ID.nl logo
Lenovo Moto G5 - Weer een goede budgetsmartphone
© PXimport
Huis

Lenovo Moto G5 - Weer een goede budgetsmartphone

Wie de afgelopen jaren een budgetsmartphone met Android zocht, was goed af met de Moto G-serie van Motorola, later Lenovo. De Moto G4 van vorig jaar viel echter tegen. Zijn opvolger, de Lenovo Moto G5, belooft op papier veel goeds. Maar is dat ook zo? Tijd voor een test.

Na vier generaties met een plastic ontwerp, maakt Lenovo met de Moto G5 de overstap naar een metalen behuizing. Het toestel voelt stevig aan en is goed afgewerkt, waardoor hij duurder overkomt dan hij is. Fijn is dat je de achterkant – met wat moeite – kunt loshalen om toegang te krijgen tot het micro-sd- en simslots. De accu is eveneens verwisselbaar. Jammer genoeg houdt de telefoon vast aan een micro-usb-poort, terwijl concurrenten een nieuwere usb-c-aansluiting gebruiken. Daar staat tegenover dat het toestel een goede vingerafdrukscanner heeft.

Kleiner scherm met grootste resolutie

Het lcd-beeldscherm van de Moto G5 is met 5 inch relatief compact, en kan daarom prima met één hand gebruikt worden. De scherpte is door de full-hd-resolutie uitstekend, maar de kleurweergave is minder indrukwekkend. Onder de motorkap heeft de telefoon een Snapdragon 430-processor met 3GB werkgeheugen. De prestaties zijn prima, al vraagt het openen van zware applicaties als spelletjes wat tijd. Het opslaggeheugen is 16GB groot, waarvan 10GB te gebruiken is. Wie daar niet genoeg aan heeft, kan een micro-sd-kaartje in het toestel prikken.

©PXimport

De Moto G5 maakt foto’s en filmpjes met een 13 megapixelcamera. De resultaten zijn goed genoeg, maar in deze prijsklasse niet bovengemiddeld. De camera heeft bijvoorbeeld regelmatig moeite met de belichting. De 5 megapixel-frontcamera is aardig voor selfies en het voeren van videogesprekken.

Met zijn 2800 mAh accu gaat de smartphone een lange dag mee, maar ’s nachts opladen is vereist. Gelukkig gaat dat opladen lekker rap dankzij de meegeleverde snellader, en is het zoals gezegd mogelijk om de accu (onderweg) te verwisselen.

Kale Android-software

Zoals we van Lenovo gewend zijn, voorziet het de Moto G-telefoon van een nagenoeg kale versie van het Android-besturingssysteem. Het gaat om Android 7.0 Nougat, waarbij slechts enkele aanpassingen zijn verricht. Denk aan eenvoudige handgebaren zodat je te allen tijde de camera, zaklamp en andere apps kunt opstarten.

©PXimport

Conclusie

De Lenovo Moto G5 is een scherp geprijsde telefoon die alles in huis heeft. Een metalen ontwerp, goed scherm, vlotte hardware en een kale Android-versie worden aangevuld met functies als een verwisselbare accu en vingerafdrukscanner. De Moto G5 lijkt daarom één van de beste budgetsmartphones van 2017 te worden.

Fantastisch
Conclusie

**Prijs:**€199,- **Processor:**Qualcomm Snapdragon 430 (1,4 GHz octacore) **RAM:**3GB **Opslag:**16 GB (met micro-sd) **Scherm:**5 inch lcd (1920 x 1080) **Batterij:**2800 mAh **Draadloos:**4G (LTE), bluetooth 4.1, 802.11 ac/b/g/n, gps, dual-sim **Formaat:**14,4 x 7,3 x 9,5 cm **Gewicht:**145 gram **OS:**Android 7.0 (Nougat) **Kopen:**[bol.com](http://bit.ly/2osDGUB)

Plus- en minpunten
  • Metalen behuizing
  • Verwisselbare accu
  • Dual-sim
  • Scherp beeldscherm
  • Kale Android-versie
  • Camera's
  • Processor
▼ Volgende artikel
De juiste geheugenkaart kiezen: zo schiet je nooit meer mis
© DragonImages
Huis

De juiste geheugenkaart kiezen: zo schiet je nooit meer mis

Je staat klaar om een foto te maken. Alles klopt: het licht, het moment, je onderwerp. En dan... kaart vol. Of erger: je camera herkent 'm niet eens. Het kiezen van de juiste geheugenkaart is dus heel belangrijk. Maar met al die formaten en capaciteiten kan dat nog best ingewikkeld zijn. In dit artikel lees je hoe je de juiste kaart kiest – eentje die past bij je camera én bij hoe jij fotografeert.

Om de juiste kaart voor jouw camera te vinden, zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. In dit artikel kijken we naar: 📸 Kaartformaat 📸 Snelheid 📸 Merk 📸 Capaciteit 📸 Formatteren 📸 Veelvoorkomende fouten 📸 Onderhoud

Lees ook: 20 tips om de mooiste foto's te maken met je compactcamera

Welk type past bij jouw camera?

Niet elke kaart past bij elke camera. Het formaat moet kloppen, de snelheid moet aansluiten op wat je ermee doet, en het merk kan het verschil maken tussen probleemloos werken en verlies van data. En dan is er natuurlijk ook nog de capaciteit. Hieronder lees je daar meer over.

Kaartformaat

De ene geheugenkaart is de andere niet. Wat je precies nodig hebt, hangt af van je camera. De meest voorkomende kaartformaten zijn SD (Secure Digital), CompactFlash (CF), XQD en de nieuwere CFexpress-kaarten.

Voor compactcamera's en instapmodel systeemcamera's is SD het meest gebruikte formaat, waarbij je onderscheid maakt tussen SDHC (tot 32GB) en SDXC (boven 32GB). Welke je nodig hebt, check je eenvoudig in je handleiding of via Menu > Instellingen > Geheugenkaart.

Voor professionele systeemcamera's en spiegelreflexen heb je vaak snellere kaarten zoals UHS-II SD-kaarten, XQD of CFexpress nodig, zeker als je 4K-video opneemt of in burst-modus fotografeert.

Snelheid

De snelheidsklasse van een kaart is minstens zo belangrijk als het formaat. Op SD-kaarten vind je aanduiding zoals Class 10, UHS-I of UHS-II, en een getal met een 'U' (bijvoorbeeld U3) of een 'V' (bijvoorbeeld V60). Hoe hoger het getal, hoe sneller de kaart. Voor 4K-video heb je minimaal V30 nodig, terwijl voor 8K-video V60 of V90 wordt aangeraden. Voor het controleren van de compatibiliteit kun je op je camera naar Bestandsinfo gaan en op de INFO-knop drukken terwijl je een foto bekijkt. Hier zie je welke schrijfsnelheid jouw camera gebruikt.

Supersnelle USH-II-kaart nodig?

Dan supersnel even naar

Merk

Merken maken ook verschil. SanDisk, Lexar, Kingston, Sony en Transcend staan goed bekend. Minder bekende kaartjes zijn goedkoper, maar je loopt meer risico op fouten. En een gemiste foto kun je niet terughalen.

Hoeveel opslag heb je nodig?

Dat hangt af van je camera en je manier van fotograferen. Een RAW-bestand van 24 megapixel neemt gemiddeld 30MB in beslag. Een JPEG van dezelfde camera rond de 8MB. En video? Reken voor 4K op zo'n 350MB per minuut. Even rekenen dus: hoeveel foto's of minuten video maak je op een gemiddelde dag? Tel die bij elkaar op en neem daar nog eens de helft extra als veiligheidsmarge.

Wie af en toe foto's maakt met een compactcamera, heeft aan 32GB of 64GB meestal genoeg. Gebruik je een systeemcamera en schiet je in RAW, dan is 128GB een logische keuze. Ga je voor reportages of video-opnames, dan kom je al snel uit op 256GB of meer. Maar: één grote kaart is niet altijd beter dan meerdere kleinere. Mocht er iets misgaan, dan ben je niet meteen álles kwijt.

©Jimmyi23

Je kaart formatteren Zodra je een kaart in gebruik neemt, formatteer je die in de camera zelf, Druk op de Menu-knop van je camera en navigeer daarvoor naar Formatteren. Dit doe je bij voorkeur na elke shoot, uiteraard nadat je de beelden veilig hebt opgeslagen. Belangrijk: formatteren wist alles, dus maak altijd eerst een back-up via Bestandsoverdracht naar je computer of externe schijf.

Dit kan er misgaan – en zo voorkom je dan

Een fout die vaak gemaakt wordt: de kaart verwijderen terwijl de camera nog bezig is met schrijven. Dat kun je zien aan het knipperende lampje. Wacht altijd tot dat uit is voordat je de kaart verwijdert of de camera uitschakelt.

Ga er ook niet vanuit dat geheugenkaarten eindeloos meegaan. Ze hebben een beperkt aantal schrijfcycli. Gebruik je je kaart intensief, dan is vervangen om de twee tot drie jaar verstandig.

Onderhoud verlengt de levensduur. Formatteer je kaart eens per maand via het menu van de camera – niet op je computer. Camera's gebruiken een specifieke bestandsstructuur, en die raakt snel in de war als je via een computer formatteert.

Bewaar je kaarten op een droge plek, bij voorkeur in een beschermend doosje. Houd ze uit de buurt van magnetische velden van bijvoorbeeld speakers of telefoons. Werkt een kaart niet goed? Maak de contactpunten dan schoon met een droge, zachte doek.

©PheelingsMedia

Zekerheid zit in de voorbereiding

Een goede geheugenkaart maakt het verschil tussen zorgeloos fotograferen en frustratie achteraf. Kijk verder dan alleen de opslagcapaciteit. Snelheid, betrouwbaarheid en compatibiliteit met je camera zijn minstens zo belangrijk. Kies voor kwaliteit, stem af op je manier van werken en verzorg je kaart goed. Dan kun je blijven focussen op wat er echt toe doet: het vastleggen van het juiste moment.

▼ Volgende artikel
Verhoog je productiviteit met de Focusmodus in Windows 11
© sathit_koyram
Huis

Verhoog je productiviteit met de Focusmodus in Windows 11

Tijdens het werk word je waarschijnlijk regelmatig gestoord door binnenkomende e-mails, meldingen, berichtjes, systeemupdates en pop-ups. Het zijn meestal nuttige en leuke elementen, maar ze halen je wel uit je concentratie. In Windows 11 zit een nieuwe functie om deze afleidingen tijdelijk te dempen.

Snel afgeleid? Zo stel je in dat je computer je niet mag storen met allerlei meldingen:

  • Focus instellen vanuit de Windows Instellingen
  • Focus instellen via de tijd in het het systeemvak
  • Maximaliseer het Focus-venster voor nog meer opties

Hoe minder tijd achter de computer, hoe beter: Van schermverslaafd naar schermbewust: handige tips voor minder schermtijd

Focus instellen

Deze Focusmodus is een productiviteitstool die te vinden is in de Klok-app. Je kunt hem activeren vanuit de Windows Instellingen. Druk op Windows-toets+I en ga naar Systeem, waar je Focus vindt. Hier kun je de duur van een ongestoorde werksessie invoeren. Standaard is dit op 30 minuten ingesteld. Daaronder staan vier opties. Geef de timer weer in de Klok-app om zichtbaar te maken hoelang de sessie bezig is. Vink ook de optie aan om badges te verbergen in de taakbalk-apps. Daardoor kom je niet verleiding om aan die apps aandacht te schenken. Ook het knipperen in de taakbalk-apps verberg je om dezelfde reden. Schakel Niet storen in, dan worden al deze meldingen tijdens de sessie gedempt.

De meeste gebruikers vinken de vier opties aan.

Nog beter focussen?

Een koptelefoon met noisecancelling doet wonderen

In de klok

Het is ook mogelijk om Focus te activeren vanuit het systeemmeldingscentrum. Klik in de taakbalk op de datum- of tijdaanduiding. Hiermee open je de agenda en het meldingsgebied. Onderaan waar de knop Focus staat, kun je de duur aanpassen. Zodra je op de knop klikt, verschijnt de focustimer op het scherm. Terwijl een sessie actief is, zie je de klok en de resterende tijd en nog enkele andere relevante gegevens, zoals wanneer de volgende pauze is gepland. Zie je niet graag de tijdsduur die langzaam aftelt, dan verberg je die door op de drie puntje te klikken. Daarna kun je de optie Resterende tijd weergeven uitschakelen. Als je in de instellingen de optie Niet storen hebt ingeschakeld, blokkeert deze functie alle meldingen.

Nog acht minuten geconcentreerd werken en dan volgt een pauze van vijf minuten.

Ontspannen werken

Wanneer je Focus maximaliseert, zie je rechts de voortgangsgrafiek die toont hoelang je gisteren en vandaag de tool hebt gebruikt. Je kunt ook een Spotify-afspeellijst selecteren om je sessies te begeleiden met ontspannende muziek. Onderaan krijg je de taken te zien die in de app Microsoft To Do op je wachten.

Wanneer je Focus maximaliseert, krijg je nog meer informatie te zien.