4 tips voor de LIDAR-sensor in je iPhone

© PXimport

4 tips voor de LIDAR-sensor in je iPhone

Smartphone & tablet

Geplaatst: 6 juni 2022 - 04:57

Aangepast: 16 november 2022 - 09:32

Justin Doornekamp

De laatste iPhone Pro-modellen en enkele iPad-versies hebben een LiDAR-scanner. De sensor maakt gebruik van kleine onzichtbare lasers om afstand en diepte te bepalen. Er verschijnen steeds meer apps die werken met LiDAR. Wat kun je er allemaal mee doen?

1. 3D-scans maken

Met foto’s kun je je favoriete reisbestemmingen op beeld vast te leggen, maar het is veel leuker als je een interactief 3D-model kunt maken van deze omgevingen. Daardoor kun je opnieuw door dat pittoreske dorpje lopen of een plaats nemen in het gezellige restaurantje waar je in de vakantie vaak bent geweest. 

Met apps als Polycam, RoomScan LiDAR, en Canvas: Pocket 3D Measurements  kun je 3D-scans maken met behulp van de LiDAR-scanner. De apps lenen zich ook goed om 3D-modellen te maken van verzamelobjecten. Zo kun je in een handomdraai je verzameling sneakers of knuffels digitaliseren. Met name Polycam heeft een uitgebreide community waar gebruikers hun creaties posten. Zie het als Instagram voor 3D-modellen.

De meeste apps zijn gratis te gebruiken, maar hebben wel een betaalde optie waarmee bepaalde restricties worden opgeheven of waarmee je scans van hogere kwaliteit kunt maken. 

2. Mooiere foto’s in het donker

Apple heeft in de afgelopen jaren de camera’s van de iPhone en iPad aanzienlijk verbeterd, waardoor je mooiere foto’s kunt maken bij weinig licht. Toch slaagt een iPhone met LiDAR-scanner hier een stuk beter in, zeker in combinatie met de speciale nachtmodus. De LiDAR heeft namelijk een zes keer snellere autofocus bij weinig licht en dat zie je direct in de foto’s terug. 

Met behulp van de scanner kan de camera veel beter dieptes inschatten, wat ook beter tot uiting komt bij portretfoto’s. Je hoeft overigens geen speciale functie aan te zetten op je iPhone of iPad. De LiDAR-scanner wordt direct aan het werk gezet als je foto’s maakt. 

© PXimport

3. Nauwkeurig meten

We schreven al dat LiDAR in staat is om dieptes en afstanden beter in te schatten. Dit komt ook van pas als je dingen wilt opmeten. Speciaal hiervoor heeft Apple de app Meten ontwikkeld. De app vind je standaard op je telefoon, maar mocht je deze per ongeluk hebben verwijderd kun je de tool opnieuw gratis downloaden in de App Store. 

Meten gebruikt augmented reality om afstanden te meten. Richt je camera op een object, tik op het plusicoontje om een afstand te meten en beweeg je telefoon of tablet een bepaalde richting op. Dankzij LiDAR kun je nu afstanden accuraat opmeten. 

4. AR-apps

Naast de Meten-app zijn er natuurlijk nog veel meer tools die gebruikmaken van de LiDAR-scanner. Wat te denken van IKEA Place, waarmee je meubels in je digitale woonkamer kunt zetten, of LEGO Hidden Side, waarmee je je favoriete LEGO-set tot leven brengt. De mogelijkheden zijn oneindig!   

© PXimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000