Automatisch de gordijnen dichtdoen: wat zijn je opties?

Automatisch de gordijnen dichtdoen: wat zijn je opties?

Geplaatst: 16 oktober 2022 - 08:00

Aangepast: 18 oktober 2023 - 13:57

Wesley Akkerman

Wanneer je aan een smarthome denkt, dan denk je wellicht niet meteen aan het automatiseren van de gordijnen. Maar toch kun je je gordijnen ‘slim’ maken en zelfs opnemen in de verschillende routines en automatiseringen van je smarthome. In dit artikel kijken we naar de opties.

Wellicht sta je er niet zo bij stil wat een invloed gordijnen op je huis en vooral op de sfeer van het huis hebben. Je houdt er pottenkijkers mee buiten, en kunt tegelijkertijd voor een veilige en warme omgeving zorgen. Dat is natuurlijk helemaal afhankelijk van het type gordijnen dat je uitkiest, evenals de kleur. Lange gordijnen die vanaf het plafond gedrapeerd langs het raam de grond aanraken komen een stuk zachter en sfeervoller over dan enkele rolgordijnen met een harde kleur – maar dat is aan iedereen om lekker zelf te bepalen. Beide opties kun je gelukkig slim maken.

De gordijnen gebruiken

Het is waarschijnlijk een terugkerend proces. Zodra het avond wordt heb je waarschijnlijk de behoefte om de gordijnen lekker dicht te doen. Je loopt naar het raam en trekt – voorzichtig of met een beetje kracht – de hangende gordijnen naar het midden van het raam (of helemaal naar de andere kant van de kamer). En anders pak je het draadje vol kralen van het rolgordijn dat stil voor het raam hangt. Je trekt aan het koortje totdat de gewenste lengte behaald is en keert dan terug naar de bank om zelf als een gedrapeerd gordijn op de zitvlakte tot rust te komen.

 

En dan komt het misschien wel eens bij je op: dit zou toch een stuk gemakkelijker moeten kunnen? Of: kunnen de gordijnen niet zichzelf dichtdoen? Nou, we hebben goed nieuws – dat kan. Je kunt namelijk slimme gordijnen aanschaffen of middels een retrofit-oplossing bestaande gordijnen automatiseren. Retrofit is een duurzame oplossing voor iedereen die niet meteen bakken met geld aan nieuwe ophangsystemen of gordijnen wil denken. Met zo’n oplossing maak je namelijk bestaande opstellingen slim, door er bijvoorbeeld een kleine motor aan te hangen.

 

Veel mensen zijn waarschijnlijk momenteel in de markt voor retrofit-oplossingen. Nieuwe gordijnen aanschaffen kost vaak een hoop geld. En externe systemen kun je vaak ook op andere of nieuwe gordijnen aansluiten, waardoor dit dus een dubbele, duurzame uitkomst kan zijn. Er zijn heel wat verschillende soorten gordijnen om voor het raam te hangen: hanggordijnen, jaloezieën, lamellen, plisségordijnen en rolgordijnen (inclusief enkele variaties op deze soorten). Maar over het algemeen zijn er twee duidelijke verschillen; de ene beweegt horizontaal en de andere dan verticaal.

Automatisch de gordijnen dichtdoen: wat zijn je opties?-22448896

Retrofit versus nieuwe oplossingen

Voor deze twee verschillende manieren van bedienen bestaan er dus oplossingen, die ongeveer op hetzelfde neerkomen. Voor de hanggordijnen die je van links naar rechts (en andersom) beweegt, kun je bijvoorbeeld een gemotoriseerd onderdeel met wifi en bluetooth aanschaffen. Je sluit het trekkoordje van de gordijnen aan op dat motortje, dat vervolgens over (soms extra te installeren) rails de gordijnen voor je opent en sluit. Dat kun je handmatig uitvoeren, door binnen de app op een knopje te drukken. Of je stelt in dat dit op vaste tijden van de dag gebeurt (in de avond en ochtend).

 

Heb je rolgordijnen of iets in die trant? Dan kun je weer een andere gemotoriseerd gevaarte aanschaffen, dat voor jou aan het bijbehorende koordje trekt. Omdat het per rolgordijn verschilt wat voor soort koord eraan hangt (dat is ook weer afhankelijk van waar de gordijnen zelf mee geleverd worden), dien je wel even te checken of het product dat je op ogen hebt, jouw koordje ondersteunt. Vervolgens kun je eigenlijk hetzelfde doen als met de andere gordijnen. Je kunt ze handmatig bedienen via een app in de knop of op basis van een vast schema het werk laten uitvoeren.

 

En dan hebben we natuurlijk nog de meest moderne categorie: de gordijnen die meteen slim zijn. Deze oplossing is met name handig voor mensen die lekker aan het verbouwen zijn, bijvoorbeeld. Of natuurlijk gewoon voor iedereen die op zoek is naar iets nieuws en dit gewoon ziet zitten. Dergelijke systemen zijn wel relatief duur; je betaalt namelijk niet alleen voor het systeem, ook schaf je meteen nieuwe gordijnen aan. In het gebruik verschilt deze oplossing vrij weinig van de retrofit-oplossing: ook hier bedien je de gordijnen automatisch of via een zelf ingestelde routine. Superhandig.

Automatisch de gordijnen dichtdoen: wat zijn je opties?-22448894

Integratie met smarthomesystemen

Nu is het logisch dat je van tevoren nadenkt over wat voor soort oplossing je wil of nodig hebt. Daarbij zijn er een aantal kanttekeningen om rekening mee te houden. Sommige van die motoren zijn vrij log of lomp en kunnen niet altijd netjes weggewerkt worden, bijvoorbeeld. Dat hoeft geen probleem te zijn. Maar als je om een fijne sfeer geeft in huis, is dat zeker iets om in acht te nemen. Daarnaast zou het fijn zijn als de slimme gordijnen, in welke vorm dan ook, mee kunnen doen met de rest van je smarthome. Niet elk slim systeem ondersteunt jouw platform naar keuze.

 

Wellicht valt dat in de toekomst nog mee, wanneer smarthomeplatform Matter goed en wel gelanceerd is. Dat is een platform waarmee eigenlijk alle producten (die Matter ondersteunen) onderling met elkaar kunnen communiceren en op elkaar kunnen reageren. Nu heb je daar nog systemen als Google Home, Apple HomeKit, Homey, Fibaro of IFTTT voor nodig – en dan moet je eigenlijk maar hopen dat het systeem dat jij op het oog heeft, de platformen ondersteunt die je reeds gebruikt. Lees je dus goed in via productpagina’s, nieuwsberichten en recensies.

Wanneer een systeem voor slimme gordijnen jouw favoriete smarthomeplatform support, dan kun je dat vervolgens bedienen middels een stemopdracht. Ook kun je de gordijnen opnemen in routines. Dat betekent dat wanneer je bijvoorbeeld roept “Hey Google, tijd voor een fijne sfeer”, dat de lampen op de modus Ontspannend gaan, er een lekker zacht muziekje opgezet wordt en de gordijnen voor je dichtgedaan worden. Uiteraard kun je via de apps van de fabrikant of de platformhouder vaak helemaal instellen wat je wil (ook al zijn er soms wat beperkingen).

Slimme gordijnen: verschillende systemen

Nu je weet welke soorten slimme gordijnen er zijn en waar je zoal rekening mee moet houden, is het tijd om de bekendste merken eens onder de loep te nemen. Hieronder volgt een overzicht van bestaande systemen die slimme gordijnen aanbieden. Ook plaatsen we hier relevant nieuws, tests en reviews en aanverwante achtergrondartikelen bij.

Automatisch de gordijnen dichtdoen: wat zijn je opties?-22448898

Somfy (TaHoma)

Somfy is één van de grootste merken binnen dit segment. De fabrikant biedt zelf verschillende soorten raamdecoratie aan, die allemaal binnen een systeem genaamd TaHoma werken. Dat smarthomeplatform ondersteunt tevens meer dan driehonderd verschillende producten die niet van Somfy afkomstig zijn. Het is dus een redelijk open systeem dat redelijk wat flexibiliteit biedt. Daarnaast is er ondersteuning voor Google Assistent en Siri, evenals Amazon Alexa.

Automatisch de gordijnen dichtdoen: wat zijn je opties?-22448897

SwitchBot

Het bedrijf SwitchBot maakt retrofit-oplossingen voor bestaande gordijnen (die je horizontaal verplaatst). Eén van de bekendste producten van dit bedrijf is de SwitchBot Curtain. Dit is een compact apparaatje dat je aan de bestaande rails bevestigt, waarmee je de gordijnen dus op een slimme manier kunt bedienen. De ingebouwde accu gaat ongeveer acht maanden mee. Maar wanneer je er een zonnepaneel aan koppelt, dan blijft het systeem langer zelfstandig werken. Dit systeem ondersteunt tot slot Google Assistent, Amazon Alexa, Siri Snelkoppelingen, SmartThings, Clova en IFTTT.

Automatisch de gordijnen dichtdoen: wat zijn je opties?-22448895

Slide

Als alternatief op de SwitchBot heb je ook de uit Nederland afkomstige Slide. Dit vrij dure apparaat (in vergelijking met de SwitchBot dan) bevestig je eveneens aan de gordijnrails die je reeds geïnstalleerd hebt. Na een korte installatie van een paar minuten kun je de domme hanggordijnen al bedienen via de app, en kun je uiteraard zaken als routines en schema’s instellen. Slide koppel je onder meer aan de uitgebreidere systemen van Homey en Home Assistant.

Automatisch de gordijnen dichtdoen: wat zijn je opties?-22448892

Ikea

We kunnen bijna niet anders zeggen dan dat Ikea niet in deze lijst mag ontbreken. De Zweedse meubelmaker biedt vaak goede producten aan voor relatief lage prijzen, en dat zien we ook met de slimme gordijnsystemen genaamd Fyrtur en Kadrilj. In beide gevallen gaat het om slimme rolgordijnen, die volledig koordloos zijn. De bediening verloopt dus volledig via de bijbehorende app, en los verkrijgbare slimme knop of via een gekoppeld smarthomesysteem. Je hebt dan de keuze uit Amazon Alexa, Google Home of Apple HomeKit.

Automatisch de gordijnen dichtdoen: wat zijn je opties?-22448891

Aqara

Aqara is een Chinese fabrikant van allerlei slimme, voornamelijk retrofit-oplossingen. Naast slimme sensoren en opties voor de verwarming, biedt dit merk ook een product voor rolgordijnen aan: de Roller Shade Driver E1. Omdat het merk ook allerlei sensoren aanbiedt, kun je de gekoppelde rolgordijnen bijvoorbeeld laten reageren op zonlicht, waardoor ze geheel zonder jouw tussenkomst kunnen reageren op eventuele behoeften die je hebt. De ingebouwde accu gaat twee maanden mee. Je koppelt dit systeem onder meer aan Google Assistent, Apple HomeKit en Amazon Alexa.

Ben je benieuwd geworden naar slimme gordijnen voor in huis? Bij Bol.com vind je een hoop interessante producten!

👀Behoefte aan nog meer privacy? Overweeg zonwering!

Vraag een offerte aan voor zonwering:

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000