ID.nl logo
Review Slide Smart Curtain System - Handig maar prijzig
Huis

Review Slide Smart Curtain System - Handig maar prijzig

De markt wordt overspoeld met slimme apparaten die taken in je huis kunnen vereenvoudigen. De automatische lichtbediening is daarvan wellicht een van de bekendste, maar ook voor het fysiek bedienen van apparaten komen er steeds meer toepassingen op de markt. We bekijken de Slide Smart Curtain System, waarmee je je gordijnen met behulp van een app kunt bedienen.

Goed
Conclusie

De Slide is een solide en betrouwbaar systeem voor het automatisch openen en sluiten van je gordijnen. Prettig is dat je geen apart basisstation nodig hebt voor de verbinding met internet. De ingebouwde (video)handleiding in de app is duidelijk, maar die handleiding zou permanent beschikbaar moeten zijn, ook als het systeem al is opgehangen. Want loop je ergens op vast en het systeem werkt niet naar behoren, dan moet je de boel resetten en opnieuw beginnen. Verder liepen we tijdens de fysieke installatie van de Slide tegen wat problemen aan omdat we een hoog plafond hebben en een lange rail. We snappen dat er verschillende behoeftes zijn bij gebruikers van dergelijke systemen, maar we hadden liever gezien dat alle echte smartphonefuncties waren inbegrepen bij de Slide in plaats van drie verschillende versies aan te bieden. Bovendien is het jammer dat het verschil in prijs voor een upgrade hoger is dan wanneer je de losse versie van de Slide zou kopen. Met de kortingscode IDnl10% krijg je 10 procent korting op alle Slide-versies, dat is mooi meegenomen.

Plus- en minpunten
  • Relatief stille motor
  • Vlotte bediening vanuit app
  • Installatie kan lastig zijn
  • Alleen te bedienen met smartphone
  • Upgraden naar meer functionaliteit prijzig

Het klinkt misschien wat abstract, maar ook met het automatisch regelen van je gordijnen kun je energie besparen. Gesloten gordijnen kunnen bijvoorbeeld de warmte op koudere dagen binnenshuis houden, maar kunnen ook voor verkoeling zorgen als ze gesloten zijn op hete dagen.

Innovation In Motion is ermee gestopt Het bedrijf achter de Slide-gordijnen - het Nederlandse Innovation in Motion - is inmiddels gestopt. Door te hoge schulden kan het bedrijf geen nieuwe producten maken, zo blijkt uit een bericht op Tweakers.

Het bedrijf heeft inmiddels wat aanpassingen gedaan aan de API, de programmeerkoppeling tussen de software en de gordijnen. Hierdoor is het mgoelijk om de gordijnen lokaal te bedienen zonder verbinding te maken met de clouddienst, die door het stoppen van Innovation in Motion ook offline zal worden gehaald.

Lees ook: Antwoord op al je vragen over slimme gordijnen

Het van Nederlandse bedrijf Innovation in Motion heeft met de Slide een eenvoudig systeem bedacht voor het bedienen van bijna al je gordijnen. Bijna, omdat het systeem in principe alleen geschikt is voor klassieke trekgordijnen die zijn gemonteerd op een rail en van links naar rechts en andersom geschoven kunnen worden. Het systeem werkt niet op systemen met bochten en vooralsnog niet met gordijnen op een roede.

De juiste rail

Het lastige van gordijnautomatisering is dat er verschillende standaarden zijn voor de manier waarop gordijnen worden opgehangen. En het is niet direct zo dat alle gordijnrails hetzelfde zijn, of dat iedere gordijnglijder in elke rail past. Voor ontwikkelaars van automatiseringssystemen voor gordijnen is het dus de uitdaging om ervoor te zorgen dat het systeem compatibel is met al die verschillende rail- en glijdertypes.

©Mark Gamble

Bij de Slide is dat gelukt, want het systeem bevestig je aan de gordijnglijders en stoppers in de rails, dus niet in de rails zelf. De Slide is hierdoor in principe geschikt voor elke rail, zolang er aan beide uiteinden maar een stopper zit; een vast oog waaraan de laatste gordijnhaak in wordt gehangen.

Trekken met kabels

Het Slide-systeem bestaat uit een relatief grote motor-unit, een doorlopende kabel, twee montagestukken die je op de laatste stopper en een glijder plaatst - bij dubbelde gordijnen doe je dat zowel links als rechts - en zogeheten gliders die je aan de buitenste gordijnhaken plaatst, zodat de gordijnen door de kabels open of dicht worden getrokken.

Een van die laatstgenoemde gliders is aan de kabel bevestigd, een tweede monteer je zelf aan de kabel wanneer je twee gordijnen op een enkele rails hebt die je sluit door ze naar elkaar toe te trekken. Het systeem is niet geschikt voor gordijnen die over een lengte langer dan 6 meter lopen, omdat de kabel daar niet lang genoeg voor is. Voor dubbele gordijnen geldt dat deze symmetrisch sluiten; het linker- en rechtergordijn moeten dus precies in het midden uitkomen als ze gesloten zijn.

De motor-unit beschikt aan de bovenzijde over openingen waarin je de laatste en één na laatste gordijnhaken in plaatst. Zo werk je de motor-unit weg uit het zicht, want aan de zijde van de woning valt het gordijn over de unit heen. Aan de raamzijde is de motor-unit nog wel zichtbaar.

Handleiding en montage

Het monteren van de Slide is relatief eenvoudig, maar je moet wel alle stappen van de handleiding goed volgen. We stuiten hier echter wel meteen op een nadeel; een handleiding van de Slide zit niet in de doos, maar kun je alleen raadplegen via de Slide-app. Die moet je dus eerst uit de betreffende Apple- of Google Store halen.

En voordat je ook maar iets vanuit de handleiding kunt lezen moet eerst het product zelf in de app geregistreerd worden. Daartoe voer je een code in die op de motor-unit is afgedrukt, maar eerst moet je je registreren voor een nieuw account. Dat is nodig, omdat je de gordijnen ook buitenshuis via de app kunt bedienen en het type account ook bepaalt welke functionaliteit je krijgt, daar gaan we verder nog op in.

Je kunt de handleiding in de app pas raadplegen nadat je je Slide hebt geactiveerd in diezelfde app.

In de app kies je eerst welk type gordijn je hebt en hoe ze worden geopend: vanuit het midden (bij twee gordijnen), naar links of naar rechts. Aan de hand van de keuze krijg je de juiste instructies. De instructies bestaan uit een korte tekst en een begeleidende video en als je alle stappen exact volgt zoals wordt uitgelegd, kan er niets misgaan.

Lastige installatie

We hebben gemerkt dat de installatie van het gehele systeem best lastig kan zijn. Dat heeft vooral te maken met het feit dat de motor-unit en de sliders met een enkele kabel met elkaar zijn verbonden. Als je de motor-unit hebt opgehangen, wat makkelijk gaat, moeten de andere delen - de slider en het bevestigingsdeel voor de andere kant van de rail - helemaal naar de andere kant van de rails worden getrokken. Dat is geen probleem als je makkelijk bij je gordijnrails kunt en de afstand tussen de unit en het andere einde van de rail relatief kort is.

In ons geval hadden we een rail van zo'n drie meter lang aan een hoog plafond en konden we de bevestigingsdelen niet zonder kunst- en vliegwerk in één keer naar de andere kant trekken; dat moest in etappes gebeuren. Nadeel is ook dat de kabel in de motor-unit aan een katrol zit die zichzelf telkens opwindt; hierdoor trekt het onderdeel dat aan de andere kant van de rail bevestigd moet worden steeds terug. Uiteindelijk lukte het door het buitenste bevestigingsdeel telkens vast te plakken met ducttape, onze ladder te verschuiven en het bevestigingsdeel steeds op die manier op te schuiven. Gebruikers die een kortere rail en een lager plafond hebben, zullen waarschijnlijk minder moeite hebben met de installatie.

Kalibratie

Na afloop van de handleiding is de volgende stap het kalibreren van het systeem. Om vanaf de app verbinding te maken met de Slide moet je je smartphone via wifi direct verbinden met de Slide, die op dat moment fungeert als accesspoint.

Om de Slide te kunnen kalibreren, wordt het systeem een access point en moet je er met je smartphone direct verbinding mee maken.

Er wordt aangeraden om (tijdelijk) je mobiele verbinding uit te schakelen en alleen verbinding te maken met het netwerk van de Slide. Na het invoeren van de gegevens van je eigen wifi-netwerk maakt de Slide verbinding met dat netwerk en wordt het systeem gekalibreerd. Als eerste wordt het gordijn gesloten en zodra dat is gebeurd ga je in de app een stap verder. Vervolgens wordt het gordijn gesloten en is de kalibratie klaar; de motor van het systeem is zo slim dat het vanzelf detecteert wanneer het gordijn volledig is geopend en gesloten.

Na de kalibratie geef je de Slide een naam en op welke locatie in huis deze is bevestigd. Blijkt tijdens de kalibratie toch dat het systeem niet helemaal lekker loopt, bijvoorbeeld omdat je ergens een fout hebt gemaakt in de fysieke installatie, dan zit er niks anders op dan opnieuw te beginnen. Echter, je kunt de handleiding dan niet meer vanuit de app openen zonder ook helemaal opnieuw te moeten beginnen met de activatie van het systeem tot en met het opnieuw invoeren van de code. Het is jammer dat je de installatiehandleiding niet meer kunt raadplegen zonder het hele installatieproces te moeten uitvoeren.

Functionaliteit

Het Slide-systeem is met de app eenvoudig te bedienen. Op het hoofdscherm kun je de gordijnen direct openen en sluiten door middel van het verplaatsen van het schuifje in de app.

Daarnaast kun je routines aanmaken waarmee je je gordijnen op ingestelde tijden automatisch kunt laten openen of sluiten. Bijvoorbeeld iedere ochtend of avond op in te stellen tijden of wanneer ze zon opkomt of ondergaat. Ook is er een vakantiemodus, waarbij de Slide op verschillende tijden het gordijn automatisch opent en sluit om de indruk te wekken dat er iemand thuis is.

Verder is het uiteraard ook mogelijk om meerdere Slides vanuit de app te bedienen. De andere opties in de app die beschikbaar zijn, zijn afhankelijk van welke versie van de Slide je hebt aangeschaft; daarover verderop meer. Handig is dat de Slide ook meteen de zogeheten bridge is naar het internet. Je hebt dus geen aanvullend basisstation nodig om van buiten je huis en wifi-netwerk de gordijnen te bedienen, zoals dat bijvoorbeeld bij de SwitchBot wél het geval is. Nadeel is wel dat wanneer de internetverbinding eruit ligt, je de gordijnen niet kunt bedienen met de app. De Slide ondersteunt overigens alleen het 2.4GHz-wifi-netwerk, maar dat is met vrijwel alle smartproducten zo en dat is voor de meeste routers en access points geen probleem. Bij sommige slimme gordijnsystemen kun je een aparte afstandsbediening gebruiken, zodat je de gordijnen ook zonder telefoon kunt bedienen. Dat is bij de Slide niet mogelijk, alles gaat via de app.

Slide in drie uitvoeringen

De Slide is namelijk te koop in drie uitvoeringen: Light, Comfort en Pro. Bij de goedkoopste Light-versie (199 euro) krijg je alle basisfuncties, zoals het instellen van timers en openen en sluiten bij zonsopgang en ondergang, maar ontbreekt de mogelijkheid om de snelheid van de motor aan te passen zodat de gordijnen sneller openen en kun je ze niet automatisch met de hand openen of sluiten door een stukje aan het gordijn te trekken. Wil je die laatste twee functies wel hebben, dan kies je voor de Comfort-versie (249 euro).

Jammer genoeg is het bij de Light- en Comfortversie ook niet mogelijk om de Slide te bedienen via je slimme huis, bijvoorbeeld via Google Home of IFTTT. Wil je die opties ook kunnen gebruiken, dan betaal je voor de Slide Pro 299 euro. Voor die paar opties extra is dat toch best een flink prijsverschil. De ondersteuning voor Matter en Apple HomeKit staat ook nog op de planning, maar is op dit mo alleen beschikbaar als je je aanmeldt als betatester.

Kortingscode IDnl10% Speciaal voor bezoekers van ID.nl heeft Slide een kortingscode beschikbaar gesteld. Als je bij de bestelling de kortingscode IDnl10% invult krijg je 10 procent korting op alle Slide-versies.

Upgraden is niet goedkoop

Heb je een goedkopere Slide (de Light of Comfort) gekocht, dan is het mogelijk om te upgraden naar een hogere versie. Je koopt dan in feite een upgrade van de functionaliteit van de app en je account, dat bepaalt namelijk wat je wel en niet kunt. De upgradeprijzen zijn echter niet evenredig aan de bedragen die je betaalt als je meteen een duurdere uitvoering met meer mogelijkheden aanschaft. Zo kost de upgrade van Light naar Comfort of van Comfort naar Pro 69 euro. Wil je in één keer van Light naar Pro, dan betaal je 119 euro. Het prijsverschil tussen de 'losse' Slide Light en Slide Comfort is echter 50 euro en tussen de Light en Pro is het verschil 100 euro. Als upgrader ben je dus onevenredig meer kwijt, terwijl je al aardig in de buidel hebt getast voor de Slide.

De upgradepakketten van Slide die worden aangeboden om een versie met minder functies te upgraden naar een completere uitvoering.

Conclusie

De Slide is een solide en betrouwbaar systeem voor het automatisch openen en sluiten van je gordijnen. Prettig is dat je geen apart basisstation nodig hebt voor de verbinding met internet. De ingebouwde (video)handleiding in de app is duidelijk, maar die handleiding zou permanent beschikbaar moeten zijn, ook als het systeem al is opgehangen. Want loop je ergens op vast en het systeem werkt niet naar behoren, dan moet je de boel resetten en opnieuw beginnen.

Verder liepen we tijdens de fysieke installatie van de Slide tegen wat problemen aan omdat we een hoog plafond hebben en een lange rail. We snappen dat er verschillende behoeftes zijn bij gebruikers van dergelijke systemen, maar we hadden liever gezien dat alle echte smartphonefuncties waren inbegrepen bij de Slide in plaats van drie verschillende versies aan te bieden. Bovendien is het jammer dat het verschil in prijs voor een upgrade hoger is dan wanneer je de losse versie van de Slide zou kopen.

Let wel: Doordat het bedrijf Innovation in Motion is gestopt, is het niet meer mogelijk om de Slide curtain via de reguliere verkoopkanalen aan te schaffen.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 airfryers met bijzondere functies
© Grandbrothers - stock.adobe.com
Huis

Waar voor je geld: 5 airfryers met bijzondere functies

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Zin in een lekkere maaltijd, maar niet in een vette hap? Dan is een airfryer wellicht iets voor je. De redactie van ID.nl zocht er vijf uit, die bovendien van bijzondere functies zijn voorzien.

Aan een airfryer kun je niets meer verbeteren, horen we je denken. Toch is dat niet zo, want hoewel deze handige apparaten al in menig keuken te vinden zijn, wordt er nog veel doorontwikkeld. Daarom valt de keuze dit keer op airfryers met bijzondere functies die je niet direct op iedere airfryer tegen komt.

Tefal EY905D Easy Fry & Grill Dual 8.3L XXL

Deze Tefal-airfryer heeft twee gescheiden kookzones waarmee je verschillende gerechten tegelijkertijd kunt klaarmaken. Beide zones kunnen apart worden ingesteld qua temperatuur en tijd. Hierdoor kun je gerechten bereiden die niet dezelfde bereidingstijd nodig hebben, maar wel op hetzelfde moment klaar moeten zijn, bijvoorbeeld kip en friet. De inhoud van 8,3 liter is ruim genoeg voor huishoudens van 3 tot 5 personen.

De bediening van deze airfryer is digitaal, met knoppen en een overzichtelijk scherm. Het apparaat heeft verder een timer, instelbare temperatuur tot 200 graden en antiaanbaklaag. Er zijn geen geavanceerde voorgeprogrammeerde standen, maar de basisfuncties zijn voldoende voor alledaags gebruik. De manden zijn uitneembaar en kunnen met de hand of in de vaatwasser worden schoongemaakt. Met de Tefal-app vind je handige gerechten voor deze airfryer.

Inventum GF1200HLD

Dit model van Inventum combineert de functies van een airfryer en heteluchtoven. Het apparaat heeft een inhoud van 12 liter en beschikt over een roterende mand, waarmee je bijvoorbeeld friet automatisch kunt laten draaien voor een gelijkmatig resultaat. Daarnaast zijn ook een grillrek, bakplaat en draaispit meegeleverd, zodat je verschillende bereidingswijzen kunt toepassen. De temperatuur is instelbaar tot 200 graden en de timer tot 90 minuten.

LEES OOK: Airfryer met één of twee lades? Zo kies je slim

De bediening bestaat uit fysieke knoppen met een klein digitaal display. Gebruikers geven aan dat de prestaties stabiel zijn, en dat vooral de draaimand goed werkt bij snacks en aardappelproducten. Er is geen stoomfunctie of slimme aansturing. De buiten- en onderkant worden tijdens gebruik warm, dus plaatsing op een hittebestendig oppervlak is aanbevolen.

Ninja Foodi SP101EU

De Ninja Foodi SP101EU is opvallend in die zin dat het eruit ziet en werkt als een oven, maar toch airfryer-functionaliteit heeft. Het heeft dan ook acht functies: heteluchtfrituren, bakken, braden, grillen, drogen, roosteren, warmhouden en een aparte bagelstand. De oven heeft een vermogen van 2400 watt en verwarmt snel op, met een opwarmtijd van ongeveer 60 seconden. Door de combinatie van zes infrarood verwarmingselementen en luchtcirculatie wordt voedsel gelijkmatig bereid. De temperatuur en bereidingswijze worden digitaal ingesteld via een bedieningspaneel.

Bij de oven worden standaard een bakplaat, een heteluchtfrituurmand en een rooster geleverd. Het apparaat is geschikt voor verschillende soorten gerechten, van ovenschotels tot broodjes en gegrilde groenten. Dankzij het ontwerp en de functies kan de oven ook worden gebruikt als alternatief voor een traditionele heteluchtoven.

Ninja Foodi Dual Zone AF400EUWH

De Ninja Foodi AF400EU beschikt over twee aparte manden van elk 4,75 liter. Dit maakt het mogelijk om twee gerechten tegelijk te bereiden, met verschillende instellingen qua tijd en temperatuur. De zogenaamde 'Match Cook'- en 'Sync Finish'-functies zorgen ervoor dat je gerechten op hetzelfde moment klaar zijn, zelfs als deze andere bereidingstijden hebben. De bediening is volledig digitaal, met zes automatische kookprogramma’s zoals max crisp, air fry, roast en bake.

LEES OOK: Dit zijn de meestgemaakte fouten met airfryers (en zo voormijd je ze)

Je kunt de temperatuur instellen vanaf 40 tot 240 graden Celsius en het maximum vermogen is 2470 Watt. De binnenmanden zijn voorzien van een keramische antiaanbaklaag en kunnen in de vaatwasser. Het apparaat is relatief groot, dus dat is wel iets om rekening mee te houden als de ruimte in je keuken beperkt is. Gebruikers van de AF400EUWH waarderen de stille werking en de mogelijkheid om flexibel te koken zonder tussendoor schoon te maken of het apparaat opnieuw in te stellen.

Princess 1.182068.01.001

Met de Princess 1.182068.01.001 Double Basket Airfryer kun je twee gerechten tegelijk bereiden, dankzij de dubbele mand. Het apparaat staat los op het aanrecht en heeft een zwart ontwerp dat in de meeste keukens past . Je bedient het eenvoudig via het LED-display en de touchknoppen. Er zijn acht programma’s, een timer en je kunt de temperatuur zelf instellen tot 220 °C. De totale inhoud is 8 liter, genoeg voor ongeveer zes porties.

Tijdens het gebruik blijven de handvatten koel, en bij oververhitting schakelt het apparaat zichzelf automatisch uit. De losse onderdelen – inclusief de binnenbakken – mogen gewoon in de vaatwasser. Met een vermogen van 2400 watt warmt de airfryer snel op en bereid je je eten gelijkmatig. Of je nu frietjes bakt of kip grilt, deze airfryer maakt het eenvoudig zonder veel gedoe.

▼ Volgende artikel
Voorjaarsklus: verzakt terras of pad zelf herstellen? Zo doe je dat!
© Irina Zharkova
Huis

Voorjaarsklus: verzakt terras of pad zelf herstellen? Zo doe je dat!

Het is lente, en dat is hét moment om allerlei klusjes in de tuin aan te pakken. Heb je een terras of pad dat in de loop van tijd wat is verzakt? Daarvoor hoef je geen stratenmaker in te huren, dat kun je prima zelf weer herstellen. Hoe je dat doet, lees je in deze uitgebreide handleiding.

In dit artikel lees je: • Waardoor bestrating verzakt en hoe je dat voorkomtHoe je verzakte plekken herkent en beoordeeltHoe je stenen of tegels veilig verwijdertHoe je het zandbed ophoogt en de bestrating weer vlak maaktHoe je opsluitbanden opnieuw plaatst of verstevigtWat je kunt doen bij schade door wortelsHoe je verzakking door mollen voorkomt en herstelt

Lees ook: Zo leg je zelf een terras aan

Het gebeurt regelmatig dat (sier)bestrating verzakt. Vaak ligt dat aan een instabiele ondergrond, slechte afwatering, zand dat is weggespoeld door regen of een te zware belasting. Door hier bij de aanleg of tijdens het herstel al rekening mee te houden, voorkom je veel problemen. Denk bijvoorbeeld aan voldoende ophoogzand, goede opsluitbanden en een slimme afwatering.

Probleemplekken identificeren

Je ziet het meestal snel als een pad of terras verzakt is. Zeker als regenwater blijft staan op plekken waar het niet weg kan. Vaak ligt dat aan een deel van de bestrating dat letterlijk is ingezakt. Ook als stenen zijn gaan schuiven of er kieren ontstaan, heb je waarschijnlijk te maken met verzakking. Dat gebeurt vaak wanneer opsluitbanden niet stevig genoeg geplaatst zijn en langzaam naar buiten zijn gedrukt of gekanteld.

©MG | ID.nl

👷 Dit heb je nodig voor je klus


• Goede werkhandschoenen

Waterpas

• Metseldraad

• Balk of lat


Rubberen hamer

• Bats of spade

• Ophoogzand

Tegels wippen

Zelfs de kleinste verzakking kan er al voor zorgen dat er water blijft liggen, omdat water nu eenmaal de weg van de minste weerstand kiest, dus het is belangrijk dat je goed in kaart brengt waar bij jou alle verzakkingen zitten. Leg een lange, rechte lat over het deel dat is weggezakt of gebruik een waterpas . Zo zie je hoe scheef het ligt. Een lange lat werkt het best als je die op zijn smalle kant neerlegt. Leg je hem plat, dan buigt hij makkelijk door en geeft hij een vertekend beeld.

NK Tegelwippen 2025

Doet jóúw woonplaats al mee?

Heb je duidelijk welk stuk verzakt is en dus opgehoogd moet worden, dan haal je daar de tegels of stenen weg. Bij randen zonder opsluitband lukt dat meestal met je handen of een klein schepje. Zit het probleem ergens in het midden van het terras, dan heb je er iets meer werk aan.

©MG | ID.nl

Doe dat wel voorzichtig: je wilt schade aan de tegels natuurlijk zoveel mogelijk voorkomen. Ga dus niet wrikken met een spade of schep. Beter gebruik je twee platte schroevendraaiers. Zet ze aan weerszijden van de steen en wip deze voorzichtig los. Geen oude schroevendraaiers bij de hand? Dan kun je ook lange, dikke spijkers of schroeven gebruiken. Draag daarbij wel handschoenen.

Stenen 'opzuigen'
Er bestaan ook zuignapsystemen voor bestrating, vergelijkbaar met zuignapsystemen om bijvoorbeeld grote glasplaten te plaatsen. Deze apparaten zijn te huur bij specialistische bedrijven, maar zijn eigenlijk vooral geschikt voor zeer grote, zware tegels. De de huurprijs kan liggen tussen de 20 en 30 euro per dag.

Is de eerste steen eruit, dan volgen de andere meestal vanzelf. Haal ze als het kan met de hand eruit, zo blijft het zandbed eronder zoveel mogelijk intact.

Hoogte bepalen

Ligt het verzakte deel open, dan kun je het zandbed ophogen. Gebruik een rechte lat of metseldraad om de juiste hoogte af te stemmen op de rest van het terras. De lat of het draad laat je dan van links naar rechts lopen vanaf de hoogte van de niet-verzakte bestrating. Vervolgens schep je er ophoogzand bij en controleer je – door een tegel of steen neer te leggen – of het zandbed op de goede hoogte is gebracht. Vergeet niet dat je ongeveer 3 tot 5 millimeter hoger legt dan de rest van de bestrating. De tegel of steen sla je er immers nog een stukje in.

©MG | ID.nl

Ligt alles op zijn plek? Leg dan een stevige balk of plank (die je op op z'n kant legt) op de nieuwe bestrating en tik er met een rubberen hamer op. Zo werk je kleine hoogteverschillen weg.

©MG | ID.nl

Tot slot veeg je overtollig straatzand in de voegen. Je kunt ook inveegzand gebruiken dat onkruidwerend is. Dat werkt vooral goed bij nieuw aangelegde terrassen die nog onkruidvrij zijn, dus voornamelijk bij nieuw aan te leggen terrassen.

Lees ook: Het belang van goede tuindrainage

Opsluitbanden (her)plaatsen

Zijn de randen van je terras verzakt of verschoven en heb je daar opsluitbanden liggen? Dan zijn die waarschijnlijk gaan kantelen of wijken ze naar buiten uit. Dat zie je vaak bij opritten die hoger liggen dan de omliggende grond. Zit er aan de buitenzijde te weinig grond, dan geven die opsluitbanden niet genoeg tegendruk.

In zo’n geval kun je proberen de banden opnieuw in te graven. Lukt dat niet, maar wil je ze wel verstevigen? Zet ze dan – nadat je ze natuurlijk in de hoogte ook waterpas hebt gezet – vast in beton. Dat kan gewoon met kant-en-klare betonmortel uit de bouwmarkt. Alleen wat water erbij en het hardt vanzelf uit.

©Bron: YouTube / Papaklust

Beschadigde bestrating door wortels

Wortels van bomen en struiken kunnen ervoor zorgen dat je bestrating niet verzakt, maar juist omhoog komt. Je ziet dan een bult in het terras en losse tegels. In dat geval moet je eerst de wortels aanpakken. Daarnaast moet je extra zand aanbrengen om de vrijgekomen ruimte op te vullen.

©MG | ID.nl

Wortels kunnen ervoor zorgen dat de bestrating omhoog komt.

Verwijder uitgelopen wortels zo veel mogelijk buiten de bestrating zelf: het heeft geen zin om wortels vlak vóór of in het bestratingsdeel af te zagen of af te steken. Binnen enkele maanden zullen ze namelijk weer voor hetzelfde probleem zorgen. Helemaal tegenhouden lukt niet, maar je kunt wel voorkomen dat ze omhoog komen. Gebruik daarvoor worteldoek. Dat stuurt de wortels onder je bestrating horizontaal verder.

Zoeken naar worteldoeken

Bescherm je terras tegen wortels en onkruid

Let op: worteldoek werkt vooral bij kleinere wortels. Grote wortels kunnen alsnog schade veroorzaken. Een bijkomend voordeel van worteldoek is dat het onkruidgroei tegengaat. Worteldoek leg je overigens aan bij een compleet nieuw terras of bestrating. Wil je worteldoek gebruiken bij het herstellen van een terras of pad, dan moet je eigenlijk helemaal opnieuw beginnen, omdat het worteldoek onder de gehele bestrating en onder het niveau van het straatzand komt te liggen.

Mollen

Mollen maken niet alleen je gazon kapot, ze kunnen ook zorgen voor verzakking van je bestrating. Door gangen onder je terras te graven, ontstaat er instabiliteit. Storten die gangen in, dan zakken de tegels weg. Bij dit soort verzakkingen heb je vaak veel zand nodig voor herstel.

Lees ook: Acht manieren om je tuin te beschermen tegen ongedierte

©MG | ID.nl

Mollen graven gangen en die kunnen ervoor zorgen dat je bestrating verzakt.

Mollen zijn lastig te weren, maar je kunt het ze wel moeilijker maken. Hoe diverser je beplanting, hoe minder aantrekkelijk je tuin is voor mollen: wortels vormen obstakels. Wil je specifiek je terras beschermen, dan kun je een mollennet plaatsen. Dat graaf je verticaal in langs de randen van je terras, tot zo'n 70 cm diep. Deze klus kun je prima uitvoeren na het ophogen, want je hoeft alleen de zijkanten aan te pakken.

Vraag een offerte aan voor hovenier: