Apple onthult 8e generatie iPad en iPad Air 2020

© PXimport

Apple onthult 8e generatie iPad en iPad Air 2020

Geplaatst: 15 september 2020 - 17:11

Aangepast: 25 november 2022 - 10:33

Justin Doornekamp

Naast de nieuwe Apple Watches, onthulde Apple dinsdagavond ook de achtste generatie iPad en een nieuwe iPad Air 2020. Ook krijgen onder meer iPadOS en iOS een grote update.

In de iPad 8 vinden we een A12 Bionic-chipset, hetgeen een flinke verbetering is ten opzichte van de A10 Fusion-processor uit de voorganger. Volgens Apple zou de tablet 40% sneller zijn dan zijn voorganger.

Verder krijgt de tablet een 10,2-inch scherm en een 8 megapixel camera. Uiteraard biedt de iPad ondersteuning aan de Apple Pencil, maar ook aan externe toetsenborden, waaronder die van Logitech.

De iPad kun je direct bestellen en ligt aanstaande vrijdag al in de winkels voor een prijs van 389 euro.

iPad Air

Verder onthulde Apple een nieuwe iPad Air. Het model krijgt hetzelfde design als de recente iPad Pro, waardoor er dus geen thuisknop meer op zit. De tablet maakt nog wel gebruik van Touch ID, die je in de vergrendelknop vindt aan de bovenkant van het apparaat. Ook zijn er bijna geen randen meer om het 10,9-inch scherm.

De huidige iPad Air 2019 heeft nog een A12-chip, terwijl de iPad Pro 2018 een A12X-chip en de iPad Pro 2020 een A12Z-chip heeft. Voor de Air 2020 doet Apple er een stapje bovenop met de A14 Bionic-processor, die eveneens 40% sneller moet zijn dan zijn voorganger. Dit maakt de tablet krachtiger dan de iPad Pro. Aan de achterkant van het apparaat vinden we een 12 megapixel camera. De Lightning-poort werd ingeruild voor een usb-c-poort, hetgeen veel Apple-fans vermoedelijk blij zal maken.

 

© PXimport

De nieuwe Air kost met 669 euro wel beduidend meer dan de achtste generatie iPad. Vanaf volgende maand kun je de tablet in de winkels verwachten in de vijf kleuren zilver, spacegrijs, roségoud, groen en hemelsblauw.

 

© PXimport

Nieuwe besturingssystemen

Met de nieuwe tablets op komst, vindt Apple het ook tijd om het besturingssysteem van de iPad te vernieuwen. Vanaf morgen verschijnt iPadOS 14, dat onder meer zorgt voor betere toepassingen van de Apple Pencil, bijvoorbeeld tijdens het maken van aantekeningen. Ook herkent de tablet met de hand geschreven teksten. Verder kun je een update van de widgets verwachten, nieuwe zijkolommen voor apps en een universele zoekfunctie om “snel vrijwel alles te vinden”, aldus Apple.

Niet alleen iPadOS wordt aangepakt, maar ook iOS en WatchOS krijgen vanaf morgen een update. Zo krijgt iOS 14 onder meer een nieuwe manier om apps te organiseren, terwijl in WatchOS 7 een nieuwe app verschijnt die je slaappatroon bijhoudt. Ook is er voor de Apple Watch een detectiefunctie ingebouwd, die aangeeft wanneer je je handen moet wassen.

Apple kondigde ook twee nieuwe producten in het Apple Watch-assortiment aan.

Andere aankondigingen

Apple pakte dinsdagavond flink uit met een reeks aankondigingen. Naast de nieuwe horloges, iPads en updates voor de besturingssystemen, kondigde het bedrijf ook Fitness+ aan. Deze app is speciaal bedoeld voor sporten met je Apple Watch en wordt later dit jaar gelanceerd. Fitness+ maakt slim gebruik van metingen op een Apple Watch en zet deze gegevens overzichtelijk voor jou op een rijtje. Om gebruik te maken van de app, betaal je wel circa een tientje per maand.

 

© PXimport

Apple One

Het is dan wellicht slimmer om voor het Apple One-plan te kiezen. Je krijgt deze dienst dan, samen met Apple Music, Apple TV+, Apple Arcade, Apple News+ en 2TB aan iCloud-opslag voor één prijs. Het is nog niet duidelijk hoeveel dit abonnement zal kosten en wanneer dit beschikbaar is in Nederland. Wel kun je voor een “uitgeklede” variant van Apple One kiezen. Je krijgt dan Apple Music, Apple TV+, Apple Arcade en 50 GB aan iCloud-opslag voor 14,95 euro per maand.

 

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten