Samsung zet in op nieuwe opvouwbare smartphones

© PXimport

Samsung zet in op nieuwe opvouwbare smartphones

Smartphone & tablet

Geplaatst: 11 augustus 2021 - 13:02

Aangepast: 25 november 2022 - 11:05

Joris Peterse

Samsung heeft een keur aan nieuwe mobiele producten gepresenteerd. Hierbij vielen de nieuwe opvouwbare smartphones het meest op: de Samsung Galaxy Z Fold3 en de Samsung Galaxy Z Flip3. Daarnaast werden ook de Galaxy Buds2-oortjes en de Galaxy Watch4 smartwatch aangekondigd.

Samsung is één van de pioniers als het aankomt op vouwbare smartphones, die dankzij een flexibel schermpaneel open en dicht te klappen zijn. Samsung presenteerde twee series van smartphones met een flexibel scherm: de Fold die je als een boek openslaat om er een tablet-achtige smartphone van te maken en de Flip, die als een ouderwetse clamsheltelefoon andersom open te slaan is.

De opvouwbare smartphone slaat echter tot dusver niet aan. Dat zou mogelijk kunnen komen door de extreem hoge prijzen en de fragiliteit van de opvouwbare schermen. De schermen beschikken namelijk over een plastic bovenlaag en natuurlijk een scharnier. Samsung is er echter op gebrand om opvouwbare smartphones (ondanks de valse start) voor de massa te produceren met de nieuwe Galaxy Z Fold3 en Galaxy Z Flip3. Samsung is er zó op gebrand dat het zijn succesvolle Galaxy Note-serie opoffert om alle aandacht uit te laten gaan naar de nieuwe opvouwbare smartphone.

Samsung Galaxy Z Fold3

De Samsung Galaxy Z Fold3 zou het stokje van de Galaxy Note moeten overnemen. De smartphone is groot en krachtig, en ondersteunt ook de S Pen-stylus. Verschil met de Galaxy Note is dat deze stylus niet weg te stoppen valt in de smartphone.

Net als de andere Fold-smartphones beschikt het toestel over twee schermen. Eentje aan de voorzijde en eentje aan de openklapbare binnenkant. Het scherm aan de voorkant is een 6,2 inch Full-HD scherm met een verversingssnelheid van 120 hertz. Het opvouwbare scherm beschikt over een 7,6 inch schermdoorsnee, een hogere resolutie en dezelfde verversingssnelheid.

De behuizing van de Fold3 is ingeklapt 6,8 x 15,8 x 1,6 centimeter. Wanneer je deze uitklapt is het formaat 12,8 x 15,8 x 0,6 centimeter groot. Opvallend is ook dat de behuizing waterbestendig is, net als de Galaxy Z Flip3 overigens.

Tenslotte beschikt de Fold3 over drie camera’s aan de achterzijde, hebben de batterijen een gezamenlijke capaciteit van 4.400 mAh en draait het toestel op Android 11 met Samsung's eigen skin.

© PXimport

© PXimport

© PXimport

© PXimport

© PXimport

Samsung Galaxy Z Flip3

De Galaxy Z Flip3 oogt als een clamshell-telefoon, zoals we die nog kennen van een jaar of twintig geleden. Wanneer het toestel dichtgeklapt is, merk je een klein schermpje op naast de dualcam. Hierop kun je meldingen zien, de tijd, weersvoorspelling, enzovoort.

Wanneer je de Galaxy Z Flip3 openklapt heb je een langwerpig 22 bij 9-scherm met een doorsnee van 6,7 inch. Het scherm beschikt over een Full-HD-resolutie en een 120 hertz verversingssnelheid.

De behuizing is van beide kanten van glas en het frame is van aluminium. Opgevouwen meet de Galaxy Z Flip3 7,2 x 8,6 x 1,7 centimeter. Uitgeklapt is dit formaat 7,2 x 16,6 x 0,7 centimeter groot. Ook deze smartphone draait op Android 11 met Samsung’s OneUI-skin. De accucapaciteit is relatief laag: 3.300 mAh.

Beide opvouwbare smartphones zijn helaas nog niet erg toegankelijk geprijsd. De Samsung Galaxy Z Flip3 is verkrijgbaar vanaf 1049 euro. De Galaxy Z Fold3 kost 1799 euro. Beide smartphones zijn vanaf 27 augustus verkrijgbaar.

© PXimport

© PXimport

© PXimport

Galaxy Watch 4

Ook op het gebied van smartwatches is deze lancering belangrijk voor Samsung. Het bedrijf laat namelijk het eigen Tizen-platform varen en stapt over op Google’s WearOS. Niet gek ook, want zowel Tizen als WearOS verloren de concurrentie met de Apple Watch. Door de krachten te bundelen, kunnen Samsung en Google hopelijk een inhaalslag maken. De eerste smartwatches die deze nieuwe koers volgen zijn de Galaxy Watch 4 en Galaxy Watch 4 Classic. Toch hebben de smartwatches een onmiskenbaar Samsung-uiterlijk en -interface.

Ook de smartwatches van Samsung zijn verkrijgbaar vanaf 27 augustus, waarbij de Galaxy Watch 4 vanaf 269 euro kost. De Galaxy Watch 4 Classic kost honderd euro meer: 369 euro.

© PXimport

© PXimport

© PXimport

Galaxy Buds 2

Tenslotte presenteerde Samsung ook de Galaxy Buds 2, de draadloze oortjes zien er net zoals de eerste generatie uit als dopjes die je in je oor plaatst. Hierbij heeft Samsung vooral geprobeerd het draagcomfort te verbeteren door het gewicht zo laag mogelijk te houden. Deze oortjes worden gelijktijdig uitgebracht en kosten 149 euro.

© PXimport

© PXimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000