Roomba i5+: dure, basale robotstofzuiger

© PXimport

Roomba i5+: dure, basale robotstofzuiger

Geplaatst: 25 juli 2022 - 12:25

Aangepast: 16 november 2022 - 09:20

Wesley Akkerman

De Roomba i5+ is de nieuwste robotstofzuiger van iRobot, het bedrijf dat inmiddels zijn eigen markt verzadigt door continu net iets afwijkende modellen uit te brengen. De getallen in de namen helpen niet: een hoger getal staat niet altijd voor een betere versie. Verwarring alom dus, maar hoe presteert dit model? Je leest het in de Roomba i5+-review.

Vorig jaar bracht iRobot nog de Roomba i3 en i3+ uit. Dit was destijds het goedkoopste model dat je kon kopen met de zogenaamde Clean Base. Dit is een basisstation waar de robotstofzuiger oplaadt en waar hij automatisch de inhoud van zijn opvangbak leegt. 

De adviesprijs bedroeg destijds 449 euro zonder Clean Base en 699 euro met het station. Diezelfde prijzen komen we tegen bij de Roomba i5 en i5+ uit 2022. Deze stofzuigers bieden een aantal slimme trucjes aan die we tegenkomen op andere iRobot-modellen.

 

© PXimport

 

© PXimport

 

© PXimport

Roomba i5 versus Roomba i3

De vergelijking met de Roomba i3 is hier om meerdere redenen op z’n plaats, omdat beide stofzuigers veel overeenkomsten hebben. Zo beschikken ze allebei over een High-Efficiency Filter dat 99 procent van alle pollen, schimmel, stofmijten en kat- of hondallergenen vasthoudt. Onderop de Roomba i5 zit een 3-Stage Cleaning System, dat bestaat uit twee Multi-Surface Rubber Brushes, die het contact met de grond niet verliezen. Ook is er nog een Edge-Sweeping Brush, waarmee je plinten en hoeken meeneemt in de schoonmaaksessies.

Met Dirt Detect weet de Roomba i5 waar de vloer wat extra aandacht nodig heeft, zodat het apparaat daar een volgende keer extra schoonmaakt. Dat zijn prima functies, maar die zijn dus ook vertegenwoordigd op de in 2021 uitgebrachte Roomba i3. Dat is niet zonder reden: iRobot wil dat model namelijk uitfaseren. 

De opvangbak heeft een inhoud van 0,4 liter. Daar gaat relatief weinig stof en troep in, houd er dus rekening mee dat de bak zo gevuld is. Gelukkig kun je dit model kopen met de Clean Base, waardoor de inhoud van de opvangbak automatisch geleegd wordt na het schoonmaken.

Met een druk op de knop binnen de app is eveneens het mogelijk de bak te legen. De fabrikant geeft je twee AllergenLock-zakken mee, waar je ongeveer zestig dagen mee doet. Na pakweg 120 dagen ben je door dat kleine voorraadje heen en dien je nieuwe zakjes af te nemen bij iRobot.

De zakken zijn niet heel duur, maar vormen wel een extra kostenpost waar niet iedereen op zit te wachten. Hoeveel is het automatisch legen van de opvangbak je waard? Dat is een vraag die je voor jezelf mag beantwoorden; kijkend naar de prijs van de Clean Base (250 euro) en die van de zakjes (20 euro voor drie stuks), vinden wij het de investering niet waard.

 

© PXimport

 

© PXimport

 

© PXimport

Doet het werk prima

Na het installeren van de Roomba i5, wat slechts enkele minuten in beslag neemt, kun je de stofzuiger een testritje laten maken. Dat doe je door hem binnen de app de opdracht te geven een kaart aan te maken van de omgeving. Vervolgens kun je zelf kamers instellen. Doe dit één keer goed en je hebt er verder geen omkijken meer naar. 

De bediening in de app is een beetje onhandig, aangezien kamergrenzen aangeven een priegelwerk is. Maar als het lukt en goed gaat, dan kun je de stofzuiger de opdracht geven een specifieke kamer schoon te maken.

Meer dan dat hoef je er niet van te verwachten. In tegenstelling tot duurdere modellen ondersteunt de Roomba i5 geen Keep Out-zones of Clean Zones. Als je wil dat je robotstofzuigers ergens niet komt (omdat er veel draden liggen bijvoorbeeld), dan moet je op een andere manier voorkomen dat het apparaat daar terechtkomt. 

Minimaal 449 euro betalen voor een robotstofzuiger is een hoop geld, maar voor dergelijke, slimme opties mag je dus extra geld ophoesten. Gelukkig gaat de stofzuiger verder wel secuur te werk. Het apparaat neemt er tevens de tijd voor, door in rechte banen alle kamers structureel en systematisch af te gaan.

De combinatie van de rubberen borstel en het borsteltje aan de zijkant levert in veel situaties een schone vloer op. Hier rijdt het apparaat voornamelijk rond op een vloer van laminaat, maar er ligt ook een hoogpolig tapijt. Als er geen apparaten, stoelen of draden in de weg staan of liggen, dan hoef je niet te vrezen dat de Roomba i5 werkschuw is. De obstakeldetectie op duurdere modellen is echter – simpelweg – beter te noemen. 

Op het hoogpolige tapijt merken we daarnaast dat de stofzuiger toch wat minder goed werkt. Vooral de zijborstel zit dan in de weg. Gelukkig laten de wielen onderop geen harde strepen achter. 

 

© PXimport

 

© PXimport

 

© PXimport

Missende functies binnen de app

Wanneer je een goedkopere Roomba koopt dan moet je er eigenlijk rekening mee houden dat je een uitgeklede versie van een goede robotstofzuiger in huis haalt. We missen namelijk een aantal functies binnen de app. Zo is er geen Robot Health-sectie (waarmee je de gezondheid van verschillende onderdelen controleert en bijhoudt) en missen we iRobot Genius 4.0-opties. Ook kunnen we niet instellen wat de Clean Base moet doen op het moment dat de robot zichzelf parkeert. Voor echt slimme functies moet je dus dieper in de buidel tasten.

Dat gezegd hebbende is de app wel functioneel en prettig vormgegeven. iRobot presenteert de verschillende mogelijkheden overzichtelijk, waardoor je je robot snel aan het werk zet. Of je nu een kaart wil aanmaken, een schoonmaakbeurt wil starten of een schema in wil stellen, dat maakt niet uit. Na het openen van de app scrol je naar beneden om de opties te zien staan en anders tref je links de rest van de mogelijkheden in het hamburgermenu aan. Ook kun je schoonmaaktaken opslaan als een snelkoppeling, waardoor bijvoorbeeld de keuken of eetkamer schoonmaken na het (prepareren van) het avondeten zo gepiept is.

 

© PXimport

 

© PXimport

Roomba i5+ - conclusie

Is de Roomba i5 nou een slechte robotstofzuiger? Allerminst. Het apparaat gaat methodisch en secuur te werk en neemt ondertussen ontzettend veel stof en viezigheid mee (maar kan nog wel eens wat hardnekkige stukjes overslaan). De stofzuiger werkt goed op harde en zachte vloeren en maakt een overzichtelijke kaart, waar je als gebruiker ook iets aan hebt. Maar dit zijn eigenlijk basale onderdelen van een robotstofzuiger die gewoon altijd dienen te werken, dus daar krijgt de Roomba i5 dan ook geen groot applaus voor.

Waar we na de recensieperiode vooral mee achterblijven is het gevoel dat we iets missen. Voor minimaal 449 euro haal je een capabele, maar geen mega slimme robotstofzuiger in huis. Voor iRobot-begrippen is dit ‘goedkoop’. De duurdere varianten hebben allerlei slimme foefjes waardoor je nog minder omkijken hebt naar één van de vervelendste taken in huis, en veel van die foefjes ontbreken dus op dit model. Je snakt naar meer, maar kunt dus bedrogen uitkomen. De Roomba i5 is een prima robotstofzuiger, maar voor minimaal 449 euro één die veel te duur is.

7,0

Ons oordeel

iRobot Roomba i5+

Pluspunten

Secuur en methodisch

Slimme kaart binnen app

Premium design

Clean Base

Minpunten

Ontzettend prijzig

Niet de allerslimste

Relatief kleine opvangbak

Onduidelijkheid modelnummers

Conclusie

**Adviesprijs** 699 euro (met Clean Base)**Website** [irobot.com](https://www.irobot.nl/nl_NL/irobot-roomba-i5/I565840.html)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten