Gereedschap onderhouden: zo klaar je die klus
Goed gereedschap gaat een leven mee – mits je je tools op de juiste manier onderhoudt en opslaat. Hoe je dat doet, lees je in deze handleiding.
Wanneer je ergens goed voor zorgt, geniet je er langer van. Dat geldt ook voor gereedschap. Als doe-het-zelver kun je nog zo ervaren zijn: zonder goed gereedschap kom je niet ver. Dus? Onderhouden! Want zelfs gereedschap heeft een beetje liefde nodig ...
• Gereedschap schoonmaken en bewaren • Tips tegen roest en verwering • Elektrisch gereedschap onderhouden en opslaan
Lees ook: Het belangrijkste gereedschap voor elke hobbyklusser
Opslag van gereedschap
Als klusser ben je nergens zonder je gereedschap. Daar zorg je dus goed voor! Een klein beetje organisatie is geen overbodige luxe. Gooi spijkers en schroeven niet zomaar los in je gereedschapskist. Je vindt ze later nooit meer terug en loopt de kans om jezelf te verwonden. Gebruik zoveel mogelijk originele hoezen en dozen. Zo houd je het overzicht, waardoor klussen een stuk gemakkelijk gaat. Want je hebt de juiste spullen snel bij elkaar om te beginnen met je project – of je ziet snel welke tools of onderdelen je nog moet aanschaffen.
©Pink Badger
Meteen schoonmaken na gebruik
Vuil is de grootste boosdoener voor schade aan je gereedschap. Het hardt uit en zorgt voor roest en andere vormen van verwering. Natte plamuur veeg je zo van je plamuurmes af. Maar wanneer het eenmaal uitgehard is, blijkt het een behoorlijke opgave om je plamuurmes weer schoon te krijgen. De beste methode verschilt per tool en de uitgevoerde klus, maar met afspoelen onder de kraan en een doekje met water en zeep kom je al een heel eind.
Gebruiken waarvoor het bedoeld is
Even snel met een schroevendraaier een gat in de muur slaan of met een houtboortje in metaal boren: soms lijk dat de snelste en makkelijkste oplossing. Maar je helpt jezelf er niet mee. Gereedschap gaat snel stuk, je wordt sneller moe en het eindresultaat lijdt eronder.
Zo voorkom je roestvorming
Roest is de grootse vijand van staal. Het ontstaat wanneer het materiaal lange tijd in contact staat met water. Bewaar gereedschap daarom op een droge plek, zodat je roest geen kans geeft. Een goed geventileerde ruimte is ideaal. Het insmeren van gereedschap met olie of siliconenspray helpt ook om roestvorming tegen te gaan en te voorkomen. Doe dat meteen na het gebruik. Let wel op dat je niet te veel gebruikt: veel olie op je gereedschap zorgt voor glibberige handvatten, waardoor je de tools minder makkelijk kunt hanteren.
Roest van gereedschap verwijderen
Oppervlakkige roest kun je nog verwijderen. Daar zijn meerdere opties voor. Gebruik bijvoorbeeld azijn, WD-40 of een combinatie van citroensap en zout. Laat het ongeveer een dag intrekken. Met een doekje veeg je het meeste zo weg. Gebruik daarna eventueel een staalborstel om hardnekkige roestplekken te lijf te gaan.
Lees ook: Wondermiddel: ook hier kun je WD-40 voor gebruiken!
©Jakkit Photo
Onderhoud voor elektrisch gereedschap
Elektrisch gereedschap is over het algemeen extra kwetsbaar. Dat vraagt om een beetje extra aandacht bij opslag en onderhoud. Ook de manier waarop je omgaat met een eventuele aanwezige accu is belangrijk. Hieronder geven we je een aantal tips voor je elektrische tools.
Schoonmaken van machines
Zand, stof en andere kleine deeltjes vormen een gevaar voor de motor van elektrische tools. Door ze na je klus schoon te maken, voorkom je en hoop problemen. Veeg ze na gebruik schoon met een vochtige doek. Zijn de ventilatieopeningen verstopt? Gebruik dan een bus met perslucht om stof en kleine deeltjes eruit te spuiten.
Scherpe bitjes en zaagjes
Houd bij elektrisch gereedschap altijd rekening met oververhitting. Het komt vooral voor wanneer een apparaat overuren draait. Incorrect gebruik van tools is een mogelijke oorzaak. Maar botte opzetstukken zoals bitjes en zaagjes vragen ook om veel meer arbeid van een boormachine of decoupeerzaag. Zorg ervoor dat opzetstukjes altijd scherp zijn, zodat de machine niet onnodig hard hoeft te werken om dat te compenseren. Gooi botte opzetstukjes weg, zodat je ze later niet per ongeluk alsnog gebruikt.
©phoderstock
Lees ook: Checklist: elektrisch gereedschap dat elke doe-het-zelver moet hebben
Laat apparaten afkoelen
Boormachines en elektrische zagen worden tijdens het gebruik warm. Hoe snel is afhankelijk van de kwaliteit en of je de machine op de juiste manier gebruikt. Geef een apparaat de tijd om af te koelen als je doorhebt dat het te heet is geworden.
Accu’s opslaan
Over het gebruik en de opslag van batterijen bestaan veel theorieën. Je zou ze bijvoorbeeld nooit volledig op moeten laden of af en toe juist helemaal moeten laten leeglopen. Meestal zijn dat aannames op basis van persoonlijke ervaringen. Het is vooral belangrijk dat je een accu droog en onder een neutrale temperatuur bewaart: in ieder geval boven het vriespunt en onder de 25 °C. Een temperatuur van 15 °C is perfect. Let er verder op dat je de batterij niet leeg bewaart. Helemaal vol is ook niet optimaal. Een lading van 50 tot 80 procent is de richtlijn. Sommige merken hebben daar zelfs een apart lampje voor op de batterij-indicator.
Onmisbaar voor elke doehetzelvert:
De accuboormachine!