Zo zie je hoeveel Google-opslagruimte je nog hebt

© PXimport

Zo zie je hoeveel Google-opslagruimte je nog hebt

Geplaatst: 17 maart 2021 - 04:04

Aangepast: 14 december 2022 - 10:34

Wesley Akkerman

Wanneer je een Google-account hebt, dan heb je de beschikking over 15 GB aan gratis cloudopslagruimte. Die ruimte gebruik je voor Gmail, Google Drive en diensten als Google Foto’s. Daarom is het goed om te weten hoeveel ruimte je nog hebt, zodat het niet ineens een verrassing is wanneer je geen foto’s of bestanden meer kunt uploaden naar de cloud.

Vooral voor gebruikers van Google Foto’s is het belangrijk het limiet in de gaten te houden. Zo maakte Google namelijk in november van 2020 bekend dat er zaken veranderen aangaande het uploaden van je materiaal. Voorheen was het zo dat wanneer je je foto’s in hoge kwaliteit uploadde, dat niet ten koste ging van de beschikbare ruimte. Dat gold al niet voor foto’s die opgeslagen worden in de oorspronkelijke kwaliteit, maar vanaf 1 juni geldt dat dus ook voor foto’s die geüpload worden in hoge kwaliteit. Met hoge kwaliteit bedoelt Google dat je materiaal ietwat gecomprimeerd wordt, waardoor je meer content kunt opslaan. Maar dat zorgt wel voor een beetje kwaliteitsverlies.

Tot en met 1 juni is het nog altijd mogelijk zo veel foto’s en video’s in die hoge kwaliteit te uploaden als je wil. Wil je dus nog snel heel veel foto’s in de cloud opslaan, bijvoorbeeld als back-up, dan moet je dat dus binnen nu en drie maanden doen. Sla je de foto’s echter op in de oorspronkelijke kwaliteit of ben je een fervent gebruiker van Googles diensten, dan is het dus handig te achterhalen hoeveel ruimte je nog op je naam hebt staan.

Hier vind je de beste vier alternatieven voor Google Foto's

Google-opslagruimte nakijken

Gelukkig is het zo dat Google hiervoor een handige pagina opgericht heeft. Wanneer je de pagina opent zie je meteen hoeveel ruimte je nog hebt en in welke mate de verschillende diensten die ruimte opslokken. In het geval van ondergetekende is er 17 GB beschikbaar, waarvan iets meer dan 9 GB in beslag genomen wordt. Het grootste deel daarvan, bijna 8,7 GB, wordt door Gmail gebruikt, terwijl Google Foto’s slechts 300 MB en Google Drive 230 MB gebruiken.

© PXimport

Op basis van deze informatie kun je een aantal dingen doen. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen een Google One-abonnement af te sluiten. Dit is een abonnement waarmee je toegang krijgt tot meer cloudopslag. Er zijn verschillende abonnementen beschikbaar. Zo betaal je 19,99 euro per jaar of 1,99 euro per maand voor 100 GB aan opslag. 200 GB kost je 2,99 euro per maand of 29,99 euro per jaar, terwijl 2 TB 9,99 euro per maand of 99,99 euro per jaar kost.

Voordat je echter overgaat op de aankoop, check dan eerst nog even de pagina van Google die voorspelt hoe lang het duurt voordat je door je beschikbare 15 (of in dit geval 17) GB heen bent. In het geval van ondergetekende duurt het nog drie jaar voordat er aan een extra abonnement gedacht hoeft te worden. Voor iedereen zal de schatting anders zijn, aangezien die gebaseerd wordt op hoe vaak je back-ups van content maakt in je Google-account.

© PXimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000