Aan de slag met Stage Manager in iPadOS 16
Dé nieuwe feature van iPadOS 16 is Stage Manager, een systeem waarmee je apps in vensters op het scherm plaatst. Is het echt zo geweldig, wat kun je er mee en wat zijn de beperkingen?
In dit artikel leggen we het volgende uit:
- Op welke iPads je Stage Manager goed kunt gebruiken
- Hoe je Stage Manager inschakelt
- Hoe je het formaat van vensters aanpast en/of vensters op een andere plek zet
- Hoe je onderdelen kunt slepen tussen apps
- Hoe je een app-groep maakt
- Hoe je de weergavemodus aanpast
Ook interessant voor jou: Welke iPad moet ik kiezen?
Stage Manager was al ver voor de introductie van iPadOS 16 een soort van heet hangijzer. Ten eerste laat Apple er voor het eerst z’n filosofie van ‘één app in beeld’ echt mee los. Goed, er was split screen en je kon in voorgaande versies van iPadOS een appje zwevend over een andere app leggen. Maar dat was slechts behelpen, waarbij ook geldt dat het splitsen en zwevend maken van apps wat onpraktisch werkte. Stage Manager moet dat allemaal een heel stuk vereenvoudigen. Inmiddels is iPADOS16 mét Stage Manager beschikbaar. Tijd dus om eens te kijken hoe (en of) het werkt!
Met welke iPads kun je Stage Manager gebruiken?
Voor een ieder die dacht dat de iPad nu eindelijk volledig vrij met vensters kan werken, is Stage Manager een teleurstelling. Dat is namelijk niet het geval, maar het komt een eind. Veel belangrijker is dat het geheel eigenlijk pas echt lekker werkt op iPad’s met een M1 of M2 SoC (System on a Chip) aan boord. Sommige oudere iPad’s hebben wel een meer gelimiteerde versie gekregen, maar echt interessant is die niet. Kortom: heb je een meer recente iPad Pro of Air met de M-SoC aan boord, dan zit je goed.
Nog geen iPad?
Op Kieskeurig.nl kun je alle modellen vergelijken.
Hoe schakel je Stage Manager in?
Standaard is Stage Manager uitgeschakeld. Er zijn twee manieren om het aan te zetten. Open de app Instellingen en zet onder Beginscherm en multitasking de schakelaar achter Gebruik Stage Manager op de iPad aan. Plan B is het Bedieningspaneel van rechtsboven uit het scherm naar beneden te vegen. Daar vind je eveneens een knop om de optie te activeren of weer uit te zetten (zie afbeelding hieronder). Stage Manager is dus ‘on the fly’ op te roepen; je hoeft je iPad er bijvoorbeeld niet voor te herstarten.
Vensters verslepen en groter of kleiner maken
Had je apps geopend, dan worden die allemaal verhuisd naar hun eigen venster. Aan de linkerkant van je scherm zie je miniaturen van de apps; door er op te klikken schakel je er snel tussen. Rechtsonder (of linksonder, afhankelijk van de vensterpositie) aan elk – inmiddels in een venster draaiende – app vind je een handgreepje. Met je vinger of de muis sleep je hiermee een venster groter of kleiner. Helemaal vrij gaat die grootte aanpassen niet; uiteindelijk pakt Stage Manager een van de ingebakken standaardafmetingen.
Eindelijk: echt multitasken!
Aardig is, dat Stage Manager voor het eerst ook écht multitasken mogelijk maakt. Apps die in beeld zijn en als venster over elkaar heen liggen zijn bijvoorbeeld allemaal actief. Dat betekent wel dat je een technisch dingetje in het achterhoofd moet houden. Een M1 of M2 gebaseerde iPad beschikt over 8 GB RAM (de meest uitgebreide zelfs 16GB). Om meerdere apps tegelijk te draaien is die 8 GB echter niet altijd genoeg. In dat geval gebruikt iPadOS 16 een truc en ‘leent’ het geheugen van de interne opslagruimte (SSD). Voor de techneuten onder ons: inderdaad, het aloude ‘swappen’. Wat je dan ook ziet gebeuren bij gebruik van Stage Manager, is dat je ineens een flink stuk opslagruimte ‘kwijt’ kunt raken. Denk aan bijvoorbeeld 10 GB of meer. Op een iPad met ruim voldoende vrije opslag is dat geen probleem, maar heb je een iPad met minder opslag (denk aan 128 GB) die flink gevuld is met apps en documenten, dan loop je wellicht tegen de grenzen aan. Gelukkig geldt wel, dat na een tijdje die opslag (natuurlijk) weer wordt vrijgegeven.
Onderdelen slepen tussen apps en app-groeps maken
Praktisch is, dat je makkelijk content van de ene naar de andere app binnen Stage Manager-vensters kunt slepen. Plaatje invoegen in Word? Kwestie van slepen uit de app Foto’s naar de plek in het geopende Word-document waar je de afbeelding wilt plaatsen. Ben je vaak met teksten én afbeeldingen bezig, dan is dit absoluut ideaal. Ook links uit websites kun je zo snel in een document slepen. Waar je even aan moet wennen is het ‘vensterbeheer’. Om meerdere vensters over elkaar heen te leggen, sleep je vanuit het overzicht aan lopende apps een app over een al in beeld staande app heen. Dat overzicht roep je op door met je muis naar de linkerrand van het scherm te bewegen, of door vanuit de linkerrand naar rechts te vegen. Je maakt nu een app-groep, bestaande uit twee of meer ‘gekoppelde’ apps. Dat is iets waar je even aan moet wennen. Maar het is wat we gekregen hebben van Apple, en dus moeten we het ermee doen.
Meer scherminhoud: de weergavemodus aanpassen
Een nadeel van Stage Manager is, dat informatie in vensters soms nogal onpraktisch groot wordt qua afmetingen. Heb je een iPad met een wat groter scherm, dan kun je overwegen om een andere weergavemodus in te stellen. Ook deze truc werkt alléén op iPad’s met een M-SoC. Start de app Instellingen en tik of klik op Scherm en helderheid. Selecteer de optie Meer ruimte en tik op Gereed, gevolgd door een tik op Gebruik meer ruimte ter bevestiging. De iPad wordt nu herstart (of beter: het onderdeel dat de bureaubladweergave regelt wordt herstart) en je ziet ineens veel meer informatie in beeld! Dit betekent wel dat elementen in beeld kleiner worden. Inclusief tekst op bijvoorbeeld een webpagina, de pictogrammen op het startscherm en de begeleidende teksten. Het kan zijn dat het voor jou allemaal net een tikje te klein wordt; dan kun je altijd weer op als hierboven beschreven manier terugkeren naar de standaardweergave van je iPad. Alleen kies je dan niet voor de optie Meer Ruimte, maar voor Standaard.
Wat deze ‘ruimere’ weergave vooral interessant maakt, is een op stapel staande functie van iPadOS 16. Namelijk de mogelijkheid tot het gebruiken van externe beeldschermen. In dat geval heb je een groter schermoppervlak tot je beschikking, waardoor je geen ‘last’ hebt van de kleinere weergave.
Goed om te weten
Nog wat handige weetjes. Je kunt vensters slepen door ze – net als bijvoorbeeld in Windows of macOS – te slepen met de bovenrand. Helemaal vrij slepen kan niet, het geheel wordt door Stage Manager geordend. Ook tref je aan apps in Stage Manager-modus een knop … aan midden boven in het venster. Klik hierop, en je krijgt diverse handige opties te zien. Zoals Schermvullend, waarmee een venster weer op de oude beeldvullende manier getoond wordt. Dat is bijvoorbeeld praktisch bij beeldbewerking waarbij je liefst zoveel mogelijk schermoppervlak tot je beschikking hebt. Maar in deze beeldvullende modus zie je rechtsonder in beeld wel het handgreepje waarmee je het venster desgewenst weer kleiner kunt slepen. Verder geldt dat Stage Manager eigenlijk het best tot z’n recht komt met een toetsenbord en muis. Verder zijn apps via … snel te sluiten. Je kunt je iPad dan gebruiken als meer serieuze vervanger voor een laptop. Hopelijk gaan we ooit nog eens de mogelijkheid zien om macOS-apps op de iPad te draaien. Technisch gezien moet dat nu goed te doen zijn. De SoC in de iPad Pro en Air is immers exact hetzelfde als die in de nieuwe generatie MacBooks.
Al doende leert men
Tot slot de gouden tip: gun jezelf de tijd om te wennen aan Stage Manager. Het is (nog?) geen perfecte oplossing voor vrij beheer van vensters. Het geheel hinkt een beetje op twee benen, filosofieën zo je wilt. Uiteindelijk zal het geheel vast verder ontwikkeld gaan worden, of dat hopen we dan toch. Zoals de optie nu functioneert is het met name interessant voor de groep mensen die veel tussen apps schakelt en informatie tussen apps uitwisselt. Omdat uitschakelen geen enkel probleem is – een klik op de in het begin genoemde knop in het Bedieningspaneel volstaat – kun je je iPad dus Stage Manager-loos ‘traditioneel’ gebruiken in bijvoorbeeld de trein, om webpagina’s te lezen, of een eBook. Voor serieus werk koppel je muis en toetsenbord en switch je naar venstermodus.