Het regent! Kan de airfryer de barbecue vervangen?

© Yuri Arcurs

Het regent! Kan de airfryer de barbecue vervangen?

Geplaatst: 29 april 2024 - 12:01

Aangepast: 28 mei 2024 - 12:48

Redactie ID.nl

Je hebt het helemaal gepland: vanavond lekker de barbecue aan. Maar wat als het gaat regenen? Het hele feest afblazen of zou je ook gewoon de airfryer kunnen gebruiken?

Meld je aan en ontvang het Airfryerwijzer Eindrapport 2024

Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl Airfryerwijzer-resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl nieuwsbrief.

Gemak en snelheid

Bij de airfryer is het gewoon een kwestie van aanzetten en klaar: je hoeft niet eerst te wachten tot de kolen op temperatuur zijn. Vooral dus een goede oplossing wanneer het er niet naar uitziet dat het snel gaat stoppen met regenen. Vertelt Buienradar je dat de bui over een kwartiertje weg is? Dan zou je kunnen overwegen om de barbecue gewoon wat later aan te steken.

Lees ook: Praktische tips en trucs voor je airfryer

De (echte barbecue)smaak

Liefhebbers van barbecue zullen zeggen dat de unieke, rokerige smaak van eten dat op houtskool of hout is gegrild, onmogelijk na te maken is met een airfryer. En in zekere zin hebben ze gelijk. Hoewel de airfryer gerechten kan produceren die aan de buitenkant net zo krokant zijn, ontbreekt de diepte van smaak die je krijgt van rook en vlam. In dat opzicht is de airfryer dus géén vervanger.

Lees ook: 🔥 Barbecueën als een pro: 10 tips om een grillmeester te worden

0

Powered by

logo

Gerechten-repertoire

De airfryer scoort hoog op het gebied van veelzijdigheid. Veel typische barbecue-gerechten zoals hamburgers, worstjes, en zelfs bepaalde groenten kun je ook met succes in de airfryer bereiden. Het resultaat is vaak verrassend goed, met een bevredigende textuur en smaak. Maar sommige gerechten die je normaal op de barbecue klaarmaakt, kun je niet maken met de airfryer. Een groot stuk vlees grillen of langzaam ribbetjes roken, daar moet je toch echt de barbecue , blijft de barbecue ongeëvenaard.

Lees ook: De verrassende mogelijkheden van airfryers – van ontbijt tot dessert

Grillplaat voor de airfryer.

© Nander de Wijk

Beter op de barbecue

🔥 Grote stukken vlees zoals steaks of hele kippen. Deze zijn moeilijk gelijkmatig te garen in een airfryer vanwege hun omvang.
🔥 Groenten met een stevige textuur zoals maïskolven of paprika's. Door de intense hitte van de grill krijgen ze een lekkere grillsmaak.
🔥 Pulled pork, pulled beef en spareribs smaken het lekkerst wanneer ze langzaam gegaard worden. Dat gaat veel makkelijker op een barbecue dan in een airfryer.

Beter in de airfryer

🧳 Kleine porties (denk aan één visje of kipfilet). Dit is gemakkelijker te bereiden in de compacte airfryer dan op een grote barbecue.
🧳 Bijgerechten zoals gebakken aardappelpartjes, frietjes of aardappelschijfjes. De airfryer bakt deze perfect knapperig.
🧳 Spiesjes en ander klein vlees zoals hamburgers. De airfryer is daar groot genoeg voor.

Schoonmaken en onderhoud

Het schoonmaken van een airfryer is over het algemeen eenvoudiger en sneller dan van een barbecue. Een kwestie van laten afkoelen na gebruik en schoonmaken met wat water en afwasmiddel. De mandjes kunnen vaak gewoon in de vaatwasser. Aan echt onderhoud heeft een airfryer weinig nodig: af en toe controleren of er geen aangekoekte resten in zitten is eigenlijk alles. Bij je barbecue is het belangrijk om na elk gebruik de roosters schoon te maken en de as weg te gooien (inderdaad: éérst laten afkoelen!). Controleer af en toe op doorgeroeste plekken. Vooral bij goedkope barbecues kun je hier last van krijgen, vooral wanneer je de barbecue altijd buiten laat staan. Sowieso is het een goed idee om een beschermhoes te kopen voor je barbecue, zodat hij beschermd is weersinvloeden en vuil.

Lees ook: 5 handige tips voor een brandschone barbecue

Gezelligheid

Tja … het is een handig apparaat, dat wel, maar we zien onszelf niet zo snel gezellig met een wijntje of biertje om de airfryer zitten, of na het eten nog eindeloos natafelen terwijl de schemering valt. Een barbecue is vele malen leuker en socialer.

Feestje met mensen en barbecue

© Milan Ilic

Conclusie: een aanvulling, geen vervanging

De airfryer heeft veel mogelijkheden en kan op vele fronten concurreren met de barbecue. Maar als het gaat om de authentieke barbecue-ervaring, vooral de smaak en het sociale aspect van buiten koken, is de airfryer geen vervanger. Gebruik de airfryer voor dingen waar de airfryer goed in is – en gebruik de barbecue als het weer het toelaat.

Lees ook: Yummy! Zomerse hapjes uit de airfryer

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten