij verlies je alleen wel erg veel beeldmateriaal en dus holt de kwaliteit achteruit. 

Dit werkt via de optie van daarnet waarmee je de beeldverhouding verandert. Want zodra je een andere beeldverhouding dan Origineel of Vierkant kiest, verschijnt ineens de extra optie Draaien naar staand of Draaien naar liggend.

Een laatste en wat complexere beeldcorrectie die je op een Android-telefoon bij Bijsnijden vindt, is de zogeheten perspectiefcorrectie. Dit gebruik je om gebouwen of een interieur kaarsrecht te zetten. Want richt je de telefoon schuin omhoog of omlaag, terwijl je een hoog gebouw of ergens binnen filmt, dan lijkt het tijdens het afspelen ineens alsof alles sterk achterover helt.

Dat is niet altijd storend en anders verhelp je het met het pictogram waarin je vier hoekpunten ziet, links naast Reset waarmee je alle aanpassingen van het onderdeel Bijsnijden ongedaan kunt maken. Je sleept met een of meer hoekpunten tot je alles kaarsrecht in beeld hebt. Dat is in het begin even wennen, maar voor je het weet heb je het trucje door. Complicatie is dat je een vinger eventjes op de voorbeeldweergave gedrukt moet houden om het (tussen)resultaat te zien.

©PXimport

©PXimport

Helderheid en kleur aanpassen

Is jouw filmpje te licht of te donker of spreken de kleuren je niet aan? Ga dan naar Aanpassen (of pictogram van drie schuifjes op een iPhone) om dit te verbeteren. Sommige bewerkingen spreken voor zich, zoals Helderheid of Belichting en Contrast

Met Accenten en Schaduw verander je nagenoeg alleen de helderheid van de lichte en donkere gebieden, wat ideaal is als je alleen dat gedeelte wilt aanpassen. Terwijl je met Wit punt en Zwart punt (Wittinten en Zwarttinten op een iPhone) instelt wat de hoogste helderheid en diepste schaduw is die getoond wordt.

Met Verzadiging regel je de kleurverzadiging, of zet je de video om in zwart-wit door deze schuifregelaar helemaal op -100 in te stellen. Met Warmte maak je het beeld warmer of koeler en verhelp je een gele of blauwe kleurzweem, terwijl je een groene of paarse kleurzweem weghaalt via Tint. Huidtint lijkt op Verzadiging met als verschil dat huidtinten beschermd worden en met Blauwe tint (bij iPhone is dat Diepblauw) poets je groezelige luchten op.

Tot slot voeg je met Vignettering (Android) of Vignet (iPhone) een vignet toe. De donkere hoeken en randen worden vaak gebruikt om de aandacht naar het hoofdonderwerp in het midden van het beeld te leiden.

Of je bij Aanpassen iets hebt ingesteld zie je op een Android-telefoon direct aan de blauwe kleur van die bewerkingspictogrammen. Dubbeltik op het pictogram of de schuifregelaar om een bewerking weer op nul te zetten. Op een iPhone zet je de regelaar zelf op nul. 

Heb je geen zin om met al die schuifjes aan de gang te gaan, maar wil je jouw video wel een ander uiterlijk geven? Ga dan naar Filters (blokje met sterretjes op iPhone) en kies een van de kant-en-klare effecten. Tik twee keer op een effect om de sterkte van het filter in te stellen.

©PXimport

©PXimport

Krabbels 

Tot slot kun je je (alleen op Android) via Meer / Opmaak lekker uitleven met allerlei kleurpotloden en stiften. Je kunt tekeningen maken, pijlen of lijnen tekenen en teksten schrijven. Wat je ook doet, het is wel gedurende de volledige video te zien. Je kunt dus niet een titel alleen even aan het begin of het einde van het filmpje neerzetten, of een pijltje tonen zodra iets of iemand in beeld verschijnt.

Je mag een kleurtje uitkiezen en voor dunnere lijnen die je meteen ook nauwkeuriger kunt plaatsen zoom je in op het beeld. Jouw krabbels kun je stap voor stap weer ongedaan maken met het gekromde pijltje, of je draait alles in één keer terug met Wissen.

▼ Volgende artikel
Wifi op vakantie? Zo blijf je online veilig
© Maridav
Huis

Wifi op vakantie? Zo blijf je online veilig

Op vakantie wil je ontspannen, niet bezig zijn met cybercriminaliteit. Toch liggen digitale risico's juist dan op de loer. Zodra je verbinding maakt met een openbaar netwerk – op de camping, in een hotel of op een terras – loop je het risico dat anderen meekijken. Dat vergroot de kans op onderschepte wachtwoorden, identiteitsfraude of zelfs malware op je telefoon. Gelukkig kun je je daar vrij eenvoudig tegen beschermen, met deze tips.

Partnerbijdrage - in samenwerking met Bitdefender

Wat maakt openbare wifi zo kwetsbaar?

Veel openbare netwerken zijn slecht beveiligd. Je vindt ze overal: op luchthavens, in treinen, op campings, in cafés of gewoon op een stadsplein. Vaak kun je zonder wachtwoord inloggen, of er is één standaardcode die iedereen gebruikt. Dat maakt het voor kwaadwillenden makkelijk om dataverkeer te onderscheppen of zelfs een nepnetwerk aan te maken dat eruitziet als het echte wifi-netwerk. Bijvoorbeeld een netwerk dat 'Free_Hotel_Wifi' heet, maar in werkelijkheid wordt gehost vanaf de laptop van iemand die jouw gegevens wil onderscheppen. Verbind je automatisch, dan kan alles wat je intypt zichtbaar worden voor de verkeerde persoon.

Daar blijft het niet bij. Ook malware ligt op de loer: software die ongemerkt wordt geïnstalleerd en toegang krijgt tot je bestanden, wachtwoorden of zelfs je hele toestel blokkeert. Vooral apps die automatisch gegevens synchroniseren, zoals cloudopslag of mail, kunnen  dan kwetsbaar zijn.

Wat kun je zelf doen om veilig te blijven?

➡️ Loop voordat je op reis gaat eerst je wifi-instellingen langs. Zet automatisch verbinden met bekende netwerken uit. Zo voorkom je dat je toestel onderweg ongemerkt verbinding maakt met een netwerk dat eruitziet als iets vertrouwds, maar in werkelijkheid is opgezet door een kwaadwillende. Denk aan een naam als 'Hotel_WiFi' of 'Free_WiFi_Airport' – herkenbaar, maar nep.

➡️ Het helpt als je al vóór vertrek kiest voor een beveiligingspakket waarin standaard een VPN zit, zoals bij Bitdefender. Daarmee maak je het jezelf makkelijk: je hoeft geen losse apps te downloaden, en je weet zeker dat je dataverkeer automatisch wordt versleuteld zodra je verbinding maakt met een openbaar netwerk. In diezelfde pakketten zit vaak ook een wachtwoordmanager inbegrepen, zodat je unieke wachtwoorden kunt aanmaken en beheren zonder ze te hoeven typen – wat op een onbetrouwbaar netwerk al een risico op zich kan zijn.

➡️ Zorg ook dat je tweestapsverificatie hebt ingeschakeld voor belangrijke accounts. Zelfs als je inloggegevens op een of andere manier onderschept worden, kunnen kwaadwillenden dan niet zomaar inloggen.

➡️ Ben je eenmaal op de plek van bestemming aangekomen en wil je een openbaar wifi-netwerk gebruiken, bijvoorbeeld in een hotel of op een terras? Vraag dan altijd bij de balie of bediening naar de exacte naam van het netwerk en het juiste wachtwoord. Dan weet je zeker dat je niet op een nepnetwerk belandt. Schakel vervolgens je VPN in voordat je online gaat.

©ymgerman

Moet je toch ergens inloggen, controleer dan altijd of de website begint met https://. De 's' staat voor 'secure' en betekent dat je gegevens versleuteld worden verzonden. Dat maakt het voor anderen veel lastiger om mee te kijken, ook als je per ongeluk op een minder goed beveiligd netwerk zit.

Bij privacygevoelige zaken als online bankieren of inloggen op een overheidswebsite kun je beter even terugvallen op je databundel. Je mobiele provider biedt standaard een versleutelde verbinding. Is wifi toch de enige optie, bijvoorbeeld omdat je roaming hebt uitgezet of je databundel beperkt is? Dan is een VPN helemaal onmisbaar.

Kies verder voor een beveiligingspakket dat je waarschuwt bij verdachte activiteiten, zoals een onbekende aanmeldpoging of een link die je naar een nagemaakte website probeert te lokken.

©WineDonuts

Wat Bitdefender onderweg voor je doet

Wie zonder zorgen wil internetten, ook op onbekende netwerken, heeft baat bij een alles-in-één beveiligingspakket. Bitdefender biedt verschillende opties, afhankelijk van wat je nodig hebt. Premium Security is gericht op volledige bescherming, inclusief onbeperkte VPN, een wachtwoordmanager, realtime bescherming tegen phishing en controle of je gegevens online zijn gelekt. Die combinatie is handig als je vaak op reis bent en gebruikmaakt van verschillende netwerken, bijvoorbeeld met je laptop, tablet en telefoon.

Bitdefender Total Security biedt veel van dezelfde onderdelen, maar de VPN is hier beperkt tot 200 MB per dag – voldoende voor dagelijks gebruik, zolang je geen grote bestanden verstuurt of streamt. Antivirus Plus is de instapversie, met de minste extra's. Je krijgt er wel een VPN bij (200 MB per dag), maar een wachtwoordmanager ontbreekt bijvoorbeeld. In alle gevallen geldt dat je beschermd bent tegen malware en verdachte websites, en dat je waarschuwingen krijgt bij risico's.

Wat opvalt is dat de bescherming grotendeels op de achtergrond werkt. Je hoeft zelf weinig in te stellen of bij te houden, en dat is prettig als je onderweg bent. Je krijgt bijvoorbeeld automatisch een melding als je verbinding maakt met een openbaar netwerk, met de vraag of je de VPN wilt inschakelen. Ook scant het systeem links en bijlagen voordat je ze opent, en krijg je een melding als je wachtwoorden in een datalek zijn opgedoken. 

Extra beschermd met Scam Copilot

Heb je Bitdefender Premium Security, dan ben je nóg beter beschermd. Inbegrepen daarbij is namelijk Scam Copilot: een slimme assistent die op de achtergrond binnenkomende berichten, links en meldingen scant en direct ingrijpt bij verdachte situaties. Je krijgt meteen een waarschuwing of advies, nog voordat je iets aanklikt. Zo blijf je beschermd tegen phishing en andere oplichting – ook onderweg en op onbekende netwerken.

Veilig internetten hoeft niet ingewikkeld te zijn

Het goede nieuws: je hoeft geen expert te zijn om jezelf te beschermen. Met een paar slimme keuzes kun je de risico's onderweg sterk beperken. Gebruik bij voorkeur mobiel internet als je iets vertrouwelijks doet, zoals internetbankieren of inloggen op belangrijke accounts. Maak op openbare netwerken altijd gebruik van een VPN, laat een wachtwoordmanager sterke wachtwoorden voor je aanmaken en zorg dat je beveiligingssoftware up-to-date is. Bitdefender helpt je daarbij, zonder dat het je belemmert in je gebruik. Zo blijf je ook op vakantie veilig online – en kun je echt ontspannen vakantie vieren.

▼ Volgende artikel
Stofzuiger met of zonder zak: welke moet je hebben?
© ER | ID.nl
Huis

Stofzuiger met of zonder zak: welke moet je hebben?

Een stofzuiger kopen klinkt simpel, maar wie zich een beetje verdiept in het aanbod, ontdekt al snel dat er nogal wat te kiezen valt. Eén van de eerste vragen die je tegenkomt: neem je er een mét zak of ga je voor een zakloos model? Beide opties hebben hun plus- en minpunten. We leggen het je allemaal uit, zodat jij weet wat het beste bij je past.

In dit artikel kijken we naar de verschillen tussen de zakstofzuigers en de zakloze stofzuigers. Van beide uitvoeringen vertellen we je wat de voordelen zijn, maar ook wat de nadelen zijn.

Lees ook: Je stofzuiger onderhouden: dit moet je weten

Stofzuigers met zak: klassiek en krachtig

Stofzuigers met zak zijn de klassieke modellen die we al decennialang kennen. Al het opgezogen vuil en stof wordt hierin opgevangen in een vervangbare stofzak. Zodra de zak vol is, haal je hem eruit en vervang je hem eenvoudig door een nieuwe. Het systeem is bewezen effectief, en veel huishoudens zweren er nog steeds bij – niet voor niets zijn er talloze varianten van op de markt.

Een belangrijk pluspunt van stofzuigers met zak is dat ze vaak net wat krachtiger zijn dan zakloze modellen. De directe luchtstroom tussen de zuigmond en de zak zorgt voor een efficiënte werking en sterke zuigkracht, zeker zolang de zak niet té vol is. Daarnaast is dit type stofzuiger doorgaans hygiënischer. Het stof en vuil blijft netjes opgesloten in de zak, die je in zijn geheel kunt weggooien zonder dat je zelf in contact komt met de inhoud – handig voor mensen met allergieën. Ook maken stofzuigers met zak over het algemeen minder geluid, wat prettig is als je gevoelig bent voor lawaai of bijvoorbeeld graag stofzuigt terwijl er iemand thuiswerkt of slaapt.

©Georgy Dzyura

Lees ook: Waarom een ouderwetse sledestofzuiger nog best handig kan zijn

Toch zitten er ook nadelen aan dit type. Het vervangen van de zakken brengt extra kosten met zich mee, en je moet er maar net aan denken om een voorraadje in huis te hebben. Niets is zo frustrerend als een volle stofzak ontdekken net wanneer je wilt stofzuigen. Bovendien neemt de zuigkracht vaak iets af naarmate de zak voller raakt – iets om rekening mee te houden als je veel of grof vuil opzuigt.

Zakloze stofzuigers: modern en milieuvriendelijk

Zakloze stofzuigers werken anders: in plaats van een stofzak hebben ze een opvangbak of reservoir waarin al het vuil terechtkomt. Vaak zijn dit zogenaamde cyclonische stofzuigers, die gebruikmaken van een ronddraaiende luchtstroom om stofdeeltjes van de lucht te scheiden. Het vuil blijft achter in de bak, de lucht stroomt er gefilterd weer uit.

©Axel Bueckert

Een groot voordeel is dat je nooit meer stofzakken hoeft te kopen. Dat is niet alleen fijn voor je portemonnee, maar ook voor het milieu: minder afval en minder verpakkingsmateriaal. Bovendien zijn de meeste zakloze modellen voorzien van een doorzichtige opvangbak, waardoor je precies kunt zien wanneer het tijd is om deze te legen. En anders dan bij stofzakken, blijft de zuigkracht meestal consistent – ook als het reservoir aardig vol zit.

Toch is het niet alleen maar rozengeur. Het legen van het reservoir kan een stoffige bedoening zijn, zeker als je dat boven de vuilnisbak doet. Voor mensen met allergieën of een stofgevoelige neus is dat geen pretje. Daarnaast vragen zakloze modellen doorgaans wat meer onderhoud: de filters moeten regelmatig worden schoongemaakt of vervangen om te voorkomen dat de zuigkracht afneemt of de motor overbelast raakt. Ook zijn sommige zakloze stofzuigers een stuk luider – niet allemaal, maar het loont zeker om het geluidsniveau (in decibel) van een model even te checken. Alles onder de 60 decibel wordt als stil beschouwd.

Lees ook: Stofzuiger zonder stofzak schoonmaken: zo doe je dat!

©dusanpetkovic1

Wat is uiteindelijk de beste keuze?

De keuze tussen een stofzuiger met zak en een zakloos model hangt vooral af van je persoonlijke voorkeur en levensstijl. Zoek je een stille, krachtige en hygiënische oplossing zonder al te veel gedoe? Dan is een stofzuiger met zak waarschijnlijk de beste optie. Vind je duurzaamheid en gebruiksgemak belangrijker, en heb je geen bezwaar tegen wat extra onderhoud? Dan past een zakloze stofzuiger misschien beter bij je. En anders kun je je nog altijd laten adviseren.

Hoe dan ook: het is slim om gebruikerservaringen te lezen van de modellen die je overweegt. Die geven vaak een eerlijk beeld van de prestaties, het gebruiksgemak én de dingen die je uit de folder niet direct haalt. Zo weet je zeker dat je kiest voor een stofzuiger waar je echt tevreden over gaat zijn – of je nu team zak of team zakloos bent.