ID.nl logo
Dag vet en viezigheid: in sneltreinvaart het fornuis weer schoon
Huis

Dag vet en viezigheid: in sneltreinvaart het fornuis weer schoon

Het ligt natuurlijk er een beetje aan of je een nette of rommelige keukenprins(es) bent, maar in principe zou één goede schoonmaakbeurt per week genoeg moeten zijn om het fornuis mooi te houden. Het voordeel hiervan is dat je op de andere dagen in een paar tellen klaar bent.

🧽 In 5 stappen een schoon fornuis: 1. Pandragers schoonmaken | 2. Gaspitten reinigen | 3. Het fornuis zelf schoonmaken | 4. De knoppen schoonmaken | 5. Alle onderdelen weer terugzetten.

Ook interessant: Ramen zemen zonder strepen? Zo krijg je het voor elkaar

Grondige schoonmaakbeurt

Wanneer je langer dan een week het fornuis niet hebt schoongemaakt na het koken, dan is dit het moment voor een grondige reiniging. Zie het maar als een kick off van jouw goede voornemens om de keuken vanaf nu brandschoon te houden. En is eenmaal het meest hardnekkige vuil weggepoetst, dan is de wekelijkse schoonmaaksessie ook niet meer zo’n straf.

Dit heb je nodig voor het fornuis schoonmaken

Schoonmaken gaat veel sneller en prettiger met goede spullen. Neem onderstaand lijstje daarom even door en kijk of je dit allemaal in je keukenkastje kunt vinden:

©RomanR - stock.adobe.com

Stap 1: Pandragers schoonmaken

Haal allereerst de rekken weg waar de pannen op staan. Heb je een vaatwasser? Mooi, want daar mogen de pandragers in. Je kunt ze ook met de hand schoonmaken met warm water, afwasmiddel en een afwasborstel. Aangekoekt vet ga je te lijf met een goede ontvetter.

Stap 2: Gaspitten reinigen

Vervolgens haal je alle gaspitten weg en de losse onderdelen reinig je in een teil met warm water en wat afwasmiddel of schoonmaakazijn. Het is beter om de aluminium branders niet in de vaatwasser te doen, want daar worden ze dof van. Laat ze zeker 30 minuten weken, dan krijg je daarna het vet er zo af met een doekje. Is er grover geschut nodig, pak er dan een schuursponsje bij.

De zwarte deksels op de branders mogen wel in de vaatwasser, deze kunnen meedraaien met de pandragers.

💡 Zijn de gaatjes rondom de pitten verstopt door vet en etensresten? Prik deze dan eerst even door met een satéprikker. Daarna kunnen ze het teiltje in.

©Tomasz Zajda - stock.adobe.com

Stap 3: Het fornuis zelf

Nu de rekken en gaspitten weg zijn, zie je meestal pas echt wat voor vet er is achtergebleven. Is het heel erg? Even verstand op nul dan en snel aan de slag.

Haal eerst de losliggende resten weg met wat keukenpapier of een kruimeldief. Maak dan eerst de ringen rondom de gaspitten schoon, hier zit vaak het meest hardnekkige vuil. Spray hiervoor wat ontvetter of schoonmaakazijn op een krasvrij sponsje en boen de ringen goed schoon. Daarna herhaal je dit voor de rest van het fornuis. Nog niet helemaal blij met het resultaat? Strooi dan wat baking soda op een vochtige spons en maak het nogmaals schoon.

Stap 4: Knoppen schoonmaken

Al eens goed naar de knoppen van het fornuis gekeken? Tijdens het koken komen deze ook niet ongeschonden uit de strijd. Maak ze ook schoon door wat ontvetter op een sponsje te doen en ze goed af te nemen. Droog daarna nog even goed na met een microvezeldoek.

Stap 5: Alle onderdelen weer terugzetten

Het schoonmaken zit er op! Nu alleen nog alle onderdelen weer terugplaatsen en je kunt weer iets leukers gaan doen. Plaats de branders zorgvuldig weer terug en zorg ervoor dat ze helemaal droog zijn als je dit doet.

©Oleksandra Porfirieva