Automatisch objecten uitsnijden in foto’s met iOS (en iPadOS) 16

Automatisch objecten uitsnijden in foto’s met iOS (en iPadOS) 16

Geplaatst: 29 december 2022 - 13:03

Ronald Smit

De meer recente iPhones en iPad’s hebben er met de komst van iOS en iPadOS 16 een nieuw handigheidje bij gekregen: je kunt nu razendsnel en volautomatisch objecten uitsnijden in foto’s. ID.nl legt uit hoe dat werkt.

Neural Engine noodzakelijk

Als je op bijvoorbeeld een blog of social media alle aandacht wilt geven aan een gefotografeerd object, kun je dat isoleren en uitsnijden. Nog niet zo heel lang geleden was dat puur handwerk, door met de muis het uit te snijden onderdeel te selecteren en het daarna te kopiëren en plakken in een nieuwe afbeelding. Liefst transparant, zodat je alle kanten met de uitsnede op kon. Een tijdrovend klusje. Tot nu.

Dankzij moderne techniek gaat het namelijk zo snel en volautomatisch dat je niet eens de tijd krijgt om met je ogen te knipperen. Voorwaarde? Dat je een vrij recent model iPhone of iPad’s hebt én iOS of iPadOS 16 geïnstalleerd hebt. Enige vereiste is dat de jouw toestel een neural engine aan boord heeft. Dat zijn de iPhone vanaf versie X(R,S), de iPhone SE vanaf de tweede generatie en de iPad vanaf de achtste generatie, iPad Air vanaf derde generatie en iPad Mini vanaf vijfde generatie. Heb je een ouder toestel, dan werkt de truc helaas niet.

Bekijk en vergelijk

Alle iPhone-modellen

Laat je toestel zelf selecteren

Het geheel werkt simpel. Open de app Foto’s en open daarin een foto. Tik op het te isoleren object en sleep een klein stukje met je vinger. Je ziet nu dat je het object als het ware meeneemt met je sleepactie. Je zou het onderdeel nu naar een andere app kunnen slepen (handig in combinatie met Stage Manager op de iPad bijvoorbeeld). Of haal je vinger van het scherm, waarna een menu verschijnt. Tik hierin op Kopieer, waarna je het in bijvoorbeeld een fotobewerker kunt plakken. Of bewaar het object door op Deel te tikken en dan voor Bewaar afbeelding te gaan. Je zet het object dan als nieuwe afbeelding op je filmrol, voorzien van een transparante achtergrond.

Object uitsnijden in iOS 16 en iPadOS 16, op je Apple iPhone of iPad

Object uitsnijden in iOS16 en iPadOS 16, op je Apple iPhone of iPad.

Wat je van tevoren al kunt doen

De uitsnij-acties zoals uitgevoerd door iOS of iPadOS 16 zijn vaak verbazingwekkend trefzeker. Soms moet je wat kleine missertjes hier of daar wegwerken met een fotobewerker. Weet je van te voren al dat je puur een uit te snijden object wilt fotograferen, zorg dan voor een goede belichting en een egaal gekleurde achtergrond. En dan liefst een achtergrond die qua kleur flink afwijkt van het gefotografeerde object.

Transparant

Omdat de uitsnede transparant is, kun je er weer aardige dingen mee doen. Verklein de uitsnede in een fotobewerker en je hebt er een custom-made knop voor op je site of blog bij, bijvoorbeeld. Of plaats de uitsnede in een totaal andere foto. Of maak een collage van uitgesneden objecten Creatieve mogelijkheden genoeg denken we!

In iPadOS of iOS 16 automatisch uitgesneden foto met transparante achtergrond op andere foto geplakt

Foto’s op websites in Safari

Tipje tot slot: je kunt ook rechtstreeks vanuit afbeeldingen op een website in Safari objecten bewaren. Houd daarvoor een afbeelding even wat langer ingedrukt, waarna een menu verschijnt. Tik daarin op Kopieer onderwerp. Je kunt nu een plakactie uitvoeren in elke app die het plakken van foto’s ondersteunt. Voilà: daar is het gewenste object, uitgesneden en al.

Object rechtstreeks uit foto op website plukken in Safari, onder iOS 16 of iPadOS 16

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten