ID.nl logo
Dit zijn de beste apps van december 2021
© PXimport
Huis

Dit zijn de beste apps van december 2021

Computer!Totaal zet elke maand de beste apps voor Android en iOS voor je op een rij. Of ze nou superhandig zijn, een groot probleem oplossen of gewoon leuk zijn: dit zijn de beste apps van november.

Foodvisor: Calorie Counter

Vind je het lastig om af te vallen en kun je wel wat hulp gebruiken? Installeer dan de app Foodvisor. Geef aan hoeveel je weegt, wat je doel is en of je bijvoorbeeld een zittend of staand beroep hebt. De app berekent vervolgens hoeveel calorieën je maximaal per dag binnen mag krijgen en uit welk percentage per voedselcategorie dit mag bestaan. 

Elke keer als je iets hebt gegeten of gedronken, zet je dit in de app. Je kunt ook de camera van je smartphone gebruiken om snacks en maaltijden te scannen, maar dit werkt niet altijd even goed. De app kan ook streepjescodes van producten scannen.

Foodvisor: Calorie Counter

Besturingssysteem
Android, iOS
Prijs
Gratis (+ in-app-aankopen)9Score90

RNI Films

RNI Films is een app waarmee je een vintage effect over je foto’s kunt gooien. De filters in de app zijn gebaseerd op negatieven en dia’s. Ze zien er allemaal erg gaaf uit en geven je foto’s een instant retro-gevoel. Je kunt kleine aanpassingen maken met behulp van een paar knoppen, zoals helderheid, contrast en grain. 

Vanuit de app sla je de foto meteen op in je filmrol of post je het op Instagram, Facebook of Twitter. Extra filterpacks zijn te downloaden voor 4,49 euro per stuk.

©CIDimport

RNI Films

Besturingssysteem
iOS
Prijs
Gratis (+ in-app-aankopen)10Score100

BBC Learning English

Wil je je Engels bijspijkeren, dan kan dat met veel apps. De BBC Learning English app is een leuke optie. Het is geen talen-leer-app zoals bijvoorbeeld Duolingo, maar je leert middels video´s Engels te begrijpen door te luisteren naar alledaagse gesprekken van Britten.

In korte video’s worden begrippen of tradities uitgelegd en bij elke video staat wat het niveau is. De app is geheel gratis te gebruiken en ook handig voor als je je business-Engels wilt bijspijkeren; er is namelijk een speciale sectie met video’s voor zakelijke gesprekken.

BBC Learning English

Besturingssysteem
Android, iOS
Prijs
Gratis10Score100

Teleprompter

©CIDimport

Maak je weleens video´s voor sociale media, dan weet je hoe lastig het is om je tekst te onthouden. Release je innerlijke spreker met deze Teleprompter-app. De Lite-versie is geheel gratis te gebruiken voor de iPhone of iPad. Je kunt een tekst intypen of een tekstbestand importeren. 

Kies de snelheid waarmee de tekst voorbij moet scrollen en neem de video meteen in de app op, je ziet zowel het camerabeeld als de tekst. De video stuur je meteen naar je email of sla je op in je filmrol. Deze app is alleen voor iOS verkrijgbaar, voor Android zijn er wel wat alternatieven in de Play Store te vinden.

Teleprompter

Besturingssysteem
iOS
Prijs
Gratis10Score100

The Sky by Redshift: Astronomy

Met deze app kun je urenlang turen naar de sterren. Richt je smartphone op een ster of een constellatie en je ziet meteen welke het is. Van sommige sterren of constellaties kun je lezen wanneer ze op jouw locatie het best zichtbaar zijn. 

In de app vind je bovendien een paar animaties over astronomie en kun je virtuele 3D-vluchten maken naar de maan, de planeten of een paar bekende sterren. Met de pro-versie krijg je toegang tot nog veel meer hemellichamen, zoals kometen en asteroïden.

The Sky by Redshift: Astronomy

Besturingssysteem
Android, iOS
Prijs
Gratis (+ in-app-aankopen)8Score80

Relive: Run, Ride, Hike & more

Als je vaak gaat wandelen, fietsen of hardlopen, dan is deze app echt iets voor jou! Je kent vast wel die mooie 3D-animaties op tv voor aanvang van een etappe van de Tour de France met de route die het peloton gaat volgen. Dit soort video’s kun je met Relive heel makkelijk maken van je eigen tochten; je kunt zelfs je eigen foto’s toevoegen. 

De video deel je op sociale media of sla je op in je filmrol. Met de gratis versie kun je al mooie video’s maken, maar als je muziek of onbeperkte foto’s wilt toevoegen en video’s in HD wilt opslaan, dan heb je Relive Plus nodig. Dit kost 38,99 euro per jaar.

©CIDimport

Relive: Run, Ride, Hike & more

Besturingssysteem
Android, iOS
Prijs
Gratis (+ in-app-aankopen)10Score100

Fastic

Als je doet aan intermittent fasting (afwisselend vasten) is het belangrijk dat je goed in de gaten houdt wat je binnenkrijgt als je níet aan het vasten bent. De app Fastic kan je hierbij helpen. Net als bij andere gezondheidsapps moet je eerst een paar vragen over jezelf beantwoorden, zodat de app een goed profiel van je kan opbouwen. 

De app helpt je door middel van notificaties je doelen te bereiken. Handig is dat je ook kunt bijhouden hoeveel glazen water je per dag drinkt, erg belangrijk tijdens het vasten.

Fastic

Besturingssysteem
Android, iOS
Prijs
Gratis (+ in-app-aankopen)9Score90

Auto Paste Keyboard

Websites vragen je steeds om dezelfde informatie: je adres, je volledige naam, je paspoortnummer enzovoort. Met de app Auto Paste Keyboard kun je al dit soort informatie in de app opslaan en eenvoudig in een websiteformulier plakken als je het nodig hebt. 

Niet alleen informatie voeg je toe aan de database, dat geldt ook voor korte zinnetjes die je vaak gebruikt, zoals ‘ik ben onderweg’ of ‘ik bel je zo terug’. Tik op het wereldbolletje in je toetsenbord om het Auto Paste Keyboard (ook voor iOS) te selecteren en kies een van je teksten.

©CIDimport

Auto Paste Keyboard

Besturingssysteem
Android, iOS
Prijs
Gratis (+ in-app-aankopen)9Score90

▼ Volgende artikel
7 handige MagSafe-accessoires voor je iPhone
© hadrian | ifeelstock - stock.adobe.com
Huis

7 handige MagSafe-accessoires voor je iPhone

MagSafe is een handige technologie om je iPhone op te laden en om allerlei accessoires aan je toestel te bevestigen. In dit artikel bespreken we welke MagSafe-accessoires voor je iPhone het nuttigst zijn.

In een notendop:

  • Wat is MagSafe?
  • Bij welke aanbieders vind ik MagSafe-accessoires?
  • Welke iPhone-accessoires met MagSafe zijn handig?

Lees ook: Batterij leeg? Met deze tips houdt jouw smartphone het de hele dag vol!

Wat is MagSafe?

MagSafe is een technologie van Apple waarmee je compatibele accessoires magnetisch bevestigt aan je iPhone. De magneetring houdt de accessoires goed op zijn plek en maakt het mogelijk om accessoires snel te wisselen of simpelweg te verwijderen. 

MagSafe is aanwezig in alle iPhones sinds de iPhone 12, met uitzondering van de iPhone 16e en de iPhone SE-modellen. Op telefoons zonder MagSafe kan een magnetische sticker of een hoesje met magneet alsnog voor MagSafe-functionaliteit zorgen. Het voordeel van sneller draadloos opladen ontbreekt dan.

Beste MagSafe-accessoires voor iPhones

Sinds het bestaan van de technologie zijn er allerlei MagSafe-compatibele accessoires uitgebracht door Apple en andere fabrikanten. Bekendere andere aanbieders van producten die MagSafe ondersteunen zijn Belkin, OtterBox, Nomad, Mophie, Zens en Moment. Hieronder zie je welke MagSafe-accessoires voor iPhones wat ons betreft de moeite waard zijn.

MagSafe-oplader

Een MagSafe-oplader is een ronde schijf met een usb-c-kabel om je iPhone op te laden. Dankzij de magnetische ring in je iPhone blijft de oplader stevig op zijn plek, waardoor het opladen soepel en betrouwbaar verloopt. MagSafe is meestal sneller dan andere draadloze opladers, maar met een kabel gaat het nog altijd vlotter. MagSafe-opladers zijn ook compatibel met andere Apple-apparaten, zoals de AirPods Pro 2 en AirPods (3e generatie) met MagSafe-oplaadcase. 

MagSafe-oplaadstation

Als je je iPhone en andere Apple-producten tegelijk wilt opladen zonder rommelige kabels op je bureau of nachtkastje, is een oplaadstation een uitkomst. Er zijn 2-in-1-opladers en 3-in-1-opladers die ruimte bieden voor je iPhone, AirPods en/of Apple Watch, en zelfs 4-in-1-opladers met bijvoorbeeld een extra kabel om je iPad op te laden. MagSafe-oplaadstations zijn er ook te vinden met een standaard, zodat je je iPhone ook in de StandBy-modus kunt gebruiken, waarbij bepaalde informatie zoals de tijd of het accupercentage op het scherm wordt getoond. 

iPhone-hoesje met MagSafe-ring

Met een MagSafe-hoesje bescherm je je iPhone terwijl je gebruik kunt blijven maken van MagSafe. Door de magneetring in het hoesje lijn je het toestel goed uit met andere MagSafe-accessoires en blijven de accessoires steviger vastzitten dan bij hoesjes zonder magneetring. Heb je geen MagSafe-hoesje, dan zijn er ook losse magneetringen of -stickers verkrijgbaar die je op een hoesje kunt plakken.

©Irina Meshcheryakova | Masarik - stock.adobe.com

Lees ook: Zo vind je het ideale hoesje voor je smartphone

MagSafe-kaarthouder

Wie het liefst niet met allerlei losse spullen de deur uit wil, kan met een MagSafe-kaarthouder de belangrijkste passen meenemen door de kaarthouder magnetisch te bevestigen aan de achterkant van een iPhone. Zo heb je bijvoorbeeld je pinpas, creditcard en OV-chipkaart altijd bij de hand. De kaarthouder is ook weer eenvoudig van het toestel te halen, zodat je je iPhone draadloos kunt opladen of er een ander accessoire op kunt vastmaken.

Lees ook: Deze 20 nuttige accessoires maken meer van je smartphone

Autohouder met MagSafe

MagSafe-autohouders kun je bevestigen aan het dashboard, een luchtrooster of de voorruit van je auto. Door de ingebouwde magneet hang je je iPhone eenvoudig op aan de houder, zodat je kunt navigeren of handsfree kunt bellen. Sommige MagSafe-houders voor in je auto kunnen je iPhone ook draadloos opladen, maar bij andere autohouders is een losse kabel nodig. 

MagSafe-powerbank

Met een MagSafe-powerbank heb je altijd wat extra oplaadcapaciteit op zak. Je maakt de powerbank magnetisch vast aan de achterkant van je iPhone en kunt het toestel tijdens het opladen blijven gebruiken. MagSafe-powerbanks bieden vaak 5.000 of 10.000 mAh aan oplaadcapaciteit, waardoor je je iPhone één tot twee keer volledig kunt opladen. Sommige van deze powerbanks kunnen ook andere smartphones opladen via een kabel.  

©yalcinsonat - stock.adobe.com

Externe opslag met MagSafe

Relatief nieuw in het aanbod van MagSafe-accessoires is de externe solid state drive (ssd). De draagbare opslag is eenvoudig aan de achterkant van je iPhone te bevestigen, waardoor je altijd en overal genoeg opslag bij de hand hebt om video's op te nemen met je iPhone. De bestandsoverdracht is overigens niet draadloos: die verloopt via een usb-kabel. Er zijn MagSafe-ssd's te vinden met 1 TB, 2 TB of 4 TB aan opslagcapaciteit. Onder meer fabrikanten SanDisk en Lexar bieden portable ssd's aan met MagSafe. 

Bonustip: MagSafe-ringstandaard

Er zijn ook diverse telefoonhouders beschikbaar in de vorm van een MagSafe-ring. De ringstandaard bevestig je magnetisch aan de achterkant van je iPhone en kun je vervolgens uitklappen, zodat je je iPhone bijvoorbeeld in een prettige kijkhoek kunt plaatsen tijdens het kijken van je favoriete films of series. 

MagSafe-compatibel hoesje nodig?

Kies uit ruim 20.000 exemplaren

▼ Volgende artikel
AI of echt? Zo zie je het!
© AK | ID.nl
Huis

AI of echt? Zo zie je het!

Hoewel het steeds lastiger wordt om AI-gegeneerde content te herkennen, zijn er nog altijd signalen waaraan je door kunstmatige intelligentie gemaakte teksten, afbeeldingen en video's kunt herkennen. In dit artikel lees je hoe je echt van AI kunt onderscheiden.

In dit artikel bespreken we veelvoorkomende kenmerken van AI-gegeneerde teksten, afbeeldingen en video's. Maar: de signalen die we benoemen zijn geen zekerheid. Een ervaren AI-ontwerper kan content creëren zonder de ‘bekende’ kenmerken, waardoor herkenning lastiger wordt.

Lees ook: Dit zijn de populairste AI-tools voor het creëren van video's

Teksten

De makkelijkste manier om erachter te komen dat een tekst door een mens is geschreven (of op zijn minst is aangepast), is door te kijken naar de spelling. Hoewel AI-chatbots op inhoudelijk vlak vaak de mist in gaan, zul je ze zelden spel- of grammaticafouten zien maken. Online posts barsten vaak van de taalfouten*, dus een volledig correct geschreven post is al verdacht.

*tenzij er natuurlijk nog een goede eindredacteur van vlees en bloed naar heeft gekeken.

Hoewel er weinig taalfouten worden gemaakt, wil dat niet zeggen dat AI-teksten altijd mooi geschreven zijn. Zonder specifieke instructies hebben bots er namelijk een handje van om nogal wollig te zijn. Ze gebruiken vaak veel tekst om iets uit te leggen en herhalen dezelfde punten in andere bewoordingen.

Ook volgen ze uit zichzelf vaak een vast stramien. Eerst herhalen ze de vraag, dan geven ze een opsomming (bijna altijd met deelonderwerpen of bulletpoints) en tot slot komt er een conclusie (ingeleid door kortom of iets in dezelfde trant). De meeste AI-modellen zijn ook getraind om zo onpartijdig en neutraal mogelijk te zijn. Zelfs als ze gevraagd worden om een bepaald standpunt te verdedigen, is de beantwoording doorgaans voorzichtig en afstandelijk (sommige mensen vinden dat...).

Kortom (😉), als je ziet dat een online gebruiker een lange, opsommende reactie geeft zonder taalfouten, moeten de alarmbellen afgaan. Je kunt een chatbot echter instructies geven als 'hou het antwoord kort', of 'gebruik geen opsomming', waarmee je zulke signalen eenvoudig kunt verdoezelen. Bovendien is het ook zo moeilijk niet om expres een taalfoutje toe te voegen aan een AI-tekst, dus deze vorm van generatieve AI is momenteel waarschijnlijkst het moeilijks om betrouwbaar te herkennen.

Chatbots hebben de neiging om opsommingen te gebruiken.

Afbeeldingen

AI-afbeeldingen zagen er een paar jaar geleden nog heel nep uit, maar inmiddels moet je goed je best doen om ze te onderscheiden van echte afbeeldingen. Vooral AI-afbeeldingen van mensen blijven echter vooralsnog relatief eenvoudig te herkennen. De meeste AI-modellen hebben namelijk moeite met het weergeven van gezichtsuitdrukkingen, waardoor mensen vaak of emotieloos uit hun ogen kijken, of juist overdreven expressief zijn. Let ook altijd op de handen, want het gebeurt geregeld dat iemand er een zesde vinger bij krijgt. 👇

Verder zien teksten op afbeeldingen er vaak vervormd uit of ontbreken er zelfs complete letters, wat leidt tot onleesbare wartaal. Ook andere details ogen, als je inzoomt, vaak wat vervormd. Daarnaast voegt AI aan realistische beelden meestal een overdreven gloed en onnatuurlijke belichting toe, waardoor ze er wat té perfect uitzien.

Bedenk je bij het zien van een afbeelding tot slot of het logisch is wat je ziet. In het onderstaand plaatje zie je een leeuw en een lammetje gebroederlijk naast elkaar liggen. In het echte leven zou het lammetje allang lamsbout zijn. Wat doet de koning van de jungle trouwens in een herfstbos in plaats van op de savanne? En sinds wanneer lijkt een leeuw (gemiddelde gewicht rond de 150 kilo) maar een heel klein beetje groter dan een babyschaapje (dat een paar maanden na zijn geboorte misschien 25 kilo weegt)? Wie wat beter kijkt, ziet dus dat deze foto niet echt is, maar door AI gemaakt is.

©Activision

Video's

Naast dat de herkenningspunten die we bij de afbeeldingen genoemd hebben ook gelden voor video's, zorgt bewegend beeld ervoor dat AI nog vaker (en duidelijker) de mist in gaat. AI-gegenereerde animaties zijn namelijk vaak nog niet heel realistisch. Zo bewegen objecten en mensen meestal onnatuurlijk en 'zweverig', vaak in slow-motion.

AI-video's hebben er ook moeite mee om consequent te blijven. Hoe langer een video duurt, hoe meer deze uit elkaar valt. Zo zie je nog vaak dat een gezicht gaandeweg vervormt, of dat mensen en objecten op de achtergrond ineens verdwijnen. Daarom zul je in AI-video's ook zelden een shot zien die langer dan 10 seconden duurt. In deze video worden veel eigenaardigheden van AI-video's op grappige wijze uitgebeeld.

Dat AI logica niet begrijpt, uit zich tot slot ook duidelijk in video's. AI-gegenereerde eetvideo's zijn daar notoire voorbeelden van, aangezien mensen (of, zoals in dit voorbeeld, pandaberen) hun bestek vaak niet wegleggen voordat ze een slok drinken nemen. En dat er na het drinken nog net zoveel sap in het glas zit als voor het drinken verraadt ook dat een video AI is, zoals je hieronder kunt zien.

Watch on YouTube

Hoe zit het met AI-herkenningssoftware? Er zijn al behoorlijk veel tools gemaakt die automatisch kunstmatige content moeten kunnen herkennen. Vooral voor teksten zijn dit soort detectieprogramma's echter bij lange na nog niet betrouwbaar genoeg. Bij afbeeldingen en video's is de kans van slagen hoger, omdat ze mogelijk zijn voorzien van onzichtbare watermerken. Mocht je moeite hebben met het herkennen van AI-beelden, dan is er dus een kans dat een detectieprogramma uitkomst kan bieden.

Je onderdompelen in de wereld van AI?

VR-brillen voor smartphones