Zo kies je de perfecte plug voor elke schroef

© Philip

Zo kies je de perfecte plug voor elke schroef

Geplaatst: 5 september 2023 - 10:32

Aangepast: 31 mei 2024 - 08:43

Jurjen Idskes

Als gepassioneerde doe-het-zelver kom je niet onder het gebruik van pluggen uit. Maar weet je welke plug de beste keuze is voor elke klus? Dit artikel geeft je de antwoorden die je nodig hebt!

Wanneer gebruik je een plug?

Een plug geeft een schroef grip. Bij flexibele materialen, zoals hout, is een plug meestal niet nodig. Je boort de schroef in één keer in het materiaal, zonder eerst voor te boren. Het hout neemt het profiel van de schroef over en de elasticiteit van het materiaal zorgt voor een extra klemmend effect. Dat is lekker makkelijk, maar bij een muur van steen lukt dat niet. Een plug is in dat geval de oplossing.

Pluggen

© Volker Gerstenberg

De juiste plug voor een schroef

Als geoefende klusser denk je misschien dat het kiezen van de juiste plug een koud kunstje is. Geen gekke gedachte, maar helaas gaat het nog vaak mis. Bij pluggen worden de afmetingen standaard op de volgende manier weergeven: buitendiameter x lengte. Hetzelfde geldt trouwens voor schroeven. Bedenk wel dat dit om buitenmaten gaat, terwijl de schroef in de binnendiameter van een plug moet passen.

Op zoek naar pluggen?

Hier vind je de spullen voor elke klus!

De verhouding tussen schroef en plug

Hoe lang moet een plug in verhouding tot de schroef zijn? Je verwacht misschien dat de plug minstens zo lang als de schroef moet zijn. Want de schroef moet hier tenslotte inpassen. Dat klinkt logisch, maar het klopt jammer genoeg niet. Het is namelijk noodzakelijk dat de schroef de plug helemaal opvult zodat deze optimaal klemt. Daarom kies je een plug die korter is dan de schroef. Het verschil hoeft niet groot te zijn, een paar millimeter is voldoende.

Het juiste boortje voor een plug

De buitendiameter van de plug is de ideale diameter van het boortje – lekker eenvoudig dus. Hierdoor creëer je een gat waarin de plug direct een klein beetje klemt. Denk eraan dat een gat groter kan uitvallen dan de bedoeling is, vooral als de muur erg brokkelig is. Boor daarom eerst voor met een kleiner boortje. Past de plug niet? Gebruik dan een iets groter boortje.

Wat hang je op?

Wat wil je met de schroef bereiken? Het doel van een schroef is uiteindelijk niet om een plug op te vullen. Bevestig je bijvoorbeeld een plank aan de muur? Tel dat stukje dan op bij de lengte van de schroef. Dat geldt niet voor de plug, want die gaat sowieso helemaal de muur in.

Hoe diep moet je boren?

Als je een object met weinig gewicht ophangt, kun je een vuistregel gebruiken voor de diepte van het gat: vermenigvuldig de diepte van het materiaal met 2,5.

Voorbeeld: Je hangt een plank op met een diepte van 2 centimeter. De diepte van het gat wordt dan 2,5 x 2 = 5 cm. De ideale plug is iets korter, ongeveer 4,5 cm. Kies een schroef die 2 (diepte plank) + 5 (diepte boorgat) = 7 cm lang is.

De minimale diepte van een boorgat is 3 centimeter, voor de stabiliteit. Als je een zware constructie op wilt hangen, is bovenstaande formule mogelijk niet toereikend. Het is dan handig om dieper te boren. Denk er in zo’n geval ook aan dat je een dikkere schroef nodig hebt.

Plug in betonnen muur

© Evgeniya

Schuif de plug in het gat

Je hebt nu een gat in de muur dat net zo wijd en iets dieper is dan de plug. Als het goed is klemt de plug daarom meteen. Het kan daardoor lastig zijn om deze in het gat te krijgen. Gebruik voor het laatste stukje desnoods een hamer en tik de plug het gat in.

Pluggen uit de muur verwijderen

Na een verhuizing of bij het verven van een muur kom je vak allerlei niet langer gebruikte gaten met pluggen in de muur tegen. Daar zit je natuurlijk niet op te wachten.

Draai een schroef voor een deel in een vastzittende plug (niet te ver, want dan zet de plug te veel uit). Probeer de boel vervolgens met de hand los te wrikken. Beweeg daarbij altijd haaks van de muur af en dus in het verlengde van het gat. Te veel wrikken leidt namelijk tot beschadigingen in de muur. Lukt het je niet om de plug uit de muur te krijgen? Gebruik dan een tang voor extra grip.

Plug verwijderen met tang

© FotoHelin

Vraag een offerte aan voor aannemers:

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten