© CIDimport

Dit is de nieuwe iPhone X

Smartphone & tablet

Geplaatst: 12 september 2017 - 16:55

Aangepast: 24 november 2022 - 12:42

Martin Gijzemijter Gijzemijter

Apple heeft tijdens z’n jaarlijkse keynote de nieuwe iPhone X (iPhone Ten) aangekondigd. De nieuwe smartphone, die wordt uitgebracht om het tienjarig bestaan van de iPhone te vieren, bestaat bijna geheel uit OLED-scherm en heeft geen zichtbare thuisknop meer, maar wel gezichtsherkenning. Hier vind je alle specificaties en prijzen van de iPhone X. Apple's belofte voor de smartphone van de toekomst.

Het gonsde de afgelopen weken van de geruchten omtrent de nieuwe iPhone. Werd aanvankelijk gedacht dat het toestel de iPhone 8 zou gaan heten, daarna de iPhone Edition, inmiddels is duidelijk, zoals de meest recente geruchten al deden vermoeden, dat Apple is gegaan voor de iPhone X. Het toestel bestaat uit glas aan de voorkant en de achterkant, en is waterdicht, net als de iPhone 8.

Super Retina Display

Bijzonder aan de iPhone X is het display, dat vrijwel de volledige voorkant van het toestel beslaat. Het voordeel hiervan is dat het toestel het display bevat ter grootte van een iPhone 7 Plus, terwijl het de afmeting heeft van een gewone iPhone 7. Het werd hoog tijd dat Apple overstapte op OLED, concurrenten als Samsung gebruiken deze displays al jaren, en de kwaliteit van de Galaxy displays is dan ook al minstens zo lang vele malen beter dan die van de iPhone. Daar zou nu een einde aan moeten komen, met als kanttekening dat het toestel hier wel een stuk duurder door wordt (Apple koopt deze displays namelijk voor de hoofdprijs van…Samsung). Daar krijgen we natuurlijk ook wel iets voor terug, namelijk een display van 5,8-inch, met een resolutie van 2436 x 1125 pixels (458 ppi) en HDR.

Geen Thuisknop

De thuisknop is verdwenen in deze nieuwe iPhone, hetgeen betekent dat de manier waarop je je iPhone ontgrendelt is veranderd. Het enige dat je nu hoeft te doen om je iPhone wakker te maken is op het scherm te tikken en naar boven te vegen. Siri roep je in deze versie van de iPone op door op de knop aan de zijkant te drukken (of Hey Siri te zeggen).

Face ID

Het kraakheldere nieuwe OLED scherm mag dan vele voordelen hebben, nadeel is dat er geen ruimte meer is voor de vingerafdruksensor. Apple werkt in het ‘geheim’ aan een vervanger van die sensor met behulp van akoestische technologie (oftewel, de sensor ‘hoort’ de contouren van je vinger) maar die technologie was niet op tijd klaar voor de iPhone X. In plaats daarvan is de iPhone uitgerust met technologie die het toestel in staat stelt om je gezicht te herkennen. Face ID om precies te zijn, ter vervanging van Touch ID. Er zijn veel vraagtekens rond de veiligheid van gezichtsherkenning, maar volgens Apple is de technologie veilig, sterker nog, veel veiliger dan Touch ID. Apple acht de technologie zelfs zo veilig dat het werkt met Apple Pay en apps van derden. Face ID wordt mogelijk gemaakt door een klein onderdeel bovenaan je iPhone genaamd hetTrueDepth camera system en een ingebouwde Neural Engine.

Animoji's

Een grappige nieuwe functie op de iPhone X zijn Animojis, oftewel, emoji's die je kunt animeren met behulp van je gezicht. Omdat Face ID je gezicht zo nauwkeurig scant, kun je met die technologie het uiterlijk van emoji's ook veranderen om je emoties uit te drukken. Je kunt die Animoji's rechtstreeks gebruiken in iMessage.

Camera

De camera in de iPhone X is een belangrijke wijziging ten opzichte van het voorgaande model, al is het nog steeds een 12 MP-camera. De sensoren zijn groter en verder. Belangrijk is de positionering van de camera’s. Zitten deze bij de iPhone 8 Plus nog naast elkaar, bij de iPhone X zitten de camera’s onder elkaar. De reden daarvoor is dat deze positionering ideaal is voor AR (Augmented Reality) waar Apple zwaar op wil gaan inzetten. Daarnaast heeft de camera dezelfde mogelijkheden als die van de iPhone 8 Plus, hetgeen betekent dat de geliefde portretmodus ook met dit toestel mogelijk is. Daarnaast hebben de camera's Quad LED Truetone Flash, voor nog betere belichting. Net als de iPhone 8 ondersteunt de iPhone X de Portrait Lighting-functie voor het real-time of achteraf uitlichten van foto's. Extra fijn is dat de TrueDepth-camera (voorheen de FaceTime-camera) ook de Portretmodus ondersteunt.

Batterij

Een ander voordeel van OLED, is dat de displays dunner zijn dan LCD, hetgeen betekent dat er meer ruimte is voor de batterij (en dat is wat ons betreft in de toestellen van Apple hard nodig). Daarnaast zijn OLED-displays energiezuiniger en dat compenseert dan weer prima voor het feit dat het display groter is. Volgens Apple zou een iPhone X 2 uur langer mee moeten gaan dan de iPhone 7.

Draadloos opladen

Volledig nieuw in deze versie van de iPhone is (eindelijk!) de mogelijkheid om het toestel draadloos op te laden. Daarvoor heb je dan uiteraard wel een draadloze lader nodig en die levert Apple helaas niet bij het toestel. De angst was dat draadloos opladen niet compatible zou zijn met openbare diensten voor opladen, maar tijdens de Keynote liet Apple expliciet vallen dat dit wel het geval zal zijn. Fraai is dat er een universele oplaadpad beschikbaar is die zowel je iPhone 8 oplaadt, als je iPhone X als je Apple Watch Series 3. Apple noemt deze technologie AirPower.

Kleuren, prijzen, beschikbaarheid

Dan natuurlijk de belangrijkste vraag: wanneer kunnen we de iPhone bestellen? In tegenstelling tot wat we verwachtten wordt de iPhone X direct wereldwijd verzonden. De pre-order datum is op 22 oktober en de toestellen worden op 3 november verzonden.

Het toestel is beschikbaar in de kleuren spacegrijs en zilver, en wat opslagcapaciteit betreft kun je kiezen voor 64 GB (1159 euro) of 256 GB (1329 euro).

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000