Yummy! Zomerse hapjes uit de airfryer
De zomer is het seizoen van barbecueën en buiten eten. Maar wat doe je als het regent? Dan is de airfryer je redder in nood. In de airfryer kun je namelijk ook heerlijke zomerse hapjes maken. Ideaal voor als je spontaan visite krijgt of gewoon zin hebt in iets lekkers. Met de airfryer hoef je de hapjes bovendien niet in de frituur te gooien, maar bak je ze op een gezonde manier.
Op zoek naar de lekkerste en makkelijkste hapjes voor een tuinfeest? In dit artikel lees je:
-
Hoe je krokante uienringen en groenteloempia's makkelijk in de airfryer klaarmaakt
-
Hoe je zoete aardappelfrietjes en vegetarische snacks bereidt zonder frituurpan
-
Een recept voor frisse zalmwraps uit de airfryer
-
Tips voor fruitgerechten zoals gegrilde ananas en gefrituurde banaan
-
Hoe je met de airfryer eenvoudig lekkere hapjes op tafel tovert
-
Ook lezen: De airfryer schoonmaken met een vaatwastablet en andere handige tips
Krokante uienringen voor de borrel
Een klassieker zijn natuurlijk gefrituurde uiringen. Maar wist je dat je deze ook prima in de airfryer kunt bereiden? Snijd de ui in ringen en meng ze met wat bloem, eiwit en panko (Japans broodkruim). Panko geeft een lekkere krokante structuur. Je kunt ook gewoon broodkruim of paneermeel gebruiken. Spuit de ringen daarna in met olie en kruid ze met peper en zout. Houd je van pittig? Voeg dan ook wat cayennepeper of paprikapoeder toe. Zet de airfryer op 180 graden en bak de uiringen in 8-10 minuten goudbruin en knapperig. Schep regelmatig om zodat alle kanten mooi bruin worden. Lekker met een frisse chilisaus, yoghurtdip of selderijsalade. Zo'n bakje krokante uienringen smaakt heerlijk bij de borrel.
©HandmadePictures
Vegetarische loempia's voor bij de maaltijd
Ook groenteloempia's van de toko zijn favoriet als zomerse snack. Leg ze op de mand in de airfryer, besprenkel ze met olie en bak ze in 10 minuten goudbruin op 180 graden. Keer halverwege even om. Voor een vegetarische variant kun je ook zelf loempia's vullen met een vulling van fijngehakte groenten naar keuze, zoals wortel, kool, ui en champignons. Voeg versgemalen kruiden zoals koriander en komijn toe voor extra smaak. Ook fijngesneden tofoe kan een lekkere toevoeging zijn voor een vegetarische vulling. Vouw of rol de loempia's dicht en bak ze in de airfryer. Heerlijk als borrelhapje of als bijgerecht bij een Aziatische maaltijd.
Meld je aan en ontvang het Airfryerwijzer Eindrapport 2024
Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl Airfryerwijzer-resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl nieuwsbrief.
Knapperige zoete aardappelfrietjes
Verder zijn zoete aardappelfrietjes een topper bij de borrel. Wil je deze zonder frituurvet klaarmaken? Snijd dan wat zoete aardappelen in frietjes of stukjes. Meng ze in een kom met olijfolie, paprikapoeder, oregano, knoflookpoeder en zout. Het paprikapoeder zorgt voor een lekkere kleur, terwijl de oregano en knoflook extra smaak geven. Gebruik gerust verse kruiden als tijm of rozemarijn voor nog meer smaak. Schep tijdens het bakken af en toe om zodat alle kanten mooi bruin worden. Na 10-15 minuten op 180 graden zijn de zoete aardappelfrietjes lekker knapperig en klaar om te serveren. Lekker met een yoghurtdip om in te dopen.
(Tweede) aifryer nodig?
Je weet tenslotte nooit hoeveel mensen er opeens op de stoep staan...
🍌 Fruitige snacks uit de airfryer?! Fruit uit de airfryer kan erg lekker zijn. Hier zijn een paar suggesties voor recepten met fruit.
Gegrilde ananas Ananas grillen in de airfryer geeft een heerlijk geroosterd aroma. Snijd de schil eraf en snijd de ananas in dikke plakken. Bestrooi ze met kaneel en rietsuiker en grilleer ze 5-8 minuten aan beide kanten op 180 graden. Lekker bij de borrel of als dessert.
Gefrituurde banaan Maak de klassieke gefrituurde banaan eens op een gezonde manier in de airfryer. Prak een banaan met wat melk, bloem en kaneel. Haal banaanplakken door het beslag en bak ze in 8-10 minuten goudbruin op 180 graden. Heerlijk met een bolletje ijs erbij.
Gegrilde perzik met mascarpone Halveer de perziken, verwijder de pit en bestrooi ze met honing. Gril ze 5-8 minuten in de airfryer. Serveer ze warm met een bolletje mascarponeijs en wat verse munt. Een eenvoudig maar verfijnd nagerecht.
Fruitbrochette Rijg afwisselend stukjes ananas, banaan, aardbei en perzik aan houten prikkers. Besprenkel ze met honing en grill ze rondom goudbruin in de airfryer. Lekker als tussendoortje of bij de borrel.
©Olga Yastremska, New Africa, Africa Studio
Vegetarische nuggets en bitterballen
In de airfryer kun je natuurlijk ook allerlei vegetarische hapjes bereiden als alternatief voor vlees. Denk aan vegetarische nuggets, falafel en bitterballen. De vegetarische nuggets en bitterballen vind je tegenwoordig in de meeste supermarkten in het vriesvak. Even opwarmen in de airfryer en ze zijn klaar om te serveren. Voor falafel meng je kikkererwten met ui, knoflook, kruiden en een bindmiddel zoals bloem of eieren. Vorm er balletjes van en bak ze in 10-15 minuten goudbruin. Lekker met pitabroodjes en een romige yoghurtsaus ernaast. Zo heb je in een handomdraai een vegetarisch fingerfood-gerechtje klaar.
Frisse wraps met zalm en groenten
Wil je het wat chiquer? Maak dan zalmwraps in de airfryer. Meng fijngesneden verse zalm met ricotta, citroensap, dille en peper en zout. Snijd tortilla's doormidden en beleg de helften met de zalmvulling en wat sla, tomaat en komkommer. Rol ze op tot wraps en leg ze met de naad naar beneden in de airfryer. Bak ze in 5 minuten op 180 graden tot de wraps goudbruin en knapperig zijn. Heerlijk als zomers hapje of lichte lunch. Varianten met gerookte kipfilet, brie en avocado of met tonijn en groenten zijn natuurlijk ook mogelijk. Laat je fantasie de vrije loop.
Met de airfryer hoef je dus niet te wachten tot de winter om heerlijke hapjes op tafel te zetten. Experimenteer erop los en geniet van zomerse gerechtjes zonder de frituurpan.