ID.nl logo
Meer ruimte maken in de cloud
© PXimport
Huis

Meer ruimte maken in de cloud

Clouddiensten bieden ons de mogelijkheid om allerlei informatie online en altijd toegankelijk op te slaan. Dan is het natuurlijk wel prettig als je hiervoor ook daadwerkelijk de ruimte hebt. Ook aan de beschikbare cloudopslag is een limiet verbonden. Voordat je gaat betalen voor extra opslagruimte, geven wij je graag deze tips om meer ruimte vrij te maken in de cloud.

Google Drive

Wanneer je je cloud gaat opschonen is het handig om eerst te analyseren hoe je de ruimte die je hebt tot nu toe gebruikt hebt. Dit doe je door in de webinterface te kijken naar de status van je resterende geheugen aan de linkerkant van de pagina. Daar staat hoeveel GB je tot nu toe gebruikt hebt. Als je hier met je muis overheen zweeft zul je zien hoeveel ruimte je gebruikt verdeeld in je Google Drive, je Google Foto’s en je Gmail. Al deze diensten moet je vervolgens apart opschonen.

Wanneer je je Google Drive wil opschonen per bestand, doe je dit door in de zoekbalk op het pijltje naar beneden te klikken. Vervolgens kun je selecteren welk type bestanden je wil opschonen.

Je kan enkele bestanden verwijderen door een rechtermuisklik en vervolgens voor ‘verwijderen’ te kiezen. Als je meerdere bestanden tegelijk wil verwijderen, houd je Ctrl ingedrukt en druk je vervolgens op Delete.

©PXimport

Automatische back-ups

Naast het opschonen van je bestaande bestanden, loont het ook te kijken naar de automatische back-ups. De back-up en synchronisatie functie van Google Drive slaat automatisch al je gegevens in de cloud op. Om te controleren welke mappen automatisch worden geback-upt in je Drive, ga naar de instellingen van je computer. Bij Windows kun je dit doen door bij de notificaties op het Google Drive icoontje te klikken. Bij macOS vind je het icoon aan de rechterkant van menubalk. Als je klikt op ‘voorkeuren’ verschijnt er een pop-up die laat zien welke mappen automatisch gesynchroniseerd worden met Google Drive. Door ze uit te vinken, stop je meteen het back-up proces en bespaar je ruimte in je cloud.

Daarnaast kun je voor je foto back-ups ook onder deze voorkeuren instellen dat je foto’s en video’s gecomprimeerd worden. Dit doe je onder het kopje ‘Foto en video uploadgrootte’. Vergeet niet deze instellingen ook op je smartphone te veranderen. Dit doe je in de Google foto’s app door op de drie horizontale lijntjes te tikken. Als je onder ‘settings’ kiest voor ‘back-up en sync’ kun je daar de kwaliteit van je foto’s, en dus ongelimiteerde opslagruimte aanvinken.

Gmail

Ook in je mail kunnen ongemerkt grote hoeveelheden opslag verbruikt worden. Je schoont je Gmail makkelijk op door in de zoekbalk “larger:Xm” te typen. De X staat voor de hoeveelheden MB’s van de mail. Verander de X dus in elk gewenst cijfer en je vindt meteen de mails die deze grootte overschrijden. Wil je voorkomen dat je recente mails weggooit? Verfijn dan je zoekopdracht door “older_than:1y” hieraan toe te voegen. Ook hier spreekt voor zich dat je de 1 kan vervangen door elk gewenst cijfer.

©PXimport

iCloud

Als je gebruik maakt van Apple apparaten, sla je waarschijnlijk je bestanden op in je iCloud account. Gezien hier automatisch een limiet van 5GB op zit, kan het al snel voorkomen dat je ruimte tekort komt. Je ziet hoeveel ruimte je nog over hebt in de status balk beneden aan je scherm.

Ook hier is de eerste stap kijken naar de automatische back-ups en synchronisaties. Op een macOS klik je op het “Apple menu” en selecteert vervolgens Systeem voorkeuren / iCloud. Hier staan verschillende categorieën omdat zowel foto’s, apps als e-mail worden opgeslagen in de iCloud. Je vindt de grootste opslag opslokkers waarschijnlijk onder je foto’s en iCloud Drive.

Klik op Opties en selecteer alleen de mappen waarvan je wil dat deze automatisch geback-upt worden in je iCloud account. Hetzelfde kun je doen voor je foto’s.

Je kan er ook voor kiezen om je foto’s standaard op te slaan in Google foto’s, waar je door je foto’s te verkleinen ongelimiteerde opslag hebt.

iOS apparaat opschonen

Om je iOS-apparaat op te schonen via een computer ga je weer naar “systeemvoorkeuren”. In de opslagbalk onderaan klik je op “beheer” en open je vervolgens je back-ups tabblad. Op je telefoon krijg je toegang tot je back-ups via settings / iCloud / opslag / beheer opslag. Hier kun je vervolgens de back-ups selecteren die je wil verwijderen. Ook kun je hier beheren wat er allemaal gesynchroniseerd wordt met je iCloud account. 

©PXimport

Email

Wanneer je je e-mail opslaat in je iCloud account kunnen ook hier grote bijlages zorgen voor onnodige ruimte inname. Om deze grote e-mails te vinden en te verwijderen open je je mail app in macOS. Ga vervolgens naar Mailbox en selecteer Nieuwe slimme mailbox. Kies vervolgens voor Bevat bijlagen als zoekcriterium en klik op OK.

OneDrive

Als je Windows 10 gebruikt krijg je automatisch OneDrive erbij geleverd. Ook hier is er een opslaglimiet van 5GB. Via de OneDrive website klik je op het instellingen icoon rechtsboven en kies je voor Opties. Daar kun je klikken op Wat neemt ruimte in om een lijst te zien van alle bestanden in je OneDrive account, van groot naar klein. Je selecteert ze door het hokje aan te vinken en vervolgens op “delete” te duwen.

Je vindt de mappen die automatisch gesynchroniseerd worden met je OneDrive account onder je verkenner. Bij OneDrive kies je voor Instellingen waar je vervolgens in de auto-save tab ziet welke onderdelen van je systeem geüpload worden naar de cloud.

Daarnaast kun je specifieke items in je OneDrive map opslaan waardoor deze juist wél gesynchroniseerd worden.

©PXimport

Smartphone

Een laatste middel om het geheugen van je OneDrive te sparen is door op je smartphone de instellingen aan te passen in de app zelf. Onder de instellingen zet je de automatische upload van je foto’s naar je OneDrive uit.

Dropbox

Dropbox is een van de meest gebruikte cloud opslagdiensten en heeft ook meteen het kleinste gratis opslagaanbod: maar 2GB. In Dropbox moet je alle bestanden die teveel ruimte innemen handmatig verwijderen. Dit doe je via de Dropbox website of via de bijbehorende app op je computer of telefoon. Het verwijderen van een bestand op welk apparaat dan ook, zorgt ervoor dat het verdwijnt op je Dropbox account.

Op de Dropbox website kun je per kopje bestanden filteren op basis van het geheugen dat ze innemen. Bij mappen staat niet automatisch hoeveel geheugen ze in beslag nemen, maar dit kun je zien door op de drie puntjes naast de map te klikken en Bereken grootte te klikken.

Verwijderen doe je ook hier door de bestanden aan te vinken en vervolgens op Delete te klikken.

Andere gebruikers

Ook andere gebruikers kunnen een groot deel van de opslag innemen. Bijvoorbeeld door het delen van bestanden. Als je niet langer toegang nodig hebt tot bepaalde bestanden, verwijder deze dan van je Dropbox-account. Voor een overzicht van hoeveel ruimte deze gedeelde bestanden innemen, ga je nar de website, jouw profiel en vervolgens op Instellingen / plan.

Hierna kun je handmatig de grootste boosdoeners verwijderen. 

©PXimport

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 luxe Amerikaanse koelkasten met een ijsblokjesmaker
© Ivan Guia
Huis

Waar voor je geld: 5 luxe Amerikaanse koelkasten met een ijsblokjesmaker

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je op zoek naar een superdeluxe koelkast met een ijsblokjesmaker? Vandaag hebben we vijf interessante modellen voor je gespot.

Samsung RS6HA8891SL

Deze chique Amerikaanse koelkast is van alle gemakken voorzien. Zo springt het forse aanraakscherm op de rechterdeur direct in het oog. Dat fungeert als een soort 'familiehub' binnen het huishouden. Zo bestel je bijvoorbeeld boodschappen, beheer je de gezinsagenda, voer je handsfree telefoongesprekken en bedien je muziek via het scherm. Sta je in de supermarkt en weet je niet of je een vers kuipje boter of nieuwe fles cola nodig hebt? Dankzij de geïntegreerde camera bekijk je altijd en overal de inhoud van je koelkast. Dat werkt via een app op je smartphone.

Het koelgedeelte aan de rechterkant heeft een inhoud van 389 liter, terwijl je links ook nog flink wat voedingswaren kunt invriezen. Het vriescompartiment is goed voor een inhoud van 225 liter. Fijn is dat de Samsung RS6HA8891SL geen ijs ontwikkelt, want dit model ondersteunt No Frost. Gebruik het bedieningspaneel aan de rechterzijde om koud water en ijsblokjes te tappen. Mooi meegenomen is het geringe geluidsniveau van 36 decibel, waardoor je hem dicht bij de woonkamer of eettafel kunt neerzetten. Deze koelkast is in een zilverkleurige en zwarte behuizing te koop.

LG GSLC41PYPE

Met een totale inhoud van 641 liter kun je heel wat eten en drinken in de LG GSLC41PYPE kwijt. De koel- en vriesruimte hebben een inhoud van respectievelijk 420 en 221 liter. Dankzij meerdere lades, planken en deurvakken berg je alle voedingswaren overzichtelijk op. Vul de geïntegreerde tank met 4,3 liter water en tap aan de voorzijde ijsklontjes of ijswater. Het is dus niet nodig om dit apparaat aan de waterleiding te koppelen.

Het betreft een Amerikaans model met twee deuren. Houd dan ook rekening met een ruime omvang van 91,3 × 179 × 73,5 centimeter. Zowel het vries- als koelgedeelte hebben ledverlichting, waardoor je alle producten ziet liggen. Zoals je van deze luxe koelkast mag verwachten, is er geen sprake van ijsvorming. De GSLC41PYPE ondersteunt namelijk No Frost. Tot slot is de stille werking van 36 decibel een pluspunt. Geïnteresseerden kiezen tussen een zilverkleurige en zwarte uitvoering.

ETNA AKV578IZWA

Voor een Amerikaanse koelkast valt de prijs van dit exemplaar van ETNA erg mee. Kies tussen een zwarte en zilverkleurige behuizing. Ruim twintig consumenten beoordelen het apparaat met een gemiddelde score van een 9,3. Zij waarderen onder meer de ijs- en waterdispenser aan de voorzijde. Dankzij de geïntegreerde watertank van 4,5 liter is er geen aansluiting op de waterleiding vereist. Andere benoemde voordelen zijn de fraaie verlichting, prettige indeling, grote handgreep en mooie vormgeving. Bovendien is ontdooien dankzij No Frost nooit nodig.

Zodra je de rechterdeur open doet, heb je toegang tot een koelgedeelte van 334 liter. Gebruik twee lades, vier legplanken en drie deurvakken om producten koel te bewaren. Daarnaast levert ETNA een handig rek met plek voor vijf flessen mee. De vriezer heeft een respectabele inhoud van 165 liter. Met behulp van vier planken en twee lades verdeel je de ingevroren etenswaren netjes in deze ruimte. De voorkant heeft boven de waterdispenser een bescheiden bedieningspaneel. Daarmee stel je voor beide compartimenten de gewenste temperatuur in. Verder activeer je desgewenst het deuralarm en de ecomodus.

Lees ook: 🧊 Houd je eten langer vers: zo deel je je koelkast optimaal in

Hisense RS818N4TIC

Voor een Amerikaans model vallen de energiekosten van de Hisense RS818N4TIC mee. Ga op jaarbasis uit van een stroomverbruik van zo'n 221 kilowattuur. Een ander pluspunt is het lage geluidsniveau van 36 decibel. Deze koelkast leent zich met een riante totaalinhoud van 632 liter perfect voor een ruim gezin. Er is 417 liter toegewezen aan het koelgedeelte, terwijl de resterende 215 liter aan de vrieskast is toebedeeld. Wees trouwens niet bang voor ijsvorming, want dit apparaat ondersteunt de techniek No Frost.

Je koppelt deze slimme koelkast eventueel aan wifi. Vraag vervolgens op elke plek de apparaatstatus op. Zo kun je met een app op je smartphone de temperatuur reguleren. Zodra je de deur van het koel- of vriesgedeelte open doet, gaat er een felle ledlamp branden. Hierdoor zie je niets over het hoofd. Hisense levert een rek voor vijf flessen mee, zodat je frisdrank en wijn efficiënt kunt opbergen. Tot slot is de gecombineerde ijs- en waterdispenser aan de voorzijde een pluspunt. Hiervoor is er een watertank van 4,5 liter ingebouwd. Deze koelkast is verkrijgbaar in een zilverkleurige en zwarte behuizing. Lees hier enkele reviews van andere consumenten.

LG GSXE90EVDD

De onlangs verschenen LG GSXE90EVDD heeft een deur-in-deur-functie. Open het glazen deurtje en pak heel snel de producten die je het vaakst gebruikt, zoals melk, kwark of yoghurt. Voor toegang tot het volledige koelvak van 407 liter kun je uiteraard ook de reguliere deur gebruiken. Aan gebruiksgemak is er bepaald geen gebrek, want de linkerkant heeft een dispenser. Kies hiermee tussen ijsblokjes, ijswater en water. Door een aansluiting op de waterleiding hoef je niet steeds een watertank handmatig te vullen. De vriezer heeft een capaciteit van 192 liter en ondersteunt No Frost. Beide compartimenten bevatten ledverlichting.

Veel Amerikaanse koelkasten hebben een behoorlijk energieverbruik, maar dat is bij dit model te overzien. De GSXE90EVDD vereist ongeveer 276 kilowattuur stroom per jaar. Met een opgegeven geluidsniveau van slechts 35 decibel is deze koelkast zéér stil. Nuttig voor wie het apparaat vlak bij de woonkamer of keukentafel positioneert. Dankzij een koppeling met het draadloze thuisnetwerk volg je de apparaatstatus in een smartphone-app. Is er onverhoopt een storing, dan kun je hiermee wellicht het probleem oplossen.

▼ Volgende artikel
DeepSeek: een geweldige vinding of juist een gevaar?
Huis

DeepSeek: een geweldige vinding of juist een gevaar?

Waarom is er zo veel aandacht voor DeepSeek? Ontdek in dit artikel wat deze AI-chatbot zo bijzonder maakt en waar je op moet letten.

Waarom is er zoveel aandacht voor DeepSeek? Ontdek wat deze AI-chatbot bijzonder maakt en waar je op moet letten. Kunstmatige intelligentie blijft zich in een hoog tempo doorontwikkelen. In begin 2025 werd DeepSeek gelanceerd en zorgde meteen voor een enorme schokgolf. Is het echt zoveel beter als bestaande modellen zoals ChatGPT? En wat maakt DeepSeek uniek?

  • De introductie van DeepSeek en de chaos op de aandelenmarkt
  • De unieke eigenschappen van DeepSeek
  • Voordelen, zorgen en toekomstperspectieven

Ontdek waarmee ChatGPT je allemaal kan helpen.

Eind januari was er opeens sprake van opschudding in de techwereld, maar ook daarbuiten. DeepSeek werd gelanceerd en leidde tot bijna 1 biljoen (1000 miljard) dollar daling van de waarde van grote techbedrijven op de aandelenmarkt. Het tot dan toe kleine Chinese DeepSeek kwam namelijk met taalmodel R1 op de markt.

Deze nieuwe versie van hun AI-chatbot vertoonde prestaties die vergelijkbaar waren met onder meer ChatGPT, wat tot dan toe zon beetje de gouden standaard was. Het grote voordeel van DeepSeek? Het model gebruikt een fractie van de rekenkracht van concurrenten voor vergelijkbare resultaten en kost daardoor stukken minder.

©hadrian - ifeelstock

Minder rekenkracht en dus lagere kosten

Het grote probleem van AI is het enorme energieverbruik. Daarom kost het bakken met geld en zijn er vragen over de herkomst en duurzaamheid van de stroom. Zowel het trainen als het gebruik van AI vergt veel energie. Voor de training van ChatGPT 4 was bijvoorbeeld 50 gigawattuur nodig, oftewel 50 miljoen kilowattuur.

In Nederland ligt de stroomprijs boven de 30 cent per kilowattuur, waardoor de kosten hier zouden neerkomen op ruim 15 miljoen euro. In de VS liggen de prijzen gelukkig een stukje lager, maar de kosten zijn alsnog fors. En dat is nog los van de enorme investeringen in chips en apparatuur die nodig zijn.

Het mysterie van DeepSeek

China heeft geen toegang tot de meest geavanceerde chips ter wereld, mede omdat de VS er alles aan doet om dat te voorkomen. Ook internationale spelers, zoals het Nederlandse techbedrijf ASML, ervaren de gevolgen van deze beperkingen. Ondanks het gebrek aan de nieuwste chiptechnologie is DeepSeek er toch in geslaagd een competitief taalmodel te ontwikkelen, dat vooral uitblinkt in efficiëntie. Ter vergelijking: de ontwikkelings- en trainingskosten van DeepSeek bedragen slechts zo'n 3 procent van die van ChatGPT.

©MclittleStock

Is zo veel rekenkracht wel nodig?

Niet alleen de bedrijven die taalmodellen ontwikkelen, maar ook de chipindustrie heeft enorme verliezen geleden – met name de aandelen van Nvidia kelderden sterk. DeepSeek laat zien dat voor AI niet per se zo veel rekenkracht nodig is. Terwijl in de VS miljarden worden geïnvesteerd in enorme datacenters voor het trainen en draaien van AI, lijkt deze massale investeringsinspanning soms overbodig. DeepSeek bewijst dat efficiënter werken mogelijk is zonder de allerkrachtigste hardware.

De unieke werkwijze van DeepSeek

DeepSeek onderscheidt zich dus vooral doordat de ontwikkelingskosten slechts een fractie bedragen van die van ChatGPT en het uitvoeren van een gebruikersopdracht veel minder rekenkracht vergt. Dat komt doordat het systeem niet telkens het volledige model activeert.

In plaats daarvan maakt DeepSeek gebruik van een techniek die het bedrijf 'Mixture-of-Experts' noemt: het model is opgedeeld in gespecialiseerde onderdelen, en voor elke vraag worden alleen de relevante segmenten ingeschakeld. Stel dat iemand een vraag stelt over middeleeuwse kastelen, dan activeert het systeem uitsluitend het deel dat over historische kennis beschikt. Daardoor is er aanzienlijk minder rekenkracht nodig.

DeepSeek open en OpenAI gesloten? Een belangrijk onderscheid is dat DeepSeek volledig opensource is. Dat betekent dat de volledige onderliggende code beschikbaar is om te downloaden, te bestuderen en aan te passen, waardoor het hele model transparant is. Daarentegen houdt OpenAI, ondanks de naam, de technische details van ChatGPT grotendeels geheim.

De prestaties van DeepSeek

Volgens diverse experts levert DeepSeek uitstekende resultaten. Het model scoort op nauwkeurigheid en komt minstens even goed weg als de grote concurrenten. Op het gebied van feitelijke presentatie, logisch redeneren en coderen presteert DeepSeek zelfs vaak beter. Wel merken sommige gebruikers dat er nog ruimte is voor verbetering qua gebruiksvriendelijkheid en de nuance in het genereren van teksten.

©WEI ZHENG

Speelt DeepSeek vals?

OpenAI heeft DeepSeek ervan beschuldigd dat zij met hun model voortborduren op het werk van ChatGPT, in plaats van iets geheel nieuws te bieden. Dat zou gedeeltelijk de lage ontwikkelingskosten kunnen verklaren. Tot op heden is er echter geen concreet bewijs gepresenteerd ter ondersteuning van deze beschuldigingen.

Daarnaast zijn er de nodige privacy-issues. Een belangrijk punt van zorg is dat de servers van DeepSeek zich in China bevinden, wat betekent dat gebruikersgegevens daar worden opgeslagen. Andere taalmodellen maken vaak gebruik van servers in de VS. Beide opties roepen uiteraard privacyvragen op, zeker gezien de huidige politieke context. Ongeacht het model is het voor gebruikers belangrijk om zich bewust te zijn van de mogelijke risico’s rondom de verwerking en opslag van hun data.

Voordelen voor de consument

Voor gebruikers van taalmodellen betekent de komst van DeepSeek in principe alleen maar positief nieuws. Zelfs als je ervoor kiest om andere modellen te blijven gebruiken, zorgt de nieuwe concurrentie voor meer innovatie en lagere prijzen. Grote aanbieders zoals OpenAI hebben hun tarieven al verlaagd, wat aantoont dat AI niet onvermijdelijk duur hoeft te zijn.