ID.nl logo
Help! Waterschade in huis door de regen, wat nu?
© Andrey Popov
Huis

Help! Waterschade in huis door de regen, wat nu?

Het overkomt bijna iedereen weleens: waterschade door neerslag. Heb je daar mee te maken, dan dien je de lekkage zo snel mogelijk te verhelpen. Hoe langer je wacht, hoe groter de schade, dus ga direct aan de slag! Zodra de lekkage is verholpen, dien je voor de gevolgschade in huis een schadeclaim in bij de verzekeraar.

In dit artikel lees je:

  • Hoe je met spoed een geschikte dakdekker kunt vinden
  • Welke (gevolg)schade er mogelijk in huis door neerslag ontstaat
  • Welke schade je bij de verzekeraar kunt claimen

Ook lezen: Schade claimen op je woonverzekering, zo doe je het goed

Een scheve dakpan, achterstallig (dak)onderhoud of een verstopte goot. Ontstaat er ergens in het plafond een vochtplek of druppelt het naar binnen, dan dien je meteen de oorzaak te achterhalen. Uiteraard neem je eerst zelf een kijkje. Misschien kun je het probleem direct oplossen. In dat geval heb je mazzel, want een (professionele) reparatie kost logischerwijs meer tijd. Kun je het niet zelf oplossen? Probeer dan de schade zoveel mogelijk te beperken door zo nodig een emmer, zeil of doek te plaatsen. Houd er rekening mee dat het water na verloop van tijd wellicht op meerdere plekken naar beneden druppelt. Controleer daarom bij een nieuwe regenbui telkens de lekkage.

©Maikel Dijkhuizen

Bij een daklekkage loopt het water naar het laagste punt, waarna het mogelijk zelfs op de vloer druppelt.

Ook interessant: Hoe kun je schade aan je huis door klimaatrampen voorkomen?

De juiste hulp inschakelen

De oorzaak van waterschade door neerslag is vaak een gebrek aan het dak. Met name als er nog meer slecht weer wordt voorspeld, is het van belang dat er snel een specialist komt kijken. Hiervoor zijn er meerdere mogelijkheden. Ben je huurder? Neem dan contact op met de verhuurder, zoals een woningcorporatie of huisbaas. De verhuurder is immers verantwoordelijk voor het onderhoud van het huis en dient dus voor een passende oplossing te zorgen.

Als huiseigenaar zoek je zelf een geschikte dakdekker. Check hierbij goed of de beoogde vakman de benodigde werkzaamheden kan uitvoeren. Dat hangt veelal af van het type dakbedekking. Zo vereist het repareren (of vervangen) van een hellend pannendak andere kennis dan het aanbrengen van een nieuwe bitumen-toplaag op een dakkapel of uitbouw. Wie weet is er iemand in jouw directe omgeving die deze klus kan klaren. Dat is veelal de snelste oplossing, waardoor je oplopende kosten als gevolg van de lekkage kunt beperken.

©Maikel Dijkhuizen

Vaak is achterstallig onderhoud aan een plat dak de oorzaak van regenschade.

Is de schade erger dan verwacht en is je kelder volgelopen?

Snel professionele dakdekker vinden

Besluit je om zo snel mogelijk een professionele dakdekker in te schakelen? Helaas regel je dat tegenwoordig niet meer zo snel, want deze vakmensen hebben het doorgaans erg druk. Zoeken via Google ligt natuurlijk voor de hand, maar hierbij komen vooral de grotere installatiebedrijven bovendrijven. Je kunt dan via de websites van dergelijke firma’s een spoedformulier invullen of spoednummer bellen. In dat laatste geval krijg je mogelijk eerst een callcenter aan de lijn via een 085-nummer. Het nadeel van grote installatiebedrijven is dat ze meestal in een groot geografisch gebied actief zijn. Hierdoor is het maar de vraag in hoeverre ze op echt korte termijn een specialist langs kunnen sturen.

Voor een spoedreparatie zoek je het beste een dakdekker in of vlak bij je woonplaats. Dit betreffen vaak zzp’ers of kleine bedrijven. Google Maps is hiervoor een doeltreffend hulpmiddel. Zoom in op jouw gemeente en typ ‘dakdekker’ of een soortgelijk trefwoord in het zoekveld. De contactgegevens van diverse ondernemers komen tevoorschijn. Kijk meteen ook even naar eventuele reviews van andere klanten.

Een andere manier om snel een lokale dakdekker te vinden, is het gebruik van Werkspot (Android/iOS). Plaats in deze gratis app een oproep met een nauwkeurige omschrijving van de klus en zie welke bedrijven er op korte termijn tijd hebben. Je leest vervolgens reviews, waarna je met een bekwame vakman contact opneemt.

Werkspot is een ideale methode om via een klusoproep snel een lokale dakdekker te vinden.

Spoedklusservice Vereniging eigen huis Leden van Vereniging Eigen Huis kunnen eventueel ook de spoedklusservice bellen. Dit nummer is 24/7 bereikbaar. De belangenorganisatie belooft dat het probleem tegen een eerlijk tarief door betrouwbare vaklieden wordt verholpen. Houd er rekening mee dat de spoedklusservice nauwlettend de veiligheidsvoorschriften van de Arbowet volgt. Om die reden komen er bij een daklekkage minimaal twee vakmensen langs. Daarnaast is bij een hoogte van minimaal zes meter het gebruik van een steiger of hoogwerker verplicht.

Dakinspectie en reparatie

Heb je een vakman of onderneming gevonden die op korte termijn tijd heeft? Meestal komt er eerst iemand langs voor een (vrijblijvende) inspectie. Met een beetje pech is de oorzaak van de lekkage lastig te achterhalen. In dat geval is lekdetectie met behulp van een speciale rookmachine een nuttig hulpmiddel. Dat voorkomt op voorhand namelijk hak- en breekwerk. Bedenk wel dat een bedrijf voor lekdetectie meestal kosten in rekening brengt.

Na de inspectie bespreekt de vakman met jou de kosten. Vraag zo nodig altijd om een offerte, zodat de afspraken zwart-op-wit staan. Soms voert een vakspecialist meteen een noodreparatie uit om te voorkomen dat de gevolgschade in huis verergert. De definitieve herstelwerkzaamheden vinden in de regel op een andere dag plaats. Helaas worden de kosten voor reparatie aan het dak niet gedekt door je woonverzekering.

Schadeclaim indienen bij verzekeraar

Zodra er (professionele) hulp voor het dakherstel op komst is, ben je nog niet klaar. Bij lekkage door neerslag is er vrijwel altijd schade aan de binnenkant van de woning. Denk onder meer aan lelijke kringen in het plafond, scheuren in het pleisterwerk en verrot hout. Dat is de zichtbare schade aan de afwerking van de woning, maar het isolatiemateriaal van het dak kan natuurlijk net zo goed beschadigd zijn. Dat geldt ook voor losse spullen, zoals natte apparaten en meubels.

Gelukkig dekt de woon-, opstal- en/of inboedelverzekering wél alle schade onder het dak. Ga je de boel zelf herstellen? Maak dan een overzicht van de verwachte materiaalkosten en arbeidsuren. Voor veel verzekeraars is dat in combinatie met ingediende foto’s voldoende om een schadeclaim toe te kennen. Mogelijk vraagt de instantie daarnaast om aankoopbewijzen van het materiaal en een lekdetectierapport. Laat je de gevolgschade door een herstelbedrijf opknappen? Zorg dan voor een offerte van de kosten. Bij nagenoeg alle verzekeraars kun je via de website of per e-mail een schadeclaim indienen. Mogelijk stuurt de instantie een inspecteur langs om de situatie te boordelen.

In de online omgeving van je verzekeraar dien je eenvoudig een schadeclaim in.

▼ Volgende artikel
Consumenten testen: de Philips STH5030/20 5000 Series-kledingstomer
© Philips
Huis

Consumenten testen: de Philips STH5030/20 5000 Series-kledingstomer

Op zoek naar een snelle en handige oplossing om je kleding kreukvrij te maken zonder gedoe met een strijkplank? De Philips STH5030/20 5000 Series-kledingstomer belooft binnen enkele seconden klaar te zijn voor gebruik. Maar hoe goed werkt hij echt? Het Review.nl Testpanel heeft dit compacte apparaat uitgebreid getest.

De Philips STH5030/20 5000 Series-kledingstomer is een handige en compacte oplossing voor wie snel en moeiteloos kreukvrije kleding wil. Met een korte opwarmtijd, een verstelbare kop en een krachtige stoomfunctie is dit apparaat ideaal voor dagelijks gebruik en op reis.

Snel en compact stomen zonder gedoe

De Philips STH5030/20 is een draagbare kledingstomer die in slechts 30 tot 35 seconden opwarmt en direct klaar is voor gebruik. Hij heeft twee standen: een Eco-modus voor waterbesparing en een Max-modus voor hardnekkige kreukels. Met een continue stoomafgifte tot 24 gram per minuut helpt het apparaat kleding niet alleen te ontkreuken, maar ook op te frissen. Dat maakt het een handige tool voor mensen die hun kleding snel willen bijwerken zonder een strijkplank te gebruiken. Bovendien wordt het apparaat geleverd met een opberghoes die ook als handschoen dient, zodat gebruikers zich niet verbranden tijdens het stomen.

Uit de testresultaten blijkt dat veel gebruikers het compacte formaat en het lichte gewicht waarderen. Zo zegt Ndijkhuizen: "Geen onhandige strijkplank meer nodig, gewoon op een hanger en stomen maar."

©Philips

Strak en stijlvol design met praktische functies

Over het ontwerp van de Philips STH5030/20 zijn de meeste testers enthousiast. De verstelbare kop maakt het mogelijk om zowel horizontaal als verticaal te stomen, wat handig is voor verschillende kledingstukken en stoffen. Ook het compacte formaat en de opvallende koraalroze of rode kleur worden gewaardeerd.

Volgens Daphnievd voegt de kleur zelfs iets extra’s toe: "Het is een superhandig apparaat en de kleur is een erg leuk detail, vooral in een vrouwenhuishouden. Het maakt het nét wat gezelliger." Ook KirstenB noemt het design een pluspunt: "Het apparaat is klein, handzaam en heel makkelijk te gebruiken. Op de mooie koraalroze kleur ben ik verliefd."

Toch zijn er enkele testers die opmerken dat het snoer aan de korte kant is, wat de bewegingsvrijheid enigszins beperkt. Rocky1998 zegt hierover: "De stroomkabel is wel wat aan de korte kant en had wat langer mogen zijn in mijn mening."

©Philips

Krachtige prestaties voor een handstomer

Qua prestaties scoort de Philips STH5030/20 goed bij de testers. De meeste gebruikers merken op dat lichte stoffen moeiteloos worden ontkreukt en dat het apparaat ideaal is voor snelle opfrisbeurten. FabianMR benadrukt hoe handig dit is 's ochtends: "De stomer werkt snel en efficiënt, waardoor je ’s ochtends nog even snel je kleding kreukvrij kunt krijgen."

Bij dikkere stoffen of diepe kreukels heeft het apparaat iets meer tijd en moeite nodig. MJOMJ merkt bijvoorbeeld op: "Met dikkere stoffen en diepe kreukels heeft deze handstomer wel moeite, maar hij is dan ook niet te vergelijken met het traditionele strijkijzer."

Voor wie vooral snel en gemakkelijk kreukels wil verwijderen uit blouses, jurken en colberts, lijkt deze stomer een uitstekende keuze.

©Philips

Gebruiksgemak: snel, eenvoudig en handig op reis

De testers vinden de kledingstomer eenvoudig in gebruik. Het lichte gewicht en de compacte vorm maken het apparaat ideaal om mee te nemen op reis. Maro bevestigt dit: "Handig voor onderweg, vakantie of op zakenreis. Maar ik zou zeker ook zeggen gewoon lekker voor thuis." Ook GeaR1989 is enthousiast: "De twijfel werd bij het eerste gebruik al weggenomen. Wat een handig ding is dit!"

Wel zijn er enkele kanttekeningen bij de gebruikservaring. Een veelgenoemd punt is dat de stoomknop continu moet worden ingedrukt tijdens het gebruik. Sharon van Aalsum zegt hierover: "De minpunten, zoals het kleine waterreservoir en constant te moeten drukken op de stoomknop, kunnen echter voor wat ongemak zorgen bij langer gebruik."

✅ Pluspunten
  • Compact en licht, ideaal voor op reis

  • Snel opgewarmd en direct klaar voor gebruik

  • Werkt goed op lichte stoffen en voor snelle opfrisbeurten

  • Stijlvol design en verstelbare kop voor extra gebruiksgemak

❌ Minpunten
  • Kort snoer beperkt bewegingsvrijheid

  • Stoomknop moet constant ingedrukt worden

  • Werkt minder goed bij dikke stoffen en diepe kreukels

Conclusie: snel en handig met een paar kleine minpunten

De Philips STH5030/20 5000 Series-kledingstomer wordt door testers gemiddeld beoordeeld met een 8,7. Het is een handig apparaat voor dagelijks gebruik en reizen, dat snel opwarmt en kleding effectief ontkreukt. De verstelbare kop, het compacte formaat en de stijlvolle kleur worden vaak als pluspunten genoemd.

Meer lezen over deze Philips-handstomer?

Ga naar Kieskeurig.nl!
▼ Volgende artikel
De lente komt eraan! Dit doe je in februari in de tuin
© Olga Seyfutdinova
Huis

De lente komt eraan! Dit doe je in februari in de tuin

De winter loopt op zijn eind, ook al voelt dat niet altijd zo aan de temperatuur. Maar kijk om je heen: het eerste groen verschijnt weer in de tuin. Winterklokjes en krokussen laten zich zien en aan sommige bomen en struiken zie je al de eerste knoppen verschijnen. Tijd dus om de handen uit de mouwen te steken – de tuin roept!

Dit doe je in februari is het tijd om: 🪻 Eenjarige zomerbloemen voorzaaien 🪻 Kale plekken in het gazon inzaaien 🪻 Groene aanslag van de bestratingverwijderen 🪻 Bepaalde (fruit)bomen snoeien

Weten wat je de rest van het jaar in de tuin kunt doen? Kijk dan op onze jaarkalender!

Voorzaaien, planten en verpotten

Zaai eenjarige zomerbloemen alvast binnen voor, zodat je later in het seizoen sterke planten hebt. Buiten kun je bomen en struiken verplaatsen, zolang het niet vriest. Kuipplanten die in de garage of schuur overwinteren, hebben nu wat meer water nodig. Ook potplanten buiten kunnen wel een scheut gebruiken als ze lange tijd droog staan.

Omdat de nachten nog koud kunnen zijn, is het verstandig om bloeiende bollen in potten en bakken te beschermen met vliesdoek. Een camelia kun je 's nachts afdekken met noppenfolie, maar haal die er overdag weer af zodra de temperatuur boven nul komt.

Wil je wat extra kleur in de tuin? Zet viooltjes en primula's neer. Ze kunnen goed tegen de kou en zorgen meteen voor een lente-achtig gevoel.

©MaÅgosia Karniewska

Aandacht voor je gazon

Strooi in de eerste twee weken van februari kalk over het gazon en de borders. Wil je een nieuw gazon aanleggen? Dan is het tijd om aan de slag te gaan. Spit en egaliseer de grond, zodat die klaar is voor het inzaaien of leggen van gras. Als je gazon vol molshopen ligt, kun je de aarde met een bezem over het gras verspreiden. Is het droog en vorstvrij? Dan kun je de graskanten bijwerken en kale plekken opnieuw inzaaien. Vermijd lopen over het gazon tijdens de vorst, want dat kan het gras beschadigen.

Onkruid wieden en groene aanslag wegvegen

Laat de schoffel voorlopig nog even staan, want daarmee kun je vaste planten beschadigen die nog onder de grond zitten. Pluk het onkruid liever met de hand, zodat je de jonge planten niet verstoort. Een groen laagje op het terras veeg je weg met zand en een bezem. Wil je het grondiger aanpakken? Er zijn verschillende manieren om groene aanslag te verwijderen. Zeg maar dag tegen die gladde laag met deze tips 🢱

Zo verwijder je groene aanslag van je terras en tegels

©Vely

Snoeien (maar niet alles en met mate)

In februari kun je bepaalde bomen en struiken snoeien, zolang het niet vriest en er geen vorstperiode wordt voorspeld. Is dat wel het geval, wacht dan op een warmere periode. Begin bij de dakplataan en snoei de takken die recht omhoog groeien. Heb je de leilinde nog niet gesnoeid? Knip de takken dan nu terug tot een paar centimeter vanaf de hoofdtakken. Ook heesters kunnen een snoeibeurt gebruiken. Ontstaan er grote wonden bij bomen? Dek ze af met wondbalsem om infecties te voorkomen.

Haal bij klimplanten, zoals klimop, wilde wingerd en trompetklimmer, het oude blad weg. Verwijder ook de ranken op plekken waar ze niet moeten groeien, zoals onder de dakrand en rondom kozijnen.

Februari is daarnaast een goede maand om fruitbomen te snoeien. Wacht wel met het snoeien van fruitbomen met steenvruchten, zoals de kersenboom of perzikboom. De druif en kiwi moeten nu wél gesnoeid worden, want zodra de sapstromen op gang komen, ben je te laat.