5 handige tips voor een brandschone barbecue

© Halfpoint - stock.adobe.com

5 handige tips voor een brandschone barbecue

Geplaatst: 4 juni 2023 - 12:02

Monique van Beekhoven

Is het barbecueseizoen bij jou al geopend? Dan hoort daar na afloop ook altijd weer zo’n zwartgeblakerd en plakkerig rooster bij. Toch een beetje een anticlimax na een gezellig tuinfeestje. Met onderstaande tips is het schoonmaken van de barbecue gelukkig zo gebeurd.

🔥 In dit artikel lees je: Waarom je zo snel mogelijk de barbecue zou moeten schoonmaken | Op welke manieren je achtergebleven etensresten verwijdert | Waarom je altijd een citroen in de buurt van de barbecue moet hebben.

Vind je de zomeravonden eigenlijk nog niet warm genoeg? Lees dan Winterbarbecue: geen seizoen te koud voor een bbq-feestje! voor tips waar je ook op wat killere zomeravonden iets hebt!


Tip 1: Schoonmaken als de bbq nog heet is

De belangrijkste tip voor het schoonmaken: doe het meteen na het barbecueën. De achtergebleven etensresten zijn dan nog niet uitgehard en daarom krijg je het rooster veel sneller schoon. Je kunt het rooster een klein beetje laten afkoelen, zodat je je handen niet brandt, maar daarna ga je meteen in de actie. Een schone barbecue is ook de meest relaxte start van het volgende barbecuefeestje.

© Юля Шевцова - stock.adobe.com

Tip 2: Het rooster schoonmaken

Al die aangekoekte resten en vetten op het rooster komen dus het beste los als je er snel bij bent. Je kunt dit doen met een:

  1. Staalborstel of prop zilverpapier: meteen na het grillen krijg je met een staalborstel de etensresten goed weg. Daarna kun je het afgekoelde rooster nog even schoonmaken met water en wat zacht schoonmaakmiddel. Heb je een rooster met een chromen finish? Dan gebruik je de staalborstel beter niet.

  2. Natte krant: laat het rooster eerst afkoelen en wikkel het daarna in krantenpapier. Maak het papier vochtig met een gieter of plantenspuit en laat het een nachtje zo liggen. De volgende dag krijg je alle viezigheid er in mum van tijd af.

  3. Citroen: zorg er altijd voor dat je een paar citroenen in huis hebt als je gaat barbecueën. Tijdens het grillen besprenkel je het rooster enkele keren met citroensap - of prik een vork in een halve citroen en wrijf hiermee het rooster in - zodat het eten minder snel blijft plakken. En na afloop smeer je het rooster nogmaals in met citroensap: na een uur of twee veeg je er alle etensresten zo vanaf. Met een microvezeldoek of zachte spons maak je het rooster dan nog even helemáál schoon.

  4. Heb je gras in de tuin? Leg dan het afgekoelde rooster een nachtje tussen de grassprieten. Door het ochtenddauw worden de etensresten helemaal zacht en in de ochtend hoef je er alleen nog maar een keukenpapiertje langs te halen.

  5. Baking soda: ook bij deze schoonmaaktips mag het wondermiddel niet ontbreken. Maak een papje van een eetlepel water en drie scheppen baking soda en verdeel dit over het afgekoelde rooster. Laat het even intrekken en spoel de resten daarna af.

  6. Vaatwasser: heb je een kleine barbecue, dan heb je misschien mazzel en past het rooster gewoon in de vaatwasser.

    Te koud voor barbecue? Lees ook voor binnenshuis: Dag vet en viezigheid: in sneltreinvaart het fornuis weer schoon

© carlo prearo

Tip 3: Olie tegen het roesten

Heb je het rooster van de barbecue helemaal schoon gekregen? Vet het daarna dan in met olijfolie of een andere plantaardige olie. Daardoor blijft het langer roestvrij en kunnen er nog vele barbecues volgen. Wrijf ook voordat je gaat grillen het rooster nog even in met olie, dat scheelt een hoop geboen na afloop.

Met een gas- of elektrische barbecue gaat het schoonmaken iets makkelijker. Na het grillen verwijder je eerst de meeste etensresten, daarna sluit je het deksel weer en zet je de barbecue nog een kwartiertje aan op de hoogste stand. De meeste resten zullen verbranden en daar heb je geen omkijken meer naar. Ga je daarna nog even met een sopje in de weer? Let er dan wel op dat je de stekker uit het stopcontact haalt.

Tip 4: Maak de barbecue leeg

Nog zo’n leuke klus: de as uit de barbecue verwijderen. Doe het wel, want het scheelt echt aan rookontwikkeling als je de volgende keer gaat barbecueën. Schrob de lege kuip van de barbecue nog even schoon met wat staalwol en haal er nog een doekje met wat afwasmiddel overheen.

© Milton Cogheil

Tip 5: Vergeet de buitenkant van de barbecue niet

Wees ook lief voor de buitenkant van de barbecue, want als je deze te lang aan zijn lot overlaat ligt roest op de loer. Maak ‘m schoon met een milde ontvetter en een zachte doek zodat hij mooi blijft glanzen. Wrijf hem daarna goed droog en dek de barbecue in de wintermaanden toe met een speciale hoes.


0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000