ID.nl logo
Help! Waterschade in huis door de regen, wat nu?
© Andrey Popov
Huis

Help! Waterschade in huis door de regen, wat nu?

Het overkomt bijna iedereen weleens: waterschade door neerslag. Heb je daar mee te maken, dan dien je de lekkage zo snel mogelijk te verhelpen. Hoe langer je wacht, hoe groter de schade, dus ga direct aan de slag! Zodra de lekkage is verholpen, dien je voor de gevolgschade in huis een schadeclaim in bij de verzekeraar.

In dit artikel lees je:

  • Hoe je met spoed een geschikte dakdekker kunt vinden
  • Welke (gevolg)schade er mogelijk in huis door neerslag ontstaat
  • Welke schade je bij de verzekeraar kunt claimen

Ook lezen: Schade claimen op je woonverzekering, zo doe je het goed

Een scheve dakpan, achterstallig (dak)onderhoud of een verstopte goot. Ontstaat er ergens in het plafond een vochtplek of druppelt het naar binnen, dan dien je meteen de oorzaak te achterhalen. Uiteraard neem je eerst zelf een kijkje. Misschien kun je het probleem direct oplossen. In dat geval heb je mazzel, want een (professionele) reparatie kost logischerwijs meer tijd. Kun je het niet zelf oplossen? Probeer dan de schade zoveel mogelijk te beperken door zo nodig een emmer, zeil of doek te plaatsen. Houd er rekening mee dat het water na verloop van tijd wellicht op meerdere plekken naar beneden druppelt. Controleer daarom bij een nieuwe regenbui telkens de lekkage.

©Maikel Dijkhuizen

Bij een daklekkage loopt het water naar het laagste punt, waarna het mogelijk zelfs op de vloer druppelt.

Ook interessant: Hoe kun je schade aan je huis door klimaatrampen voorkomen?

De juiste hulp inschakelen

De oorzaak van waterschade door neerslag is vaak een gebrek aan het dak. Met name als er nog meer slecht weer wordt voorspeld, is het van belang dat er snel een specialist komt kijken. Hiervoor zijn er meerdere mogelijkheden. Ben je huurder? Neem dan contact op met de verhuurder, zoals een woningcorporatie of huisbaas. De verhuurder is immers verantwoordelijk voor het onderhoud van het huis en dient dus voor een passende oplossing te zorgen.

Als huiseigenaar zoek je zelf een geschikte dakdekker. Check hierbij goed of de beoogde vakman de benodigde werkzaamheden kan uitvoeren. Dat hangt veelal af van het type dakbedekking. Zo vereist het repareren (of vervangen) van een hellend pannendak andere kennis dan het aanbrengen van een nieuwe bitumen-toplaag op een dakkapel of uitbouw. Wie weet is er iemand in jouw directe omgeving die deze klus kan klaren. Dat is veelal de snelste oplossing, waardoor je oplopende kosten als gevolg van de lekkage kunt beperken.

©Maikel Dijkhuizen

Vaak is achterstallig onderhoud aan een plat dak de oorzaak van regenschade.

Is de schade erger dan verwacht en is je kelder volgelopen?

Snel professionele dakdekker vinden

Besluit je om zo snel mogelijk een professionele dakdekker in te schakelen? Helaas regel je dat tegenwoordig niet meer zo snel, want deze vakmensen hebben het doorgaans erg druk. Zoeken via Google ligt natuurlijk voor de hand, maar hierbij komen vooral de grotere installatiebedrijven bovendrijven. Je kunt dan via de websites van dergelijke firma’s een spoedformulier invullen of spoednummer bellen. In dat laatste geval krijg je mogelijk eerst een callcenter aan de lijn via een 085-nummer. Het nadeel van grote installatiebedrijven is dat ze meestal in een groot geografisch gebied actief zijn. Hierdoor is het maar de vraag in hoeverre ze op echt korte termijn een specialist langs kunnen sturen.

Voor een spoedreparatie zoek je het beste een dakdekker in of vlak bij je woonplaats. Dit betreffen vaak zzp’ers of kleine bedrijven. Google Maps is hiervoor een doeltreffend hulpmiddel. Zoom in op jouw gemeente en typ ‘dakdekker’ of een soortgelijk trefwoord in het zoekveld. De contactgegevens van diverse ondernemers komen tevoorschijn. Kijk meteen ook even naar eventuele reviews van andere klanten.

Een andere manier om snel een lokale dakdekker te vinden, is het gebruik van Werkspot (Android/iOS). Plaats in deze gratis app een oproep met een nauwkeurige omschrijving van de klus en zie welke bedrijven er op korte termijn tijd hebben. Je leest vervolgens reviews, waarna je met een bekwame vakman contact opneemt.

Werkspot is een ideale methode om via een klusoproep snel een lokale dakdekker te vinden.

Spoedklusservice Vereniging eigen huis Leden van Vereniging Eigen Huis kunnen eventueel ook de spoedklusservice bellen. Dit nummer is 24/7 bereikbaar. De belangenorganisatie belooft dat het probleem tegen een eerlijk tarief door betrouwbare vaklieden wordt verholpen. Houd er rekening mee dat de spoedklusservice nauwlettend de veiligheidsvoorschriften van de Arbowet volgt. Om die reden komen er bij een daklekkage minimaal twee vakmensen langs. Daarnaast is bij een hoogte van minimaal zes meter het gebruik van een steiger of hoogwerker verplicht.

Dakinspectie en reparatie

Heb je een vakman of onderneming gevonden die op korte termijn tijd heeft? Meestal komt er eerst iemand langs voor een (vrijblijvende) inspectie. Met een beetje pech is de oorzaak van de lekkage lastig te achterhalen. In dat geval is lekdetectie met behulp van een speciale rookmachine een nuttig hulpmiddel. Dat voorkomt op voorhand namelijk hak- en breekwerk. Bedenk wel dat een bedrijf voor lekdetectie meestal kosten in rekening brengt.

Na de inspectie bespreekt de vakman met jou de kosten. Vraag zo nodig altijd om een offerte, zodat de afspraken zwart-op-wit staan. Soms voert een vakspecialist meteen een noodreparatie uit om te voorkomen dat de gevolgschade in huis verergert. De definitieve herstelwerkzaamheden vinden in de regel op een andere dag plaats. Helaas worden de kosten voor reparatie aan het dak niet gedekt door je woonverzekering.

Schadeclaim indienen bij verzekeraar

Zodra er (professionele) hulp voor het dakherstel op komst is, ben je nog niet klaar. Bij lekkage door neerslag is er vrijwel altijd schade aan de binnenkant van de woning. Denk onder meer aan lelijke kringen in het plafond, scheuren in het pleisterwerk en verrot hout. Dat is de zichtbare schade aan de afwerking van de woning, maar het isolatiemateriaal van het dak kan natuurlijk net zo goed beschadigd zijn. Dat geldt ook voor losse spullen, zoals natte apparaten en meubels.

Gelukkig dekt de woon-, opstal- en/of inboedelverzekering wél alle schade onder het dak. Ga je de boel zelf herstellen? Maak dan een overzicht van de verwachte materiaalkosten en arbeidsuren. Voor veel verzekeraars is dat in combinatie met ingediende foto’s voldoende om een schadeclaim toe te kennen. Mogelijk vraagt de instantie daarnaast om aankoopbewijzen van het materiaal en een lekdetectierapport. Laat je de gevolgschade door een herstelbedrijf opknappen? Zorg dan voor een offerte van de kosten. Bij nagenoeg alle verzekeraars kun je via de website of per e-mail een schadeclaim indienen. Mogelijk stuurt de instantie een inspecteur langs om de situatie te boordelen.

In de online omgeving van je verzekeraar dien je eenvoudig een schadeclaim in.

Vraag een offerte aan voor schilder:

▼ Volgende artikel
Nieuw van Sony:  WH-1000XM6 met verbeterde noise cancelling en duidelijker geluid
© Sony | Christopher Collie
Huis

Nieuw van Sony: WH-1000XM6 met verbeterde noise cancelling en duidelijker geluid

Sony introduceert de WH-1000XM6, de nieuwste draadloze koptelefoon in de bekende 1000X-serie. Het model bouwt voort op zijn voorganger met nog betere ruisonderdrukking, helderdere gesprekskwaliteit en meer comfort. De koptelefoon is vanaf mei verkrijgbaar voor 450 euro.

Noise cancelling met twaalf microfoons

De WH-1000XM6 gebruikt een nieuwe processor die de ruisonderdrukking in realtime aanpast. De koptelefoon beschikt over twaalf microfoons – vier keer zoveel als bij de WH-1000XM5 – en detecteert storende geluiden nauwkeuriger. De adaptieve algoritmes passen zich automatisch aan op basis van je omgeving en de luchtdruk.

Verbeterd draagcomfort en opvouwbaar ontwerp

Sony heeft het ontwerp aangepast met een bredere hoofdband en zachtere oorkussens van veganistisch leer. De pasvorm is ontworpen voor langdurig gebruik, zonder druk op het hoofd. Het opvouwbare frame is verstevigd met metaal en de case heeft nu een magnetische sluiting.

©Sony

Audio in studiokwaliteit

De nieuwe driverunit zorgt voor meer detail en helderheid. Dankzij ondersteuning voor LDAC en High-Resolution Audio Wireless levert de koptelefoon ook draadloos hoge geluidskwaliteit. Met DSEE Extreme worden gecomprimeerde audiobestanden in realtime opgewaardeerd. Voor ruimtelijk geluid is er ondersteuning voor 360 Reality Audio, inclusief een upmix-functie voor films.

Helder bellen met AI-gestuurde microfoons

Voor telefoongesprekken gebruikt de WH-1000XM6 zes beamforming-microfoons die achtergrondgeluid actief onderdrukken en je stem isoleren. Daardoor blijf je goed verstaanbaar, ook in rumoerige omgevingen.

©Sony

Slimme functies en snelladen

De koptelefoon ondersteunt multipoint-connectiviteit, LE Audio en schakelt automatisch tussen apparaten. Via de Sound Connect-app pas je het geluid aan, stel je equalizers in of gebruik je functies zoals Quick Access en Scene-based Listening. Opladen gaat snel: drie minuten laden is goed voor drie uur luisteren.

Prijs en beschikbaarheid

De Sony WH-1000XM6 is beschikbaar in drie kleuren: Black, Platinum Silver en Midnight Blue. De adviesprijs bedraagt 450 euro.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 waterdichte smartwatches met GPS-functie
Gezond leven

Waar voor je geld: 5 waterdichte smartwatches met GPS-functie

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Daarom speuren we een paar keer per week binnen een bepaald thema naar zulke deals. Wanneer je met een smartwatch je gezondheid in de gaten wilt houden en bijvoorbeeld tijdens activiteiten je hartslag wilt meten, is het handig als zo'n slim horloge ook waterdicht is. En met een GPS-functie kun je ook goed bijhouden welke afstand je hebt afgelegd.

Een smartwatch is meer dan alleen een horloge: het is een slimme assistent om je pols. Met een smartwatch kun je eenvoudig meldingen van je smartphone ontvangen, zoals berichten, oproepen en agenda-afspraken. Veel modellen bieden daarnaast functies zoals stappentellen, hartslagmeting, slaapregistratie en GPS-tracking. Dat maakt ze ideaal voor wie zijn gezondheid en activiteiten wil bijhouden. Sommige horloges ondersteunen zelfs contactloos betalen of muziekbediening, zodat je minder vaak je telefoon uit je zak hoeft te halen.

Een ander belangrijk voordeel is de waterbestendigheid, wat bij smartwatches wordt aangeduid met een zogeheten ATM-classificatie. ATM staat voor 'atmosfeer' en geeft aan hoe hoog de druk op het horloge mag zijn. Een smartwatch met 5 ATM is bijvoorbeeld bestand tegen waterdruk die overeenkomt met 50 meter diepte. Dat betekent dat je ermee kunt douchen, zwemmen of in de regen lopen, maar dat de watch niet per se geschikt is voor diepzeeduiken.

Amazfit Cheetah Square

De Amazfit Cheetah Square is een smartwatch met een rechthoekig AMOLED-scherm van 1,75 inch. Het model biedt uitgebreide sportondersteuning met meer dan 150 modi en beschikt over dual-band GPS voor nauwkeurige plaatsbepaling. Daarnaast zijn er sensoren voor hartslag, SpO₂ (het percentage zuurstof in je bloed dat via een saturatiemeter wordt gemeten, en aangeeft hoeveel van je rode bloedcellen verzadigd zijn met zuurstof), slaap en stress. De behuizing is lichtgewicht en de horlogeband is van siliconen. De waterdichtheid van 5 ATM maakt hem geschikt voor gebruik in het water. De batterijduur varieert afhankelijk van het gebruik, met tot 8 dagen bij gemiddeld gebruik en tot 28 uur met GPS ingeschakeld.

🚿 Waterdichtheid: 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 8 dagen
📱 Schermdiagonaal
: 1,75 inch

Huawei Watch Fit 2

De Huawei Watch Fit 2 is een relatief compacte smartwatch met een AMOLED-display van 1,74 inch. Het model ondersteunt verschillende trainingsmodi en beschikt over sensoren voor onder andere hartslag, SpO₂ en slaapmonitoring. Hoewel deze watch geen ingebouwde GPS heeft, maakt hij gebruik van verbonden GPS via een smartphone. De batterijduur is met maximaal 10 dagen redelijk lang. De smartwatch is waterbestendig tot 5 ATM en is beschikbaar in verschillende edities en kleuren.

🚿 Waterdichtheid: 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 10 dagen
📱 Schermdiagonaal
: 1,74 inch

Fitbit Sense 2

De Fitbit Sense 2 biedt een combinatie van gezondheidsmetingen, zoals een ECG-app, cEDA-sensor voor stressdetectie en SpO₂-metingen. Het horloge is uitgerust met een 1,58 inch AMOLED-scherm en een ingebouwde GPS. De batterij gaat bij normaal gebruik ongeveer 6 dagen mee. Daarnaast is de Sense 2 waterbestendig tot 50 meter (5 ATM). Het model ondersteunt contactloze betalingen via Fitbit Pay, maar mist functies zoals muziekopslag of volledige ondersteuning voor apps van derden.

🚿 Waterdichtheid: 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 6 dagen
📱 Schermdiagonaal
: 1,58 inch

Garmin Venu 2

De Garmin Venu 2 heeft een 1,3 inch AMOLED-display en legt de nadruk op gezondheid en sport. De smartwatch beschikt over onder meer hartslagmeting, ademhalingsregistratie, Body Battery, stressmeting en Pulse Ox. GPS is ingebouwd, en de batterij gaat tot 11 dagen mee in smartwatch-modus. Bij gebruik van GPS en muziek is dit korter. Het horloge is waterdicht tot 5 ATM, wat standaard is voor dit soort toepassingen.

🚿 Waterdichtheid: 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 11 dagen
📱 Schermdiagonaal
: 1,3 inch

OnePlus Watch 2

De OnePlus Watch 2 draait op Wear OS 4 en gebruikt een dubbele chipsetstructuur om prestaties en batterijduur te balanceren. Met een 1,43 inch AMOLED-scherm, ondersteuning voor dual-band GPS, en sensoren voor hartslag en slaap is hij geschikt voor dagelijks gebruik. De batterijduur is echter niet heel lang, maar het horloge is wel IP68-gecertificeerd en bestand tegen waterdruk tot 5 ATM.

🚿 Waterdichtheid: IP68 / 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 100 uur
📱 Schermdiagonaal
: 1,43 inch