ID.nl logo
Huawei P10 Lite - Budgetdesign
© PXimport
Huis

Huawei P10 Lite - Budgetdesign

De Huawei P10 Lite is het budgettoestel dat de Chinese telefoonmaker gelijktijdig uitbrengt met z’n paradepaardje de P10. De verschillen tussen de twee zijn echter groot.

Het grootste verschil zit natuurlijk in de prijs. De P10 Lite kost je ongeveer 340 euro, terwijl de gewone P10 zo’n 580 euro kost. Door zijn andere prijsklasse, moet de Liteversie ook heftige concurrentie aan. Bijvoorbeeld met de Lenovo P2, onverslaanbaar op het gebied van accuduur. De Moto G5 (Plus), welke niet te evenaren is met z’n prijs-kwaliteitsverhouding. De Galaxy A3 van Samsung met z’n waterdichte behuizing. En OnePlus komt naar verwachting met z’n vijfde smartphone, waarvan weer beestachtige specificaties verwacht worden.

Kortom, het is niet makkelijk voor Huawei om er positief uit te steken, maar op het gebied van design lukt dat vast goed. Het toestel is keurig afgewerkt met glas en metaal en oogt behoorlijk luxe. De P10 Lite is wel wat aan de grote kant, het scherm is 5,2 inch in doorsnee, maar heeft vooral boven en onder flinke randen. Het toestel is daarmee een slag groter dan de gewone P10, maar zoals ik al aangaf zijn de verschillen groot. De vingerafdrukscanner zit aan de achterkant, er is geen dubbele camera, de koptelefooningang zit bovenop en onderop zit een wat ouderwetse micro-usb-poort.

Ook in het binnenwerk is het natuurlijk allemaal ietsje minder, maar op papier zeer degelijk voor de prijsklasse. 32GB opslagruimte, die uitbreidbaar is met een geheugenkaart, een octacore processor, 4GB werkgeheugen en een qua kleurweergave en helderheid opvallend goed full-HD scherm. Voor de prijsklasse schiet de camera prima plaatjes, maar verwacht bij weinig licht niet te veel.

©PXimport

©CIDimport

©CIDimport

Softwarematig stapje terug

Toch lijkt Huawei de prima specs niet optimaal te benutten. De P10 Lite draait weliswaar de recentste Androidversie 7.0, maar belast dat met een behoorlijk ingrijpende skin (EMUI) die Android op ieder regeltje code lijkt te hebben aangepast. Toegegeven, EMUI heeft slechtere dagen gekend. Maar het maakt Android onoverzichtelijker en slordiger (typfoutjes en woorden die incorrect afgebroken worden). Het is vooral onnodig. Waar komt die drang toch vandaag om Android zó ingrijpend te veranderen dat het eerder een stap achteruit biedt dan vooruit? Vooral omdat je bij dit toestel te maken hebt met iets mindere specificaties. Het zal updaten ook niet makkelijk maken voor Huawei, terwijl dat bedrijf op het gebied van updates voor goedkopere toestellen een niet al te beste reputatie heeft.

©CIDimport

Uiteraard zit er in EMUI ook de nodige bloatware. Al gauw liep ik tegen onnodige meldingen en suffe spelletjes aan. Gelukkig krijg je wel de mogelijkheid om vrijwel alles te verwijderen. Alleen de Telefoonbeheer-app liet zich niet verwijderen. Vervelend, want de optimalisatie en antivirus doet naar mijn idee meer kwaad dan goed.

Ondanks dat werkt het toestel wel naar behoren. Het is stabiel genoeg en reageert vlotjes op alle nodige apps. De accuduur kan echter wel wat beter. Ik stak toch steeds een powerbank in m’n tas om er aan het eind van de dag zeker van te zijn dat ik nog genoeg batterij had.

Conclusie

Je hebt ruim de keuze als je een toestel koopt van maximaal 350 euro. De Huawei P10 Lite is zeker geen slechte keuze, met name als je een luxe toestel zoekt. De accuduur en software zijn echter wat minder, vooral als je het vergelijkt met de Moto G5, die toch iets meer mijn voorkeur geniet.

Goed
Conclusie

**Prijs:** € 339,- **Kleuren:** Zwart, zilver, goud, blauw **OS:** Android 7.0 (EMUI 5.1) **Scherm:** 5,2 inch LCD (1920x1080) **Processor:** 2,1 GHz octacore (Kirin 655) **RAM:** 4GB **Opslag:** 32 GB (uitbreidbaar met geheugenkaart) **Batterij:** 3.000 mAh **Camera:** 12 megapixel (achter), 8 megapixel voor **Connectiviteit:** 4G (LTE), Bluetooth 4.1, wifi, gps **Formaat:** 14,7 x 7,2 x 0,7 cm **Gewicht:** 146 gram **Overig:** Vingerafdrukscanner, micro-usb **Officiële website:** [huawei.com](http://consumer.huawei.com) **Kopen:** [bol.com](http://bit.ly/2rF1ogM)

Plus- en minpunten
  • Scherm
  • Uiterlijk
  • Android-skin
  • Accuduur
▼ Volgende artikel
Is het nog ver? Zo bereken je de afstand in Google Maps
© Vadym
Huis

Is het nog ver? Zo bereken je de afstand in Google Maps

Wanneer je een locatie in Google Maps zoekt, wil je meestal ook weten hoe ver het van je huidige locatie af ligt. Ook kun je de afstand van een wandeling, een fietstocht of een zoektocht met tussenliggende punten/stopplaatsen berekenen.

In dit artikel laten we zien op welke wijzen je in Google Maps een afstand tussen het ene en andere punt kunt berekenen:

  • Voer een Van- en Naar-adres in
  • Gebruik de functie Afstand meten, zowel in de mobiele versie als desktopversie

Ook handig om te weten: Hier ben ik! Zo deel je je locatie via Google Maps of WhatsApp

Stap 1: Route bepalen

Iedere keer wanneer je met de pc een locatie in Google Maps bekijkt en je op Route klikt, zie je de afstand tot dat punt. In de mobiele versie zoek je de bestemming met behulp van de zoekbalk bovenaan. Daarna tik je op het resultaat en gebruik je de knop Route om het traject te bekijken. Onderaan het scherm zie je standaard de geschatte tijd om er met de auto te komen en daarnaast staat tussen haakjes de afstand tussen jouw locatie en de bestemming. Wanneer je een andere route-optie selecteert, kun je de afstanden vergelijken. Ook kun je voor een ander vervoersmiddel kiezen.

Met de fiets leggen we die 13 km af in 42 minuten.

Trotse bezitter van een e-bike?

In dit boek vind je de mooiste fietstochten!

Stap 2: Mobiel afstand meten

Een andere manier om de afstand te bepalen, is met de functie Afstand meten. Dit is vooral handig als je de afstand wilt weten naar een punt dat niet expliciet op de kaart staat of wanneer je de afstand tussen meerdere punten wilt berekenen. Op je smartphone zet je je vinger op de kaart bij het vertrekpunt en houd je dit punt ingedrukt totdat er een rode pin verschijnt. Wanneer Google Maps informatie heeft over dat adres, wordt dat onderaan weergegeven. Selecteer nu de optie Afstand meten. Hierdoor verschijnt er een zwarte cirkel. Wanneer je over het scherm veegt, kun je de kaart verschuiven en zie je een blauwe stippellijn verschijnen. De afstand verschijnt linksonder op het display. Met het plusteken rechtsonder kun je een volgend punt toevoegen. Je kunt zodoende een heel traject vastleggen, en onderaan verschijnt de totale afstand.

Hier meten we een traject tussen zes punten.

Stap 3: Op de desktop

Het meten van de afstand verloopt nog eenvoudiger met de webversie van Google Maps op je desktop-pc. Om het eerste punt te markeren, klik je met de rechtermuisknop op het beginpunt en kies je de optie Afstand meten. Weer wordt de afstand gemarkeerd met een witte cirkel met zwarte rand. Je kunt nu met de linkermuisknop net zo veel punten toevoegen als je wilt. De totale afstand staat onderaan.

In de webversie is het opmeten van de afstand nog eenvoudiger.

Watch on YouTube

▼ Volgende artikel
Review Oppo Enco X3i – Leent niet alles van zijn OnePlus-broer
© Wesley Akkerman
Huis

Review Oppo Enco X3i – Leent niet alles van zijn OnePlus-broer

De Oppo Enco X3i is een setje oordoppen met een adviesprijs van 149 euro. Inmiddels zijn deze dopjes bij sommige shops al verkrijgbaar voor pakweg vijftig euro minder. Maar of dat ook meteen voor een betere deal zorgt, is een tweede...

Uitstekend
Conclusie

Als we de Oppo Enco X3i los zouden beoordelen met de adviesprijs in het achterhoofd, dan zouden we waarschijnlijk iets negatiever klinken. Want zodra je voorbij de 100 euro gaat, mag je hogere eisen stellen. Helemaal als je weet dat dit setje in feite een licht aangepaste en niet anders klinkende variant (voor zover wij hebben kunnen horen) van de OnePlus Buds 3 is, dopjes met een adviesprijs van 99 euro. Maar goed, omdat de Oppo Enco X3i zoals gezegd óndanks die adviesprijs al her en der voor onder de 100 euro wordt aangeboden, hebben we ze beoordeeld zoals we alle oordopjes in die prijsklasse beoordelen. En dan zijn we (net zoals we waren als over de OnePlus-buds) positief gestemd over het product an sich. Voor minder dan 100 euro kun je je er geen buil aan vallen. We willen benadrukken dat we er op zich ook geen problemen mee hebben dat Oppo en OnePlus op deze manier te werk gaan. Sterker nog: dit wordt waarschijnlijk aangestuurd vanuit moederbedrijf BBK. Audio is en blijft een persoonlijke ervaring en als jij wel verschil meent te horen vanwege merktrouwheid, dan heb je nu dus een alternatief voor het OnePlus-setje dat begin 2024 op de markt verscheen. Waarbij het jammer blijft dat Oppo én de prijs kunstmatig omhooggeschroefd heeft én de equalizer heeft weggelaten.

Plus- en minpunten
  • Dynamische, vloeiende bas
  • Volumeregeling via steeltjes
  • Prima accuduur
  • Fijne pasvorm
  • Overzichtelijke app
  • Ruisonderdrukking kan beter
  • Geen windreductie
  • Geen equalizer

Dat de merken Oppo en OnePlus hardware- en softwareafdelingen delen, weten we inmiddels. Hun smartphones vertonen veel overeenkomsten, maar proberen zich vaak toch op specifieke punten te onderscheiden. In de praktijk brengt Oppo vaak eerst een model uit in China, waarna OnePlus datzelfde model een Westerse twist geeft. Omdat beide merken zowel in China als Europa actief zijn, is er (wellicht ooit onbedoeld) veel sprake van herhaling. Dat zien we nu bij de Oppo Enco X3i gebeuren.

Begrijp ons niet verkeerd: de Oppo Enco X3i is een prima set oordoppen. Hij is wel wat prijzig (50 euro meer dan zijn OnePlus-tegenhanger bij de lancering), maar door recente prijsdalingen is dat geen groot bezwaar. Toch zijn de overeenkomsten met de in 2024 gelanceerde OnePlus Buds 3 opvallend. Het design, de audiokwaliteit en zelfs de app vertonen veel gelijkenissen. Zowel OnePlus als Oppo gebruiken HeyMelody, een applicatie die je nodig hebt als je geen toestel van een van deze merken gebruikt. De app is gratis te downloaden.

©Wesley Akkerman

Vrijwel identieke producten

Vanuit zakelijk oogpunt begrijpen we de keuze om soortgelijke oordoppen onder verschillende namen in verschillende markten te lanceren. Maar nu beide merken hun (betaalbare) modellen wereldwijd uitbrengen, ontstaat er een vreemde situatie. Het voelt apart om maanden later een vrijwel identiek product te recenseren dat ook nog eens ruim 30 procent duurder is. Zeker omdat de Oppo Enco X3i een functie mist die wij op de redactie belangrijk vinden.

In tegenstelling tot de OnePlus Buds 3 heeft de Oppo Enco X3i namelijk geen zelf in te stellen equalizer. Je kunt dus niet zelf aan de slag met je eigen geluidsvoorkeuren en moet het doen met de presets. Nu zijn die niet verkeerd (wij prefereren bijvoorbeeld Basversterking boven het originele geluid), maar aangezien de oordoppen zo op elkaar lijken is het gek dat er nu een functie mist. Andere verschillen die we in de app aantreffen zijn voornamelijk naamswijzigingen. 3D Audio van OnePlus heet bij Oppo Alive Audio. Gouden geluid is hetzelfde gebleven.

©Wesley Akkerman

Wat heb je gemist?

Maar goed – stel je hebt de OnePlus Buds 3 destijds overgeslagen (om wat voor reden dan ook), wat heb je dan gemist? In de basis zijn de Oppo Enco X3i-oordoppen nog steeds heel degelijk. Ze zijn weliswaar gemaakt van plastic, maar hebben toch een IP55-certificaat en een comfortabele pasvorm. De steeltjes bieden mediabediening en volumeregeling, en reageren snel en nauwkeurig op je aanraking. Let er wel op dat als je met je hand door lang haar gaat, de oordoppen zomaar uit je oren kunnen schieten.

Ook qua specs komen de doppen overeen. De Oppo Enco X3i beschikt over bluetooth 5.3 en audiocodecs aac, sbc (de standaardopties) en LDHC 5.0 (voor audio in hoge resolutie). Die codec concurreert met Sony's LDAC en Qualcomms aptX HD en Adaptive. Dankzij de hoge bitrate ben je verzekerd van een goed geluid, zeker als je dit setje weet te scoren voor minder dan 100 euro. Verder kun je verbinding maken met twee apparaten tegelijkertijd, waardoor je niet steeds handmatig hoeft te wisselen tussen producten (dankzij bluetooth multipoint).

©Wesley Akkerman

Ruisonderdrukking is waardevol

De Oppo Enco X3i is uitgerust met een 10,4 millimeter woofer en een 6 millimeter tweeter. De batterij gaat tot zes uur mee met actieve ruisonderdrukking ingeschakeld (iets langer zonder). Die ruisonderdrukking doet goed zijn werk door constante achtergrondgeluiden weg te filteren. Tijdens het testen waren tuinbouwers in de straat druk bezig met vrachtwagens en zwaar materieel, maar daar merkten we gelukkig weinig van. Hogere geluiden, zoals gesprekken of het tikken op een toetsenbord, dringen nog wel door.

Positief is dat de ruisonderdrukking de geluidskwaliteit niet negatief beïnvloedt. Net als eerdere modellen legt de Enco X3i de nadruk op een warme, aangename bas. Deze zorgt voor een prettige flow in de muziek en geeft het geluid extra kracht. In de overzichtelijke HeyMelody-app kun je het geluid afstemmen op je eigen voorkeur, inclusief het aanpassen van het basniveau. Dit biedt enige personalisatie, maar het ontbreken van een volledige equalizer blijft wat ons betreft een gemis.

Oppo Enco X3i kopen?

Als we de Oppo Enco X3i los zouden beoordelen met de adviesprijs in het achterhoofd, dan zouden we waarschijnlijk iets negatiever klinken. Want zodra je voorbij de 100 euro gaat, mag je hogere eisen stellen. Helemaal als je weet dat dit setje in feite een licht aangepaste en niet anders klinkende variant (voor zover wij hebben kunnen horen) van de OnePlus Buds 3 is, dopjes met een adviesprijs van 99 euro. Maar goed, omdat de Oppo Enco X3i zoals gezegd óndanks die adviesprijs al her en der voor onder de 100 euro wordt aangeboden, hebben we ze beoordeeld zoals we alle oordopjes in die prijsklasse beoordelen. En dan zijn we (net zoals we waren als over de OnePlus-buds) positief gestemd over het product an sich. Voor minder dan 100 euro kun je je er geen buil aan vallen.

We willen benadrukken dat we er op zich ook geen problemen mee hebben dat Oppo en OnePlus op deze manier te werk gaan. Sterker nog: dit wordt waarschijnlijk aangestuurd vanuit moederbedrijf BBK. Audio is en blijft een persoonlijke ervaring en als jij wel verschil meent te horen vanwege merktrouwheid, dan heb je nu dus een alternatief voor het OnePlus-setje dat begin 2024 op de markt verscheen. Waarbij het jammer blijft dat Oppo én de prijs kunstmatig omhooggeschroefd heeft én de equalizer heeft weggelaten.