Help! Waterschade in huis door de regen, wat nu?

© Andrey Popov

Help! Waterschade in huis door de regen, wat nu?

Geplaatst: 15 april 2024 - 12:25

Maikel Dijkhuizen

Het overkomt bijna iedereen weleens: waterschade door neerslag. Heb je daar mee te maken, dan dien je de lekkage zo snel mogelijk te verhelpen. Hoe langer je wacht, hoe groter de schade, dus ga direct aan de slag! Zodra de lekkage is verholpen, dien je voor de gevolgschade in huis een schadeclaim in bij de verzekeraar.

Een scheve dakpan, achterstallig (dak)onderhoud of een verstopte goot. Ontstaat er ergens in het plafond een vochtplek of druppelt het naar binnen, dan dien je meteen de oorzaak te achterhalen. Uiteraard neem je eerst zelf een kijkje. Misschien kun je het probleem direct oplossen. In dat geval heb je mazzel, want een (professionele) reparatie kost logischerwijs meer tijd. Kun je het niet zelf oplossen? Probeer dan de schade zoveel mogelijk te beperken door zo nodig een emmer, zeil of doek te plaatsen. Houd er rekening mee dat het water na verloop van tijd wellicht op meerdere plekken naar beneden druppelt. Controleer daarom bij een nieuwe regenbui telkens de lekkage.

Beschadigde gipsplaten door daklekkage

© Maikel Dijkhuizen

Bij een daklekkage loopt het water naar het laagste punt, waarna het mogelijk zelfs op de vloer druppelt.

Ook interessant: Hoe kun je schade aan je huis door klimaatrampen voorkomen?

De juiste hulp inschakelen

De oorzaak van waterschade door neerslag is vaak een gebrek aan het dak. Met name als er nog meer slecht weer wordt voorspeld, is het van belang dat er snel een specialist komt kijken. Hiervoor zijn er meerdere mogelijkheden. Ben je huurder? Neem dan contact op met de verhuurder, zoals een woningcorporatie of huisbaas. De verhuurder is immers verantwoordelijk voor het onderhoud van het huis en dient dus voor een passende oplossing te zorgen.

Als huiseigenaar zoek je zelf een geschikte dakdekker. Check hierbij goed of de beoogde vakman de benodigde werkzaamheden kan uitvoeren. Dat hangt veelal af van het type dakbedekking. Zo vereist het repareren (of vervangen) van een hellend pannendak andere kennis dan het aanbrengen van een nieuwe bitumen-toplaag op een dakkapel of uitbouw. Wie weet is er iemand in jouw directe omgeving die deze klus kan klaren. Dat is veelal de snelste oplossing, waardoor je oplopende kosten als gevolg van de lekkage kunt beperken.

Achterstallig dak met plas water

© Maikel Dijkhuizen

Vaak is achterstallig onderhoud aan een plat dak de oorzaak van regenschade.

Is de schade erger dan verwacht en is je kelder volgelopen?

0

Powered by

logo

Snel professionele dakdekker vinden

Besluit je om zo snel mogelijk een professionele dakdekker in te schakelen? Helaas regel je dat tegenwoordig niet meer zo snel, want deze vakmensen hebben het doorgaans erg druk. Zoeken via Google ligt natuurlijk voor de hand, maar hierbij komen vooral de grotere installatiebedrijven bovendrijven. Je kunt dan via de websites van dergelijke firma’s een spoedformulier invullen of spoednummer bellen. In dat laatste geval krijg je mogelijk eerst een callcenter aan de lijn via een 085-nummer. Het nadeel van grote installatiebedrijven is dat ze meestal in een groot geografisch gebied actief zijn. Hierdoor is het maar de vraag in hoeverre ze op echt korte termijn een specialist langs kunnen sturen.

Voor een spoedreparatie zoek je het beste een dakdekker in of vlak bij je woonplaats. Dit betreffen vaak zzp’ers of kleine bedrijven. Google Maps is hiervoor een doeltreffend hulpmiddel. Zoom in op jouw gemeente en typ ‘dakdekker’ of een soortgelijk trefwoord in het zoekveld. De contactgegevens van diverse ondernemers komen tevoorschijn. Kijk meteen ook even naar eventuele reviews van andere klanten.

Een andere manier om snel een lokale dakdekker te vinden, is het gebruik van Werkspot (Android/iOS). Plaats in deze gratis app een oproep met een nauwkeurige omschrijving van de klus en zie welke bedrijven er op korte termijn tijd hebben. Je leest vervolgens reviews, waarna je met een bekwame vakman contact opneemt.

Vakman vinden in Werkspot-app

Werkspot is een ideale methode om via een klusoproep snel een lokale dakdekker te vinden.

Dakinspectie en reparatie

Heb je een vakman of onderneming gevonden die op korte termijn tijd heeft? Meestal komt er eerst iemand langs voor een (vrijblijvende) inspectie. Met een beetje pech is de oorzaak van de lekkage lastig te achterhalen. In dat geval is lekdetectie met behulp van een speciale rookmachine een nuttig hulpmiddel. Dat voorkomt op voorhand namelijk hak- en breekwerk. Bedenk wel dat een bedrijf voor lekdetectie meestal kosten in rekening brengt.

Na de inspectie bespreekt de vakman met jou de kosten. Vraag zo nodig altijd om een offerte, zodat de afspraken zwart-op-wit staan. Soms voert een vakspecialist meteen een noodreparatie uit om te voorkomen dat de gevolgschade in huis verergert. De definitieve herstelwerkzaamheden vinden in de regel op een andere dag plaats. Helaas worden de kosten voor reparatie aan het dak niet gedekt door je woonverzekering.

Schadeclaim indienen bij verzekeraar

Zodra er (professionele) hulp voor het dakherstel op komst is, ben je nog niet klaar. Bij lekkage door neerslag is er vrijwel altijd schade aan de binnenkant van de woning. Denk onder meer aan lelijke kringen in het plafond, scheuren in het pleisterwerk en verrot hout. Dat is de zichtbare schade aan de afwerking van de woning, maar het isolatiemateriaal van het dak kan natuurlijk net zo goed beschadigd zijn. Dat geldt ook voor losse spullen, zoals natte apparaten en meubels.

Gelukkig dekt de woon-, opstal- en/of inboedelverzekering wél alle schade onder het dak. Ga je de boel zelf herstellen? Maak dan een overzicht van de verwachte materiaalkosten en arbeidsuren. Voor veel verzekeraars is dat in combinatie met ingediende foto’s voldoende om een schadeclaim toe te kennen. Mogelijk vraagt de instantie daarnaast om aankoopbewijzen van het materiaal en een lekdetectierapport. Laat je de gevolgschade door een herstelbedrijf opknappen? Zorg dan voor een offerte van de kosten. Bij nagenoeg alle verzekeraars kun je via de website of per e-mail een schadeclaim indienen. Mogelijk stuurt de instantie een inspecteur langs om de situatie te boordelen.

Schade melden bij Univé via online formulier

In de online omgeving van je verzekeraar dien je eenvoudig een schadeclaim in.

Vraag een offerte aan voor schilder:

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten