ID.nl logo
Aan de slag met Stage Manager in iPadOS 16
Huis

Aan de slag met Stage Manager in iPadOS 16

Dé nieuwe feature van iPadOS 16 is Stage Manager, een systeem waarmee je apps in vensters op het scherm plaatst. Is het echt zo geweldig, wat kun je er mee en wat zijn de beperkingen?


In dit artikel leggen we het volgende uit:

  • Op welke iPads je Stage Manager goed kunt gebruiken
  • Hoe je Stage Manager inschakelt
  • Hoe je het formaat van vensters aanpast en/of vensters op een andere plek zet
  • Hoe je onderdelen kunt slepen tussen apps
  • Hoe je een app-groep maakt
  • Hoe je de weergavemodus aanpast

Ook interessant voor jou: Welke iPad moet ik kiezen?

Stage Manager was al ver voor de introductie van iPadOS 16 een soort van heet hangijzer. Ten eerste laat Apple er voor het eerst z’n filosofie van ‘één app in beeld’ echt mee los. Goed, er was split screen en je kon in voorgaande versies van iPadOS een appje zwevend over een andere app leggen. Maar dat was slechts behelpen, waarbij ook geldt dat het splitsen en zwevend maken van apps wat onpraktisch werkte. Stage Manager moet dat allemaal een heel stuk vereenvoudigen. Inmiddels is iPADOS16 mét Stage Manager beschikbaar. Tijd dus om eens te kijken hoe (en of) het werkt!

Met welke iPads kun je Stage Manager gebruiken?

Voor een ieder die dacht dat de iPad nu eindelijk volledig vrij met vensters kan werken, is Stage Manager een teleurstelling. Dat is namelijk niet het geval, maar het komt een eind. Veel belangrijker is dat het geheel eigenlijk pas echt lekker werkt op iPad’s met een M1 of M2 SoC (System on a Chip) aan boord. Sommige oudere iPad’s hebben wel een meer gelimiteerde versie gekregen, maar echt interessant is die niet. Kortom: heb je een meer recente iPad Pro of Air met de M-SoC aan boord, dan zit je goed.

Nog geen iPad?

Op Kieskeurig.nl kun je alle modellen vergelijken.


Hoe schakel je Stage Manager in?

Standaard is Stage Manager uitgeschakeld. Er zijn twee manieren om het aan te zetten. Open de app Instellingen en zet onder Beginscherm en multitasking de schakelaar achter Gebruik Stage Manager op de iPad aan. Plan B is het Bedieningspaneel van rechtsboven uit het scherm naar beneden te vegen. Daar vind je eveneens een knop om de optie te activeren of weer uit te zetten (zie afbeelding hieronder). Stage Manager is dus ‘on the fly’ op te roepen; je hoeft je iPad er bijvoorbeeld niet voor te herstarten.

Je kunt iPadOS 16 Stage Manager activeren via het bedieningspaneel.

Vensters verslepen en groter of kleiner maken

Had je apps geopend, dan worden die allemaal verhuisd naar hun eigen venster. Aan de linkerkant van je scherm zie je miniaturen van de apps; door er op te klikken schakel je er snel tussen. Rechtsonder (of linksonder, afhankelijk van de vensterpositie) aan elk – inmiddels in een venster draaiende – app vind je een handgreepje. Met je vinger of de muis sleep je hiermee een venster groter of kleiner. Helemaal vrij gaat die grootte aanpassen niet; uiteindelijk pakt Stage Manager een van de ingebakken standaardafmetingen.

Eindelijk: echt multitasken!

Aardig is, dat Stage Manager voor het eerst ook écht multitasken mogelijk maakt. Apps die in beeld zijn en als venster over elkaar heen liggen zijn bijvoorbeeld allemaal actief. Dat betekent wel dat je een technisch dingetje in het achterhoofd moet houden. Een M1 of M2 gebaseerde iPad beschikt over 8 GB RAM (de meest uitgebreide zelfs 16GB). Om meerdere apps tegelijk te draaien is die 8 GB echter niet altijd genoeg. In dat geval gebruikt iPadOS 16 een truc en ‘leent’ het geheugen van de interne opslagruimte (SSD). Voor de techneuten onder ons: inderdaad, het aloude ‘swappen’. Wat je dan ook ziet gebeuren bij gebruik van Stage Manager, is dat je ineens een flink stuk opslagruimte ‘kwijt’ kunt raken. Denk aan bijvoorbeeld 10 GB of meer. Op een iPad met ruim voldoende vrije opslag is dat geen probleem, maar heb je een iPad met minder opslag (denk aan 128 GB) die flink gevuld is met apps en documenten, dan loop je wellicht tegen de grenzen aan. Gelukkig geldt wel, dat na een tijdje die opslag (natuurlijk) weer wordt vrijgegeven.

Onderdelen slepen tussen apps en app-groeps maken

Praktisch is, dat je makkelijk content van de ene naar de andere app binnen Stage Manager-vensters kunt slepen. Plaatje invoegen in Word? Kwestie van slepen uit de app Foto’s naar de plek in het geopende Word-document waar je de afbeelding wilt plaatsen. Ben je vaak met teksten én afbeeldingen bezig, dan is dit absoluut ideaal. Ook links uit websites kun je zo snel in een document slepen. Waar je even aan moet wennen is het ‘vensterbeheer’. Om meerdere vensters over elkaar heen te leggen, sleep je vanuit het overzicht aan lopende apps een app over een al in beeld staande app heen. Dat overzicht roep je op door met je muis naar de linkerrand van het scherm te bewegen, of door vanuit de linkerrand naar rechts te vegen. Je maakt nu een app-groep, bestaande uit twee of meer ‘gekoppelde’ apps. Dat is iets waar je even aan moet wennen. Maar het is wat we gekregen hebben van Apple, en dus moeten we het ermee doen.

Content slepen is nu heel makkelijk geworden.

Meer scherminhoud: de weergavemodus aanpassen

Een nadeel van Stage Manager is, dat informatie in vensters soms nogal onpraktisch groot wordt qua afmetingen. Heb je een iPad met een wat groter scherm, dan kun je overwegen om een andere weergavemodus in te stellen. Ook deze truc werkt alléén op iPad’s met een M-SoC. Start de app Instellingen en tik of klik op Scherm en helderheid. Selecteer de optie Meer ruimte en tik op Gereed, gevolgd door een tik op Gebruik meer ruimte ter bevestiging. De iPad wordt nu herstart (of beter: het onderdeel dat de bureaubladweergave regelt wordt herstart) en je ziet ineens veel meer informatie in beeld! Dit betekent wel dat elementen in beeld kleiner worden. Inclusief tekst op bijvoorbeeld een webpagina, de pictogrammen op het startscherm en de begeleidende teksten. Het kan zijn dat het voor jou allemaal net een tikje te klein wordt; dan kun je altijd weer op als hierboven beschreven manier terugkeren naar de standaardweergave van je iPad. Alleen kies je dan niet voor de optie Meer Ruimte, maar voor Standaard.

Wat deze ‘ruimere’ weergave vooral interessant maakt, is een op stapel staande functie van iPadOS 16. Namelijk de mogelijkheid tot het gebruiken van externe beeldschermen. In dat geval heb je een groter schermoppervlak tot je beschikking, waardoor je geen ‘last’ hebt van de kleinere weergave.

Goed om te weten

Nog wat handige weetjes. Je kunt vensters slepen door ze – net als bijvoorbeeld in Windows of macOS – te slepen met de bovenrand. Helemaal vrij slepen kan niet, het geheel wordt door Stage Manager geordend. Ook tref je aan apps in Stage Manager-modus een knop  aan midden boven in het venster. Klik hierop, en je krijgt diverse handige opties te zien. Zoals Schermvullend, waarmee een venster weer op de oude beeldvullende manier getoond wordt. Dat is bijvoorbeeld praktisch bij beeldbewerking waarbij je liefst zoveel mogelijk schermoppervlak tot je beschikking hebt. Maar in deze beeldvullende modus zie je rechtsonder in beeld wel het handgreepje waarmee je het venster desgewenst weer kleiner kunt slepen. Verder geldt dat Stage Manager eigenlijk het best tot z’n recht komt met een toetsenbord en muis. Verder zijn apps via  snel te sluiten. Je kunt je iPad dan gebruiken als meer serieuze vervanger voor een laptop. Hopelijk gaan we ooit nog eens de mogelijkheid zien om macOS-apps op de iPad te draaien. Technisch gezien moet dat nu goed te doen zijn. De SoC in de iPad Pro en Air is immers exact hetzelfde als die in de nieuwe generatie MacBooks.

Je kunt de inhoud van een venster schermvullend laten weergaven.

Al doende leert men

Tot slot de gouden tip: gun jezelf de tijd om te wennen aan Stage Manager. Het is (nog?) geen perfecte oplossing voor vrij beheer van vensters. Het geheel hinkt een beetje op twee benen, filosofieën zo je wilt. Uiteindelijk zal het geheel vast verder ontwikkeld gaan worden, of dat hopen we dan toch. Zoals de optie nu functioneert is het met name interessant voor de groep mensen die veel tussen apps schakelt en informatie tussen apps uitwisselt. Omdat uitschakelen geen enkel probleem is – een klik op de in het begin genoemde knop in het Bedieningspaneel volstaat – kun je je iPad dus Stage Manager-loos ‘traditioneel’ gebruiken in bijvoorbeeld de trein, om webpagina’s te lezen, of een eBook. Voor serieus werk koppel je muis en toetsenbord en switch je naar venstermodus.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs
© Tim Allen
Huis

Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Een all-in-one-printer is een handig apparaat voor het scannen, kopiëren en printen van documenten en foto's. De allerbeste afdrukkwaliteit krijg je met een laserprinter. Wij vonden vijf betaalbare modellen voor je.

Een laserprinter maakt gebruik van toner in plaats van inkt om afdrukken te produceren. Toner is een fijn poeder dat met hoge temperaturen op het papier wordt gesmolten. Dit proces zorgt ervoor dat je met grote toners kunt printen, wat betekent dat je langere tijd kunt blijven afdrukken zonder de toner te hoeven vervangen. Laserprinters zijn vaak snel en efficiënt, waardoor ze uitstekend zijn voor gebruik op kantoor. Maar ook als je thuis veel print, bijvoorbeeld als zzp'er, kan een laserprinter uitkomst bieden.

HP Color Laser 179fnw

De HP Color Laser MFP 179fnw is een van de kleinste kleurenlaserprinters in zijn klasse en is daardoor ideaal voor thuisgebruik en plekken waar niet veel plek voor een printer is. Met functies zoals printen, scannen, kopiëren en zelfs nog faxen biedt deze 4-in-1 printer een hoop veelzijdigheid. De afdruksnelheid bedraagt tot 18 pagina's per minuut in zwart-wit en 4 ppm in kleur, met een resolutie van 600 x 600 dpi.

Dankzij de automatische documentinvoer (ADF) voor 40 pagina's en wifi-verbinding is deze printer gebruiksvriendelijk en multi-inzetbaar. Hoewel de afdruksnelheid lager ligt dan bij sommige concurrenten, is zijn compacte formaat juist een pluspunt.

Brother DCP 1610W

De Brother DCP-1610W is een compacte zwart-wit laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van 20 pagina's per minuut en een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij haarscherpe resultaten. Dankzij wifi-connectiviteit kunnen meerdere gebruikers eenvoudig draadloos printen.

De papierlade biedt plaats aan 150 vellen en het apparaat is voorzien van anti-jam-technologie om papierstoringen tot een minimum te beperken. In vergelijking met de HP Color Laser MFP 179fnw biedt deze printer geen kleurafdrukken, maar hij is wel een stuk sneller met zijn afdrukken.

HP Laserjet Pro 2Z622

De HP LaserJet Pro 2Z622 is geschikt voor onder meer kantooromgevingen. Met afdruksnelheden tot 42 pagina's per minuut en functies zoals dubbelzijdig printen, scannen, kopiëren en faxen is dit een lekker veelzijdige 4-in-1-laserprinter. Het apparaat ondersteunt zowel bekabelde als draadloze netwerken en biedt geavanceerde beveiligingsfuncties.

Canon i-SENSYS MF272wd

De Canon i-SENSYS MF272dw is een monochrome laserprinter en drukt af met en snelheid van 29 pagina's per minuut. Met een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij snelle en scherpe resultaten. Dankzij automatische dubbelzijdige afdrukken, wifi- en ethernetverbinding is hij veelzijdig inzetbaar.

In vergelijking met de Brother DCP-1610W levert deze Canon i-SENSYS MF272dw snellere prestaties en meer connectiviteitsopties, hoewel hij geen kleurendruk ondersteunt; dan moet je toch echt bij de HP Color Laser MFP 179fnw zijn.

Xerox B225 A4

De Xerox B225 is een zwart-wit all-in-one-laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van maar liefst 34 pagina's per minuut en een eerste afdruktijd van slechts 6,4 seconden is hij goed in te zetten als je veel en vaak print. De printer beschikt over automatische dubbelzijdige afdrukken, een papierlade voor 250 vellen en kan via wifi of een vaste netwerkverbinding met je thuisnetwerk worden verbonden.

▼ Volgende artikel
Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan
Gezond leven

Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan

Garmin heeft de Instinct 3 - Tactical Edition aangekondigd, een nieuwe serie tactische smartwatches die verkrijgbaar zijn met een AMOLED-scherm of een display op zonne-energie.

De smartwatches zijn volgens Garmin ontworpen voor gebruik in uitdagende omgevingen en voorzien van een met metaal versterkte rand voor extra duurzaamheid, een rucking-activiteit voor training en ingebouwde LED-verlichting op zowel de 45mm als 50mm modellen. De batterijduur van het AMOLED-model kan oplopen tot 24 dagen in smartwatchmodus, terwijl de modellen op zonne-energie onder ideale omstandigheden onbeperkt kunnen functioneren.

Robuust ontwerp

De Instinct 3 - Tactical Edition is voorzien van een stevige constructie met een metalen versterkte rand, een behuizing van met vezels versterkt polymeer en een krasbestendig scherm. De smartwatches zijn gebouwd volgens de MIL-STD 810 norm voor thermische en schokbestendigheid en zijn waterdicht tot 100 meter. De ingebouwde zaklamp biedt variabele lichtsterktes, een groene modus om het natuurlijke nachtzicht te behouden en een stroboscoopmodus voor locatiebepaling in moeilijk terrein. Voor nachtelijk gebruik is er een NVG-modus (Night Vision Goggle) die het scherm dimt tot een niveau dat functioneel blijft voor de gebruiker maar vrijwel onzichtbaar is voor anderen.

Uitgebreide functionaliteit

De Instinct 3 - Tactical Edition beschikt over diverse speciale functies, waaronder rucking-activiteit waarmee gebruikers het gewicht van hun bepakking kunnen invoeren voor beter inzicht in hun fysieke inspanning. Deze functie kan ook worden gebruikt bij activiteiten zoals trailrunning, wandelen en hiken. Alle modellen bevatten de Applied Ballistics solver en zijn compatibel met de Applied Ballistics Quantum app.

De smartwatches zijn verkrijgbaar in twee formaten: 45mm of 50mm met display op zonne-energie, en een 50mm-variant met AMOLED-scherm. De zonne-efficiëntie is verbeterd met een grotere, efficiëntere zonnelens. Vergeleken met het vorige model heeft het nieuwe 50mm model op zonne-energie een vijf keer langere batterijduur in GPS-modus bij opladen via zonlicht.

De smartwatch biedt multi-band GPS met SatIQ technologie voor nauwkeurige positiebepaling met geoptimaliseerde batterijduur. Voor gezondheidsmonitoring houdt de Instinct 3 stappen, hartslag, slaap, zuurstofsaturatie via de pols, hartslagvariabiliteit en meer bij.

Gebruikers ontvangen e-mails, sms'jes en meldingen direct op het horloge wanneer dit is gekoppeld met een compatibele Apple of Android smartphone.

Navigatie en veiligheid

Gebruikers kunnen navigeren met een 3-assig kompas, barometrische hoogtemeter en multi-band GPS. De Instinct 3 kan worden gekoppeld met de Garmin Explore App voor gedetailleerde kaarten, waypoints en routes.

Voor gebruik op gevoelige locaties biedt de Stealth Mode de mogelijkheid om draadloze communicatie uit te schakelen terwijl het horloge nog steeds activiteitsgegevens verzamelt zonder locatiegegevens op te slaan. De Kill Switch kan alle gebruikersgeheugen wissen als de veiligheid in het geding komt. Andere functies zijn weergave van twee posities tegelijkertijd op één scherm, Jumpmaster en geprojecteerde waypoints.

Trainingsfuncties

De Instinct 3 - Tactical Edition bevat sportapps voor rucken, wandelen, hardlopen, klimmen, jagen, skiën en meer. De TracBack-functie helpt bij het uitstippelen van een route terug naar het beginpunt. Naast buitensportapps bevat de smartwatch ook apps voor HIIT, cardio, hardlopen op binnen- en buitenbanen, basketbal en andere activiteiten.

Gebruikers kunnen trainingsplannen volgen met Garmin Coach voor hardlopen en fietsen, of workouts maken uit meer dan 1.600 oefeningen in de Garmin Connect app. De smartwatch volgt ook intensiteitsminuten, VO2 max en hersteltijd.

Veiligheidsfuncties zoals incidentdetectie en Assistance kunnen een bericht met de GPS-locatie van de gebruiker naar contactpersonen sturen in noodsituaties, wanneer het horloge gekoppeld is met een smartphone.

Beschikbaarheid en prijzen

Het Instinct 3 - Tactical Edition AMOLED-model is vanaf 30 april te bestellen op Garmin.com voor een adviesprijs van 599,99 euro. De modellen op zonne-energie beginnen bij een adviesprijs van 499,99 euro.

Bekijk andere Garmin-producten op Kieskeurig.nl: