De belangrijkste vragen over het installeren van slimme gordijnen
Je wekker gaat af met het weerbericht van de dag en terwijl je uit bed stapt om je pantoffels aan te doen, gaan de gordijnen automatisch open om het eerste zonlicht binnen te laten. Het klinkt als een scenario uit een luxehotel of een huis van de toekomst, maar onze eigen huizen worden steeds slimmer, waaronder ook onze gordijnen. Hoe haal je het gemak van slimme gordijnen in huis? We zetten de belangrijkste zaken op een rij.
Na het lezen van dit artikel weet je het volgende over slimme raambekleding, zoals gordijnen:
-
Wat slimme gordijnen precies zijn
-
Het verschil tussen slimme raamdecoratie kopen en die slim maken
-
Waar je slimme raambekleding kunt kopen
-
En andere handige tips
-
Ook interessant voor jou: De meest sfeervolle energiebesparing: isolerende raambekleding
Wat zijn slimme gordijnen?
Het vanzelf neerlaten van je rolgordijn of sluiten van je gordijnen met een druk op de knop is fijn, maar vandaag de dag is het eenvoudig om een stapje verder te gaan. Bij wie zijn huis zo slim mogelijk wil maken, mag slimme zonwering niet ontbreken. Met je stem kun je bijvoorbeeld het huis laten verduisteren. Of liever nog: je hoeft helemaal niet om te kijken naar het openen of sluiten van de gordijnen. Als het donker wordt, gaan ze dicht, net als wanneer de zon fel schijnt. En natuurlijk ook andersom. Als je doordeweeks om zeven uur opstaat, gaan de gordijnen voor de tijd vanzelf open en in het weekend blijven ze een uurtje langer dicht. We spreken over slimme rolgordijnen als je ze op basis van een bepaald scenario of via een slimme assistent of app kun instellen en bedienen.
Wat zijn de voor- en nadelen van slimme raamdecoratie?
Net als bij elektrische gordijnen, hoef je niet langer op te staan om de gordijnen met de hand dicht te doen. Handig als je gordijnen ergens hebt hangen waar je moeilijk bij komt, zoals voor een hoog raam of achter de bank, of als je gewoon geen zin hebt om van de bank af te komen. Met een druk op de knop gaan de gordijnen open of dicht. Bij slimme zonwering is de druk op de knop niet meer nodig. Een bijkomend voordeel is dat je door middel van een app of andere software kunt zorgen dat je gordijnen op gezette tijden dichtgaan of met behulp van een sensor reageren op bijvoorbeeld zonlicht.
Het nadeel van slimme zonwering is voornamelijk de prijs. Gordijnen zijn al niet goedkoop en wanneer je ze slim wilt maken, komen daar logischerwijs nog kosten bij. Er zijn oplossingen om je eigen gordijnen slim te maken, maar deze zijn niet altijd toepasbaar op jouw situatie. Zo hebben de meeste systemen nog moeite met gordijnrails die een hoekje om gaan.
Hoe werkt slimme raamdecoratie?
Om een rolgordijn, lamellen of gordijn slim te maken, zijn er drie elementen essentieel. Ten eerste moet het gordijn of de gordijnrails elektrisch gemaakt worden door middel van een motor. Die zorgt ervoor dat het gordijn automatisch beweegt. Ten tweede moet deze motor kunnen communiceren met andere apparaten via wifi of een radiofrequentie, zodat er commando’s verstuurd kunnen worden en als het even kan ook de status van het rolgordijn kan worden uitgelezen. Daardoor kun je via de app bijvoorbeeld nagaan of een gordijn open of dicht is, en hoeveel batterijlading de motor nog heeft.
Tot slot is er een hub of een server nodig om met het slimme gordijn en andere slimme apparaten in huis te communiceren. Vaak hebben fabrikanten, zoals Somfy of IKEA, die kant-en-klare oplossingen aanbieden zelf een hub waarop je verschillende apparaten kunt aansluiten. Wanneer je iets meer kennis en vooral tijd hebt, kun je ook zelf een server opzetten met bijvoorbeeld Home Assistant, waarmee je zelf alle apparaten koppelt. Onder meer IKEA biedt slimme rolgordijnen aan.
Lees ook: Maak je huis slim met Home Assistant
Waar koop je slimme raambekleding?
Veel gevestigde fabrikanten van zonwering voor binnen hebben inmiddels een slimme raamdecoratie-lijn. Zo heeft Luxaflex een range met slimme raamdecoratie en ook Velux biedt allerlei opties voor slimme zonwering bedoeld voor binnenshuis. Daarnaast zijn er ook bedrijven als Somfy die zich specialiseren in smart home-producten en die ook slimme gordijnen aanbieden. En natuurlijk de eerdergenoemde IKEA , die met de kant-en-klare rolgordijnen slimme zonwering voor thuis toegankelijker maakt. Ook op Bol.com vind je tientallen opties voor slimme raambekleding.
Waar moet je op letten bij het kopen van slimme zonwering?
Zoals bij het kopen van alle slimme apparaten, is het belangrijk om te kijken of het gekozen systeem samenwerkt met je huidige ecosysteem of dat je een aparte app nodig gaat hebben. Wanneer je alles in je huis wilt toevoegen aan bijvoorbeeld Google Home of Alexa, moet je goed kijken of het systeem dat je wilt kopen kan worden aangesloten op deze ecosystemen. Anders kun je blijven roepen "Oké Google, doe de gordijnen dicht" tot je een ons weegt.
©PXimport
Kan ik mijn eigen gordijnen slim maken?
Wanneer je thuis al mooie gordijnen hebt hangen, is het natuurlijk zonde om die weg te doen, omdat je zo nodig slimme gordijnen wilt. In plaats van een nieuw (rol)gordijn aan te schaffen, kun je ook kijken naar het slim maken van je eigen gordijnen. Als dat mogelijk is, kun je je eigen gordijnen laten hangen, maar heb je toch de luxe van zonwering die automatisch opengaat als je opstaat in de ochtend.
Je kunt hiervoor een slimme motor aanschaffen die je op je huidige gordijnrails bevestigt. Dit kan bijvoorbeeld met het systeem van de Nederlandse fabrikant Slide of Aquara. Hiermee zet je een motor op de gordijnrails die aan de gordijnen wordt bevestigd. Daarna kun je het motortje verbinden met slimme assistenten zoals Google Assistent. Het is ook mogelijk om een slimme gordijnrails aan te schaffen. Onder andere Somfy biedt deze systemen kant-en-klaar aan. Hierin kun je dan je eigen gordijnen ophangen!
Welke kleur moet zonwering binnen hebben?
Bij het kiezen van zonwering binnen is het belangrijk dat de gordijnen, lamellen en andere soorten raamdecoratie ook goed bij het interieur passen. Tegelijkertijd wil je ook dat de zonwering zonlicht buiten houdt, om te zorgen dat het echt donker is binnen of als bescherming tegen warmte. Als je de zon wilt weren om het donker te maken binnen, dan kun je het beste voor donkere kleuren gaan en een materiaal of stof kiezen die licht weert. Zeker als je een slaapkamer wilt verduisteren, is dit aan te raden. In dat geval is het ook slim om te kijken naar verduisterende gordijnen.
Wanneer je binnen zonwering wilt plaatsten om vooral warmte buiten te houden en/of de inkijk te beperken, is het beter om voor een lichte kleur te gaan. In tegenstelling tot zonwering buiten, wil je dat zonwering binnen zo min mogelijk warmte absorbeert. Donkere kleuren absorberen vooral zonlicht, waardoor de warmte in huis blijft hangen. Lichtere kleuren reflecteren meer licht, waardoor het niet in de woning blijft hangen.